Fredagslistan

3 berättelser som borde bli spel

De som läst en del av vad jag skriver här på Svampriket har nog vid det här laget förstått att jag är en sucker för berättande spel. Lite nu och då stöter jag på andra typer av berättelser, böcker, filmer, serier, som alla förtjänar att upplevas lite mer. Vissa berättelser har ett inneboende spel som bara väntar på att hamna i händerna på en skicklig utvecklare som kan ge det liv. Idag tänker jag dela med mig av några berättelser som jag tycker förtjänar att få ett kvalitativt spel.

Courage the Cowardly Dog

Född på sena 80-talet kom nog Courage till Sverige precis lite för sent för min del, men min lillasyster varCourage_the_Cowardly_Dog_intertitle mycket fascinerad av den obehagliga barnserien som sändes på Cartoon Network. Men förutom att hela serien i sig osar mardrömmar har den en underton av vacker sensmoral som går utanför den klassiska pedagogik som återfinns i många barnprogram. Serien behandlar så tunga ämnen som misshandel, prostitution, beteendestörningar, önskan om att vara perfekt och så vidare. Serien har onekligen så mycket material att det är fullt möjligt att skapa ett spel som behandlar mänsklighetens allra mörkaste sidor. Varför inte som ett sidoscrollande, eller peka- och klicka?

Silmarillion – J.R.R. Tolkien

60232_xlAlla som faktiskt satt tänderna i denna bok vet att den är tungläst, osammanhängande och emellanåt väldigt tråkig. Silmarillion är inte en komplett berättelse utan i mångt och mycket lösryckta händelser som kom att forma det universum böckerna om Härskarringen samt Bilbo – en hobbits äventyr utspelar sig i. Med det sagt finns det här många episka berättelser som i rätt händer skulle kunna vara så mycket större än Sagan om Ringen självt. Givetvis borde det bli ett rollspel, men kanske inte med de klassiska öppna valmöjligheterna som normalt sett är något spelare vill ha. Att vara med och uppleva de händelser som leder fram till mastodontfilmerna som totalt kommer landa på nätta 18 timmar sammanlagt när sista Hobbit-filmen kommer, bör för handlingens skulle vara ett linjärt äventyr.

Mulan

mulan_posterEn av de filmer som gick allra varmast i videobandspelaren hemma i vardagsrummet var Disneys asiatiska äventyr Mulan. Berättelsen handlar om en flicka som lever i en miljö där kvinnor uppfostras till att bli den perfekta frun, men som tar sitt öde i egna händer och rider i krig istället för sin pappa, förklädd till man. Utöver att utmana roller i samhället är det här en berättelse om mod, heder och en persons möjlighet att skriva historia. Här finns utrymme för ett utmanande spel i tredje person med fokus på både närstrid och taktik i en kinesisk miljö. Låter väl inte helt fel?

Har du någon berättelse du tycker skulle funka bra som spel? Eller finns det en berättelse som redan fått ett spel men som du tycker inte lever upp till förväntningarna?

Kommentarer

  • Sandra Wärn skriver:

   Tack för tipset Fredrik!
   Det jag snarare tänker på är inte spel helt och håller baserad på filmatiseringen, utan nya takes på det hela. Inte animerat Disney alltså! Storyn i sig har så mycket mer potential än så tycker jag 🙂

 1. Henrik Blomgren skriver:

  Cartoon Network gjorde tydligen ett spel baserat på Courage the Cowardly dog.

  Berättelser som jag vill se som spel? Tycker David Eddings böcker Sagan om Belgarion/Elenien skulle fungera ypperligt som spel.

  • Sandra Wärn skriver:

   David Eddings är onekligen en bra författare med mycket fint material för spel! Hade funderingar på att lyfta antingen honom eller Jordan, men Tolkien vann tyvärr striden i mitt huvud!

   Jag tror Courage skulle göra sig bra i den typen av spel vi förknippar med indie idag. Stämningen känns helt rätt för den genren!

 2. Bokbindar Anton skriver:

  David Eddings älskade jag som ung men nu stör jag mig tyvärr på att hans hjältar väldigt sällan hamnar i någon riktig fara och att alla historier är så lika varandra.
  Min favorit av dom alla är nog Belgarion serien dock.

  Några karaktärer/historier som jag tycker kunde bli roliga spel (Utan att se efter om det finns några redan)

  Den oändliga historien
  En bok som jag verkligen kan rekommendera för alla som är intresserade av fantasy. Det är nog den bok jag läst om flest gånger. Bara James Clavells Noble House slår den med en genomläsning

  Mutant UA
  Som rollspelsräv så hade jag gärna sett ett TV-spel baserat på det svenska klassiska rollspelet. Vem hade inte velat som muterad älg med ett hagelgevär som till hälften består av silvertejp och järnrör?

  Det är väl dom jag spontant kan komma på. Mulan håller jag med om att det hade varit kul.

 3. SpeLinnea skriver:

  Bumbibjörnarna! De har stor potential och jag tror de lummiga skogarna skulle göra sig bra i spelet. Jag tänker mig att det vore antingen ett peka-klicka med en skruvad story a la Monkey Island, eller så är det ett plattformsäventyr med rollspelsinslag. Ge mig nu, Hertig Torulf!

Skriv en kommentar