Krönika

Jag gillar inte spel mest

Att gilla spel är inte riktigt om att gilla film. Eller som att gilla musik eller böcker. Gillar du spel så gillar du allt som oftast verkligen spel. Du inte bara gillar spel, spel är en del av din identitet. Du är en Gamer. Visst kan du vara cineast eller bibliofil också, men det är inte riktigt samma sak. Och av den breda massan “filmtittare” är andelen cineaster mindre än andelen gamers bland spelarna.

 Ifall du gillar spel, då ska du gilla spel mest
Inget av det här nytt eller revolutionerande. Spel har en konsumentkultur kring sig som inte kan jämföras med andra medium. Och en del i det är att ifall du gillar spel, då ska du gilla spel mest. Men jag har kommit fram till att jag inte gör det. Jag gillar inte spel mest. Missförstå mig rätt, jag älskar spel och att spela. Det är inte för intet som jag har spenderat en långt ifrån oansenlig del av mitt liv med att skriva, spela in video och podda om mediet. Men det är inte den kulturform som står högst i kurs för mig.

Det känns lite skamligt att erkänna att jag gillar film mer än spel. Jag känner mig lite fejk. Fake geek guy. Hade jag varit kvinna hade jag antagligen strippats på all tänkbar credd, blivi utstött från riket och fått leva resten av mitt liv som en spelvärldens paria, stapplande från konvent till konvent endast iklädd en kappa av säckväv, i hopp om att någon ska släppa in mig. Fast nu är jag ju pöjk, så nu är det mest lite pinsamt.

Vilket är konstigt. Att uppskatta ett medium påverkar ju inte precis hur man känner för ett annat. Snarare brukar uppskattningen av ett medium blöda över i uppskattningen av andra, eftersom många komponenter är desamma. Men känslan är där oavsett: gillar man spel borde man gilla spel mest.

Kanske är det här bara något jag drömt ihop i mitt huvud. Kanske känner ingen annan såhär, alls. Jag vet inte. Vad tycker ni?

Kommentarer

 1. ReDead skriver:

  Jag kan aldrig säga vad jag gillar mest, då det går i perioder. Ibland är spel det bästa som finns, ibland är det musik, ibland är det att bara gå omkring ute i skogen. Just nu är jag inne i en animeperiod. Vi får se hur länge den varar!

 2. Miss Nekiya skriver:

  Serier är det som ligger mig varmast i hjärtat men sen jag på riktigt började spela spel så ligger de väldigt jämnt i kurs. Visst, fokuset skiftar, helt naturligt, men inget av dem känns rättvist att sätta över eller under varandra. Och vilken plats i dessa båda världar har jag då?
  Som tjej, blir jag kallad fake av båda.
  Jag vill bara kunna va, och låta min passion flöda fritt. Det går bra för jämnan, men ibland blir det för mycket.

 3. Bokbindar Anton skriver:

  Jag har haft en del olika hobbies under uppväxten. Saker och aktiviteter som jag ena stunden brunnit för men som senare kom till att svalna för att sedan försvinna helt ur min intressezon. Spel däremot är något jag alltid sysslat med och som jag nog med säkerhet kommer hålla på med resten av mitt liv.

  Film har kommit lite i skymundan dom senaste åren men jag har börjat titta ifatt nu. Netflix och Crunchyroll gjorde dock att min backlog blev så otroligt mycket större…

  Det ligger nog dock jämt när det kommer till att få mig att känna känslor mellan säg film, spel och böcker.
  Kan man få fråga vilken/vilka dina favorit böcker är?

Skriv en kommentar