Var du en av dem som blev besviken på ”The Dark Knight Rises”?

Personligen uppskattade jag ändå filmen och åkte hem som en nöjd biobesökare. Visst valde jag att lägga skygglapparna på vid vissa stunder då allt inte riktigt höll ihop hela vägen, men jag tror Nolan hade stora visioner med sin sista Batman-film och även om de inte riktigt orkade ro hela vägen i hamn så uppskattar jag att han försökte. Jag misstänker också att de luckor som finns kommer fyllas så fort vi får en eventuell fullängd-version i videobutiken;

IMAX-teorin

En IMAX-film får enligt uppsatta regler vara som mest 2 timmar och 45 minuter lång. Som av en ren händelse råkar ”The Dark Knight Rises” vara exakt så lång. Teorin går därmed ut på att Nolan tvingades klippa bort stora delar av sin sista film, eftersom filmen sedan långt tidigare utlovats som just en IMAX-film.

Filmen ska dessutom ha haft ett ca. 400 sidors långt manuskript. Lite snabb huvudräkning viskar om att projektet hade potentialen att bli två filmer, då man brukar uppskatta ungefär 1 minut screentime per sida. 400 sidors skript = 400 minuter = över 6 timmar film.

Så blev det inte, och även inbitna Nolan-fans fick skamset erkänna att det kändes som något saknades i den sista delen av Nolans Batman-trilogi.

Det är en något lösryckt teori, jag vet. Men jag vill inte riktigt tro att det bara handlade om inkompetens från Nolans sida. Och att det skulle vara något fel på källmaterialet finns inte ens på kartan.

Nej, här ligger troligtvis en konspiration begraven.