Fredagslistan

Makeover Friday!

De djupaste urringningarna, tajtaste brallorna, åmigaste poserna och kåtaste blickarna i tv-spelsvärlden hittas oftast bland fightingspels-tjejerna. Medan spelhusen genom åren blivit allt bättre på att ha med spelbara kvinnliga karaktärer har de samtidigt varit genomgående usla på att ge dem värdiga utstyrslar och rimliga kroppsproportioner. Då syftar jag inte bara på de riktiga bottenskrapen som Dead Or Alive eller Rumble Roses, utan på i princip samtliga stora namn inom den genren: Ninas lila gummidräkt med vaginasuspensoar (omtänksamt) i Tekken, de generösa blickarna upp i skreven som de senare installationerna av Street Fighter bjuder på eller hur Soul Calibur i varje nytt spel försöker bräcka nya vulgo-rekord med Ivys befängda utstyrslar.
Samtidigt som det såklart finns bra exempel så är de dåliga alldeles för många, och nylanserade karaktärer följer samma mönster medan de redan etablerade figurerna återvänder med samma smaklösa och sexistiska karaktärsdesign i spel efter spel efter spel…

Vill man ha något ordentligt gjort, ja då är det lika bra att göra det själv, en devis jag alltid hållit  alldeles för hårt  fast vid.
Så då gör jag det, jag ger åtta figurer en makeover. Jag delar upp det här projektet i tre delar, för det handlar inte enbart om att sätta på någon ett par leggins, det handlar om att ta sig an HELA karaktären.
1. Kropparna. De får mera rimliga proportioner, ballongbrösten och höftbenen som går att såga itu en limpa med försvinner.
2. Poserna. Bort med de vingliga benen som knappt ser ut att kunna hålla uppe de putande brösten, rumporna och läpparna. Inget mer svankande och åmande, de här karaktärerna ska stå stadigt och inte ryka av sex.
3. Kläderna. Såklart, ska vi ut och slåss så kan det vara idé att ta på sig något som jobbar med din kropp och inte emot den. Höga klackar må se fantastiska ut, men i slagsmål är de mer praktiska att ha som tillhygge än på själva fötterna.

Jag valde karaktärer efter hur intressanta jag tyckte de var, och huruvida jag hittade något där att jobba med. Så det finns betydligt sämre exempel på illa designade karaktärer där ute, men jag valde åtta stycken som jag tyckte var värd en chans till.

 OBS! Innan vi drar igång så vill jag bara säga att jag vet att det här inte är det mest spektakulära, slipade och välritade jag gjort under Rikets flagga. Det här är enkla bläck-skisser som scannats in och sen färglagts tämligen raskt, och de är på inget sätt fantastiska vad gäller teknik. Jag hoppas ändå få fram mitt budskap, och att ni kan ta dem för vad de är: koncept.

Taki

Taki 01-Taki 02-Först ut har vi Taki från Soul Calibur, vars uppenbara coolhet borde tala för sig själv, men som vi mest minns för att hon ninjar runt i blå eller röd kroppsstrumpa, med melonbrösten utpressade ur en liten läderväst. En perfekt karaktär att börja med, för så stora korrigeringar behövde inte göras här. Ålskinnet byttes ut mot en klassisk ninja-dräkt, och brösten förpassades lämpligt nog innanför den skyddande västen. Hennes accessoarer i övrigt känns passande och faktiskt jävligt tuffa, men masken fick även den bli mer “vanligt” ninja, och ha mindre S&M-vibbar.

Cammy

Cammy 01-Cammy 02-I Street Fighter har både Cammy och Guile en väldigt militärisk stil, med den lilla skillnaden att Guile sällan utför sina uppdrag iförd stringbaddräkt och slappt kamouflagemålade ben. Jag bytte ut nyss nämnda stringbaddräkt mot jacka och byxor. Revolutionerande, eller hur? Cammys obligatoriska “visa upp sin bara rumpa”-pose slopas också. Basker, handskar och skor behöll jag som som de var, men varför inte flytta upp kamouflagemålningen någonstans där den faktiskt är relevant?

