Krönika

Kan Watch Dogs bli en besvikelse?

Watch Dogs utannonsering och första trailer stal showen från allt och alla på fjolårets E3. Den var imponerande på så många plan, kom från ingenstans och tog många av oss på sängen. Sedan dess har det spekulerats fram och tillbaka huruvida spelet skulle komma till nuvarande konsoler, eller om det faktiskt var en liten glimt av framtiden vi såg i trailern. När Sony förra veckan presenterade Playstation 4 bekräftade man samtidigt det sistnämnda alternativet och Watch Dogs ska enligt diverse säkra och osäkra källor vara en av de första spelen till nästa generation.

Så gott allting gott. Men sedan den andra visningen av spelet har en negativ känsla bitit sig fast i mig – en skepsis som nu besudlar ner samtliga förväntningar på spelet. För tänk om spelet inte blir så bra som vi först trodde?

Jag minns när jag såg den första trailern för Assassins Creed. Det var innan jag hade en Xbox 360 eller ett Playstation 3. Det var innan “next-gen” var “Nu-gen” och många, däribland jag, kunde verkligen inte sluta prata och längta efter spelet. Det skulle bli ett av “de nya spelen”, de som skulle definiera vad spel skulle vara för oss de kommande åren. Det skulle vara coolt, fantastiskt och superbt på så många plan.

Framförallt så är det aldrig så kul som man tänkte sig att det skulle vara
Sen släpptes spelet. Enligt mig lyckades inte Assassins Creed, eller någon uppföljare för den delen, leva upp till förväntningarna. Jag är väl medveten om att spelserien har sin publik som verkligen gillar spelen, men för mig är spelen endast bra på papperet. När man väl börjar spela, känna på mekaniken, så ser man också sprickorna i fasaden tydligare än någonsin. Och framförallt så är det aldrig så kul som man tänkte sig att det skulle vara. Konceptuellt är Assassins Creed-spelen fantastiska upplevelser med levande världar och en välskriven, intressant handling. Men när själva spelmomenten är svåråtkomliga, rent av krångliga och framförallt tråkiga.

Oavsett om du håller med mig i mina åsikter om serien som stort så kan vi nog enas om att första spelet i serien, kort och gott Assassins Creed, inte lyckades leva upp till hypen. Min farhåga är att Watch Dogs kommer gå samma öde till mötes. För det man visade upp under Sonys konferens förra veckan såg förvisso rätt bra ut, men samtidigt fick åtminstone jag en ganska platt känsla. Det kan vara dagsljuset och bristen på Blade Runner-regn. Men det kan också vara att man i första trailern har lovat för mycket.

Jag är som sagt orolig och har också en vana av att nästan alltid ogilla spel från Ubisofts studios, mycket grundat i den uteblivna spelglädjen i Assassins Creed-spelen. Förhoppningsvis så blir Watch Dogs ett riktigt häftigt spel som definierar vad “Next-gen” kan vara. Men tänk om det bara är yta? Tänk om historien upprepar sig?

Kommentarer

 1. Skuldvärjan skriver:

  Även om jag allt som oftast gillar Ubisofts spel så håller jag med om att deras spel sällan lever upp till förväntningarna som alla fans och PR-maskineriet bakom dem trummar upp.
  Jag tror att Watch Dogs kommer vara ett bra spel men jag tror inte att den kommer “definiera” Next-gen, tror det behövs en tyngre första-parts titel för det.
  Det kommer nog vara en blandning mellan Assassins creed och GTA, varken mer eller mindre.
  Du som är ett fan av inFamous kommer ju dessutom att få din dystopiskt futuristiska övervakningssamhällessimulator leverat genom “Second son”.
  Så var inte orolig.

 2. Glenn Ahlström skriver:

  Jag är orolig, såg ubisofts första utannonsering och blev svinpepp. Sen kom rädslan. Är detta ett ärligt nyskapande spel med nya idéer och tillvägagångssätt, eller är det samma gamla actionshooter med öppen värld ala GTA?

  Jag hoppas, men jag inser att det mycket möjligt är ännu en besvikelse.

 3. Ricky skriver:

  Har tänkt så från första stund.

  Snyggt, intressant värld osv.

  Men hur blir själva gameplayet? Inte lika säker som alla
  andra tycks vara.

 4. Axl_rock skriver:

  Håller med Anders här. Är alltid intresserad av ubisofts Assassins creed spel och har spelat alla till ps3. Dem är helt okej alla spel. Men inte jätte bra. Ett jätte bra spel för mig kan jag spela om och om. Kommer aldrig spela om ett Assassins creed. Men kommer säkert spela nästa. Jag kommer spela watch dogs på min ps4. ubisoft har många spel jag gillar. Men jag tror inte watch dog’s stad kommer kännas levande nog och jag kommer tröttna. Ubisoft spel brukar ofta vara för långa för sitt eget bästa blir mycket upprepning. Finns mycket att göra i tex Assassins creed men hälften känns onödigt.

Skriv en kommentar