Det går inte vidare bra för Wii U. Visst kan Nintendo fortfarande rädda situationen som de räddade 3DS, men just nu syns varken lockande titlar eller attraktiva prissänkningar inom räckhåll. Vissa säger att Nintendos marknadsföring har varit den stora bristen. Andra säger att konsolen är för simpel för kärnspelaren, medan den är för krånglig för casualspelaren. De flesta är överens om att det helt enkelt inte finns tillräckligt många spel som lockar varken den ena eller andra gruppen. Vilket i andra sidan inte stoppade casualpubliken från att köpa Wii enbart för Wii Sports.

Jag tror de här titlarna skadade Wii U mer än de gynnade den
Alla dessa anledningar har en poäng. Nintendo har begått misstag med Wii U. Inget som inte kan räddas inför nästa julhelg, men det kommer bli tufft när man slarvat bort försprånget. Jag tror Nintendos satsning på kärnpubliken har skadat dem mer än folk kanske tror, och du menar jag inte bara att kontrollen är för rörig för casualpubliken. När Wii U lanserades var Nintendo ivriga att visa att man hade tredjepartsstöd. Det innebar att konsolen fick massor av mer eller mindre nya kärnspel som Mass Effect 3, Darksiders II, Batman: Arkham City, Assassin’s Creed 3 och Ninja Gaiden 3.

Jag tror de här titlarna skadade Wii U mer än de gynnade den, och jag tror det hade varit bättre om de inte släpptes alls. Spelen sålde knappast några konsoler, och det är knappt att de ens sålde sig själva. Vad de dock gjorde var att knyta Wii U till den nuvarande generationen. Om Nintendo hade struntat i gamla tredjepartstitlar skulle konsolen kanske kunna ses som ett halvt steg mot nästa generation. Man skulle kunna distansiera sig mer från den nuvarande generationen. Nu ser det i stället ut som att Wii U är sen till festen som startade för sju år sedan. I stället för att vara först ut i nästa genration blev man sist ut i den nuvarande.