Skitsnacksblogg

“Varför ska jag se Doctor Who?”

Jag får den frågan ganska ofta. Och jag har inget bra svar.

Nej, faktiskt inte! Jag tänkte att jag inte ens skulle försöka mig på att förklara varför jag älskar serien så himla mycket, eftersom jag inte vet om jag kan sätta ord på det. Men:

Så vi testar!

Gillar du scifi? Då finns det en stor chans att du kommer störa dig på serien, eftersom den ofta löser saker och ting med att bara babbla mumbo jumbo och köra en liten ficklampa över ett tangentbord från 1996.

Men vad sägs om tridsresor? Så länge som du inte tänker på tiden som linjär utan mer som en slags boll av grejs så funkar det säkert. Förutsatt att du inte är så petig med historia och sånt…

Men okej. Varför ska man se serien? För att den är fantastisk.

Doctor Who, om man vill hårddra det, handlar om en tidsresande alien i en blå trälåda som räddar världen en gång i veckan i mer eller mindre spektakulära plots.

Vill man gå in på vad serien faktiskt gör så berättar den gång på gång historier om hur cynismen förlorar strid efter strid mot medmänsklighet och empati. Vilken annan tv-serie just nu förespråkar människans kollektiva möjligheter till godhet, bara vi ser bortom kortsiktiga, själviska mål?

Doctor Who lär oss att inte ens en Time Lord kan klara sig själv, att vi alla behöver varandra, att vi alla är fantastiska, biljanta, coola personer. Vi är alla viktiga, vi har alla en plats.

Kommentarer

 1. tobias nilsson skriver:

  Imorgon ska jag på halloweenfest och då ska jag klä ut mig till doktorn! (Senast jag var i london tog av endast turistbilder vid polisboxen på earls court station). Doktor who är helt enlkelt fantastiskt bra!

 2. Lovelime skriver:

  Något som jag uppskattar otroligt mycket med serien utöver den bra draman och Cybermen, är mångfalden av miljöer och karaktärer som man möter genom serien, enda stunden befinner vi oss Versailles andra stunden i en annan galax. Visst finns det avsnitt som liknar varandra, men jag ä förvånad över att en serie med så många avsnitt ändå lyckas hålla sig ganska fräsh med nya teman och vinklar ganska ofta.

 3. ReDead skriver:

  Jag såg ganska precis klart den sjätte säsongen av “rebooten” (eller vad man ska kalla det, om man räknar säsong ett från nionde doktorn 2005 alltså). Tror att jag gillar säsong 3 bäst hittills, David Tennant var fantastisk som doktorn och Martha Jones är min favoritkompanjon hittills.

  Jag känner dock att serien tappade ganska mycket i kvalité i och med säsong 5 och Matt Smiths intåg i serien. Amy och Rory har ju än så länge varit de sämsta kompanjonerna i mitt tycke, och även om Smith absolut inte är en DÅLIG doktor, så känns det verkligen som ett stort nedbyte jämfört med Tennant på väldigt många sätt. Visst har det väl varit några guldklimpar till avsnitt i säsong 5 och 6 också, men överlag känns serien mycket tröttare än förut, och jag hoppas verkligen det blir förändring på det i och med Peter Capaldi som doktor (eller i säsong 7 som jag inte sett än).

  Förresten Malin (eller Samson om du läser detta), minns du vilket bonusavsnitt av Svamppod det var som ni pratade Doctor Who? Hade precis börjat kolla på serien då ni släppte det avsnittet, så jag hoppade det, men vore kul att lyssna på nu. 🙂

 4. Pär skriver:

  @ReDead: Jag kände precis som du, Tennant var fantastisk som doktorn. Men jag har sett säsong 7 och den är ett lyft jämfört med säs 6.

  Lite roligt, så här i efterhand, är det att jag såg första säsongen av rebooten (när den visades i svt!) och gillade den, men blev så besviken när Christopher Eccleston blev utbytt till den – mitt första intryck – lite fjantige Tennant. Jag är så glad att jag bestämde mig för att ge serien en ny chans, om än långt senare.

  • ReDead skriver:

   Ja, jag har sett klart serien nu, och andra halvan av säsong 7 är verkligen ett lyft jämfört med tidigare avsnitt under Matt Smith-eran. 🙂

Skriv en kommentar