Skitsnacksblogg

Inför Skitsnack S02E05: Mat och Mat-tv

Det är förvånansvärt många som har önskat att vi pratar om mat i Skitsnack. Så till nästa söndag tänkte vi infria dessa önskningar och prata om i stort sett allt man kan tugga på, och dessutom den inflation av mat-tv program som sköljt över oss de senaste åren.

Vi plockar dessutom in den podradio-veteranen Andreas Ljungström som gäst, då han likt oss har en passion för mat, matlagning och tv-program om mat.

Hur detta avsnitt kommer arta sig har vi faktiskt ingen aning om just nu, men eftersom samtliga deltagare är glada i mat kommer det troligtvis bli något bra. Men givetvis vill vi återigen knyta in er som lyssnar också! Har ni frågor, kommentarer eller egna super-recept att dela med er av så vill vi att ni kommenterar detta inlägg, eller mailar till skitsnack@svampriket.se. Vi behöver era kommentarer innan onsdag kväll.

Så. Vad gillar ni att tugga på?

Kommentarer

  1. Gazimaluke skriver:

    Det finns något magiskt i att blanda nudlar och fiskbullar i hummersås. Det är vad jag har att säga om mat 🙂

  2. Knepet för att göra bra köttfärssås är att röra ner rikliga mängder creme fraiche.

  3. Kioskvältaren skriver:

    Hallå i stugan.

    En liten fundering jag har haft ett tag är att folk inom spelbranschen verkar hysa ett enormt stort intresse för den amerikanske snabbmatskulturen.

    Burgare är himmelriket och utan bacon skulle hela världen gå under, enligt dessa människor.

    Så min fråga till er är denna:
    Vad tycker ni om bacon och burgare? Är det verkligen det absolut godaste som finns och var tror ni att denna baconhysteri kommit ifrån?

  4. Baconhysterin kommer naturligtvis ifrån det faktum att bacon är himmelskt gott.
    Och att de förgyller (och räddar) varje rätt det används till!

  5. Jag tycker ni skall diskutera hästkött och marabou black och eventuellt Tommy Nilsson.

  6. August Jakobsson skriver:

    Hur känner inför köttätande och att äta djur i allmänhet? Något ni reflekterat över någon gång, brinner för att stoppa eller rent uttav skiter i? Köttätandet är ju både en stor moralisk fråga och dessutom ett rejält miljöproblem. Samson tar ju ofta upp andra moraliska problem inom (främst) populärkultur så det är främst honom jag frågar.
    Tack för en fin podcast!

  7. Jag vill höra er hylla de överlägsna Cheeze Hearts och varför de är bättre än alla andra ostbågsvarianterns på marknaden.

  8. Tasseklumpen skriver:

    Hej Skitsnack!

    Vi är en siamesisk tvilling med två huvuden, och nu har vi fått ett hår på könet. Vems är det?

    Mvh

  9. Peter Eriksson skriver:

    Så passande att ni tar in en torsk när det skall snackas mat 😉

    Jag vill citera Farbror Joakim: “Jag åt ju förra veckan. Det är bara veklingar som äter regelbundet!”
    Annars är klassisk husmanskost det godaste man kan äta. Kött, sås och potatis, med en god sallad. Eller pannkakor.

    Jag antar att ni kommer prata om Sveriges mästerkock? Ett program som jag avskyr. Jag hävdar att man inte blir bättre kock eller att det är underhållning att se människor bli förudmjukade för att de skall åstadkomma mat under tidspress. Men det lär bara stå för mig eftersom att alla andra älskar det fruktansvärda programmet.

    Men som en liten passning till videon om Luddes Testiklar tycker jag ni borde utröna om det finns ett ‘perfekt tvpselssnacks’.

    Och äter folk i köket längre? Eller alltid framför tvn? Jag som bor ensam gör då ALDRIG det. Om jag inte vill äta post för det är vad som samlas på mitt köksbord istället för mat. Min datorskärm har sett mer såsfläckar än käcksbordet någonsin gjort.

    Jag blir alltid snuvig när jag äter stark mat, och det behöver inte ens vara speciellt starkt innan de rinner, är det vanligt förekommande?

    Och hur är det egentligen med hunger? Jag upplever ofta att jag är mer hungrig på morgonen om jag äter sent på kvällen. Hur kan det komma sig?

    För alla dietister eller träningsmänniskor kan jag också tipsa om att jag fick ett recept på proteinbröd nyligen. Bas på Kvarg och frön och sånt, inget mjöl.
    Man slänger ihop allt i en bunke så in i ugnen. Inget jäsning eller krångel
    Saftigt och riktigt gott.

