Julspelande har alltid varit av stor betydelse för mig. Jag har otroligt varma minnen från barndomen där jag efter Kalle Anka och julklappsutdelningen kryper upp i en filt och spelar ett spel jag fått eller en gammal klassiker, ofta tillsammans med min mamma. Allt från Mega Man 2 till Ocarina of Time och Goldeneye har avnjutits med julgodis och must som sällskap sena julaftonsnätter.

I vuxen ålder så har jag skaffat mig många nya traditioner runt julen; mestadels handlar de dock om att komma så långt från den klassiska julen som möjligt. Min fru jobbar också ofta på julafton så jag brukar vara helt själv större delen av dagen, och det är en av de bästa dagarna på året. Vetskapen av allt julstök som försiggår i landet skänker mig en form av odelaktigt lugn. Förra året började jag spela Final Fantasy 9 tillsammans med en rökig whisky, ett spel som hängde med hela januari. I år valde jag ett kortare äventyr, Uncharted 3. Ett spel ur min skämshög men med julig matinékänsla. I min feberyrsel blev jag helt tagen på sängen av hur bra det är (ja feber på julafton är bästa timingen). Efter två riktigt bra spel går Naughty Dog all-in och skapar ett av de mest polerade spel jag spelat den här generationen. Grafik, spelmekanik och framför allt pacing är det jag kommer ta med mig från det här äventyret.

Men jag har inte bara spelat bombastiska AAA-titar i jul utan även några små gratis pärlor. Capcom firade ju nyligen 25 år med sin blå bombare och släppte i samband med det Street Fighter X Mega Man helt gratis. Ett spel gjort av ett fan som var så imponerande att Capcom tog det under sina vingar. Jag är ju själv ett stort fan av båda serierna så jag svalde det med hull och hår och resultatet är helt fantastiskt. Jag har också spelat något av det konstigaste jag sett i år, Frog Fractions, ett spel där en groda ska äta insekter. Troligtvis har många avfärdat spelet just pga premissen men de har missat ett av de underligaste och mest briljanta spelen i år. Jag vill inte spoila upplevelsen men man kan lugnt säga att skenet bedrar.

Vad spelar ni under jul och nyårshelgerna? Fick ni några spel i julklapp?