Det Àr förvÄnansvÀrt mÄnga som har önskat att vi pratar om mat i Skitsnack. SÄ till nÀsta söndag tÀnkte vi infria dessa önskningar och prata om i stort sett allt man kan tugga pÄ, och dessutom den inflation av mat-tv program som sköljt över oss de senaste Ären.
Vi plockar dessutom in den podradio-veteranen Andreas Ljungström som gÀst, dÄ han likt oss har en passion för mat, matlagning och tv-program om mat.
Hur detta avsnitt kommer arta sig har vi faktiskt ingen aning om just nu, men eftersom samtliga deltagare Àr glada i mat kommer det troligtvis bli nÄgot bra. Men givetvis vill vi Äterigen knyta in er som lyssnar ocksÄ! Har ni frÄgor, kommentarer eller egna super-recept att dela med er av sÄ vill vi att ni kommenterar detta inlÀgg, eller mailar till skitsnack@svampriket.se. Vi behöver era kommentarer innan onsdag kvÀll.
SÄ. Vad gillar ni att tugga pÄ?
Det finns nĂ„got magiskt i att blanda nudlar och fiskbullar i hummersĂ„s. Det Ă€r vad jag har att sĂ€ga om mat đ
Knepet för att göra bra köttfÀrssÄs Àr att röra ner rikliga mÀngder creme fraiche.
HallÄ i stugan.
En liten fundering jag har haft ett tag Àr att folk inom spelbranschen verkar hysa ett enormt stort intresse för den amerikanske snabbmatskulturen.
Burgare Àr himmelriket och utan bacon skulle hela vÀrlden gÄ under, enligt dessa mÀnniskor.
SÄ min frÄga till er Àr denna:
Vad tycker ni om bacon och burgare? Ăr det verkligen det absolut godaste som finns och var tror ni att denna baconhysteri kommit ifrĂ„n?
Baconhysterin kommer naturligtvis ifrÄn det faktum att bacon Àr himmelskt gott.
Och att de förgyller (och rÀddar) varje rÀtt det anvÀnds till!
Jag tycker ni skall diskutera hÀstkött och marabou black och eventuellt Tommy Nilsson.
Hur kÀnner inför köttÀtande och att Àta djur i allmÀnhet? NÄgot ni reflekterat över nÄgon gÄng, brinner för att stoppa eller rent uttav skiter i? KöttÀtandet Àr ju bÄde en stor moralisk frÄga och dessutom ett rejÀlt miljöproblem. Samson tar ju ofta upp andra moraliska problem inom (frÀmst) populÀrkultur sÄ det Àr frÀmst honom jag frÄgar.
Tack för en fin podcast!
Jag vill höra er hylla de överlÀgsna Cheeze Hearts och varför de Àr bÀttre Àn alla andra ostbÄgsvarianterns pÄ marknaden.
Hej Skitsnack!
Vi Àr en siamesisk tvilling med tvÄ huvuden, och nu har vi fÄtt ett hÄr pÄ könet. Vems Àr det?
Mvh
SĂ„ passande att ni tar in en torsk nĂ€r det skall snackas mat đ
Jag vill citera Farbror Joakim: ”Jag Ă„t ju förra veckan. Det Ă€r bara veklingar som Ă€ter regelbundet!”
Annars Àr klassisk husmanskost det godaste man kan Àta. Kött, sÄs och potatis, med en god sallad. Eller pannkakor.
Jag antar att ni kommer prata om Sveriges mÀsterkock? Ett program som jag avskyr. Jag hÀvdar att man inte blir bÀttre kock eller att det Àr underhÄllning att se mÀnniskor bli förudmjukade för att de skall Ästadkomma mat under tidspress. Men det lÀr bara stÄ för mig eftersom att alla andra Àlskar det fruktansvÀrda programmet.
Men som en liten passning till videon om Luddes Testiklar tycker jag ni borde utröna om det finns ett ’perfekt tvpselssnacks’.
