Svampriketredaktionen har ett komplicerat förhållande till Final Fantasy. En sorts hatkärlek, skulle man kunna säga. De av oss som spelat de äldre spelen älskar dem, men vi är rätt så överens om att det gått snabbt utför efter den tionde numrerade delen. Såväl karaktärsdesign som manus och gameplay har i många avseenden gått käpprätt åt skogen.

Det finns många saker vissa av oss här på riket skulle vilja förändra i kommande Final Fantasy-spel, men det skulle ta alldeles för mycket plats i anspråk för en enkel fredagslista. Därför väljer jag att fokusera på de ständiga minispelen och presenterar min lista över minispel jag vill se i kommande titlar.

Whack-A-MoleWhack-A-Mog

Moogles må vara söta och tidvis hjälpsamma, men ibland blir man så trött på deras ständiga ”Kupo!” att man bara vill slå de små liven på käften. I Whack-A-Mog ska du helt enkelt slå moogles i huvudet med en stor hammare så fort de sticker upp sina huvuden hur hålen. Inte helt olikt ett visst tivolispel med mullvadstema.

TuppfäktningChocobokémon

Varför föda upp chocobos bara för att rida på dem när du kan tvinga dem att slåss mot varandra? Det hela skulle kunna göras i gullig Pokémon-stil, men jag föredrar en lite mörkare variant med strider till döden i skumma industrilokaler. Sylvassa metallsporrar på fötterna ger extra spänning. Chocobofäktningen styrs såklart av Turks.

Toca Hair SalonBanana Hair Salon

Cloud har inte jättemånga strängar på sin lyra. Han är mest bra på att vara svår och vifta med sitt på tok för stora svärd. I minispelet Banana Hair Salon har han öppnat frisörsalong och du ska medelst tvåtonssvärd hugga till Clouds ikoniska bananklasefrisyr på dina kunder. På bonusbanan gör Chrono ett inhopp och vevar till en liknande, fast röd, frisyr med sitt något mindre tillhygge.

Hungry Hungry HipposHungry Hungry Bahamuts

I detta minispel kan upp till fyra spelare samtidigt kontrollera Bahamut, Neo Bahamut, Bahamut Zero och Dark Bahamut. När spelet börjar släpps materiaklot ner på banan och det gäller att buttonmasha som en galning för att suga i sig så många som möjligt innan tiden tar slut. Men se upp för den livsfarliga svarta materian!

HearthstoneEsperstone

Inget Final Fantasy-spel är komplett utan ett dumt kortspel. Inget! Esperstone liknar Hearthstone fast med Espers som varelsekort istället för Blizzards trötta skapelser. Din lek utökar du genom att spöa fiender, köpa kort i butiker eller att vinna över motståndare i Esperstone. Att bli bra på spelet kräver en gnutta skicklighet, men mest handlar det om tur. Så egentligen är det exakt som alla andra kortspel i alla andra Final Fantasy-spel.