    Och har någon någonsin ätit en klassisk köttbit på ben? Såna som de alltid äter i tecknade filmer?.. En stor brun klubba med en benknota som sticker ut, finns de i verkligeheten? Är det en förvuxen kycklingvinge de skall föreställa? För jag har alltid tänkt att det är rött kött.

    Jag rådiggar herr.Ljungström så det här ser jag verkligen fram emot.

    Smaklig måltid!

  10. Dempe skriver:

    Ni måste ju nämna My Drunk Kitchen på youtube. Och för något mer seriöst kanalen Feast of Fiction där de gör maträtter/godsaker ifrån spel/filmer/tv-serier

  11. Hemligeten bakom en bra köttfärssås är INTE Creme Fraiche utan att den ska få koka länge samt att man hackar ner en kycklinglever.

    Bacon är gott men absolut inte viktigt på en burgare utan det är köttet som gör burgaren. En bra bit högren mald i kvarn med fibrerna lagda åt samma håll är hemligheten, sen ett bra salt och Tallicherry Blackpepper.

    Cheeze Hearts har alldeles för hög luft-ost ratio, jag föredrar Crunchers alla dagar i veckan.

    Jag gillar att laga chili, är lite utav en favorit och har ett förbannat bra recept som jag utvecklat under mina små sessioner i köket. Så om någon befinner i, eller i närheten av, Örebro och är lite hungriga så är det bara att skrika så bjuder jag 😀

  12. HA! Högren ska ju vara högrev*. Har aldrig gjort renburgare men om jag skulle göra det så vore nog en hög ren ganska skoj.

  13. Tre inlägg i rad känns ju inte OK men glömde bort att skriva lite om mat-tv.

    Det finns ett program som tyvärr inte går längre som är underbart och det är ju Antony Bourdains: No Reservations. Bästa i matväg som jag sett på TV i alla fall.

  14. Bob skriver:

    Bästa matfilmen måste väl vara The Trip, med Steve Coogan och Rob Brydon.
    Brittisk udda film som pendlar mellan dokumentär/mockumentär/humor/ångest, plus en massa fancy mat och otaliga Sean Connery-imitationer.

    Finns på Netflix.

  15. anna.p.anna skriver:

    Nejnejnej Bob, bästa matfilmen är ju ‘Mat dryck man kvinna” av Ang Lee! Ååååh, den introscenen ska man ju bara se sådär en gång i månaden för att må bra i själen: https://www.youtube.com/watch?v=zs5WiddD7i0

  16. Ebriusum skriver:

    En ruskigt trevlig dokumentär är ju Jiro: Dreams of Sushi som är historien om världens kanske bästa sushikock. Sen som motreaktion till myset så kan man se The world According to Monsanto för lite mörker i tillvaron.

    Man kanske kan kalla Once Upon A Time In Mexico för matfilm också. Man kan i alla fall på extramaterialet lära sig laga en riktigt bra Puerco Pibil, en rätt att kanske dö för, rolig att laga och smakar svinbra.

  17. Shotgun Facelift skriver:

    Cheez Hearts är vidriga, punkt slut.
    Däremot…. det finns en sjuk kombination som jag åt mycket när Cheez Balls var nya. Då fanns en limited edition av Coca-cola Light som hade lemon-smak.

    Varje narutokväll vi hade så blev det enorma mängder cheez balls och cola light lemon. HIMMELSK JÄVLA KOMBINATION. Idag finns tyvärr inte Cola light lemon längre 🙁

    Måste tipsa om Tyrkisk Peber, sweet n sour style. De ser ut som vanliga tyrkiskpeber men är typ blåa, röda, orangea osv. finns i blå påse. De kom för typ 5-6 år sedan men försvann spårlöst och bara härom veckan dök de upp igen. HISTORIENS GODASTE GODIS.

    Och att blanda ner CF i köttfärssåsen gör den absolut godare, men imo är det lite av ett cheap trick! det blir sjukt gott men känns ändå “fel” på något vis… och förbannat mycket fetare förstås! Jag har börjat öva på att försöka få till en lika god köttfärssås utan att “fuska” in mig med CF. Typ att ha schysstare råvaror som att t ex göra egen tomatkross. Eller att försöka få till det med någon god kryddning och kanske bara ha i en liiiten klick vispgrädde istället osv. Nu försöker jag inte besserwissra – jag är KÄZZ på matlagning men det är iaf några mattankar som for igenom mitt huvud när jag läste lite kommentarer 😀

    “There’s nothing more sensual than watching a woman eat” – Gene Hackmans slemmiga karaktär i Heartbreakers. Så jävla TRUE!