Och Àter folk i köket lÀngre? Eller alltid framför tvn? Jag som bor ensam gör dÄ ALDRIG det. Om jag inte vill Àta post för det Àr vad som samlas pÄ mitt köksbord istÀllet för mat. Min datorskÀrm har sett mer sÄsflÀckar Àn kÀcksbordet nÄgonsin gjort.
Jag blir alltid snuvig nÀr jag Àter stark mat, och det behöver inte ens vara speciellt starkt innan de rinner, Àr det vanligt förekommande?
Och hur Àr det egentligen med hunger? Jag upplever ofta att jag Àr mer hungrig pÄ morgonen om jag Àter sent pÄ kvÀllen. Hur kan det komma sig?
För alla dietister eller trÀningsmÀnniskor kan jag ocksÄ tipsa om att jag fick ett recept pÄ proteinbröd nyligen. Bas pÄ Kvarg och frön och sÄnt, inget mjöl.
Man slÀnger ihop allt i en bunke sÄ in i ugnen. Inget jÀsning eller krÄngel
Saftigt och riktigt gott.
Och har nĂ„gon nĂ„gonsin Ă€tit en klassisk köttbit pĂ„ ben? SĂ„na som de alltid Ă€ter i tecknade filmer?.. En stor brun klubba med en benknota som sticker ut, finns de i verkligeheten? Ăr det en förvuxen kycklingvinge de skall förestĂ€lla? För jag har alltid tĂ€nkt att det Ă€r rött kött.
Jag rÄdiggar herr.Ljungström sÄ det hÀr ser jag verkligen fram emot.
Smaklig mÄltid!
Ni mÄste ju nÀmna My Drunk Kitchen pÄ youtube. Och för nÄgot mer seriöst kanalen Feast of Fiction dÀr de gör matrÀtter/godsaker ifrÄn spel/filmer/tv-serier
Hemligeten bakom en bra köttfÀrssÄs Àr INTE Creme Fraiche utan att den ska fÄ koka lÀnge samt att man hackar ner en kycklinglever.
Bacon Àr gott men absolut inte viktigt pÄ en burgare utan det Àr köttet som gör burgaren. En bra bit högren mald i kvarn med fibrerna lagda Ät samma hÄll Àr hemligheten, sen ett bra salt och Tallicherry Blackpepper.
Cheeze Hearts har alldeles för hög luft-ost ratio, jag föredrar Crunchers alla dagar i veckan.
Jag gillar att laga chili, Ă€r lite utav en favorit och har ett förbannat bra recept som jag utvecklat under mina smĂ„ sessioner i köket. SĂ„ om nĂ„gon befinner i, eller i nĂ€rheten av, Ărebro och Ă€r lite hungriga sĂ„ Ă€r det bara att skrika sĂ„ bjuder jag đ
HA! Högren ska ju vara högrev*. Har aldrig gjort renburgare men om jag skulle göra det sÄ vore nog en hög ren ganska skoj.
Tre inlÀgg i rad kÀnns ju inte OK men glömde bort att skriva lite om mat-tv.
Det finns ett program som tyvÀrr inte gÄr lÀngre som Àr underbart och det Àr ju Antony Bourdains: No Reservations. BÀsta i matvÀg som jag sett pÄ TV i alla fall.
BÀsta matfilmen mÄste vÀl vara The Trip, med Steve Coogan och Rob Brydon.
Brittisk udda film som pendlar mellan dokumentÀr/mockumentÀr/humor/Ängest, plus en massa fancy mat och otaliga Sean Connery-imitationer.
Finns pÄ Netflix.
