När en utvecklare tar sig tiden att skapa en karaktär bör fokus ligga mer på individen och mindre på dess könstillhörighet. En bra karaktär* borde alltid ha möjligheten att vara könslös och både män som kvinnor, samt allt därimellanborde ha en möjlighet att identifiera sig med både dess egenskaper som tillkortakommanden.

Årets Hen går därmed till Tratten från Journey, karaktären som tillsammans med sina identiska syskon får en att känna trots brist på repliker och identifierande drag. I ett spel där upplevelsen står i centrum talar Trattens tystnad samt diffusa sång mer än ord någonsin kunde. Du behöver inte förstå, du behöver bara uppleva.

Bubblare: Minecraft-gubbHen. Lagom till hendebatt och Pride gick Notch ut och sa att huvudpersonen i Minecraft egentligen inte var könsbestämd, samt att alla i spelet var homosexuella. Detta på sin egna och företagets officiella twitter. Bra jobbat, Notch!

*dock långt ifrån alla