De senaste veckorna har det skett flertalet så kallade kannibalattacker i Nordamerika. En så där fem stycken inom loppet av mindre än två månader, och då räknar jag inte ens alla fall av nakna galningar på gatan som inte äter på sina medmänniskor. Frågan är förstås om dessa fem-sex fall verkligen är mer än det normala antalet fall av kannibalism, eller om media bara bestämmer sig för att plötsligt rapportera det oftare efter att en extra allvarlig incident väckte massor av uppmärksamhet. Blanda in lite skriverier om en mystisk ny drog som kallas ”badsalt”, och du har något som drar trafik till din Rupert Murdoch-ägda mediaplattform några dagar till. Jag antar att det är så nyhetstrender kommer till, helt enkelt.

Vilket såklart är ironiskt, då TotalBiscuit gjort sig känd delvis på att kritisera spelföretag för exakt den attityden
Jag undrar om det är en sådan fabricerad nyhetstrend (om vi ens vill kalla det för nyheter) vi sett de senaste två veckorna eller så, där mer eller mindre framstående spelprofiler har betett sig som skitstövlar. För ett tag sedan skrev jag om att Noah ”Spoony” Antwiler hade sparkats från ThatGuyWithTheGlasses.com efter att han dragit några opassande tweets om våldtäkt, samt varit riktigt dryg och otrevlig mot sina och andras fans. Bara några dagar efter det twittrade jag om att den kända YouTube-gamern TotalBiscuit drygat loss mot några fans som bad honom snacka om ett specifikt spel, och förklarade för dem på ett väldigt otrevligt sätt hur oviktiga de var och hur han inte hade någon anledning att lyssna på dem. Vilket såklart är ironiskt, då TotalBiscuit gjort sig känd delvis på att kritisera spelföretag för exakt den attityden. Lustigt.

Och så det som fick mig att överhuvudtaget sätta mig ner och skriva det här inlägget, eftersom två gånger på kort tid känns mer som en slump tills en tredje incident plötsligt dyker upp. I söndags läste jag nämligen att ännu en spelsajt sparkat en av sina medarbetare på grund av otrevligheter över Twitter. Den här gången var det Destructoid som sparkade Ryan Perez efter att han varit märkligt otrevlig mot Felicia Day. Jag låter det vara osagt om Ryan Perez förtjänade att sparkas, eller om kärnan av hans kritik var befogad. Men han lade fram det på ett väldigt märkligt och otrevligt sätt, och det faktum att sajten som huserar självaste Jim Sterling gick så lång som att avskeda personen säger kanske mer om Ryan Perez värde som spelskribent än hans kommentarer i sig.

Vad kan det här bero på? Har det att göra med det faktum att dessa profilers fanskaror växer sig större och större, och därmed göder deras självbelåtna egon? Är de helt enkelt drygare och otrevligare nu än de var för 2-3 år sedan? Eller har det att göra med att den här sortens underhållning vuxit sig så stor att kommersiella sajter känner allt mer ekonomisk press på sig att sätta ner foten så fort minsta kontrovers uppstår? Eller kanske en blandning av både och? Ett resultat av att egon växer sig större eftersom/medan insatserna blir högre. Kommer sajter som TGWTG och Destructoid i så fall hålla sina anställda i kortare koppel, eller kommer vi se mer av det här?