Krönika

Otrevliga spelprofiler på internet

De senaste veckorna har det skett flertalet så kallade kannibalattacker i Nordamerika. En så där fem stycken inom loppet av mindre än två månader, och då räknar jag inte ens alla fall av nakna galningar på gatan som inte äter på sina medmänniskor. Frågan är förstås om dessa fem-sex fall verkligen är mer än det normala antalet fall av kannibalism, eller om media bara bestämmer sig för att plötsligt rapportera det oftare efter att en extra allvarlig incident väckte massor av uppmärksamhet. Blanda in lite skriverier om en mystisk ny drog som kallas “badsalt”, och du har något som drar trafik till din Rupert Murdoch-ägda mediaplattform några dagar till. Jag antar att det är så nyhetstrender kommer till, helt enkelt.

Vilket såklart är ironiskt, då TotalBiscuit gjort sig känd delvis på att kritisera spelföretag för exakt den attityden
Jag undrar om det är en sådan fabricerad nyhetstrend (om vi ens vill kalla det för nyheter) vi sett de senaste två veckorna eller så, där mer eller mindre framstående spelprofiler har betett sig som skitstövlar. För ett tag sedan skrev jag om att Noah “Spoony” Antwiler hade sparkats från ThatGuyWithTheGlasses.com efter att han dragit några opassande tweets om våldtäkt, samt varit riktigt dryg och otrevlig mot sina och andras fans. Bara några dagar efter det twittrade jag om att den kända YouTube-gamern TotalBiscuit drygat loss mot några fans som bad honom snacka om ett specifikt spel, och förklarade för dem på ett väldigt otrevligt sätt hur oviktiga de var och hur han inte hade någon anledning att lyssna på dem. Vilket såklart är ironiskt, då TotalBiscuit gjort sig känd delvis på att kritisera spelföretag för exakt den attityden. Lustigt.

Och så det som fick mig att överhuvudtaget sätta mig ner och skriva det här inlägget, eftersom två gånger på kort tid känns mer som en slump tills en tredje incident plötsligt dyker upp. I söndags läste jag nämligen att ännu en spelsajt sparkat en av sina medarbetare på grund av otrevligheter över Twitter. Den här gången var det Destructoid som sparkade Ryan Perez efter att han varit märkligt otrevlig mot Felicia Day. Jag låter det vara osagt om Ryan Perez förtjänade att sparkas, eller om kärnan av hans kritik var befogad. Men han lade fram det på ett väldigt märkligt och otrevligt sätt, och det faktum att sajten som huserar självaste Jim Sterling gick så lång som att avskeda personen säger kanske mer om Ryan Perez värde som spelskribent än hans kommentarer i sig.

Vad kan det här bero på? Har det att göra med det faktum att dessa profilers fanskaror växer sig större och större, och därmed göder deras självbelåtna egon? Är de helt enkelt drygare och otrevligare nu än de var för 2-3 år sedan? Eller har det att göra med att den här sortens underhållning vuxit sig så stor att kommersiella sajter känner allt mer ekonomisk press på sig att sätta ner foten så fort minsta kontrovers uppstår? Eller kanske en blandning av både och? Ett resultat av att egon växer sig större eftersom/medan insatserna blir högre. Kommer sajter som TGWTG och Destructoid i så fall hålla sina anställda i kortare koppel, eller kommer vi se mer av det här?

Kommentarer

 1. Frances skriver:

  Alltså Jim Sterling. *#&%**Xxx him in the *?”#*’XZzz!

  Så när det var avklarat så kan jag bara rekommendera något som handlar om haters i allmänhet. Thank you hater: http://youtu.be/uz2jbCJXkpA

  *tittar på den för tjungonde gången* Så nu mår jag bra igen. 😀

 2. Johan Ronström skriver:

  Vissa verkar ha väldigt svårt att hantera detta, typ TB, men andra tycker jag går åt rätt håll. T.ex. Husky, som varit extremt dryg tidigare, har tagit sig i kragen ordentligt. Han har ju fortfarande en lite skrikig stil när han kommenterar, men han är absolut inte otrevlig och tar ansvar för sina fans. Samma sak med såna som t.ex. MaximusBlack (från When Cheese Fails och förra King of the Web).

 3. Johan Ronström skriver:

  [Förresten, OT: Det är lite svårt att hitta länk till Krönikor-kategorin från inläggssidorna.. Man vill ju prenumerera på dem! 🙂 Det hade gärna kunnat se ut som på förstasidan, dvs “Kategori: Titel”]

 4. Jonny skriver:

  Totalbiscuit är aldrig i sig otrevlig, han börjar alltid med att enkelt säga att han kontrollerar vad han gör själv, men det finns tyvärr många som gnäller om det, det är då han förklarar varför just den personens synpunkt är oviktig om man tänker på hur många som ber och begär saker av honom.

  Allt det här du pratar om har hänt hände för att flera personer försökte tvinga sina önskemål på en person som redan har erkänt stress-relaterade problem och en fan-base på över 700000 personer, vilket i sig är skrattretande idiotiskt.

 5. Johan Ronström skriver:

  Jonny: Ja, för att “det var inte jag som började” är extremt värdigt 😀

  Är man otrevlig så är man. Och det var ju verkligen inget som lät som att nån försökte “tvinga på” någon nåt i kommentarerna han svarade på.

 6. Andreas skriver:

  Artiklens skrivare har knappast någonsin möt TotalBiscuit IRL eller gjort tillräckligt med research om honom. För då skulle han inte ha nämnt TB i artikeln. Jag är en av de tysta majoriteten som tycker om och lyssnar på vad han har att säg. Vi kräver ingenting av honom, vi gnäller/klagar inte om obetydliga saker.

  @Jonny Håller fulständigt med vad du skriver.

