Watch Dogs utannonsering och första trailer stal showen från allt och alla på fjolårets E3. Den var imponerande på så många plan, kom från ingenstans och tog många av oss på sängen. Sedan dess har det spekulerats fram och tillbaka huruvida spelet skulle komma till nuvarande konsoler, eller om det faktiskt var en liten glimt av framtiden vi såg i trailern. När Sony förra veckan presenterade Playstation 4 bekräftade man samtidigt det sistnämnda alternativet och Watch Dogs ska enligt diverse säkra och osäkra källor vara en av de första spelen till nästa generation.

Så gott allting gott. Men sedan den andra visningen av spelet har en negativ känsla bitit sig fast i mig – en skepsis som nu besudlar ner samtliga förväntningar på spelet. För tänk om spelet inte blir så bra som vi först trodde?

Jag minns när jag såg den första trailern för Assassins Creed. Det var innan jag hade en Xbox 360 eller ett Playstation 3. Det var innan ”next-gen” var ”Nu-gen” och många, däribland jag, kunde verkligen inte sluta prata och längta efter spelet. Det skulle bli ett av ”de nya spelen”, de som skulle definiera vad spel skulle vara för oss de kommande åren. Det skulle vara coolt, fantastiskt och superbt på så många plan.

Framförallt så är det aldrig så kul som man tänkte sig att det skulle vara
Sen släpptes spelet. Enligt mig lyckades inte Assassins Creed, eller någon uppföljare för den delen, leva upp till förväntningarna. Jag är väl medveten om att spelserien har sin publik som verkligen gillar spelen, men för mig är spelen endast bra på papperet. När man väl börjar spela, känna på mekaniken, så ser man också sprickorna i fasaden tydligare än någonsin. Och framförallt så är det aldrig så kul som man tänkte sig att det skulle vara. Konceptuellt är Assassins Creed-spelen fantastiska upplevelser med levande världar och en välskriven, intressant handling. Men när själva spelmomenten är svåråtkomliga, rent av krångliga och framförallt tråkiga.

Oavsett om du håller med mig i mina åsikter om serien som stort så kan vi nog enas om att första spelet i serien, kort och gott Assassins Creed, inte lyckades leva upp till hypen. Min farhåga är att Watch Dogs kommer gå samma öde till mötes. För det man visade upp under Sonys konferens förra veckan såg förvisso rätt bra ut, men samtidigt fick åtminstone jag en ganska platt känsla. Det kan vara dagsljuset och bristen på Blade Runner-regn. Men det kan också vara att man i första trailern har lovat för mycket.

Jag är som sagt orolig och har också en vana av att nästan alltid ogilla spel från Ubisofts studios, mycket grundat i den uteblivna spelglädjen i Assassins Creed-spelen. Förhoppningsvis så blir Watch Dogs ett riktigt häftigt spel som definierar vad ”Next-gen” kan vara. Men tänk om det bara är yta? Tänk om historien upprepar sig?