Artikel

Vad har du spelat i jul?

Julspelande har alltid varit av stor betydelse för mig. Jag har otroligt varma minnen från barndomen där jag efter Kalle Anka och julklappsutdelningen kryper upp i en filt och spelar ett spel jag fått eller en gammal klassiker, ofta tillsammans med min mamma. Allt från Mega Man 2 till Ocarina of Time och Goldeneye har avnjutits med julgodis och must som sällskap sena julaftonsnätter.

I vuxen ålder så har jag skaffat mig många nya traditioner runt julen; mestadels handlar de dock om att komma så långt från den klassiska julen som möjligt. Min fru jobbar också ofta på julafton så jag brukar vara helt själv större delen av dagen, och det är en av de bästa dagarna på året. Vetskapen av allt julstök som försiggår i landet skänker mig en form av odelaktigt lugn. Förra året började jag spela Final Fantasy 9 tillsammans med en rökig whisky, ett spel som hängde med hela januari. I år valde jag ett kortare äventyr, Uncharted 3. Ett spel ur min skämshög men med julig matinékänsla. I min feberyrsel blev jag helt tagen på sängen av hur bra det är (ja feber på julafton är bästa timingen). Efter två riktigt bra spel går Naughty Dog all-in och skapar ett av de mest polerade spel jag spelat den här generationen. Grafik, spelmekanik och framför allt pacing är det jag kommer ta med mig från det här äventyret.

Men jag har inte bara spelat bombastiska AAA-titar i jul utan även några små gratis pärlor. Capcom firade ju nyligen 25 år med sin blå bombare och släppte i samband med det Street Fighter X Mega Man helt gratis. Ett spel gjort av ett fan som var så imponerande att Capcom tog det under sina vingar. Jag är ju själv ett stort fan av båda serierna så jag svalde det med hull och hår och resultatet är helt fantastiskt. Jag har också spelat något av det konstigaste jag sett i år, Frog Fractions, ett spel där en groda ska äta insekter. Troligtvis har många avfärdat spelet just pga premissen men de har missat ett av de underligaste och mest briljanta spelen i år. Jag vill inte spoila upplevelsen men man kan lugnt säga att skenet bedrar.

Vad spelar ni under jul och nyårshelgerna? Fick ni några spel i julklapp?

Kommentarer

 1. yelo skriver:

  Jag har otroligt nog köpt mig en begagnad PSP. Köpte PSPn för att den var billig, och jag fick ett sjukt sug efter att lira SRPG-spel, vilket det verkade finnas rätt många till den. Sen behövde jag något att sysselsätta mig med när jag pendlar till och från studierna nu i vår. Har hunnit lira Crisis Core i tio-tolv timmar, och det är rätt kul (om än lite för lätt kanske). Har inte direkt något relation till FF VII så jag känner mig inte direkt färgad av det heller, vet inte om det är bra eller dåligt i sammanhanget.

  Sen köpte jag KotOR 2 på steam-rean tidigare i höst också, spelade bara igenom första när det kom. Har kört det rätt många timmar, men tappar lite suget. Storyn och dialogen är rätt kul, men annars så känns det blekt. Funderar på att ladda hem en karaktärseditor, fixa så att jag blir ÜBER JEDI MASTER-övergrym så att jag kan springa igenom striderna (som är rätt jäkla stela) bara för att få ta del av storyn.

  Grodspelet ska testas nu, verkar coolt 😀

 2. Trazh skriver:

  Traditionsenligt spelade jag SNES och framförallt världens bästa spel A Link to the past.
  Något jag gjort sedan första gången jag spelade SNES hos farmor. (ni kan läsa mer om den julsagan här: http://www.trazhedpixels.net/2011/12/min-forsta-tid-med-snes-en-julsaga.html )
  I julklapp fick jag Rayman Origins till Wii och köpte ett gäng skitbra Megadrive-spel till mig själv.

 3. Johan Örtman skriver:

  Några julklappar blir det inte tal om här. 🙂

  Men har spelat FTL, XCOM:Enemy Unknown och Baldurs Gate HD Till förbannelse!

 4. Niklas Sintorn skriver:

  Spela? Jag har varit full hela julen och flängt runt bland släktingar och vänner. Men på vägen upp till Falkenberg spelade jag lite av det kommande Sly Cooper på Vita. Verkar riktigt lovande!

  Provade förresten lite Frog Fractions innan jobbet. Det enda man kan säga är väl WHAT. THE. FUCK?! 😛

 5. Samson Wiklund skriver:

  Själv blev det blandat nytt och gammalt.

  Har köpt Uncharted, Jamestown, Q.U.B.E, Quantum Cunundrum.

  Av dessa har jag bara hunnit spela Uncharted…

  …men jag har klämt in lite FEZ, Journey och Thomas was not Alone iaf!

