Skitsnacksblogg

Otakun Anders

Anders har ju som bekant slutat spela och fyller sin tid med en massa annan nördmedia. För en tid sedan stoppade han ner tån i det träsk som är manga och anime genom att se Akira, kanske inte världens lättaste film att starta med och det gick därefter. Jag kan inte själv säga att jag är nån storkonsument av anime men genom åren har jag sett en hel del. Film har redan diskuterats och jag tycker anime kommer till sin rätt bäst i serieform så jag tänkte ge Anders lite tips. Fyll gärna på med fler.

Till skillnad från västerländska serier så berättas anime och manga oftast i historiespann (arc på engelska) som kan variera i längd. Ett annat koncept som är bra att känna till är utfyllnad (fillers på engelska); något som händer när en anime bygger på en manga som inte är färdigskriven och hinner ifatt. Här finns det tre alternativ: pausa animen tills mangan hunnit en bit, bryt från mangan och kör vidare på en egen historia eller, det vanligaste, att man slänger in utfyllnadsavsnitt som inte har med grundhistorian att göra. Avsnitten kan ha väldigt varierande kvalitet med allt från nonsensberättelser till seriösa försök.

 

Tillsammans med Naruto och One Piece har Bleach dominerat de senaste tio åren men i våras tog det slut efter 366 och ett gäng filmer, om än att mangan verkar köra på ett tag till. Jag tänker dock inte tvinga på Anders allt det här utan be honom se de första 63 avsnitten (á 23min), vilket innefattar Ichigos resa till Soul Society. Fightporr blandat med tonårsrelationer och en jävla massa “over 9000!”-superattacker.

 

Vad skulle du göra om du kunde döda vem du ville genom att skriva hens namn i en bok? Death Note berättar om Yagami som brottas med sin moral när han hittar dödsängelns bok och om L som jagar honom i en invecklad katt och råtta-lek. 37 avsnitt á 23min och stundtals helt briljant.

 

Gon får reda på att hans pappa inte alls är död utan är en “hunter” som utforskar världen. Med en aldrig sinande entusiasm beslutar han sig för att bli en “hunter” och hitta sin pappa. För att nå sitt mål behöver han ta “hunter“-examen och skaffar sig både nya vänner som fiender. Otroligt charmig serie som just nu får en remake som är halvvägs klar. Nyversionen går dock mycket snabbare fram så jag föredrar den äldre versionen. 63 avsnitt á 23min plus 29 extraavsnitt som tar historien vidare.

 

Macross letade sig till och med till Sverige på 80-talet. Gigantiska mechas, robotar och rymdstrider om vart annat. Den här miniserien utspelar sig efter originalet och är en Top Gun-inspirerad berättelse om två män som tävlar om att vara den bästa piloten och, såklart, om en kvinna. Tjejen är händelsevis också producent för Jordens största popstjärna, AIn Sharon Apple, som är på väg att utveckla ett eget medvetande. Mycket vibbar från 80-talets anime man såg som barn. 4 avsnitt på 40min var.

 

En western som utspelar sig i framtiden, och i rymden, med ett rökigt jazz-soundtrack. Ja, det är awesome och har fått otroligt mycket pris genom åren. Varje avsnitt, eller “session” som de kallas här, har ett musikaliskt tema och är fyllda av referenser till kända och okända verk. 26 avsnitt á 25min plus en långfilm.

 

Historien om den mobbade pojken som hittar en hemlig dojo i sitt område där mästare inom en rad kampsporter lär honom hantera vardagen. Mycket feelgood när Kenichi delar sin tid mellan att träna och att hantera sina plågoandar i skolan. 50 avsnitt på 25min var.

 

En äldre serie som, pga dess populäritet, gjorts om i en ny version. I ett alternativt universum försöker två bröder få tillbaka sin mamma genom alkemi men misslyckas och tvingas leva i kroppar som inte är deras. Serien följer deras sökande efter De vises sten som ska hjälpa dem tillbaka. Snygg stil i ett viktorianskt Europa och ett medryckande äventyr. 64 avsnitt á 25min plus 4 extraavsnitt.

Givetvis finns det många fler men jag har försökt få fram kortare serier som jag tror Anders skulle uppskatta. Fastnar han så rekommenderar jag ju såklart långkörarna Naruto och One Piece men även lite tyngre grejer som Neon Genesis Evangelion och Elfen Lied. Det finns ju även klassiker som Rurouni Kenshin och Dragon Ball men man måste ju börja nånstans.

And where does the newborn go from here?
The net is vast and infinite.

