Svampriket kommer detta år inte behandla GOTY som vi gjort tidigare. Vi vill vänta till året är slut innan vi bestämmer oss för vad som var bäst, sämst eller skäggigast. Därför lägger vi istället fokus på våra Fredagslistor, där vi gemensamt skriver om 2013, fyra fredagar framöver.

Först ut är årets trender. De kommer, och de går, och ser man till årets så hoppas vi alla fall vi att vissa består.

kvinnor2013 kommer inte bara gå till historien som ett av de bästa spelåren någonsin. Det ska även bli ihågkommet på grund av att det var det år som vi äntligen fick en beskärd del av kvinnor i spel. Kvinnor som faktiskt för en gångs skull inte bara finns med som ögongodis eller som en dam i nöd. Istället har vi fått i år fått starka, coola och helt awesome kvinnoporträtt. Sen att de har funnits med i spel som med största sannolikhet kommer finnas med på de flesta GOTY-listor för 2013 gör det hela ännu bättre.
Således saluterar vi här på Svampriket, bland andra, Lara (Tomb Raider), Peach (Super Mario 3D World), Ellie (The Last Of Us), Nilin (Remember Me), Kaitilin och Samantha (Gone Home), Elisabeth (Bioshock Infinte) och Jodie (Beyond: Two Souls) för att de alla har gett oss fantastiska spelupplevelser. Nu hoppas vi att denna trend fortsätter även nästa år. Ludde
lineDivider_1
bageDet är en trend som startade redan 2012 till många knäns förtret, men som fortsatt under 2013 där pilbågen än en gång blivit årets vapen. Spel som Tomb Raider, Crysis 3, The Last of Us och självklart Zelda: A Link Between Worlds har hjälpt pilbågen behålla titeln som tidigare år gått till vapen som kalaschnikov, dolk och hagelpump. Kommer pilbågen ro hem ett hat-trick 2014? Det är ännu oklart, men vi ser givetvis fram emot Rambo: The Videogame i början av nästa år. Tommy
lineDivider_1
uniktDet är inget nytt för i år att spel hyllats för sin berättelse och sitt berättande. Men i nästan alla dessa spel har utvecklarna helt enkelt härmat storebror filmen. Så fort berättelsen börjar, så slutar det vara ett spel och blir en film. Men i år har det börjat kännas som att spelen hittat sin egen röst och vi har bombarderats med spel efter spel som använt sig av spelens möjligheter till fullo.Gone Home berättade stora saker med extremt små medel, Save the Date bryter fjärde väggen och filosoferar kring spelarens roll och Device 6 leker med sin egen form och format. Än så länge har det mest varit indie-scenen som stått för nytänket (som så ofta förr), men förhoppningsvis får vi nästa år se ett riktigt påkostat storspel som skakar av sig filmkonventionerna och står på egna ben. Linus
lineDivider_1
luigiNär Satoru Iwata utannonserade att 2013 kommer bli “The Year of Luigi” var det kanske för att Nintendo identifierar sig med den inte mest populäre men alltid lika godhjärtade och lekfulle mustaschmannen med barnasinnet i behåll. Jämte Sony och Microsoft kan Nintendo ibland kännas lite som spelvärldens Luigi, någon vars älskvärdhet oftast vida överskrider populäriteten. Speciellt nu. Luigi har under 2013 fått ovanligt framträdande och betydelsefulla roller i spel som Luigi’s Mansion: Dark Moon och Super Mario 3D World, och fick till och med både titel och huvudroll i expansionen New Super Luigi Bros. Men allra mest intressant blev det i Mario & Luigi: Dream Team, där vi fick djupdyka ner i Luigis undermedvetna för att utforska hans mindervärdskomplex. Tommy
lineDivider_1
selfieKulturen skvallrar om samtiden. Så har det alltid varit. Och idag handlar mycket om sociala medier. Under de senaste åren har våra personliga liv flyttats ut till Internet och mycket av det informationsflöde vi tar del av handlar om bekantas vardag. Selfie är ett fenomen som funnits sedan Myspace tidiga dagar, men sedan levt vidare via framförallt Facebook och Instagram. Och under 2013 fick vi också in dem i spelens värld. Grand Theft Auto V, Tearaway, Animal Crossing och The Legend of Zelda: Windwaker HD har alla gett spelaren möjlighet att ta en bild ”på sig själv”.Humor sägs vara tragiska berättelser framförda på ett humoristiskt sätt. Och när när Franklin i GTA V krampaktigt log inför sin egen mobilkamera så sträcktes smilbanden ut ordentligt. För samtidigt kom jag på hur jag själv måste ha sett ut när jag försökte mig på en selfie senast. Tragikomik är livets vagga. Anders