Idag förkippas Vin Diesel nästan uteslutande med de allt mer pajjiga 2 Faster 4 Furioius 5-rullarna. Möjligtvis blinkar några bilder från xXx till i minnesbanken. Överlag ingen superimponerande resumé. Men för mig finns det bara en roll för Vin. En roll där karaktären och skådespelaren inte ens är separata varelser, utan snarare en förlängning av varandra.

Jag pratar, såklart, om interplanetära superhårdingen Richard B. Riddick.

Hej. Jag är hård.

Jag såg Pitch Black häromdagen. Igen. Och slogs av hur jäkla förbisedd den här sci-fi-pärlan är. Igen. Antagligen beror det mycket på hur karaktären manglades i filmens uppföljare, Chronicles of Riddick. Men riktigt rättvist är det inte. Jag menar, vi är ju alla överens om att göra allt vi kan för att glömma alla Matrixfilmer efter den första.

Dessutom har Riddicks äventyr sträckt sig längre än till filmduken. I inte mindre än två fantastiska spel får vi följa Vin Diesels rymdmördare. Och det är minsann inga ruttna filmlicensspel vi pratar om, nej det är helt egna berättelser, välberättade och återigen med Vin Diesel i huvudrollen.

Karaktären är dessutom en personlig favorit för Vin Diesel själv, och han har haft en stor del i att få till skott en tredje film. Släppet är planerat till 2013 och jag är officiellt superpeppad. Hur det kommer bli är förstås omöjligt att säga, och jag är tveksam till riktningen man tog karaktären i Chronicles of Riddick. Men förhandsskvaller vittnar om en film mer lik ettan, vilket bådar fantastiskt gott.

Personligen hoppas jag på ännu fler filmer i framtiden. Och med tanke på Vin Diesels kärlek för karaktären är det mycket troligt. Och chanserna minskar inte direkt om nästa film skulle gå bra. Om man får drömma så hoppas jag att släppet blir en braksuccé och att ännu en film utannonseras direkt.

Med David Fincher som regissör.