Något som alla föräldrar älskar är när ens barn gillar saker som man själv gör. Man kan se det i allt från åsikter till hobbys. Föräldrar känner alltid på något sätt att man vill föra vidare det som är en betydelsefull del av sig själv och som har betytt någonting för en under ens liv och känner en viss stolthet när barnen också får den här relationen till det intresset. Jag älskade till exempel när mina barn började spela tv-spel, när de började intressera sig för pokémon eller när grabben nu har funnit ett stort intresse för skateboarding. Jag känner mig behövd och känner att min expertis inom vissa områden faktiskt kan komma till nytta

Jag blev överlycklig när barnen älskade Turtles in Time lika mycket som jag och det roliga är att min SNES just nu går varm här hemma
När det handlar om tv-spelen från förr så är detta inget undantag. Jag blev överlycklig när barnen älskade Turtles in Time lika mycket som jag och det roliga är att min SNES just nu går varm här hemma. Men vad kan man göra för att få dem intresserade av just de här enheterna när grafikhetsen idag bland ungdomar ibland är bortom alla gränser? Det finns mycket, men det gäller ändå alltid att komma ihåg att barnen måste få ha sina egna intressen och att alla inte alltid kan gilla det man själv gillar. Men det skadar inte att introducera retro i alla fall.

Ett första steg är kanske ett av de självklaraste. Konsolen måste vara synlig. Att ha den undanstoppad någonstans och tro att ditt prat om en avdammad gammal konsol ska väcka intresse är kanske något naivt, speciellt när spel med HD-grafik och kompistrycket finns där. Hur många tror du de skulle kunna prata the Adventure of Lolo med på sin skola. I skolan så handlar samtalsämnet ofta om förbjudna saker som Black Ops, Halo, Alien vs Predator eller annat som det finns så mycket slakt och hemskheter i som möjligt.

En sak till att tänka på för att fånga deras intresse är att välja titlar som de känner igen. Det kan till exempel handla om filmer och tv-serier som de är familjära med och som det gjorts spel på. För min del hjälpte bland annat Turtles och Star Wars att fånga deras intresse. Sedan finns det även titlar som klarat sig till idag i form av uppföljare. Mina barn som spelat DS vet till exempel vad Castlevania är, och vem har inte hört talas om Mario. De lite äldre barnen kanske har spelat en del Metal Gear eller Street Fighter. Det finns en mängd med spel som har uppföljare som alla många idag spelar.

Nu är det dags att spela. Börja själv med att spela och se till att följa en del av stegen innan för att få en bra start och se till att de ger retro en ärlig chans. Välj gärna ett spel som har co-op för att kunna bjuda in ditt barn till spel ifall de skulle visa sig intresserade. För min del så fungerade det bra med Goof Troop till SNES, vilket följer steget ovan om igenkänning. Det hela slutade med att jag helt enkelt lämnade över båda kontrollerna till 2 av mina barn, och sedan satt de som fastklistrade. Andra exempel på spel som skulle kunna fungera bra här är Mario Kart och Sonic, vilka är båda bra exempel på titlar som varumärken än idag.

Tyvärr så uppskattar alla inte retro, och det får vi leva med. Däremot så finns det idag alternativ för de som idag känner sig låsta av den svaga grafiken i retrospel i form av HD-remakes. Det handlar här ofta om kända titlar och ger ett gyllene tillfälle för barnen att få prova på äldre spel i ett glansigare tillstånd. Vi har mycket sådant att se fram emot nu i och det finns redan ett stort bibliotek av äldre spel med uphottad grafik.

De som heller inte har tillgång till en äldre maskin kan även i de digitala butikerna, både på datorn och konsolerna, hitta gamla godingar som man kan ladda hem för en billig penning. Dessa har så klart både ett nostalgiskt värde och en möjlighet för människor som missat dessa spel att få prova dem. Detta kan även vara en fördel, då barnen då får använda sig av kontrollen till det format som de redan är vana vid. Den familjära känslan av knapparnas position och val av enhet  gör ofta att man mer kan fokusera på spelet istället för allt det okända med en ”ny” konsol.

Happy Gaming!