Efter krönikan om att sparka tjejer i ansiktet uppkom en del diskussioner, både i kommentarerna, på min twitter och IRL om att det inte kändes okej att döda tjejer. Resonemangen kom uteslutande från killar och jag misstänker (från de jag känner personligen) att det inte är personer som roar sig med att köra över prostituerade i GTA.

De flesta hade samma utgångpunkt: De har inget problem med att ge sig på kvinnliga aggresiva fiender, det vill säga sådana som attackerar spelaren. Däremot var inställningen en helt annan när det gällde att som i Assassins Creed smyga sig på en intet ont anande vakt och köra en kniv genom dennes hals helt enkelt för att han var i vägen.

Min sambo spelar för tillfället Mark of The Ninja, ett XBLA-lir som går ut på att oupptäckt eliminera ett antal fiender som enbart gör sitt jobb genom att vakta ett antal byggnader. De står bland annat och röker eller konverserar med varandra. Min sambo tycker att det är oerhört tillfredställande att kunna ta ut ett helt rum utan att sätta igång ett enda larm, men att den känslan förmodligen skulle dämpas om det visade sig att personen han precis släpat in i ett ventilationsschakt och skurit halspulsådern av varit en kvinna.

Jag har en lös teori; kvinnokroppen i spelsammanhang är så starkt sammankopplad med offer så att döda en kvinna som inte attackerar eller gör motstånd blir problematisk för spelaren eftersom det gör dig till en förövare. Att handlingen på något vis skulle tvinga dig att stanna upp och reflektera över vad det är du faktiskt gör. Som spelare är ofta din primära ambition i spelet att rädda en prinsessa eller hämnas en älskad, men vem blir du om det helt plötsligt är DU som dödar vad som kan vara någons flickvän? Samtidigt har vi nött ned den manliga kroppstypen till såpass generiska fiender att vi inte ens reflekterar över det moraliska i att döda någon som faktiskt bara gör sitt jobb, om inte detta berättas illustrativt i en cutscene.

Så, en öppen fråga till er; kan vi inte ha generiska kvinnliga fiendestyrkor eftersom det skulle kännas moraliskt fel? Hur skulle du känna?