  18. Bob skriver:

    Anna.P.anna:
    Det har du faktiskt väldigt rätt i, en helt otroligt mysig scen den där öppningen. Dock håller ju inte resten av filmen lika hög kvalitet, det gör dock The Trip 😉

  19. Henrik Alriksson skriver:

    Först så vill jag bara säga att jag håller med Bob om Cheeze Hearts och lägga till att ni gärna får göra lite reklam för taggen #cheezheartz4prez.
    Och för det andra så skulle jag vilja rekommendera för er som vill ha ett allternativ till vanlig smörgåstårta så har jag ett recept på silltårta.
    Tre olika sorters sill, ägg, majonäs, västerbottenost, hönökaka mm.
    suveränt gott. =)
    (sök mig på @pappalriksson på twitter ni som vill ha hela receptet).
    Ser rikigt fram emot det här avsnittet.

  20. anna.p.anna skriver:

    Bob: Det tycker jag dock att den gör, men det är okej, du får favorisera Steve Coogan, I really don’t mind 😉

  21. kalle steamroller skriver:

    Jag måste gå in och hålla med shotgun om cheez balls men jag föredrar att blanda med guarana antarctica så att allt blir som en salig röra i truten. Precis när cheez balls kom så fanns ju sansao som också fungerade utmärkt!

    Jag har snöat in på BBQ senaste tiden och har tillagat egna ribs med dr.pepper-smak bland annat som blev sjukt gott! Har även gjort pulled pork med whisky som jag kan rekommendera, 125 grader i typ 6 timmar i ugnen. Använd lite kryddor och ös på med whisky. J

    ag är också sugen på fler tips än luddes bollar som tvpselssnacks så om nån har nåt bra som är gott och man inte behöver torka av och hålla på så mycket med vore det trevligt 🙂

    Godaste chipsen annars måste väl vara gårdschipsen som har kommit tillbaka fyfan ! pressa i sig en näve såna rackare med en klunk guarana! Att man lirade mario galaxy för första gången i kombination i söndags kan jag bara sammanfatta som good times!

  22. Shotgun Facelift: Diet Coke Lemon finns att köpa på den amerikanska avdelningen på diverse ICA butiker. Dessutom så går den hyfsat bra att ersätta med Pepsi Twist som finns att få tag i lite överallt, dock är det socker i denna.

  23. Mayhemic skriver:

    Hur ställer sig herrarna till brunabönor och blodpudding? inte nödvändigtvis i kombination. 😉

    Kanske borde haka på burgertrenden med egenmalt rev etc, och investera i en köttkvarn och därmed samtidigt håva in mängder av vuxenpoäng.

  24. Mayhemic skriver:

    Och hur ser kaffevanorna ut, om ni nu har några?

  25. Ivan skriver:

    Massa prat om köttfärssås, det är enkelt !
    Själv gör jag hellre en carbonara isf.
    Gillar steka eller grilla kött av alla slag.
    Potatis är nog det bästa man kan ha i matlagning, kokt, mos, stekt, ugnstekt, gratäng, färskpotatis, bakpotatis , pommes m.m

    Vad gäller mat-tv tittar jag på allt men följer inget. Per Morberg är nog en favorit, Jamie Oliver likaså, Gordon Ramsey är väl ok. Finns något brittiskt program med 2(eller fler) tjocka tanter som är jävligt roliga och underhållande , dessutom inget GI-skit!

    En fråga, om ni var med i halv åtta hos mig, vad hade ni bjudit på ?

    Glömde kommentera på Hip-Hop-specialen som kan cara det bästa skitsnack sedan “rebooten”
    Filmspecialen var bra som alltid när ni snackar film å kör flickcharts!

    Kramkalas!

  26. Ivan skriver:

    Onsdag kväll var ju igårkväll !

  27. kalle steamroller skriver:

    Jag måste bara skriva om junior masterchef! Om ni inte har sett det så måste ni kika in det för det är verkligen ett ovanligt matprogram. Barn som ska tävla i matlagning haha har nån sett det här?

  28. Om jag var med i Halv-Åtta-Hos-Mig så skulle jag haft svårt att välja, men om jag gick en lite klassisk väg så skulle jag nog köra på Skaldjurscocktail till förrätt, Surf N Turf till varmrätt och någon form av choklad/polka ganasch till efterrätt.

    OM jag kände mig lite mer vågad så skulle jag ju gå på mina egna favoriter även om dem kanske inte passar svinbra tillsammans: Gratinerad löksoppa till förrätt, chili till varmrätt och keylimepie till efterrättt. Tre favoriträtter på samma meny men kanske inte lika bra sammansatt.

Skriv en kommentar