De som läst en del av vad jag skriver här på Svampriket har nog vid det här laget förstått att jag är en sucker för berättande spel. Lite nu och då stöter jag på andra typer av berättelser, böcker, filmer, serier, som alla förtjänar att upplevas lite mer. Vissa berättelser har ett inneboende spel som bara väntar på att hamna i händerna på en skicklig utvecklare som kan ge det liv. Idag tänker jag dela med mig av några berättelser som jag tycker förtjänar att få ett kvalitativt spel.

Courage the Cowardly Dog

Född på sena 80-talet kom nog Courage till Sverige precis lite för sent för min del, men min lillasyster varCourage_the_Cowardly_Dog_intertitle mycket fascinerad av den obehagliga barnserien som sändes på Cartoon Network. Men förutom att hela serien i sig osar mardrömmar har den en underton av vacker sensmoral som går utanför den klassiska pedagogik som återfinns i många barnprogram. Serien behandlar så tunga ämnen som misshandel, prostitution, beteendestörningar, önskan om att vara perfekt och så vidare. Serien har onekligen så mycket material att det är fullt möjligt att skapa ett spel som behandlar mänsklighetens allra mörkaste sidor. Varför inte som ett sidoscrollande, eller peka- och klicka?

Silmarillion – J.R.R. Tolkien

60232_xlAlla som faktiskt satt tänderna i denna bok vet att den är tungläst, osammanhängande och emellanåt väldigt tråkig. Silmarillion är inte en komplett berättelse utan i mångt och mycket lösryckta händelser som kom att forma det universum böckerna om Härskarringen samt Bilbo – en hobbits äventyr utspelar sig i. Med det sagt finns det här många episka berättelser som i rätt händer skulle kunna vara så mycket större än Sagan om Ringen självt. Givetvis borde det bli ett rollspel, men kanske inte med de klassiska öppna valmöjligheterna som normalt sett är något spelare vill ha. Att vara med och uppleva de händelser som leder fram till mastodontfilmerna som totalt kommer landa på nätta 18 timmar sammanlagt när sista Hobbit-filmen kommer, bör för handlingens skulle vara ett linjärt äventyr.

Mulan

mulan_posterEn av de filmer som gick allra varmast i videobandspelaren hemma i vardagsrummet var Disneys asiatiska äventyr Mulan. Berättelsen handlar om en flicka som lever i en miljö där kvinnor uppfostras till att bli den perfekta frun, men som tar sitt öde i egna händer och rider i krig istället för sin pappa, förklädd till man. Utöver att utmana roller i samhället är det här en berättelse om mod, heder och en persons möjlighet att skriva historia. Här finns utrymme för ett utmanande spel i tredje person med fokus på både närstrid och taktik i en kinesisk miljö. Låter väl inte helt fel?

Har du någon berättelse du tycker skulle funka bra som spel? Eller finns det en berättelse som redan fått ett spel men som du tycker inte lever upp till förväntningarna?