Gillar du Lego? Sagan om Ringen? Vad väntar du på då? Köp spelet! Nu! Så, nu när vi fått det överstökat så kan jag berätta lite om spelet.

Precis som alla andra Lego-spel handlar om att slå sönder Lego
Det är ett spel som precis som alla andra Lego-spel handlar om att slå sönder Lego, samla Lego-pengar och klossar till minikits (som är som miniförfackningarna av Lego man kan köpa med bara ett par klossar i). Denna gång har Lego förlagt sin historia till Middle-Earth (Midgård) och man får om man följer spelets guidestuds (har vi ens ett svenskt namn på det?) följa Frodo på sin resa till Domedagsberget för att förstöra härskarringen. På vägen möter vi nya följeslagare och om vartannat får vi följa andra karaktärer parallellt. Precis som i förra Lego-spelet (Lego Batman 2 DC Super Heroes) har alla karaktärer röster och i mellansekvenser får vi se Legos ofta knasiga tolkningar på scener ifrån filmerna.

Det som är nytt för den här gången är att man för att kunna hitta röda Lego-klossar (som låser upp fusk) och vissa mithrilklossar måste man göra hämtningsuppdrag. Ute i Middle-Earth finns också stenstatyer som när man aktiverar dem lägger in alla hemligheter på kartan, såsom uppdrag i form av frågetecken och mithrilklossar (som är en slags valuta). Dessutom kan man på varje bana hitta gömda skatter (ofta tillhörandes ett hämtningsuppdrag) och smidesdesigner som behövs för att kunna använda mithrilklossarna i smedjan.

I smedjan använder man de smidesdesigner som man hittar ute i Middle-Earth och betalar mithrilklossar för att skapa dem. Det kan handla om användbara saker som en spade att gräva med, handskar för att kunna svinga på pålar och mindre användbara som mithril music horn eller  mithril music boots, men de flesta är rätt användbara. Den bästa mithrilskapelsen är i mina ögon Mithril Disco Phial, som är en ljuskälla precis som Frodos ”Light of Eärendil”, men mycket, mycket roligare. När man plockar fram den så lyser den som en discokula och en technolåt med repliker från filmerna ihopmixad börjar spela. Det roliga slutar inte där utan alla karaktärer vare sig de är med i ditt lag eller är npc:er börjar dansa när du kommer i närheten. Själv hade jag fest i Rivendell.

"Jag är snel Gollum"

Förutom denna så finns det nya verktyg som man måste använda för att kunna hitta allt både ute i Midde-Earth och på banorna, det handlar om fiske, tända eld, slå sönder stenblock och givetvis gamla funktioner som att kunna hoppa högt, kunna svinga på pålar och spränga mithrillego (som ser ut som föregångarnas silverlego).

Det finns mycket att upptäcka i Middle-earth bland annat en blinkning till Skyrim i form av det kända citatet som jag är så trött på att jag inte ens vill skriva det här, men även en blinkning till The Goonies.

Nu till det negativa. Det är fortfarande inte lätt att hitta saker och ibland är det nästan omöjligt att förstå vad man ska göra, som exempelvis en bana i Döda träsken där man ska följa Gollum medan man samtidigt jagas av en Nazgûl på en flygande best så skriker Gollum hela tiden att man ska gömma sig och går inte vidare förren man faktiskt har gjort det, men båda karaktärerna i ens lag måste gömma sig innan Gollum går vidare så det tog mig evigheter att komma på det. Att spelet som vanligt inte är på svenska varken i menyer eller på undertexterna kan förstöra mindre barns möjligheter att ta sig vidare. Men å andra sidan så är det ju ett perfekt spel för er föräldrar att spela med era barn så det bör inte stoppa er från att köpa spelet.

Om ni inte förstod min uppmaning i början av denna recension så säger jag det igen. Köp. Spelet. Nu! Och har ni inga barn, köp det och spela det själv. Lika kul det.