Skitsnacksblogg

Brädspelsintryck: Settlers från Catan

Jag har alltid gillat brädspel. Ser mig själv som ganska vass på Monopol, men har haft en dålig trend de senaste månaderna och inte riktigt studsat tillbaka som jag brukar göra. Utöver det är jag dessutom nästan pinsamt lite bevandrad i de djupa skogarna som brädspel erbjuder. Det jag testat är ytterst lite, även om intresset för mer alltid funnits där.

Vilken tur då att jag idag har mer tid för sånt (#1år0spel) nu för tiden. När jag fyllde år fick jag spelet Settlers från Catan (hemsk, svensk titel) av två väldigt snälla vänner, vi kan kalla dem Bob och Peter.. för att de heter så. Nästan.

Hursomhelst så dröjde det innan plasten drogs av, men under helgen var det dags. Efter en trevlig parmiddag stod spelet på agendan och efter ha jämrat oss i närmare en halvtimme över hur svårt det var att förstå hur man skulle spela spelet, började vi spela och förstod genast mycket mer. Vid första anblick kan spelets regler och upplägg te sig som komplicerade, men när man väl börjar spela faller allt bokstavligen på plats.

Settlers från Catan fokuserar på samlande, resurshantering, taktik och strategi. Jag gillade verkligen hur spelet kändes balanserat och olika för varje runda. Dessutom är man, till min stora lycka, helt fri att förhandla med sina medspelare – något som jag älskar att göra. Vi var fyra spelare totalt och det är så många som mest kan spela grundutgåvan som jag har. Dock kan man köpa till expansions-paket för att göra spelet större och släppa in totalt 5-6 spelare, något som jag avser att göra inför nästa sittning med spelet.

Jag är som ni säkert märker genomgående positiv till Settlers från Catan. Egentligen är det enda minus jag kan hitta att rundorna tenderade att ta slut precis när alla kommit upp i tempo och saker verkligen börjar hända. Vår första runda, där vi delvis satt som levande frågetecken och spelade, tog uppskattningsvis runt två timmar. Men vår andra runda, när vi förstod spelet, kom närmare den uppskattade tid på 75 minuter som kartongen visade. Förhoppningsvis kan ett expansioner, förutom att utöka mängden spelare, också förlänga längden på varje runda.

Jag rekommenderar Settlers från Catan varmt. Vad har ni för erfarenheter med brädspel? Har ni kanske tips på andra riktigt bra brädspel som jag borde testa?

Kommentarer

 1. Shotgun Facelift skriver:

  Jag rekommenderar starkt Mansions of Madness. Jävla bra co-op spel med bra story.
  Sen om man vill ta några öl och leka lite fantasy med gänget så kan man plocka fram Talisman med tillhörande expansioner. Det är lite random och obalanserat och är inte heller särskilt djupt men ändå roligt.

  Jag har även en liten fråga – När kommer skitsnack tillbaka? Sprutar blodig fradga ur samtliga kroppsöppningar av saknaden.

  Jag vill ha skitsnack om brädspel!

  Jag vill ha skitsnack om serier – typ bjud in någon med bra koll på typ Batman eller Spider-man och gräv ner er helhjärtat i hela franchisen – och så gör du även ett anti-avsnitt med motsatt tema; lite mer okända, balla och “mörka” serier för att balansera ut skalan. Finns sjukt mycket bra i det träsket. Preacher och Locke & Key är två exempel som rekommenderas varmt) Får gärna komma med en guide eller tips på vad man ska läsa i just den seriefranchisen osv. Det låter snuskigt intressant. Särskilt nu med din “nyfunna” passion för serietidningar. Dock kan ju det kanske vara ett hinder då du kanske är n00ben i gänget, men det kan också bli ett jävligt bra program om du bjuder in nån med bra koll, så kan han/hon “lära” upp dig liksom. 😀 Så får du vara protagonisten i avsnittet som alla relaterar till – vi blir upplärda tillsammans med dig liksom.
  ALL HAIL våran Anders Brungos!

 2. Sanna ord, herr brunlöf. Så fort det lossnade så rulla det på som attan.
  Vill spela mer omgående!

  Är även jag väldigt o-bevandrad inom brädspelsgenren egentligen, har dock spelat redan nämndaTalisman en hel del och även Drakborgen. 80-tals kitchig fantasy med mycket hjärta som man lätt kan spendera en hel kväll med tillhörande natt på.

  Ser framemot mer Brädspelsintryck!

 3. Peter Eriksson skriver:

  Skaffa expansionen för fler spelare, den utökar ju spelplanen och ger utrymme åt lite ‘egna’ regler om man vill förlänga rundorna.
  Jag har spelat riddarexpansionen, den utökar ju med nån form av borgar och fler rövare och riddare bland annat, vilket är riktigt roligt om jag minns allt rätt. Sen har jag hört att sjöfararexpansionen är den som skall göra spelet ‘störst’.

  Kul att du uppskattade presenten!

 4. Tom E skriver:

  Går i god för Shotgun Facelifts förslag på Mansions of Madness. Det är förmodligen mitt absoluta favoritbrädspel. Talsiman är också bra, en klassiker som jag har spelat regelbundet sen 10 års åldern.

  Från samma tillverkar och med samma Cthulhu-tema som Mansions of Madness kan jag även rekommendra Elder Sign och Arkham Horror. Båda har liknande co-op upplägg där man ska förhindra att ondskefulla gudar att vakna ur sin sömn.

  Skillnaden är att Arkham Horror kan ta väldigt lång tid att spela och sätta upp och har hyfsat komplicerade regler.
  Elder Sign tar på sin höjd tar några minuter innan man är igång och bara nån timme att spela klart och simplare och mer fokuserat, dock är det inte ett regelrätt brädspel utan mer någon slags tärning och kortspelshybrid med inslag av brädspel. Finns även en iOS-version av Elder Sign för ynka 27 kr om man vill prova på (om man nu får spela sånt :P).

 5. Pär skriver:

  Åh, Settlers of Catan har jag gått och sneglat länge på. Får nog bli ett köp där snart. 🙂

  Hemma är det två spel som går varma. Det ena är klassikern Carcassonne, som även det har ett flertal expansioner av varierande kvalitet. Inte så mycket resurshantering, men en hel del strategi och taktiskt tänkande. Rekommenderas varmt!

  Det andra spelet är RoboRally som går ut på att programmera robotar att förflytta sig mellan ett antal flaggor på spelplanen. Taktiskt tänkande är bra att ha, men det är inte så ofta det blir som man tänkt sig, då alla flyttar sina robotar samtidigt. Man bör vara minst fyra spelare, då blir det riktigt kaotiska omgångar!

  Och här är lite smygreklam (censurera om det går mot reglerna); http://www.worldofboardgames.com – bra brädspelsbutik på nätet med recensioner och omdömen.

Skriv en kommentar