Förra veckan exploderade vissa kretsar av spelinternet efter att brittiske proffstyckaren TotalBiscuit fått en video borttagen av en spelutvecklare som inte gillade vad som sas om sitt spel. Ungefär nästa dag var videon uppe igen, men TotalBiscuit hade redan passat på att raljera om orättvisan i en annan video som snabbt passerade 2 miljoner views och nu ligger upp emot 3 miljoner. Nu är det inte den här incidenten i sig som jag tänker fokusera på i den här texten. Självklart ska utvecklare inte censurera åsikter om sina spel eller hur åsikterna framförs, så länge som det inte innefattar hot och förtal. I stället tänker jag rikta strålkastarljuset mot något TotalBiscuit säger i början av klippet, när han presenterar sig själv för tittare som kanske inte är bekanta med honom (han vet att videos av den här sorten sprider sig långt utanför hans vanliga publik, och att hans yrke är viktigt för videons kontext).

Han börjar med att förklara för tittaren att han är en spelkritiker som fokuserar på indiespel, och att:

”My mission is to promote good games, help them get the sales that they deserve and protect consumers from terrible purchases. I like to think that that’s what any critic does.”

Och här hajar jag genast till. För här låter det i mina öron som att en av världens mest kända och inflytelserika spelkritker inte bara säger att han själv närmar sig spelkritik ur ett konsumentupplysningsperspektiv, utan även att han inte kan tänka sig att någon annan spelkritiker närmar sig spelkritik från ett annat perspektiv. Den som faktiskt försöker behandla spel som kulturyttringar utifrån antingen personligt perspektiv eller samhällsperspektiv i ett klimat där kommentarsfälten ofta skriker om att recensionen inte berättar hur många nya vapen det finns, måste sjunka ihop en aning inombords när hen inser hur inpräntad den här uppfattningen kring spelkritk ändå är. När en av de mest insatta anser att det inte bara bör handla om konsumentupplysning, utan även att det aldrig handlar om något annat än just det. Och när vissa spel bara får toppomdömen kan man ana att det kanske stämmer.

Kommentaren är extra tråkigt att höra från en spelkritiker som precis innan det påståendet sagt sig fokusera främst på indietitlar. För på något vis känns det som att det är just där det finns mest utrymme för spelkritik som är något annat än konsumentupplysning. Nu har jag inte sett varenda video som TotalBiscuit levererat, så kanske skär sig hans uttalanden här med vad han faktiskt praktiserar. Kanske ser han behandlandet av spel som ett kulturellt verk på något vis som inbakat i att det är en kommersiell produkt. Men det jag sett från honom ger mig tyvärr inte det intrycket, och den här kommentaren bekräftar snarare min uppfattning av hans syn på spelkritik. Det är absolut inget fel med att recensera spel ur ett konsumentupplysningsperspektiv. Jag blir bara förvånad över citatets sista mening.