De djupaste urringningarna, tajtaste brallorna, åmigaste poserna och kåtaste blickarna i tv-spelsvärlden hittas oftast bland fightingspels-tjejerna. Medan spelhusen genom åren blivit allt bättre på att ha med spelbara kvinnliga karaktärer har de samtidigt varit genomgående usla på att ge dem värdiga utstyrslar och rimliga kroppsproportioner. Då syftar jag inte bara på de riktiga bottenskrapen som Dead Or Alive eller Rumble Roses, utan på i princip samtliga stora namn inom den genren: Ninas lila gummidräkt med vaginasuspensoar (omtänksamt) i Tekken, de generösa blickarna upp i skreven som de senare installationerna av Street Fighter bjuder på eller hur Soul Calibur i varje nytt spel försöker bräcka nya vulgo-rekord med Ivys befängda utstyrslar.
Samtidigt som det såklart finns bra exempel så är de dåliga alldeles för många, och nylanserade karaktärer följer samma mönster medan de redan etablerade figurerna återvänder med samma smaklösa och sexistiska karaktärsdesign i spel efter spel efter spel…

Vill man ha något ordentligt gjort, ja då är det lika bra att göra det själv, en devis jag alltid hållit  alldeles för hårt  fast vid.
Så då gör jag det, jag ger åtta figurer en makeover. Jag delar upp det här projektet i tre delar, för det handlar inte enbart om att sätta på någon ett par leggins, det handlar om att ta sig an HELA karaktären.
1. Kropparna. De får mera rimliga proportioner, ballongbrösten och höftbenen som går att såga itu en limpa med försvinner.
2. Poserna. Bort med de vingliga benen som knappt ser ut att kunna hålla uppe de putande brösten, rumporna och läpparna. Inget mer svankande och åmande, de här karaktärerna ska stå stadigt och inte ryka av sex.
3. Kläderna. Såklart, ska vi ut och slåss så kan det vara idé att ta på sig något som jobbar med din kropp och inte emot den. Höga klackar må se fantastiska ut, men i slagsmål är de mer praktiska att ha som tillhygge än på själva fötterna.

Jag valde karaktärer efter hur intressanta jag tyckte de var, och huruvida jag hittade något där att jobba med. Så det finns betydligt sämre exempel på illa designade karaktärer där ute, men jag valde åtta stycken som jag tyckte var värd en chans till.

 OBS! Innan vi drar igång så vill jag bara säga att jag vet att det här inte är det mest spektakulära, slipade och välritade jag gjort under Rikets flagga. Det här är enkla bläck-skisser som scannats in och sen färglagts tämligen raskt, och de är på inget sätt fantastiska vad gäller teknik. Jag hoppas ändå få fram mitt budskap, och att ni kan ta dem för vad de är: koncept.

Taki

Taki 01-Taki 02-Först ut har vi Taki från Soul Calibur, vars uppenbara coolhet borde tala för sig själv, men som vi mest minns för att hon ninjar runt i blå eller röd kroppsstrumpa, med melonbrösten utpressade ur en liten läderväst. En perfekt karaktär att börja med, för så stora korrigeringar behövde inte göras här. Ålskinnet byttes ut mot en klassisk ninja-dräkt, och brösten förpassades lämpligt nog innanför den skyddande västen. Hennes accessoarer i övrigt känns passande och faktiskt jävligt tuffa, men masken fick även den bli mer ”vanligt” ninja, och ha mindre S&M-vibbar.

Cammy

Cammy 01-Cammy 02-I Street Fighter har både Cammy och Guile en väldigt militärisk stil, med den lilla skillnaden att Guile sällan utför sina uppdrag iförd stringbaddräkt och slappt kamouflagemålade ben. Jag bytte ut nyss nämnda stringbaddräkt mot jacka och byxor. Revolutionerande, eller hur? Cammys obligatoriska ”visa upp sin bara rumpa”-pose slopas också. Basker, handskar och skor behöll jag som som de var, men varför inte flytta upp kamouflagemålningen någonstans där den faktiskt är relevant?