Kommentarer

 1. Shotgun Facelift skriver:

  Skriver under på några av dessa men en som jag tror Anders kommer digga rejält är Cowboy Bebop. Förbannat bra. Inte konstigt anime-japan-bra, utan påriktigt-bra. Var säkert 10 år sedan jag såg den så min åsikt kan ha förändrats till idag, men av alla animes jag sett är den nog en av de bästa. Sen står Noir högt i kurs hos mig, men den är nog snarare japan-konstigt-bra än något annat. Och Noir har också ett av de vackraste soundtracken någonsin!!

 2. Mulker skriver:

  Jag tycker Naruto är väldigt bra!

 3. Peter Ahonen skriver:

  Ghost In The Shell: Stand Alone Complex. Framförallt säsong 1 av den med Laughing Man är sviiiiiinigt bra.

  Sen är iofs Jungle Wa Itsumo Hale Nochi Guu det bästa någonsin i alla kategorier typ.

  Jag slutade titta på anime för 8 år sen. Disclaimer där.

 4. Captain Maakasu skriver:

  Eftersom jag vet att Anders diggar att kolla på fighting på televisionen, så måste jag starkt rekommendera min absoluta favorit anime. Hajime no Ippo: serien handlar om Ippo som blir mobbad i skolan, en dag kommer en boxare till hans undsättning. Där efter strävar Ippo efter att få veta hur det känns att vara stark. Så han börjar på samma boxnings gym aom sin räddare i nöden går på.

  Animen ser något föråldrad ut men ger man den ett försök så vänjer man sig vid den. Den känns verklighetstrogen men med otroligt intensiv fighting. Första säsongen är runt 60 avsnitt och säsong 2 hamnade på ca 25, tyvärr slutade anime n där på en cliffhanher slm får en att bryta ut i ilska. Men då får man helt enkelt läsa mangan därifrån. Mangan har ännu inte lagts ned utan är snart uppe i 1000 kapitel. Och den håller måttet hela vägen än så länge. Ligger själv på kapitel 800 något i skrivande stund.

  Skrev detta från mobilen så ber om ursäkt om det blev slarvigt.

 5. Malmen skriver:

  Tjena, vill tipsa om två serier även om jag inte har sett allting som finns där ute, dock har kanske alla 366 Bleach-avsnitt på ett halv år tagit ut sin rätt.
  Den första av dem är Trigun:
  http://www.imdb.com/title/tt0251439/
  Handlingen utspelar sig nästan till 100% på en öken planet där mycket påminner om den gamla västern med cowboys och allt. Men också har inslag av saker som är futuristiska. Vissa av karaktärerna kan ibland vara ganska jobbiga med det överlever man enkelt då det andra överträffar. Musiken i Trigun mig är något som till talar mig extremt, med sitt rockiga och ösande sound, dessutom kan jag nog säga att det var den första gången jag tror jag riktigt märkte musiken i en anime. 26 avsnitt à 24 min.

  Den andra är Darker than Black:
  http://www.imdb.com/title/tt0995941/
  Handlingen i serien är riktigt bra när den kretsar runt huvudkaraktären Hei eller Yin, det som delvis drar ner den är centreras runt en privat detektiv vars namn jag in ens kommer ihåg.Världen i serien skulle jag förklara som intressant gällande vad som har hänt med den efter katastrofen och själva fenomenet med Contractors. Tänkte snabbt förklara huvudkaraktären som många andra med “Chinese electric Batman”, men också hans personlighet är intressant. Dock känns slutet lite ta fatt och lite abrupt, men det kan man själv bestämma efter man har sett klart den. Blev tipsad av några vänner att andra delen av serien inte vara sevärd och bara förstör första så den ska lämnas orörd.
  Tyvärr hinner man inte se så många serier som man vill, har villat se flesta av ovanstående och har lagt ner dem av någon konstig anledning, men har inte riktigt tid när jag går i gymnasiet och med en hel del träning.
  Skön tittning av all dessa godbitar!

 6. Tobias Andersson skriver:

  Kul med fler tips, flera av dem har jag inte sett själv heller 🙂

  Peter, varför slutade du se anime?

 7. Ebriusum aka Ebbeföfaen skriver:

  Hmm Hajime No Ippo är redan nämnd i kommentarerna och Strongest Deciple i inlägget men för att bygga vidare på Anders MMA intresse kanske Grappler Baki vore något. Fighting anime som senare i serien fokuserar på en turnering där alla kampsporter möter varandra.

  Haibane Renmei: Mysig till tusen och otroligt charmig och vacker, dock mycket långsam och kanske lite svårsmält så här i början.

