Anders har ju som bekant slutat spela och fyller sin tid med en massa annan nördmedia. För en tid sedan stoppade han ner tån i det träsk som är manga och anime genom att se Akira, kanske inte världens lättaste film att starta med och det gick därefter. Jag kan inte själv säga att jag är nån storkonsument av anime men genom åren har jag sett en hel del. Film har redan diskuterats och jag tycker anime kommer till sin rätt bäst i serieform så jag tänkte ge Anders lite tips. Fyll gärna på med fler.

Till skillnad från västerländska serier så berättas anime och manga oftast i historiespann (arc på engelska) som kan variera i längd. Ett annat koncept som är bra att känna till är utfyllnad (fillers på engelska); något som händer när en anime bygger på en manga som inte är färdigskriven och hinner ifatt. Här finns det tre alternativ: pausa animen tills mangan hunnit en bit, bryt från mangan och kör vidare på en egen historia eller, det vanligaste, att man slänger in utfyllnadsavsnitt som inte har med grundhistorian att göra. Avsnitten kan ha väldigt varierande kvalitet med allt från nonsensberättelser till seriösa försök.

 

Tillsammans med Naruto och One Piece har Bleach dominerat de senaste tio åren men i våras tog det slut efter 366 och ett gäng filmer, om än att mangan verkar köra på ett tag till. Jag tänker dock inte tvinga på Anders allt det här utan be honom se de första 63 avsnitten (á 23min), vilket innefattar Ichigos resa till Soul Society. Fightporr blandat med tonårsrelationer och en jävla massa ”over 9000!”-superattacker.

 

Vad skulle du göra om du kunde döda vem du ville genom att skriva hens namn i en bok? Death Note berättar om Yagami som brottas med sin moral när han hittar dödsängelns bok och om L som jagar honom i en invecklad katt och råtta-lek. 37 avsnitt á 23min och stundtals helt briljant.

 

Gon får reda på att hans pappa inte alls är död utan är en ”hunter” som utforskar världen. Med en aldrig sinande entusiasm beslutar han sig för att bli en ”hunter” och hitta sin pappa. För att nå sitt mål behöver han ta ”hunter”-examen och skaffar sig både nya vänner som fiender. Otroligt charmig serie som just nu får en remake som är halvvägs klar. Nyversionen går dock mycket snabbare fram så jag föredrar den äldre versionen. 63 avsnitt á 23min plus 29 extraavsnitt som tar historien vidare.

 

Macross letade sig till och med till Sverige på 80-talet. Gigantiska mechas, robotar och rymdstrider om vart annat. Den här miniserien utspelar sig efter originalet och är en Top Gun-inspirerad berättelse om två män som tävlar om att vara den bästa piloten och, såklart, om en kvinna. Tjejen är händelsevis också producent för Jordens största popstjärna, AIn Sharon Apple, som är på väg att utveckla ett eget medvetande. Mycket vibbar från 80-talets anime man såg som barn. 4 avsnitt på 40min var.

 

En western som utspelar sig i framtiden, och i rymden, med ett rökigt jazz-soundtrack. Ja, det är awesome och har fått otroligt mycket pris genom åren. Varje avsnitt, eller ”session” som de kallas här, har ett musikaliskt tema och är fyllda av referenser till kända och okända verk. 26 avsnitt á 25min plus en långfilm.

 

Historien om den mobbade pojken som hittar en hemlig dojo i sitt område där mästare inom en rad kampsporter lär honom hantera vardagen. Mycket feelgood när Kenichi delar sin tid mellan att träna och att hantera sina plågoandar i skolan. 50 avsnitt på 25min var.

 

En äldre serie som, pga dess populäritet, gjorts om i en ny version. I ett alternativt universum försöker två bröder få tillbaka sin mamma genom alkemi men misslyckas och tvingas leva i kroppar som inte är deras. Serien följer deras sökande efter De vises sten som ska hjälpa dem tillbaka. Snygg stil i ett viktorianskt Europa och ett medryckande äventyr. 64 avsnitt á 25min plus 4 extraavsnitt.

Givetvis finns det många fler men jag har försökt få fram kortare serier som jag tror Anders skulle uppskatta. Fastnar han så rekommenderar jag ju såklart långkörarna Naruto och One Piece men även lite tyngre grejer som Neon Genesis Evangelion och Elfen Lied. Det finns ju även klassiker som Rurouni Kenshin och Dragon Ball men man måste ju börja nånstans.

And where does the newborn go from here?
The net is vast and infinite.