Det finns en del tecken på när man börjar att bli gammal. Och nej, jag menar inte gammal som i ena-foten-i-graven-gammal, dags-att-kasta-in-handduken-gammal, tack-och-god natt-gammal. Den typen av ålderdom har jag alldeles för lite levd erfarenhet av för att kunna yttra mig om. Med ”gammal” menar jag att man fram till en viss ålder är relativt obrydd över livets förgänglighet, kroppens förfall eller huruvida det är rimligt att ta en cigg precis innan man springer ett maraton. Och så helt plötsligt vaknar man upp och allt det där, som tidigare var i någon diffus framtid, ett senare, det blir helt plötsligt idag. Man hittar nya krämpor i kroppen, kanske en begynnande grånad i håret, och fanns verkligen den där rynkan där igår?

Någonting ytterligare jag noterat i min sammanställning av diverse ålderstecken: jag känner mig även lite, lite kränkt över att jag inte längre kan identifiera mig med flertal av de spelkaraktärer jag stöter på. Och vadå ”identifiera mig” kanske du frågar? Inte har du väl tidigare kunnat spegla dig i en italiensk rörmokare med mustasch Siri? Och nej, du har väl en poäng i det, men… jag kan inte skaka av mig känslan av att de identifierbara karaktärerna blir färre ju äldre jag blir. Hur många (kvinnliga) spelkaraktärer där ute är en minut över 30 år fyllda? Hur många kvinnor i spel får ha en kropp som är någonting annat än en ung yogainstruktörs, och en hy som ett nyfött spädbarn? Hur många får ens ha en grå slinga i håret, samlade livserfarenheter eller hängröv? Okej, det där sista kanske är svårt att hitta över huvud taget, man som kvinna i spel, men ni kan nog förstå vad jag är ute efter.

Susan Ashworth i ”The Cat Lady”

Jag kör en snabb googling, ”elderly female game characters”, och landar in i en Reddit-tråd där en person efterfrågar samma sak som mig, fler spel med kvinnliga protagonister över 30. Det efter att personen precis spelat skräckäventyrsspelet The Cat Lady, som handlar om den ensamma, deprimerade kvinnan Susan Ashworth. Susan är drygt 40 år gammal, och har inga vänner utöver de herrelösa katter hon lockar till sig genom att spela på sitt piano. Japp, det ska fan inte vara kul att bli gammal. Tråden kommer med en del bra förslag: Ana från Overwatch, Evie från Assassin’s Creed Syndicate DLC:t Jack the Ripper, Cveta från This War of Mine. Sedan kommer några, enligt mig, lite sämre förslag som exempelvis Bayonetta. Ja, hon är 500 år, men det spelar nog inte riktigt någon roll när hon är designad att se ut som 25.

Ana i Overwatch

För att förtydliga: menar jag att det är fel med unga kvinnor i spel? NEJ! Menar jag att man måste spela spel där huvudkaraktären ser exakt ut som en själv? NEJ! Men män får helt enkelt åldras med mycket större värdighet än kvinnor. Självklart är inte det här någonting som enbart spelbranschen behöver stå till svars för. Vi behöver checka hela vårt samhälle i hur vi konstant ser kvinnor som uttjänta efter 30, medan män håller i princip livet ut. För när det kommer till manliga protagonister (och antagonister för den delen) har jag absolut inga problem att hitta män som inte bara får åldras, men även undersöka sitt åldrande, flyta med i skiftningarna och addera det grånade håret och det fårade ansiktet till en del av deras personliga utveckling. Vi har Solid Snake, vi har Kratos, vi har Ezio Auditore.

Evie i Assassin’s Creed Syndicate: Jack the Ripper.

Jag önskar nog mest att kvinnliga karaktärer ska få existera på samma villkor manliga: nämligen som riktiga personer, som människor av kött och blod, som tillåts skifta, förändras och innehålla ett helt spektrum av ett liv.

Men nog om gnäll från denna gamla hagga, kom gärna med fler exempel på kvinnliga spelkaraktärer över 30 i kommentarsfältet!