Krönika

Sluta vara ett sånt offer!

I tisdags hade Cissi Wallin ett program på Radio1 som handlade om könsroller och nördidentitet. Utöver Wallin medverkade Hanna Fridén, Tilde Mattson och Radiogamer-profilen Christian Hedlund. Efter avslutad sändning ringde en ilsken lyssnare in till efterföljande show (Ashberg, pod här) och beklagade sig över alla kvinnor som gnälligt satte på sig offerkoftan i Wallins program istället för att“göra något konstruktivt!”.

Samma typ av kommentarer kunde skönjas när DN hade sin uppmärksammade serie om spelande tjejer. I en artikel pratades det om podcasten Gone Gaming, ett projekt av tjejer för alla. Ett antal röster höjdes om att brudarna i intervjuerna borde “sluta gnälla och göra något åt  (situationen de uppfattade som diskriminerande) istället!”. Argumentationen återfanns även som en reaktion på mitt inlägg om bemötande i spelbutiker. “Tråkigt att tjejer alltid ska sätta sig i en offerroll” skrevs det, med ledsna smileys.

Extra skojjigt blir det när bloggar som The Mary Sue, en nördblogg av tjejer för alla, får kommentarer på sina krönikor om att “inte bara gnälla och göra något istället”.

Gemensamt för alla exempel ovan (med undantag för mitt egna som enbart har en omröstning) är att alla innehöll element där man aktivt gjorde något för tjejers situation. Under Cissi Wallins program togs det upp åtgärder på hur man som tjej kan förändra situationen till det bättre. I DNs artikelserie snackade man om projekt startade av tjejer, för att främja tjejer i nördsammanhang. The Mary Sue startades av tjejer för alla, som en reaktion på den vanliga kortkjolade cosplay-rapporteringen. Ändå är en extremt vanlig kommentar när tjejer uttalar sig exempelvis inom nördkultur att de bör sluta gnälla, rycka upp sig och göra något åt saken*, trots att det är exakt vad som redan görs.

Kan vi ta och klargöra en sak, en gång för alla? Att synliggöra att man anser sig bli diskriminerad på något vis är inte samma sak som att sätta sig i en offerroll, som de efterförljande kommentarerna ofta hävdar. Det är att uppmärksamma ett problem och reagera på det. Att du, kommentator, inte tycker om att höra det är ditt problem. Andra behöver höra det och ytterligare andra behöver prata om det.

Det är inte lönt att försöka maskera sitt “sluta gnäll!”-argument med det mer korrekta “Tjejer måste slå sig fria från offermentaliteten!” i förhoppningen om att kunna tysta och mästra ett missnöjt stycke kvinnfolk. Det synas rätt snabbt.

(*En inställning som inte bara drabbar tjejer och inte bara återfinns i nördsammanhang. Nyligen dök den upp angående den inställda Sizzla-spelningen där det sades att bögarna måste sluta gnälla och göra något istället, trots att de redan gjort jävligt mycket. Exempelvis fått spelningen inställd ihop med andra människor som inte tycker det är okej att sjunga om att skjuta folk i huvudet på grund av sexuell läggning.)

Kommentarer

 1. Än en gång en lysande text!
  Jag fick samma reaktioner under Battlefield 3-historien.
  Det mest spännande tyckte jag var att köttskallarna tog sig rätten att bestämma att jag hade blivit kränkt.
  *suckar*

 2. Edward Khil skriver:

  Diskriminerade på vilket sätt?

 3. SpeLinnea skriver:

  Äntligen. Det är precis det jag menar. Senast igår läste jag en diskussion om att “om du inte gillar sexistiska spelkaraktärer får du väl spela nåt annat då!!” ungefär som att det skulle ta bort problemen. Lite som “men om du inte gillar hur muslimer förtrycks får du väl sluta va muslim?!” Hela tiden den kortaste tankegången och en kollektiv lösning som inte fungerar för individuella problem.

 4. Elli skriver:

  Båda sidor är fantastiskt dryga. De som skriker “Sluta gnäll!” eller det finare “Ta av dig offerkoftan och gööööör något” är lika dryga som de som faktiskt överanvänder/förstör “Jag är kränkt!” i tid och otid. Båda förstör viktiga debatter.

  Heja Malin!

 5. GAME-Kim skriver:

  Bra Malin!
  Jag bara älskar ditt inlägg SpeLinnea!
  Klockrent!

  När det kommer till vad man kan göra så ämnar jag lägga min energi på sonen. Tror det kan vara ett bra sätt att påverka framtiden och de värderingar som florerar.

 6. Peter Ahonen skriver:

  Varje gång jag ser “sluta vara offer” eller “sluta vara kränkt”-predikanter känns det som att de säger exakt samma sak mellan raderna, vilket är: “Håll käften, allt är bra som det är”. Och då tillhör man väl i någon utsträckning idiot-släktet?

 7. Niklas Sintorn skriver:

  Du är grym som vanligt, Malin! Blir trött och ledsen när jag läser/hör “Sluta gnäll och gör något i stället då!”. Som om det bara är “offren” som måste göra något. Likt västerländsk medicin blir det att bara behandla symptomen, och inte orsaken. How about some fucking solidaritet i stället för att alla ska tänka “Jag personligen har inga problem med det här, varför skulle jag då anstränga mig för att göra det bättre?”

 8. Linn skriver:

  TACK för ett superbra inlägg! Har själv försökt få fram samma synpunkt flera gånger. Jag brukar uppmana gnällare på min blogg att antingen hålla käften eller också komma med ett förslag till en lösning.

 9. Pär skriver:

  Sällar mig till kören; bra inlägg!

 10. Malin (för lat för att logga in) skriver:

  Edward Khil: Upplever sig blivit diskriminerad (/illa behandlad/dåligt bemött/osynliggjord etc) skriver jag, jag specificerar inga scenarion för det rör så många olika.

 11. Petra skriver:

  Så himla bra skrivet. Den enda som borde sluta gnälla är tönten Pär Ström. Män har verkligen inget att beklaga sig över.

 12. malin mobilt skriver:

  @Petra: jag är inget fan av Ström men däremot tycker jag inte att män inte har något att beklaga sig över. Mansrollen har en högre status i samhället men är lika straffande för de som bryter mot den som en klassisk kvinnoroll, och destruktiv för de som blir allt för häbgivna till den. Folk som Ström beskyller dock detta på kvonnorörelsen istället för att se det som ett uttryck för könssnäva samhällsroller.

 13. Tuffa Killen skriver:

  Inget att tillägga, utom ännu ett praise om att det är sjukt bra skrivet.
  Jag ska börja skissa på en b-uppsats om genusnormer inom nördkultur nu i veckan, så det kändes väldigt peppande att läsa detta:)

Skriv en kommentar