Krönika

Jag gillar tjejer…och killar…och tv-spel!

Tidigare idag publicerade Hedlund på Radiogamer.se ett inlägg där han uppmanade alla tvspelande tjejer i vårat avlånga land att lämna en kommentar om vad de spelat i sommar. Detta ledde givetvis till en del korkade och ogenomtänkta kommentarer från människor med penis.

Så har det alltid varit och (tyvärr) så kommer det alltid att vara! Det kommer alltid finnas de som inte klarar av att det ena (eller för den delen det andra) könet tar mer plats. En helt idiotfri värld kommer vi aldrig att få uppleva.

Men vi som älskar tv-spel, vi kan göra så att det blir lite bättre!

Kan inte vi bara sluta upp med att kategorisera oss? Varför måste det finnas kill och tjejspelare? Kan vi alla inte bara kallas oss för spelare? Och vara stolta över det?

Det är en hård och orättvis värld där ute, men varför måste vi ta med oss det hårda och orättvisa in till den värld som vi alla älskar? (för den som inte fattar vad jag menar, så pratar jag här om tv-spelens underbara värld)

Kan bli less på, när det ska gnällas på att det inte går att välja det ena eller andra könet på sin karaktär i vissa spel! Kan förstå när det handlar om rollspel som t.ex Dragon Age, där en stor del av spelandet går ut på att skapa och forma sin alldeles egna karaktär, då känns det berättigat, men när det börjar klagas på att det inte gick att spela som tjej i Alan Wake, då har det gått lite för långt.

Och om det ska klagas varför klagas det då inte på de som “har något att säga till om” i spelsverige? , Nu tänker jag i första hand på tidningen LEVEL, med tanke på att den har tagit kol på alla sina konkurrenter och innehåller många respekterade spelskribenter.  

När de för en tid sedan hade en “porrig Peach” på sitt omslag, som dessutom dagen till ära hade namnet LEVEL i färgen rosa, var jag säker på att det skull blossa upp en debatt på twitter/spelbloggar runt om i vårt land, men icke. Jag märkte ingenting.

Sen att det valde att ta in Angelica som skribent, efter att hon vunnit (eller var det bara därför?) för åretsspelblogg, och låter henne skriva 1/3 sida om pyssel i varje nummer? Hur jämställdt känns det?

Alltså, jag tror inte att Angelica själv är missnöjd med det, men ni förstår vad jag menar?

Men varför ska vi klaga för, egentligen? Finns väl ingen anledning till att starta ett inbördeskrig om den sak som vi alla älskar och har gemensamt? Jag skulle tycka att det vore jättetrist om det skulle börja ploppa upp spelbloggar/spelforum (hata mig inte nu Monika) som enbart är till för kvinnor?

Och behövs det verkligen? Om det är några som syns och hörs i bloggsfären när det kommer till spelbloggar, så är det väl alla de spelbloggar som drivs av tjejer? Förra året, när Level7 avlslöjade vilka som var nominerade till årets spelblogg, var det (om jag minns rätt) två av dem som drivs av kvinnor, och som vi alla vet var det en av dem som vann. I år är jag säker på att det kommer vara fler “kvinnliga spelbloggar” som blir nominerade! Någonting annat vore skandal!

De spelbloggar som jag följer slaviskt är skrivna av tjejer (tänker inte avslöja vilka, för då kanske ni får hybris) och jag följer inte dem på grund av att de skrivs av tjejer, utan för att de har något vettigt att säga om det medium jag älskar!

Inga kommentarer

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Sanna Valapuro, Ludde Lundblad. Ludde Lundblad said: Apropå @RadioGamer_SWE ger sig Ludde in i debatten https://www.svampriket.se/07/jag-gillar-tjejer-och-killar-och-tv-spel/ […]

 2. Monika skriver:

  Du har helt rätt i att vi bara borde vara spelare. Könlösa. När det gäller Level så har jag slutat läsa deras tidning. Älskar att Angelica skriver där, men för att bara läsa hennes spalt är deras pris lite för högt. Visst har dom bra texter. Men oftast är det alldeles för grabbiga texter där.

  De bloggar som jag också följer slaviskt är också skrivna av tjejer (men jag försöker hinna med andra också, ok? :)).

  Inom intressen där det mest är mansdominerat tenderar kvinnor att tappa intresset väldigt fort när dom känner sig utanför. Men att separera så att dom får en helt egen scen att hänga på är inte heller ett alternativ eftersom det genom att bli uppdelat skulle “slå ännu mer slag i saken att vi som spelare är olika”. Men ibland hade det bara varit skönt att bara hitta en frizon, där man kan diskutera med enbart tjejer eftersom jag antar att vi har många upplevelser gemensamt.
  En slags kvinnojour för kvinnliga spelare. Om jag ska dra en jämförelse.

 3. Ina (NG+) skriver:

  Vettigt inlägg i debatten, helt enkelt.
  Monika sa allt annat bra <3

 4. Deliana skriver:

  Word. Jag har inget annat att tillägga.

 5. pixelviking skriver:

  Tack Ludde för ditt inlägg i debatten.

  Vet inte om det går att förklara för någon som inte förstår – varför det skulle vara bra med en spelportal för kvinnor. Det hjälper inte att vända på steken och säga “Tänk om ett av dina käraste intressen var kvinnodominerat… hur skulle du känna då?”. Det funkar ju inte. En ensam kille i kvinnorvärlden behöver förmodligen inte bevisa något för att tas på allvar, tänka efter vad de säger för att inte verka för klychigt grabbig och behöver nog inte heller stå ut med att bli raggad på med mer eller mindre lämpliga metoder så fort de visar sig…

  Nu vet jag inte om en portal av och för kvinnor verkligen skulle behöva betyda att man ska stänga ute killar. När jag funderat i samma banor som Monika så har tanken bakom en tjejgamningsite varit:
  1. Hitta andra tjejer att spela med
  2. Ytterligare slå hål på myten att tjejer inte spelar

  En bonus i detta är kanske att fler tjejer skulle lockas ur “lurk mode” och göra sig hörda. Detta i en miljö där de kan känna att de bara är gamers och inte ett sällsynt fenomen med allas ögon på sig.

