Rockstar släppte nyligen tre trailers som fokuserar på de tre olika huvudkaraktärerna i kommande GTA V. Ni kan se alla tre i klippet nedan. Eftersom jag är ganska ensam med att se storheten i GTA-serien här på Svampriket kände jag att det var mitt ansvar att skriva ett inlägg om dessa karaktärer.

Jag var en av dem som gillade Niko Bellic, vilket verkar göra mig till en minoritet. Att jag sedan spelat ut GTA IV flera gånger förminskar min klick ännu mer. Oavsett vilken huvudkaraktär GTA V skulle kunna ha fått hade jag med största säkerhet spelar ut det ändå – nu fick vi som bekant hela tre karaktärer att ta till oss och det ser ut som att Rockstar har garderat sig med en liten ”best of”-samling inför GTA V.

Franklin är den vi känner igen mest. Det är direkt omöjligt att inte dra ett likhetstecken mellan honom och ”CJ” från GTA: San Andreas. En gängmedlem som vill ”bort från skiten”, som vill åstadkomma mer i sitt liv, men samtidigt inte vill vända ryggen åt sina ”homies”. Vi har sett allt för inte alls för länge sedan och hos mig var Carl Johnson aldrig en intressant huvudkaraktär, även om man inte kan förnerka att det fanns en större massa som tyckte om honom och GTA: San Andreas mer. Förhoppningsvis finns det mer under den ganska förutsägbara ytan. Dessutom vore det fantastiskt kul om vi fick möjlighet att träffa ”CJ” i Franklins sektion av spelet.

Michael känns betydligt mer intressant. Vibben jag fick påminner mycket om Tommy Vercetti från GTA: Vice City. Smårolig och småjävlig på en och samma gång, samt totalt älskvärd.Skillnaden är att Michael har några fler år på nacken, har växt upp och skaffat en familj, som nu tillsammans med honom lever under vittnesskydd.

En twist som är lika intressant som nyskapande för serien. Aldrig förut har en huvudkaraktär haft en familj att beskydda i ett GTA-spel. Det har varit enstöringar, psykopater och invandrare utan några som helst band i staden där spelet utspelas. Kanske har man gått på dejt, druckit hett kaffe eller bowlat med sin bankrånarkompis. Men i Michaels fall blir allt annorlunda, han har fru och barn att beskydda och det ska bli väldigt intressant att se hur Rockstar bygger upp hans historia.

Sen har vi Trevor. På ett sätt känns det dumt att redan nu sitta och försöka beskriva en karaktär som endast har skymtats i en trailer. Men hela Internet älskar honom redan nu, och jag också. Trevor är en Redneck-vildhund, en drogbalanserad galning som snackar, slår och skjuter först – och frågar sen. Eller så skiter han i att fråga över huvud taget. Trevor knyter an till det psykopatiska, galna och totalt hämningslösa i varje tv-spelande människa och förkroppsligar hur den stora majoriteten spelar ett GTA-spel. Frågan är dock om det finns något mer där än bara total galenskap? Jag hoppas innerligt inte det.

Tillsammans utgör denna trio en ytterst intressant kompott och GTA V är definitivt det spel jag ser mest fram emot att spela när jag återkommer från mitt speldvala.