Nejnejnej Bob, bĂ€sta matfilmen Ă€r ju ’Mat dryck man kvinna” av Ang Lee! à ÄÄÄh, den introscenen ska man ju bara se sĂ„dĂ€r en gĂ„ng i mĂ„naden för att mĂ„ bra i sjĂ€len: https://www.youtube.com/watch?v=zs5WiddD7i0
En ruskigt trevlig dokumentÀr Àr ju Jiro: Dreams of Sushi som Àr historien om vÀrldens kanske bÀsta sushikock. Sen som motreaktion till myset sÄ kan man se The world According to Monsanto för lite mörker i tillvaron.
Man kanske kan kalla Once Upon A Time In Mexico för matfilm ocksÄ. Man kan i alla fall pÄ extramaterialet lÀra sig laga en riktigt bra Puerco Pibil, en rÀtt att kanske dö för, rolig att laga och smakar svinbra.
Cheez Hearts Àr vidriga, punkt slut.
DĂ€remot…. det finns en sjuk kombination som jag Ă„t mycket nĂ€r Cheez Balls var nya. DĂ„ fanns en limited edition av Coca-cola Light som hade lemon-smak.
Varje narutokvĂ€ll vi hade sĂ„ blev det enorma mĂ€ngder cheez balls och cola light lemon. HIMMELSK JĂVLA KOMBINATION. Idag finns tyvĂ€rr inte Cola light lemon lĂ€ngre đ
MÄste tipsa om Tyrkisk Peber, sweet n sour style. De ser ut som vanliga tyrkiskpeber men Àr typ blÄa, röda, orangea osv. finns i blÄ pÄse. De kom för typ 5-6 Är sedan men försvann spÄrlöst och bara hÀrom veckan dök de upp igen. HISTORIENS GODASTE GODIS.
Och att blanda ner CF i köttfĂ€rssĂ„sen gör den absolut godare, men imo Ă€r det lite av ett cheap trick! det blir sjukt gott men kĂ€nns Ă€ndĂ„ ”fel” pĂ„ nĂ„got vis… och förbannat mycket fetare förstĂ„s! Jag har börjat öva pĂ„ att försöka fĂ„ till en lika god köttfĂ€rssĂ„s utan att ”fuska” in mig med CF. Typ att ha schysstare rĂ„varor som att t ex göra egen tomatkross. Eller att försöka fĂ„ till det med nĂ„gon god kryddning och kanske bara ha i en liiiten klick vispgrĂ€dde istĂ€llet osv. Nu försöker jag inte besserwissra – jag Ă€r KĂZZ pĂ„ matlagning men det Ă€r iaf nĂ„gra mattankar som for igenom mitt huvud nĂ€r jag lĂ€ste lite kommentarer đ
”There’s nothing more sensual than watching a woman eat” – Gene Hackmans slemmiga karaktĂ€r i Heartbreakers. SĂ„ jĂ€vla TRUE!
Anna.P.anna:
Det har du faktiskt vĂ€ldigt rĂ€tt i, en helt otroligt mysig scen den dĂ€r öppningen. Dock hĂ„ller ju inte resten av filmen lika hög kvalitet, det gör dock The Trip đ
Först sÄ vill jag bara sÀga att jag hÄller med Bob om Cheeze Hearts och lÀgga till att ni gÀrna fÄr göra lite reklam för taggen #cheezheartz4prez.
Och för det andra sÄ skulle jag vilja rekommendera för er som vill ha ett allternativ till vanlig smörgÄstÄrta sÄ har jag ett recept pÄ silltÄrta.
Tre olika sorters sill, Àgg, majonÀs, vÀsterbottenost, hönökaka mm.
suverÀnt gott. =)
(sök mig pÄ @pappalriksson pÄ twitter ni som vill ha hela receptet).
Ser rikigt fram emot det hÀr avsnittet.
Bob: Det tycker jag dock att den gör, men det Ă€r okej, du fĂ„r favorisera Steve Coogan, I really don’t mind đ
Jag mÄste gÄ in och hÄlla med shotgun om cheez balls men jag föredrar att blanda med guarana antarctica sÄ att allt blir som en salig röra i truten. Precis nÀr cheez balls kom sÄ fanns ju sansao som ocksÄ fungerade utmÀrkt!