  My 5 cents. 🙂

 6. Thomas skriver:

  Tja, vilken debatt undrar jag egentligen? Den kanske får nytt liv här? Ett bra inlägg iaf. Men problemet är väl lite som hönan och ägget. Vi kan inte släppa könet helt och hållet och låta diskutionerna bli helt könlösa då det vi diskuterar – spelen – fortfarande i mångt och mycket styrs av könsbetingade människor och föreställningar.

  Sedan är det intressant att Monika håller med men ändå mitt i alltihopa vill ha en “frizon, där man kan diskutera med enbart tjejer”. Detta belyser dels vilken spelvärld vi vill ha mens edan också vilka behoven i den verkliga spelvärlden är. Det är tyvärr fortfarande två vitt skilda saker.

  Detta tydliggör (enligt mig) att det är helt fel väg att gå att efterfråga könlöst tänkande.

  Ludde skriver ovan “Jag skulle tycka att det vore jättetrist om det skulle börja ploppa upp spelbloggar/spelforum som enbart är till för kvinnor?”.
  Men titta dig omkring Ludde! Den stora massan av bloggar/forum är i stort till för män även om det kanske inte är meningen. Tjej-bloggarna har nästan exploderat på den svenska bloggscenen under de senaste åren och detta vill jag hävda är delvis som ett svar på de “manliga” bloggarna. Spelbranschen är mansdominerad. Det slutgiltiga svaret på detta är naturligtvis inte en massa tjejbloggar, men det är ett nödvändigt steg på vägen som det verkar.

  Att med ett blogginlägg som ovan liksom vilja dra ett streck över allt och säga “kan vi inte bara vara könlösa spelare” är för mig att låta jämställdheten och feminismen inom spelbranschen få ta ett steg tillbaka. Att som Ludde skriva som ovan innebär i praktiken en uppmaning till att lägga ned hela jämställdhetsdebatten. Och vem gagnar det?

  Svaret på problemen är inte att utrota tjejers och killars olikheter, det är snarare att se till att olikheterna får lika stark ställning! Herregud, okej om man inte vill stå på barrikaderna och ta en aktiv del i jämställdhetsdebatten. Men var då istället tyst och neutral istället för att uppmana till att lägga ned hela debatten!

  Även om vi vill innerst inne att spelvärlden ska vara en sluten bubbla – för det skulle kännas så mycket enklare då – så är den inte det. Spelvärlden precis som mycket annat speglar världen i stort, åtminstone vad det gäller jämställdhet. Därför är debatten minst lika viktig här!

  Så Ludde, min uppmaning är att även om du inte vill delta aktivt i jämställdhetsarbetet – uppmana inte till att ignorera den. Det gör i mina ögon mer skada än nytta. Och jag tror inte att det är det du vill.

 7. Tommy Håkansson skriver:

  Jag tycker inte separation av killar och tjejer är en lösning. Men jag tycker det är oerhört dåligt av LEVEL att bara ha en enda tjej. Oerhört dåligt. Och jag hade gärna hört Tobias yttra sig angående det. Kanske dags för en kampanj?

 8. Gwellmyn skriver:

  Pixelviking tar upp en väldigt viktig poäng. Män kommer aldrig kunna “förstå” hur kvinnors situation ser ut, vi kan lyssna på dem och höra på det de säger och utifrån det försöka göra något åt det. Om man ska hårddra det kan man göra en jämförelse mellan vita och svarta, där den vita aldrig kommer förstå vad de svarta har fått genomlida genom århundraden.

  När det gäller Radiogamers inlägg tycker jag att det är tråkigt att männen inte ens kunde hålla sig borta från att skriva “bra initiativ” eller “håller helt och hållet med, jag vill också höra vad tjejerna har att säga” i kommentarerna.

 9. Jenny skriver:

  Jag ÄLSKAR det här!!

  Desto mer vi pratar/debatterar/diskuterar om jämställdhet desto bättre!

  Woot!

 10. […] tog efter, Ludde som bor i det där läskiga Svampriket skrev ett välformulerat inlägg i debatten. Men ju mer jag läser kommentarerna till detta, ju mer tänker jag hur olika vi kan […]

 11. […] Ludde på Svampriket Elin på Svampriket Tommy på Svampriket Ina på New Game+ Pixelviking Svampriket-Tommy […]

 12. EmmyZ skriver:

  Jag älskar också tjejer, och killar och tevespel. Tack för ett väldigt bra inlägg i debatten Ludde. VARFÖR måste vi dela upp oss i tjejspelare och killspelare? Vi är datorspelare. Enough said!

 13. […] i debatten i bloggosfären hittar ni det bland annat här: Ina på New Game+ Elin på Svampriket Ludde på Svampriket Tommy på Svampriket Pixelviking Ariez Kategorier […]

 14. […] på New Game+ Elin på Svampriket Ludde på Svampriket Tommy på Svampriket Pixelviking Ariez Xboxflickan Debatten på […]

 15. Niklas skriver:

  Ännu ett klokt och bra inlägg i frågan om jämlikhet bland spelare! Det märks att frågan är på framfart och det glädjer mig

Skriv en kommentar