Det är sommar och barnen har helt plötsligt från att vara underhållna en halv dag på skolan kommit in i en vardag där aktiviteter inte längre serveras på ett silverfat. Det gäller att använda fantasin mer och helt enkelt tjata lite extra på mamma och pappa om att de ska komma på något som de kan göra. Emellanåt får man höra gnäll på att de har tråkigt och att alla andra kompisar är bortresta, viket inte alltid stämmer. I många fall så struntar många kompisar i sol, bad och utelek till fördel för datorn eller konsolen. Jag tycker inte alltid att det är något fel med det i sig. Däremot så har mina barn så tråkiga föräldrar som faktiskt tycker att sol och D-vitaminen som tillförs är nyttigt för dem. Samtidigt så behöver man röra på sig när man växer. Tänker dock inte gå in på speciella detaljer kring varför detta är bra, utan låt säga att en hälsosam balans mellan spel och utelek ofta är att föredra enligt min mening.

Jag kunde till exempel gå runt och leka GTA med mina syskon och ett gäng kompisar, vilket till slut blev någon form av gudfadern-lek där vissa gäng startades och där svek fanns bakom varje hörn
Det som många däremot glömmer är hur mycket som spel faktiskt kan tillföra till utelekarna. Det kan handla om att använda spel som en inspiration till nya lekar. Jag kunde till exempel gå runt och leka GTA med mina syskon och ett gäng kompisar, vilket till slut blev någon form av gudfadern-lek där vissa gäng startades och där svek fanns bakom varje hörn. Allt för att få makten över vår snickarbod. Detsamma gällde med Warcraft 2 som för mig stimulerade tankarna på att bygga upp en bas, vilket senare blev ett klubbhus som till slut blev ett område där jag och många andra kunde umgås efter skolan.

Så vad ser jag i spelen? Jo jag ser en inspirationskälla i lika stor utsträckning som jag ser ett forum för att visa konst. Så när barnen kommer till mig och säger att de inte har något att göra så känner jag verkligen att jag kan tillföra idéer om jag skulle vilja. Jag kan sporra deras små grå att själva välja ut något som de spelat, för att kanske göra en lek av det.

Så vad vill jag få ut av det här inlägget? Ingenting egentligen. Det är sommar och sol. Vissa gillar det, vissa inte. Vissa mår bra av att spela, vissa inte. Glöm inte bara att spel inte är allt som de kan göra på sitt lov. Det finns så mycket mer att upptäcka mellan sjätte trädet till vänster och den stora spetsiga stenen. Verklighetens äventyr väntar och vi föräldrar kan med rätt insikt styra barnen i att tänka i rätt riktning. Se bara till så de inte hoppar på första bästa sköldpadda som de hittar under sin sommar i Svampriket IRL.

Moralkaka delivered!