Jag har alltid gillat brädspel. Ser mig själv som ganska vass på Monopol, men har haft en dålig trend de senaste månaderna och inte riktigt studsat tillbaka som jag brukar göra. Utöver det är jag dessutom nästan pinsamt lite bevandrad i de djupa skogarna som brädspel erbjuder. Det jag testat är ytterst lite, även om intresset för mer alltid funnits där.

Vilken tur då att jag idag har mer tid för sånt (#1år0spel) nu för tiden. När jag fyllde år fick jag spelet Settlers från Catan (hemsk, svensk titel) av två väldigt snälla vänner, vi kan kalla dem Bob och Peter.. för att de heter så. Nästan.

Hursomhelst så dröjde det innan plasten drogs av, men under helgen var det dags. Efter en trevlig parmiddag stod spelet på agendan och efter ha jämrat oss i närmare en halvtimme över hur svårt det var att förstå hur man skulle spela spelet, började vi spela och förstod genast mycket mer. Vid första anblick kan spelets regler och upplägg te sig som komplicerade, men när man väl börjar spela faller allt bokstavligen på plats.

Settlers från Catan fokuserar på samlande, resurshantering, taktik och strategi. Jag gillade verkligen hur spelet kändes balanserat och olika för varje runda. Dessutom är man, till min stora lycka, helt fri att förhandla med sina medspelare – något som jag älskar att göra. Vi var fyra spelare totalt och det är så många som mest kan spela grundutgåvan som jag har. Dock kan man köpa till expansions-paket för att göra spelet större och släppa in totalt 5-6 spelare, något som jag avser att göra inför nästa sittning med spelet.

Jag är som ni säkert märker genomgående positiv till Settlers från Catan. Egentligen är det enda minus jag kan hitta att rundorna tenderade att ta slut precis när alla kommit upp i tempo och saker verkligen börjar hända. Vår första runda, där vi delvis satt som levande frågetecken och spelade, tog uppskattningsvis runt två timmar. Men vår andra runda, när vi förstod spelet, kom närmare den uppskattade tid på 75 minuter som kartongen visade. Förhoppningsvis kan ett expansioner, förutom att utöka mängden spelare, också förlänga längden på varje runda.

Jag rekommenderar Settlers från Catan varmt. Vad har ni för erfarenheter med brädspel? Har ni kanske tips på andra riktigt bra brädspel som jag borde testa?