Krönika

Var är kvinnorna inom speljournalistiken?

En del av hela den här “tjejer spelar inte”-uppfattningen måste ligga i att tjejer inte syns i spelmedia. Något som bloggar håller på att förhoppningsvis ändra på nu. Luddes senaste inlägg fick mig motiverad att göra något jag tänkt göra länge nu, nämligen att försöka fråga svensk spelmedia varför det finns så få kvinnor. Och den som får agera mål för min fråga är Tobias Bjarneby. Jag lade upp en tråd på Loading, och hoppas på ett svar från Tobias. Om inte annat kanske det resulterar i en intressant diskussion. Här är inlägget:

Att tv- och datorspel är en mansdominerad nöjesform är ingen hemlighet. Åtminstone om man ser till själva industrin — både utvecklare och journalister. Men reflekterar industrin verkligen konsumenterna? Nej, jag tror inte det. Jag tror det finns många fler tjejer bland konsumenterna än det finns bland utvecklarna och journalisterna.

Vi kan titta på de stora sajterna som IGN och Gametrailers. Förutom Jessica Chobot kan jag inte såhär på stående fot komma på någon kvinna. Gametrailers podcast Invisible Walls har en sådär 8 olika deltagare — alla män. Detsamma gäller deras Bonus Round, då det alltid varit fyra män i panelen. Var är brudarna? Kudos till Kotaku som åtminstone försöker bringa in lite kvinnor nu.

Men syftet med det här inlägget är inte att kritisera. Jag är snarare nyfiken på att få höra om det finns något skäl till att det ser ut såhär. Och den som förmodligen är bäst insatt i hela Sverige är så klart svensk speljournalistiks top dog — Tobias Bjarneby. Du om någon borde väl veta varför LEVEL endast har en kvinna som skriver för dem, och då gäller det “bara” en pysselhörna en gång i månaden.

Så, Tobias, var är brudarna? För från där jag står ser det inte ut att vara någon direkt brist på kvinnor som skriver om spel. På senaste tiden har den svenska spelbloggscenen verkligen exploderat. Förutom Xboxflickan har vi Gamingmama, Pixelviking, Victoria Saade, Ina (NG+), EmmyZ, Ariez, alla tjejer på Layers.se, Ekken från Gaminggrannar, Elin från Svampriket, Anna från RPGaiden… Ja, listan kan göras lång och jag skulle ändå glömma många.

Tar det ett tag innan kvinnornas genomslag känns av i det officiella spelmedia? Är jag för otålig? Varför har det i så fall tagit så lång tid? Finns de inte där ute? Ansöker de inte till sajter och tidningar? Ja, var är brudarna?

Kommentarer

 1. Peter skriver:

  jag tycker också det är konstigt att det inte finns fler tjejer som skriver för speltidningar. Det finns ju många därute som är väldigt duktiga.

 2. […] This post was mentioned on Twitter by Sanna Valapuro, Sanna Valapuro. Sanna Valapuro said: Ja var ÄR Brudarnam Bjarneby och gänget? https://www.svampriket.se/08/var-ar-brudarna-2/ […]

 3. Monika skriver:

  Ja, det finns många kvinnliga utbildade journalister dom hade kunnat anlita. När jag tog upp den här frågan förut fick jag höra att dom tycker att det inte finns någon tillräckligt bra.
  Men det kanske handlar om att fler tjejer måste söka jobb hos dom också? Det hade dom till exempel kunnat uppmuntra genom att skriva i sin tidning att dom föredrar många kvinnliga sökande. Dom gör inte precis mycket för att sträva efter jämställdhet på sin arbetsplats just nu.

 4. Ercarret skriver:

  Jag tror att Monika är inne på rätt spår. Mycket i spelvärlden är underförstått manligt, så om det står “Söker skribent” kunde det lika gärna stå “Söker manlig skribent”. På samma sätt som jag tror att många, om de bara ser ett könlöst alias spela (eller kommentera) någonstans, antar att personen är en man; anledningen till varför RadioGamers fråga var så relevant.

  Ibland måste man öppna dörren för andra (och det behöver ju inte bara vara kvinnor, utan alla utanför den gängse normen) på ett lite mer direkt sätt, för att åstadkomma förändring. Och ibland måste man öppna folks ögon för detta, vilket jag hoppas att du gjorde med ditt inlägg.

  Gällande IGN, förresten: Kudos till dem, som har den (vad jag sett, åtminstone) enda kvinnliga podcasten, IGN Girlfight. Podden består av fem kvinnor från IGN som samtalar om vad det nu än är som kan vara aktuellt.

 5. Peter skriver:

  Jag tror det kan vara lite som så här att många tjejer tänker att det är en mansdominerad bransch och att det därför är svårt att söka sig till en tidning.
  Jag tror också att eftersom branschen är såpass ung och att den under lång tid varit mansdominerad och många tjejer kanske börjat spela för bara några år sedan. De tänker kanske att de inte har tillräcklig kunskap eftersom de kanske inte har varit med under hela resan så att säga.