  Rorouni Kenshin (Samurai X på engelska): En serie som brukar gillas av de flesta och med en av de bästa OVA någonsin så är den värd att kika på i sin helhet.

  Skulle kunna nämna Last Exile som jag gillar skarpt men som många verkar tycka är sådär samt OVERDRIVE och Eyeshield 21 som båda är sport animes. Där OVERDRIVE snöar in på etappcykling och Eyshield på amerikansk fotboll.

 8. Ebriusum aka Ebbeföfaen skriver:

  Glömde, Neon Genesis Evangelion … som väll är en av de serier som har högst kultstatus utanför japan(?). Mechs, mechs och mechs … typ.

 9. Henrik skriver:

  Hur man kan kalla NGE för mechs, mechs och mechs är för mig obegripligt. Är det därför de spenderar flertalet avsnitt med att diskutera Shinjis personliga problem och hans syn på världen?

  Eller hur mycket som återfinns från religion och annat? Mechs är en del ja men att försöka få det att låta som att serien är mest mecha är bara ren och skär lögn.

  Det närmsta jag kommer som förslag i denna lista som ej är mainstream är Elfen Lied. Annars så är det samma tröttsamma förslag som alltid dyker upp så fort det pratas anime.

  Hur man kan säga att man inte vill ge någon en långkörare men börjar med Bleach är för mig obegripligt. Vad är det? 200 avsnitt Bleach eller är det uppe i 400 innan det avslutades? Många var det i alla fall.

  Berserk är väl bra om du gillar att bli avklippt när allting ska börja… 26 avsnitt om jag minns rätt och det slutar tidigare än vad det börjar. Fel ordning om man säger så. De 2 filmerna som släppts som ska göra om Berserk har ju åtminstone rätt ordning på allting. Dock kommer jag inte ihåg om de i den tredje filmen ska avsluta allting eller om det kommer mer senare. Annars så är det alldeles för mycket blod för min smak i en serie som Berserk. Meningslöst våld och blod.

  Men nu har jag varit elak och klagat på andras förslag. Kanske dags att ge egna förslag?

  Bartender: En serie om att besöka barer och lära sig om drinkar med passande mjuk och trevlig musik för det avslappnande kvällsmyset? Ja tack, 13 avsnitt och mycket tänkvärda funderingar och mycket bra info om drinkar.

  Higurashi no Naku koro ni: Mystiska händelser sker i den något avlägset benägna byn. Människor försvinner och det sägs att byborna har kopplingar till demoner. Keichi har som nyinflyttad en hel del att lära sig, men han har stora funderingar på varför några av hans klasskamrater ibland beter sig så konstigt…

  En skräck serie som efter avslutad del vrider på den ursprungliga berättelsen och ger dig en annan inblick. Fortsätter senare i en två serier till och har sedan en spinoff avsnitt och några avslutande mer komiska avsnitt.

  Bamboo Blade: Om nu Anders gillar slagsmål så torde väl en serie om Kendo vara intressant? Fast istället för muskulösa män som slår på varandra så handlar denna serie istället om Tama som tränat kendo sedan hon var mycket mycket ung. Hennes liv har därför kretsat kring Kendo och hjälte-serier. Nu när hon börjar högskolan och skolan har en kendo klubb blir det intressanta intriger och förslag för att få med henne i klubben.

  Ghost in the Shell: Filmen som fick reklam om sig att vara en ny Akira film lyckades inte riktigt leva upp till de förväntningarna, men som film är den otroligt intressant och får en att tänka till både en och två ggr.

  Dirty Pair: De två “Lovely Angels” som gör vad som än krävs för att slutföra sina uppdrag. Som individer kan de nästan vara varandras motsatser men tillsammans är de en kraft nog att vem som än anställer dem nästan ångrar att de gjorde det efter slutfört uppdrag. Gammal hederlig Sci-fi anime när den är som bäst helt enkelt.

  Det var nog allt. Jag skrev ett inlägg för länge sedan om nybörjaranime. Det går att läsa här: http://deculture.se/deculture-tipsar-nyborjar-anime-del-1/ tyvärr fortsatte jag aldrig men jag får nog göra det snart då man ju har sett en hel del anime…

 10. Henrik skriver:

  Och en extra kort kommentar som jag glömde förra gången: Snyggt Tobias att du använder “manga” logon när du bara pratar om anime 🙂 Det var ju det tillsammans med “Manga Mania” i Super Power som myntade uttrycket “manga film” då det ju inte var i närheten utan det bara heter anime 🙂

Skriv en kommentar