Jag har snöat in pÄ BBQ senaste tiden och har tillagat egna ribs med dr.pepper-smak bland annat som blev sjukt gott! Har Àven gjort pulled pork med whisky som jag kan rekommendera, 125 grader i typ 6 timmar i ugnen. AnvÀnd lite kryddor och ös pÄ med whisky. J
ag Ă€r ocksĂ„ sugen pĂ„ fler tips Ă€n luddes bollar som tvpselssnacks sĂ„ om nĂ„n har nĂ„t bra som Ă€r gott och man inte behöver torka av och hĂ„lla pĂ„ sĂ„ mycket med vore det trevligt đ
Godaste chipsen annars mÄste vÀl vara gÄrdschipsen som har kommit tillbaka fyfan ! pressa i sig en nÀve sÄna rackare med en klunk guarana! Att man lirade mario galaxy för första gÄngen i kombination i söndags kan jag bara sammanfatta som good times!
Shotgun Facelift: Diet Coke Lemon finns att köpa pÄ den amerikanska avdelningen pÄ diverse ICA butiker. Dessutom sÄ gÄr den hyfsat bra att ersÀtta med Pepsi Twist som finns att fÄ tag i lite överallt, dock Àr det socker i denna.
Hur stĂ€ller sig herrarna till brunabönor och blodpudding? inte nödvĂ€ndigtvis i kombination. đ
Kanske borde haka pÄ burgertrenden med egenmalt rev etc, och investera i en köttkvarn och dÀrmed samtidigt hÄva in mÀngder av vuxenpoÀng.
Och hur ser kaffevanorna ut, om ni nu har nÄgra?
Massa prat om köttfÀrssÄs, det Àr enkelt !
SjÀlv gör jag hellre en carbonara isf.
Gillar steka eller grilla kött av alla slag.
Potatis Àr nog det bÀsta man kan ha i matlagning, kokt, mos, stekt, ugnstekt, gratÀng, fÀrskpotatis, bakpotatis , pommes m.m
Vad gÀller mat-tv tittar jag pÄ allt men följer inget. Per Morberg Àr nog en favorit, Jamie Oliver likasÄ, Gordon Ramsey Àr vÀl ok. Finns nÄgot brittiskt program med 2(eller fler) tjocka tanter som Àr jÀvligt roliga och underhÄllande , dessutom inget GI-skit!
En frÄga, om ni var med i halv Ätta hos mig, vad hade ni bjudit pÄ ?
Glömde kommentera pĂ„ Hip-Hop-specialen som kan cara det bĂ€sta skitsnack sedan ”rebooten”
Filmspecialen var bra som alltid nÀr ni snackar film Ä kör flickcharts!
Kramkalas!
Onsdag kvÀll var ju igÄrkvÀll !
Jag mÄste bara skriva om junior masterchef! Om ni inte har sett det sÄ mÄste ni kika in det för det Àr verkligen ett ovanligt matprogram. Barn som ska tÀvla i matlagning haha har nÄn sett det hÀr?
Om jag var med i Halv-à tta-Hos-Mig sÄ skulle jag haft svÄrt att vÀlja, men om jag gick en lite klassisk vÀg sÄ skulle jag nog köra pÄ Skaldjurscocktail till förrÀtt, Surf N Turf till varmrÀtt och nÄgon form av choklad/polka ganasch till efterrÀtt.
OM jag kÀnde mig lite mer vÄgad sÄ skulle jag ju gÄ pÄ mina egna favoriter Àven om dem kanske inte passar svinbra tillsammans: Gratinerad löksoppa till förrÀtt, chili till varmrÀtt och keylimepie till efterrÀttt. Tre favoritrÀtter pÄ samma meny men kanske inte lika bra sammansatt.