test_header2

Som podcastlyssnare av rank tänkte jag att jag skulle dela med mig av en riktig pärla!

Svenska filmer av tveksam kvalité.
Jag är svag för insnöade nördiga poddar och har inte mycket till övers för ljudspår där är två semikända personer pratar om andra mer eller mindre kända personer. I tjugohundratrettons Sverige är det dock svårare och svårare att hitta undantagen.

Men så en dag snubblade jag över en med ett intressant upplägg. Det var en svensk filmpodcast kallad ”Tveksamt”.

Jag reflekterade över det märkliga namnet en aning, men jag fick snart reda på hur det låg till. Tveksamt är en svensk podcast om film – som ser på svenska filmer – med tillägget av tveksam kvalité.

Avsnitten släpps på onsdagar och i varje avsnitt redovisas en film, indelat i segmenten ”Kort beskrivning av handlingen”, ”Åsikter och analys” och avslutningsvis ”Hollywoodremaken”.

3solar_mp3iconDet kan verka torftigt när man enbart ser rubrikerna, men det magiska med Tveksamt är den flödande humorn. Värdarna för programmet, Sebastian och Anders, är för jävla roliga, på ett lite småtorrt förnuftigt vis. Deras första segment som till en början gör anspråk på att objektivt beskriva handlingen fiippar mer än ofta iväg på filosofiska diskussioner om luddiga karaktärsmotiveringar och liknande och de båda är kvicktänkta och rappa på att föreslå hypotetiska bakgrunder till beslut eller händelser i filmerna – allt som oftast under hutlösa humoristiska former.

Stilen breder ut sig ännu mer när det kommer till analysdelen då de båda fullständigt blommar ut i målande förklaringar och analyser.

Avrundning ”Hollywoodremaken” spånas det vilt på hur en lyckad(?) remake hade kunnat se ut. Denna präglas ofta av värdarnas individuella smak. Sebastian, som småbanrsfar, ser till exempel gärna att roller spelas av internationella skådespelare som gjort samma röstroller i disneyfilmer som den svenska originalskådisen.

Mellan varje avsnitt släpps miniepisoderna ”Tveeeeeeeeeeeeeeeksamt?” där kommande film introduceras under tävlingsformer där Sebastian eller Anders har skapat en ledtrådslek indelad i 5-1 poäng och deras medhjälpare ”Perke” ska försöka gissa vilken film det är. Det hela avslutas med ”frågekvisten” där en av värdarna utmanar Perke i frågesport på filmens tema.

SvartLucia_final2-705x1024Tveksamt är fantastiskt rolig och jag kan rekommendera den varmt, även om man som jag inte har mycket till övers för svensk film.

Vid skrivande dags datum har följande filmer behandlats.

 1. Pillertrillaren
 2. Tre Solar
 3. Åsa-Nisse – Wälkom to Knohult
 4. Svart Lucia
 5. Angel
 6. Zingo
 7. Ingen Kan Älska Som Vi
 8. Strandvaskaren
 9. Naken
 10. Blå Måndag
 11. Hannah med H

Grabbarna är mycket för att göra fotomontage av filmerna också, vilket kan synas på deras avsnittsbilder bland annat, där de mer än gärna stoppar in sig själva. Alla bilder publiceras också flitigt på bloggen tveksamt.com som också kan innehålla klipp, roliga animerade giffar från filmerna de talar om och annat roligt. Bloggen erbjuder ett extra mervärde för upplevelsen och ibland hettar det till i kommentarsfältet, inte minst när allas vår Mattias ”Bob@pxk” Sörbom skriver av sig.

Jag kan inte rekommendera den här podden varmt nog, det är en fröjd att lyssna och jag skrattar hjärtligt vid varje avsnitt.

Varje onsdag släpps nya avsnitt, varannan filmpodden varannan ”Tveeeeeeeeeeeeeeeksamt?”.

Håll utkik de kommande veckorna, det kan hända att en viss podcastlegend gör ett gästspel!