Ett riktigt bra spel för barnen ska kunna engagera både föräldern och barnet. Delad glädje är dubbel glädje
En av de svåraste sakerna med att införskaffa sig spel som förälder är den här oändliga djungeln av spel som reser sig framför en. I brist på kunskap och kanske även brist på tid så pratar man inte med personalen i spelbutiken. Då blir det ofta att man införskaffar sig det som barnen önskar sig eller det som oftast visas upp som storspel, vilket allt för ofta är spel som Call of Duty och andra titlar som inte lämpar sig för barn. Dessa spelen är enligt min mening inte heller speciellt bra som verktyg när man som förälder vill sätta sig in i sitt barns intresse eller vill vara en del av det. Efter att jag spelade Wonderbook på Gamex så satt jag och funderade vad som gör ett spel inte bara bra för barnen, utan även bra för oss vuxna. Wonderbook kändes ganska så mycket gäsp för föräldrarna, men rätt så kul för de yngre barnen. Ett riktigt bra spel för barnen ska kunna engagera både föräldern och barnet. Delad glädje är dubbel glädje alltså. När jag tänkt efter så upptäckte jag att det var ganska många spel och genrer som jag kom att tänka på. Här är några exempel:

Sportspel

Det var väldigt länge sedan som jag faktiskt satt och spelade ett sportspel, men efter att jag tänkt efter så inser man att fotboll och hockey (som exempel) är saker som både barn och föräldrar kan tycka om. Man kan sitta och prata om spelare, taktiker och tekniker i spelet samtidigt som man har det kul genom att antingen spela med varandra eller mot varandra. Det här är ett perfekt sätt att komma in i barnets intresse samtidigt som du delvis inte överger ditt egna. Även racingspel passar väldigt bra in i den här kategorin och Forza Horizon är onekligen ett spel som jag funderat en extra gång på om jag borde köpa, speciellt eftersom jag har en biltokig grabb här hemma.

Fightingspel

Här ska jag gå varsamt fram då det finns fightingspel som kan vara alldeles för fulla med onödigt våld eller kroppar som visar för mycket samt att man toppar med blod. Nej, här tänker jag istället på spel som Super Smash Bros som har gett mig och mina barn en oerhörd mängd roliga timmar ihop. Den oseriösa tonen som finns i det här spelet gör även att man kan ha roligt utan att ha för tävlingsinriktad känsla. Man bara slår, dör och skrattar. Ja, man skrattar även när man själv dör.

Partyspel

Vad räknas som ett partyspel? Nej, det är inget som vi partyprissar enbart tar fram när alkoholen flödar eller när vi får oväntat besök, då tar man fram Gevalia istället. Nej, jag tycker verkligen att det kan vara oerhört kul att spela Singstar med barnen som låtsas att de kan låtarna. Men det gör inget, för vi har kul ihop. Dansspel, Guitarr Hero och mycket mer är även de så kallade cross-overs när det gäller personliga intressen som kommer i spelform, perfekt när man vill spela lite med barnen och inte släppa sina egna intressen. I den här kategorin har jag även med spel som Mario Party och Rayman Raving Rabbits, vilka är spel som kan bli hur galna som helst med humor för de flesta åldersgrupper.

Plattformsspel

I den här kategorin så finns det som min fru älskar allra mest (ja, även mer än mig), nämligen legospelen. På Gamex så var detta det enda spelet som jag såg att föräldrar och barn satt och spelade ihop nästan hela tiden. Egentligen så är det inget konstigt med det. Legospelen tar flera av de element som gör att både föräldrar och barn kan gilla spelet. Föräldrar har lekt med lego, och smygleker även med lego tillsammans med sina barn ibland. Alla älskar lego! Dessutom så bygger man upp en svårighetsgrad som gör att föräldrar som är nybörjare kan känna att de inte hamnar efter sina proffsspelare till barn. Sedan har vi även att man använder sig av varumärken som tilltalar både föräldrar och barn. Men den främsta anledningen är nog co-op. Att spela sig igenom och lösa hinder tillsammans med sina barn är en oerhört bra motivation till att spela den här typen av spel med sina barn. När även Mario numera har tagit steget in till co-op så känns allting så grymt bra.

Alla andra spel

Ja, eller i alla fall nästan. Tänker man bara på att följa PEGI-märkningen, frågar personalen och använder eget vett så kan nästan allt vara bra spelval. Ett spel kan vara något som inte alls behöver utövas samtidigt, utan kan vara ett samtalsämne och något gemensamt. Jag och mina barn kan till exempel sitta och prata pokémon vid matbordet bredvid min helt oförstående fru. Vi kan sitta och prata om vad vi upplevt i spelen och även hjälpa varandra. Ja, vi är en nördfamilj som har gemensamma intressen, men ibland kan det räcka att man är en förälder som bara lyssnar.

När man tittar i sin spelhylla numera så märker man hur spelmarknaden är så mycket bredare än till exempel filmindustrin. Det finns allt mer som kan tilltala allt fler människor, vilket gör tv-spelen oerhört lättillgängliga. Så stick ut där och hitta det spelet som passar bäst för dig och dina barn.