Krönika

Vad hände hos Bioware?

Bioware placerades en gång i tiden på piedestal av gamers världen över. Sedan köptes de av Electronic Arts, och sedan dess verkar det som att de flesta tycker det bara gått utför för den en gång hyllade rollspelsmakaren. Det började bra med Mass Effect 2 och Dragon Age: Origins, men sen kom Dragon Age II. Alla verkade missnöjda, och spelet bombaderades med låga användarbetyg, arga foruminlägg och ilskna bloggar. Och sedan kom Mass Effect 3, som trots sin höga kvalitet kom att definieras så gott som enbart utifrån sitt slut. Plötsligt fanns stora sprickor i Biowares en gång nästan fläckfria relation med sina fans. Många beskyller Electronic Arts, och menar att man tvingat Bioware att både gå mer mainstreamanpassat och dessutom stressa fram projekt.

Intressant är att Bioware just precis hade “utannonserat” Dragon Age III på ett väldigt konstigt sätt
De två personerna som varit lite av Biowares ansikten utåt är Ray Muzyka och Greg Zeschuk. De var med och grundade företaget i mitten av 90-talet. Men här om dagen offentliggjordes det att både Ray och Greg inte bara lämnar Bioware, utan även hela spelindustrin. Det är så klart lika lätt som underhållande att spekulera kring varför de väljer att lämna två decennier av framgångar och något de älskar bakom sig så här. Deras öppna brev till alla fans känns vaga och innehåller enligt mig inte så många svar. Men visst kan det vara så att de helt enkelt söker helt nya utmaningar inom helt nya områden, och att det är allt. Men som sagt… Det är attans lätt och underhållande att spekulera kring drama.

För egentligen, att båda två lämnar Bioware. Exakt samtidigt. Efter tre “misslyckanden” (Dragon Age II, Mass Effect 3, The Old Republic). Misslyckanden som många menar är på grund av arbetsförhållanden som Electronic Arts pressat fram. Kan de enorma vågorna av missnöje som Biowares tre senaste spel skapade ha varit droppen? Eller är det framtida projekt som inte kan skapas som Greg och Ray will att de ska skapas? Intressant är att Bioware just precis hade “utannonserat” Dragon Age III på ett väldigt konstigt sätt som kändes framhastat och improviserat. Hur ofta utannonseras storspel i form av ett brev till communityt? Ingen trailer. Ingen teaser. Inga screenshots. Såvitt jag såg inte ens artwork.

Var den här framhastade utannonseringen medvetet placerad dagen innan Bioware-ikonernas avgång i ett försök att tona ner det hela? För att försäkra fans om att allt knallar på ändå? Som damage control? Att båda lämnar spelinudstrin helt och hållet tycker jag i alla fall talar mest för att de inte är missnöjda med arbetsförhållanden. I så fall skulle de bara byta arbetsplats eller starta eget, som vi såg med Infinity Ward Vs. Activision. Eller så har den senaste kritiken från besvikna fans helt enkelt sugit ut all skaparglädje ur dem. Vad tror du hände hos Bioware?

Kommentarer

 1. Spel-Malmer skriver:

  Intressant spekulation. Jag skulle gissa att hur förhållandevis dåligt det gått för svindyra The Old Republic ligger bakom och att herrarna på något sätt fick förslaget att de kanske skulle ge sig av från sin post.

 2. Frances skriver:

  Vet du, jag tror att de två, Ray Muzyka och Greg Zeschuk som är utbildade till läkare och tillsammans med några andra sadlade om HELT och startade BioWare kanske känner för att sadla om HELT nu också? Att de lämnar BioWare betyder inte att BW är ett sjuknade skepp, att det är ett knepigt företag etc.

  Det var någon spelsajt som publicerade ett utdrag av betyg som anställda ger sina arbetsgivare och där låg BW i top av “nöjda” arbetare. Så överlag verkar BW vara en väldigt bra arbetsplats. Det finns massor med gamla namn kvar som gång på gång visar att de brinner för allt de skapar. BW känns safe!

  Att de annonserade DA3 har helt säkert att göra med att Ray Muzyka och Greg Zeschuk lämnar BW. Men även att så mycket information om DA3 redan läckt. Enkäten tänker jag specifikt på då. Men det är ingen hemlis att DA3 varit på g, vi har sett concept art och BW har diskuterat en möjlig DA3 i paneler på mässor.

  Sedan är jag rätt less på att höra vilka misslyckanden (tolkat som dåliga) ”vissa” spel anses vara. Det var aldrig några dåliga spel, de var bra! Bra är bättre än dåliga, sämre än fantastiska men fortfarande bättre än dåliga. Har ME och DA gått minus? SWtOR däremot vet jag ingen status på (och det anses väl ändå vara riktigt bra av majoriteten?). BW har helt enkelt de kräsnaste fansen som kräver millimeter perfektion. DET är kärlek till spel det. Eller?

 3. Spel-Malmer skriver:

  …eller så är det bara som de säger och spekultion är met bara nåt som är kul 🙂

 4. Tommy Håkansson skriver:

  DA2 och ME3 var absolut inga ekonomiska misslyckanden. Men jag tror det är svårt att argumentera för att de inte skadade Biowares varumärke och good-will.

  Och ja, det är superkul att hitta på spännande teorier bara sådär. xD

 5. Jag blir förvirrad av allt det här. Jag vill så gärna att det ska ligga en massa drama bakom allt – för drama är alltid jättekul att följa – men jag får inte riktigt den vibben. Att DA3 utannonserades dagen innan kändes visserligen konstigt, men EA har vetat om att Ray och Greg ska sluta i ett halvår. Jag har – trots sammanträffandet – lite svårt att se hur det skulle vara någon sorts panikannonsering. Jag är nog mer på Frances sida, att det har att göra med läckorna, även om det givetvis är möjligt att det är en kombination av de båda.

  Men det ska bli intressant vad det här får för konsekvenser för Bioware. De två doktorerna har alltid varit ansiktet utåt och jag har inte en susning om vem som kan ta över den rollen. Jag tycker inte att det finns någon tydlig “tronarvinge” till deras position. Jag känner till flera personer som jobbar på Bioware, inom olika positioner, men ingen som känns riktigt rätt för den roll som Ray och Greg alltid haft.

  Jag väntar spänt på framtiden. 🙂

 6. T4 was Here skriver:

  Ja det är ju inte som om har förstört rollspels serier förr, *host*Ultima*host*

 7. Lizzarder skriver:

  Även om det är kul att spekulera tror jag inte att historien är särskilt dramatisk. Doktorna känner att de gjort sitt i spelbranschen och Bioware avslöjar tre nya spel för att försäkra fansen om att de här här för att stanna. Tror inte att deras avhopp kommer påverka företaget i någon högra utsträckning. Vad jag vet har de de senaste åren mest sett över projekten och möjligtvis kommit med lite feedback.

  Eller så ligger det mer bakom än så? Det lär man aldrig få veta.

Skriv en kommentar