 6. T4 was Here skriver:

  Om det ska vara jul specifikt så blir det alltid litte WoW för klappana och så har vi en Wii bowling tunering hos farmor.
  Farbror ****** vann i år igen till hans wii ägade tjej stora förtret.

 7. Henrik skriver:

  SC2, Persona 4 Golden och streamade litet Bayonetta. Inga spel var julklappar då ingen egentligen utom jag själv kan välja ut bra och passande spel till mig.

 8. Blev inte så mycket spelande som man hade kunnat önska faktiskt. Men jag och en god vän passade på att slå ihjäl några timmar i Dark Souls eftersom vi fortfarande inte hade kört DLC:et. Lokalt co-op med varsin xbox, det är christmas spirit det!

 9. Lance McCloud skriver:

  Jag släpade med mej Wii och Skyward Sword när jag besökte min Mamma under julhelgen men det blev inte mycket spelat där alls. Däremot lirade jag desto mer spel på min PSP. Främst en hel del Dissidia 012 Final Fantasy som är lätt att spela i små doser och på kvällarna spelade jag någon timme Final Fantasy VII innan jag somnade. Det är första gången jag spelat så mycket Final Fantasy på julen så jag har lite på känn att en ny jultradition är född för mej.

 10. Jerry Olsson skriver:

  Jag laddade ned både Okami HD och Borderlands på PSN. Bägge har än så länge imponerat på mig.
  För nostalgins skull laddade jag även ned mästerverket Castlevania: Symphony Of The Night. Underbar pärla som jag aldrig blir trött på.

  Annars har jag mest letat efter svar på gåtor och efter Riddler Trophies i Batman: Arkham City. The Riddler är en sån jävla finne i röven.

 11. Shotgun Facelift skriver:

  Hitman: Absolution har varit mitt julspel i år. Suttit med en fin jullemurre, alladdinask och så har jag bakat (kokat?) såndär julkola som jag tryckt medans jag har spelat. Har även slöspelat Minecraft på PC och Punch Quest på ajfånen. Båda rekommenderas.
  Tycker även Hitman inte riktigt förtjänar alla hårda ord. Det är ballt.

 12. Tommy Håkansson skriver:

  Satt med Nintendoland och spelade med sambon och hennes brorsa och skrattade så att jag fick ont i magen. Bästa soffspelet någonsin, kanske.

 13. Azzar Astronaut skriver:

  Har spelat Magic the gathering DotP 2013, lite Qube och Darksiders som inte funkar med mellansekvenser som inte funkar och sparfiler som inte syncas så sket i det har även lirat Torclight 2. Men det bästa jag har spelat i jul är To the Moon helt underbart.

 14. Ensam har jag spelat SSX. Ingen hit direkt (inget slår ju SSX Tricky) men ett lättsamt tidsfördriv.
  Av tomten fick familjen New Super Mario Bros till Wii så nu har vi (mamma, pappa, barn, barn) spelat en hel del i dagarna och förvandlas till bubblor i tid och otid.
  Har även lagt en kväll/natt på Rockband och kört igenom alla 16banorna i Mario Kart 64 med två goda vänner.

  Det har vart en mycket trevlig spel-jul helt enkelt.

  God fortsättning till Eder alla!

 15. Quid skriver:

  Jag har precis hittat tillbaka till World of Warcraft, då finns det inte tid till annat 🙂

 16. Michel skriver:

  Bilden till artikeln fullkomligen strålar av nostalgi! Jag önskar mig ibland tillbaka till den åldern då spelandet hade en annan, mer magisk och oproblematisk innebörd. Det var länge sen jag dammade av gamla konsoler, kanske är det dags för det nu.

 17. Erik skriver:

  Runt jul brukar alltid jag och lillebrorsan om vi är hemma spela igenom dom tre första Monkey Island spelen ihop. Hinner vi kan det bli dom två första Simon spelen också. Alltid lika underhållande även fast man kan dom lika bra som Kalle Anka på julafton.

 18. Gazimaluke skriver:

  Köpte mig ett styck 3DS och har spelat Super Mario 3D Land, Pokemon Black Version 2 och Tetris på den. Vilken härlig liten maskin ^^

  Klarade Darksiders och påbörjade Darksiders II. Ettan är det bästa Zelda-spelet på länge.

  Sen har jag köpte en miljard spel på Steam och jag kommer inte mer än hinna testa hälften av dem. Men att testa är också en spelupplevelse, i miniatyr.

 19. […] grodan som lärde ut matte med hjälp av att slicka i sig insekter. När sedan Tobias Andersson på Svampriket tog upp det i ett inlägg om vad han hade spelat i jul kände jag mig tvungen att prova. Frog […]

Skriv en kommentar