  Men det är bara några tankar, jag vet inte exakt hur det ligger till.

 6. EmmyZ skriver:

  Fan vilken snygg brud du har på bild i ditt blogginlägg. Plus i kanten för det :p

  Och så lite seriöst då. Jag blir så glad när killar tar upp den här frågan. För oftast är det bara tjejer som belyser den för att det har hänt en grej inom spelbranschen eller liknande. Tack för att ni killar, som gillar att vi brudar också gillar tevespel, finns 🙂

 7. Victoria skriver:

  Jag håller med Peter i detta,
  jag har många gånger fått knäpp på näsan för min unga ålder och kanske till och med mitt kön (om man läser mellan deras rader). Så klart att jag får lite dåligt självförtroende när det gäller att prata och skriva om spel, Tydligen så måste man vara född på 80-talet eller senare och vara man för att vara en Gamer, Så min avvaktan till att börja skriva om spel var för att jag trodde att jag var för ovetande om ämnet. Men när jag tog mod till mig och smått börja skriva om min passion så fick jag bra feedback som gjorde att jag fortsatte.

 8. […] hittar ni det bland annat här: Ina på New Game+ Elin på Svampriket Ludde på Svampriket Tommy på Svampriket Pixelviking Ariez Kategorier […]

 9. […] på New Game+ Elin på Svampriket Ludde på Svampriket Tommy på Svampriket Pixelviking Ariez Xboxflickan Debatten på […]

 10. apekatt skriver:

  Orkar inte riktigt ge mig in i Level-tråd-träsket, men här kommer en liten sammanställning av fler tjejer som pysslar med spelredaktionella uppgifter:

  Dana Jongewaard – IGN, editor in chief för green pixels / what they play – http://www.greenpixels.com/
  ( Även podcastande tillsammans med fröken Chobot och ett par IGN-tjejer till i Podcasten GirlFight: http://feeds.ign.com/ignfeeds/podcasts/girlfight som nämnts i tidigare kommentar )

  1UP har, eller har haft, ett par rutinerade tjejer inom editorial –
  Kat Bailey – http://www.1up.com/do/my1Up?publicUserId=5725436 (hostar eller medverkar ofta i Active Time Babble ), Tina Sanchez ( http://www.1up.com/do/my1Up?publicUserId=5666460, förvisso community manager ), och ett flertal till inom produktionsleden.

  G4TV har ju Olivia Munn (attack of the show), Abbie Heppe (feedback), Morgan Webb (blandade shower), och säkerligen ett par till som jag inte kommer ihåg.

  Leigh Alexander – http://sexyvideogameland.blogspot.com/ skriver ju även en del för respekterade GamaSutra

 11. Retro-Kim skriver:

  @ Victoria: Keep up the good work! 😉
  Klart att ålder alltid har lite betydelse – speciellt när spelbranschen är så ung och många (män) passionerat varit med från början och fortsatt spela. Samtidigt finns det ju ingenting som hindrar dig från att läsa in dig på den gångna spel-era du eventuellt missat om du nu skulle vara intresserad.
  Personligen tycker jag man bör ha spelat minst två konsolgenerationer och två olika format (+5 år) spel för att bli speljournalist – oavsett kön. För att kunna få en form av helhetsbild, referensramar, något att jämföra med och förstås för uppföljares skull.

  Fast det absolut viktigaste för att bli speljournalist är och förblir en passion för spel.
  Jag skulle vilja säga att jag har den passionen.
  Jag älskar Starcraft 2 och att kriga med Protoss, men det är DU som har drömt om det!
  You got what it takes! 😉

  PS.
  En jobb-kollega bekände att han drömde om Left 4 Dead (vi spelade det en del efter arbetstid förut) – han var inte road! 😉

  För övrigt anser jag att (Kartago?) Gamex bör besökas
  http://www.gamex.se/

 12. Van skriver:

  En sak som jag tänkte på var att det är skitbra att IGN har tagit initiativet till IGN Girlfight, men borde man verkligen separera tjejerna från killarna? Det jag menar är att tjejerna inte borde behöva ett eget segment för att få vara med när det finns tjejer som recenserar minst lika bra som de manliga skribenterna^^.

 13. […] hela fortsatte till spelbloggen Svampriket, vars tre skribenter skrev varsitt inlägg. Tommy Håkanssons var ett öppet brev till LEVELs chefredaktör Tobias Bjarneby. Han tittade på bristen av kvinnliga […]

 14. […] specifikt till deras kvinnliga läsare, tände eld på spelbloggsfären i början av augusti. Svampriket-Tommy skrev ett öppet inlägg till Tobias Bjarneby med titeln ”Var är brudarna?” och […]

Skriv en kommentar