Morrigan

Morrigan 01-Morrigan 02-Den här outfiten och designen ger oss verkligen maximalt av ALLT. DarkStalkers Morrigan bjuder frikostigt på såväl skrev som rumpa som bröst. Eftersom hon ska framstå som en classy karaktär så tyckte jag en långklänning kunde vara passande, med en rejäl slits för rörlighetens skull. Jag tänkte ofta på Edea från Final Fantasy 8, en dam som var både stilfull och sexig, men utan att vara ett objekt. Fast Edea hade inte Morrigans fantastiska Batman-leggins, en detalj som absolut inte fick försvinna!

Poison

Poison 01-1Poison 02-En av spelvärldens få transpersoner, som vid en snabb blick skulle kunna framstå som relativt välklädd. Det finns ju både linne och jeansshorts, det är väl när allt kommer omkring helt okej? Fast det är ett linne som visar upp lika mycket som en bh samt ett par jeansshorts som är tre tappade trådar från att bli en trosa. Uppknäppta dessutom. Men! Vi ska inte glömma att Poison faktiskt har en ridpiska och ett par handklovar också. Här lät jag helt enkelt biker-stilen få bättras på, jeanstrosan blev ett par långbyxor, linnet fick full längd och en läderjacka adderades även. Samt något mer praktiska skor.

Mai

Mai 01-Mai 02-Här har vi en design som vågar vägra underkläder. Uppenbarligen. En märklig men samtidigt supercharmig rosett med tillhörande släp kostade den däremot på sig. King of Fighters främsta dam har på sig en typ av tunika som vi känner igen sen tidigare. Fast de har porrat ner den fullständigt, så jag tog helt enkelt och återställde den till den ursprungliga designen. Och när jag ändå var igång så fick hon även ett par rejäla leggins, för de där riktigt höga sparkarna.

Elena

Elena 01-Elena 02-Ännu en Street Fighter-karaktär, Elena har en massa potential för att bli riktigt minnesvärd, barfota, vithårig och akrobatisk. Men iförd en bikini som verkar vara gjord av bandage. Jag behöll bandage-temat, men lät bh:n bli en topp. Underdelen fick ersättas av ett par lösa byxor, medan jag behöll alla hennes arm och benringar, samt de bara fötterna.

Felicia

Darkstalkers_Resurrection_Felicia_01-Felicia 02-Mera Dark Stalkers, och det här var den svåraste av de åtta. Jag ogillar generellt djurkaraktärerna, antingen är de obehagligt översexiga eller fördummat gullifierade och Felicia lyckas på något märkligt sätt vara både och. För säg mig, hur tar man sig an päls-ränder som ser ut att ha blivit spritsade på naken hud? Det finns några säkra kort när det gäller att göra figurer mer smakfulla, och ett av dem är att tänka retro och plocka inspiration från svunna tidsåldrar. Så Felicia fick en svagt sjuttiotalsdoftande disco-look som ändå kunde behålla några av hennes viktigaste attribut, men som tonade ner ”jag-är-din-sexiga-kattunge-och-jag-vill-leka-med-ditt-garnnystan”-grejen.

I-no

Ino 01-Ino 02-Då jag aldrig tagit mig an Guilty Gear så är mina kunskaper om I-no tämligen grunda. De uppenbara: hon är en fantastisk kombo av häxa och rockstjärna, men det är synd och skam att hennes byst sprängt sönder hennes topp. Eftersom det finns gott om fabulösa kvinnliga rockstjärnor att ta inspiration från – från Joan Jett till Karen O – så var en mer blygsam klädsel inte svår att skissa upp. Även Ino har lite S&M-vibbar, och de tonade jag raskt ner. Stort plus för hennes gitarr, bättre assecoar går icke att finna!

Attityden måste ändras, över alla spelgenrer och inte bara inom fighting. När Tekken 7 nyligen släpte bilder och info om sina nya karaktärer så lovar de mera av samma: En kvinna i bikiniöverdel och kattflickan Lucky Chloe, och jag är för trött för att ens himla med ögonen.