I tisdags hade Cissi Wallin ett program på Radio1 som handlade om könsroller och nördidentitet. Utöver Wallin medverkade Hanna Fridén, Tilde Mattson och Radiogamer-profilen Christian Hedlund. Efter avslutad sändning ringde en ilsken lyssnare in till efterföljande show (Ashberg, pod här) och beklagade sig över alla kvinnor som gnälligt satte på sig offerkoftan i Wallins program istället för att”göra något konstruktivt!”.

Samma typ av kommentarer kunde skönjas när DN hade sin uppmärksammade serie om spelande tjejer. I en artikel pratades det om podcasten Gone Gaming, ett projekt av tjejer för alla. Ett antal röster höjdes om att brudarna i intervjuerna borde ”sluta gnälla och göra något åt  (situationen de uppfattade som diskriminerande) istället!”. Argumentationen återfanns även som en reaktion på mitt inlägg om bemötande i spelbutiker. ”Tråkigt att tjejer alltid ska sätta sig i en offerroll” skrevs det, med ledsna smileys.

Extra skojjigt blir det när bloggar som The Mary Sue, en nördblogg av tjejer för alla, får kommentarer på sina krönikor om att ”inte bara gnälla och göra något istället”.

Gemensamt för alla exempel ovan (med undantag för mitt egna som enbart har en omröstning) är att alla innehöll element där man aktivt gjorde något för tjejers situation. Under Cissi Wallins program togs det upp åtgärder på hur man som tjej kan förändra situationen till det bättre. I DNs artikelserie snackade man om projekt startade av tjejer, för att främja tjejer i nördsammanhang. The Mary Sue startades av tjejer för alla, som en reaktion på den vanliga kortkjolade cosplay-rapporteringen. Ändå är en extremt vanlig kommentar när tjejer uttalar sig exempelvis inom nördkultur att de bör sluta gnälla, rycka upp sig och göra något åt saken*, trots att det är exakt vad som redan görs.

Kan vi ta och klargöra en sak, en gång för alla? Att synliggöra att man anser sig bli diskriminerad på något vis är inte samma sak som att sätta sig i en offerroll, som de efterförljande kommentarerna ofta hävdar. Det är att uppmärksamma ett problem och reagera på det. Att du, kommentator, inte tycker om att höra det är ditt problem. Andra behöver höra det och ytterligare andra behöver prata om det.

Det är inte lönt att försöka maskera sitt ”sluta gnäll!”-argument med det mer korrekta ”Tjejer måste slå sig fria från offermentaliteten!” i förhoppningen om att kunna tysta och mästra ett missnöjt stycke kvinnfolk. Det synas rätt snabbt.

(*En inställning som inte bara drabbar tjejer och inte bara återfinns i nördsammanhang. Nyligen dök den upp angående den inställda Sizzla-spelningen där det sades att bögarna måste sluta gnälla och göra något istället, trots att de redan gjort jävligt mycket. Exempelvis fått spelningen inställd ihop med andra människor som inte tycker det är okej att sjunga om att skjuta folk i huvudet på grund av sexuell läggning.)