Jag får den frågan ganska ofta. Och jag har inget bra svar.

Nej, faktiskt inte! Jag tänkte att jag inte ens skulle försöka mig på att förklara varför jag älskar serien så himla mycket, eftersom jag inte vet om jag kan sätta ord på det. Men:

Så vi testar!

Gillar du scifi? Då finns det en stor chans att du kommer störa dig på serien, eftersom den ofta löser saker och ting med att bara babbla mumbo jumbo och köra en liten ficklampa över ett tangentbord från 1996.

Men vad sägs om tridsresor? Så länge som du inte tänker på tiden som linjär utan mer som en slags boll av grejs så funkar det säkert. Förutsatt att du inte är så petig med historia och sånt…

Men okej. Varför ska man se serien? För att den är fantastisk.

Doctor Who, om man vill hårddra det, handlar om en tidsresande alien i en blå trälåda som räddar världen en gång i veckan i mer eller mindre spektakulära plots.

Vill man gå in på vad serien faktiskt gör så berättar den gång på gång historier om hur cynismen förlorar strid efter strid mot medmänsklighet och empati. Vilken annan tv-serie just nu förespråkar människans kollektiva möjligheter till godhet, bara vi ser bortom kortsiktiga, själviska mål?

Doctor Who lär oss att inte ens en Time Lord kan klara sig själv, att vi alla behöver varandra, att vi alla är fantastiska, biljanta, coola personer. Vi är alla viktiga, vi har alla en plats.