 7. Andreas skriver:

  OT: There two kinds of persons in the world. Nice persons and good persons. Nice persons lie to seem nice to everyone. Good persons will tell you the truth.

 8. Johan Ronström skriver:

  Andreas: Så du menar att man måste känna folk för att få säga till när de gör nåt man tycker är dumt?

 9. Andreas skriver:

  Johan: Nä jag säger att man ska gör lite bättre research före man skriver artiklar.

 10. Jonny skriver:

  Johan: Om du kollar in på fler liknande tweets som han har svarat på kommer du märka ett sådant här mönster

  Sub: I want stuff im interested in on your channel NOW

  TB: I dont take request, i am busy enough as is

  Sub: I HATE YOU, YOU DONT CARE FOR YOUR SUBSCRIBERS

  TB: cry more.

 11. Johan Ronström skriver:

  Ja, så är det ju för alla, och det är såklart tråkigt att det är så, men det är ju ingen ursäkt för att vara BM på det där sättet. Påverkar inte artikelns poäng alls.

 12. F_W skriver:

  Så en person som kallar sig bland annat den cyniska britten, säger sanningen till ett flertal personer som uppenbarligen inte kan läsa hans twitter. Där han vid upprepade tillfällen har sagt att han inte tar förfrågningar/önskningar.
  Vilket han måste uprepa gång på gång, för arslen som uppenbarligen inte kan lyssna på hans videos som han nämner just detta igen och igen.
  För personer som uppenbart är för tunnhudade för att vara på nätet ELLER vara ute bland vanliga människor utan att bli stötta.
  Och du skriver om VEM i dålig dager?

  Vi ser från vad du har skrivit, och vem o vad som har kommit fram, så ser vi vad du är människa.
  En person som gillar att sprida skit omkring sig, och säga vad otrevliga vissa personer än dig är.
  Tunnhuding, och föraktfull skitspridare.

 13. F_W skriver:

  är wad du är.

 14. Jonny skriver:

  Inte?, man måste inse att folk som blir bemötta på ett visst sätt lär sig att förvänta det, det är inte konstigt att en person som konstant får sådana galningar på sig blir sur ibland.

  Dessutom, TB har skapat sitt namn med sin brutala ärlighet, ett av hans alias är “The Cynical Brit” av en anledning, man bör inte förvänta sig att han ska vara snäll just för att vara snäll, och det är en av anledningarna till att jag fortfarande följer hans videor, jag hoppas att han stannar så som han är.

 15. Jonny skriver:

  F_W: det där är precis det som man ska undvika, man bör visa sig vara den bättre personen, Johan har varit hövlig och korrekt under hela diskussionen, du har just bevisat att han är en bättre person än du.

 16. Søren skriver:

  Hejsa 🙂 Fik lige linket denne artikel af en svensker (er dansker – derfor min underlige stavning). Selvom jeg er enig i at TB til tider kan virke arrogant, er jeg uenig i din kritik og jeg tror dit problem skyldes at TB siger tingende lige ud, hvilket i mine øjne bare giver ham troværdighed. Derudover har han faktisk et segment af utrolig uintelligente fans (læs hans kommentarer på youtube), så har endelig respekt for at han siger det lige ud…

  Håber i forstår mit kartoffel sprog 😉

 17. Tommy Håkansson skriver:

  Det här blev ju skoj. Delar av TB-brigaden anlände till undsättning så fort det blev nys på hans Twitter om en liten skruttig svensk blogg som ägnade sex små rader om hans otrevligheter. Så många googleöversättningar.

  TotalBiscuit säger på Twitter att det är fel av mig att jämföra hans “enskilda fans är obetydliga små pissmyror jämte marknadsgrafer och statistik”-attityd med utgivarnas “enskilda kunder är obetydliga små pissmyror jämte marknadsgrafer och statistik”-attityd, eftersom fans och konsumenter inte är samma sak. Det är Google som ger honom pengarna, inte fansen. Därför har han ingen som helst anledning att inte se varje enskilt fan som en obetydlig pissmyra.

  Och ja, så kan man ju faktiskt se det. Jag utgår från att man måste köpa något från hans onlinebutik för att betyda något för honom, och litar på att han aldrig någonsin kritiserat ageranden som inte innefattat monetära transaktioner. Fair enough. Men det stinker fortfarande av “så länge tillräckligt många är nöjda kan vi bajsa på resten” långa vägar.

  Sen är det ju upp till var och en att själv avgöra hur rätt det argumentet känns. Men jag förstår ju även att attityden är en del av varan han (inte) säljer.

  (Och till alla som kommenterat så ber jag om ursäkt att jag inte svarar var och en av er. Delvis för att jag inte har tid, lust eller ork att riskera en debatt där reglerna är 5 vs 1. Men även för att både ni och TB redan har glömt det här lilla skruttiga inlägget och gått vidare.)

 18. Peter Ahonen skriver:

  Mina tankar om Total Biscuits trovärdighet är att all sådan försvann under Londonkravallerna när han skanderade att man bokstavligen borde arkebusera de som kastade sten och härjade. I samma veva sa Yogscast-snubbarna att alla sociala hjälpmedel borde dras in för de som döms för att ha varit med i kravallerna.

  Vad som är fullständigt vansinnigt och rabiat i dessa kommentarer behöver knappast påpekas. Det lämnade en äcklig smak i munnen som gör att jag inte ser någonting någon av dessa producerar längre.

  Han är principfast och säger vad han tycker, men om det är i högerpopulistiska rants om arkebusering så har sådana karaktärsdrag precis noll värde. Hoppas jag inte var den enda att snappa upp på de där uttalandena.

  PS.

  Jag vet, han bryr sig inte.

  DS.

Skriv en kommentar