En del av hela den här ”tjejer spelar inte”-uppfattningen måste ligga i att tjejer inte syns i spelmedia. Något som bloggar håller på att förhoppningsvis ändra på nu. Luddes senaste inlägg fick mig motiverad att göra något jag tänkt göra länge nu, nämligen att försöka fråga svensk spelmedia varför det finns så få kvinnor. Och den som får agera mål för min fråga är Tobias Bjarneby. Jag lade upp en tråd på Loading, och hoppas på ett svar från Tobias. Om inte annat kanske det resulterar i en intressant diskussion. Här är inlägget:

Att tv- och datorspel är en mansdominerad nöjesform är ingen hemlighet. Åtminstone om man ser till själva industrin — både utvecklare och journalister. Men reflekterar industrin verkligen konsumenterna? Nej, jag tror inte det. Jag tror det finns många fler tjejer bland konsumenterna än det finns bland utvecklarna och journalisterna.

Vi kan titta på de stora sajterna som IGN och Gametrailers. Förutom Jessica Chobot kan jag inte såhär på stående fot komma på någon kvinna. Gametrailers podcast Invisible Walls har en sådär 8 olika deltagare — alla män. Detsamma gäller deras Bonus Round, då det alltid varit fyra män i panelen. Var är brudarna? Kudos till Kotaku som åtminstone försöker bringa in lite kvinnor nu.

Men syftet med det här inlägget är inte att kritisera. Jag är snarare nyfiken på att få höra om det finns något skäl till att det ser ut såhär. Och den som förmodligen är bäst insatt i hela Sverige är så klart svensk speljournalistiks top dog — Tobias Bjarneby. Du om någon borde väl veta varför LEVEL endast har en kvinna som skriver för dem, och då gäller det ”bara” en pysselhörna en gång i månaden.

Så, Tobias, var är brudarna? För från där jag står ser det inte ut att vara någon direkt brist på kvinnor som skriver om spel. På senaste tiden har den svenska spelbloggscenen verkligen exploderat. Förutom Xboxflickan har vi Gamingmama, Pixelviking, Victoria Saade, Ina (NG+), EmmyZ, Ariez, alla tjejer på Layers.se, Ekken från Gaminggrannar, Elin från Svampriket, Anna från RPGaiden… Ja, listan kan göras lång och jag skulle ändå glömma många.

Tar det ett tag innan kvinnornas genomslag känns av i det officiella spelmedia? Är jag för otålig? Varför har det i så fall tagit så lång tid? Finns de inte där ute? Ansöker de inte till sajter och tidningar? Ja, var är brudarna?