Morrigan

Morrigan 01-Morrigan 02-Den här outfiten och designen ger oss verkligen maximalt av ALLT. DarkStalkers Morrigan bjuder frikostigt på såväl skrev som rumpa som bröst. Eftersom hon ska framstå som en classy karaktär så tyckte jag en långklänning kunde vara passande, med en rejäl slits för rörlighetens skull. Jag tänkte ofta på Edea från Final Fantasy 8, en dam som var både stilfull och sexig, men utan att vara ett objekt. Fast Edea hade inte Morrigans fantastiska Batman-leggins, en detalj som absolut inte fick försvinna!

Poison

Poison 01-1Poison 02-En av spelvärldens få transpersoner, som vid en snabb blick skulle kunna framstå som relativt välklädd. Det finns ju både linne och jeansshorts, det är väl när allt kommer omkring helt okej? Fast det är ett linne som visar upp lika mycket som en bh samt ett par jeansshorts som är tre tappade trådar från att bli en trosa. Uppknäppta dessutom. Men! Vi ska inte glömma att Poison faktiskt har en ridpiska och ett par handklovar också. Här lät jag helt enkelt biker-stilen få bättras på, jeanstrosan blev ett par långbyxor, linnet fick full längd och en läderjacka adderades även. Samt något mer praktiska skor.

Mai

Mai 01-Mai 02-Här har vi en design som vågar vägra underkläder. Uppenbarligen. En märklig men samtidigt supercharmig rosett med tillhörande släp kostade den däremot på sig. King of Fighters främsta dam har på sig en typ av tunika som vi känner igen sen tidigare. Fast de har porrat ner den fullständigt, så jag tog helt enkelt och återställde den till den ursprungliga designen. Och när jag ändå var igång så fick hon även ett par rejäla leggins, för de där riktigt höga sparkarna.

Elena

Elena 01-Elena 02-Ännu en Street Fighter-karaktär, Elena har en massa potential för att bli riktigt minnesvärd, barfota, vithårig och akrobatisk. Men iförd en bikini som verkar vara gjord av bandage. Jag behöll bandage-temat, men lät bh:n bli en topp. Underdelen fick ersättas av ett par lösa byxor, medan jag behöll alla hennes arm och benringar, samt de bara fötterna.

Felicia

Darkstalkers_Resurrection_Felicia_01-Felicia 02-Mera Dark Stalkers, och det här var den svåraste av de åtta. Jag ogillar generellt djurkaraktärerna, antingen är de obehagligt översexiga eller fördummat gullifierade och Felicia lyckas på något märkligt sätt vara både och. För säg mig, hur tar man sig an päls-ränder som ser ut att ha blivit spritsade på naken hud? Det finns några säkra kort när det gäller att göra figurer mer smakfulla, och ett av dem är att tänka retro och plocka inspiration från svunna tidsåldrar. Så Felicia fick en svagt sjuttiotalsdoftande disco-look som ändå kunde behålla några av hennes viktigaste attribut, men som tonade ner “jag-är-din-sexiga-kattunge-och-jag-vill-leka-med-ditt-garnnystan”-grejen.

I-no

Ino 01-Ino 02-Då jag aldrig tagit mig an Guilty Gear så är mina kunskaper om I-no tämligen grunda. De uppenbara: hon är en fantastisk kombo av häxa och rockstjärna, men det är synd och skam att hennes byst sprängt sönder hennes topp. Eftersom det finns gott om fabulösa kvinnliga rockstjärnor att ta inspiration från – från Joan Jett till Karen O – så var en mer blygsam klädsel inte svår att skissa upp. Även Ino har lite S&M-vibbar, och de tonade jag raskt ner. Stort plus för hennes gitarr, bättre assecoar går icke att finna!

Attityden måste ändras, över alla spelgenrer och inte bara inom fighting. När Tekken 7 nyligen släpte bilder och info om sina nya karaktärer så lovar de mera av samma: En kvinna i bikiniöverdel och kattflickan Lucky Chloe, och jag är för trött för att ens himla med ögonen.

Kommentarer

 1. David med D skriver:

  Hejja, hejja!
  Någon borde vidarebefordra den här artikeln till samtliga spelhus i hela världen.

  • BitchPls skriver:

   Alltså… Det känns lite som skaparen av denna artikel missade poängen med dessa designs.

   Poängen är ju att det ska vara fightningspel med objektifierade kvinnor i. Det är inget fel med det. Precis som man kan tycka GTA är roligt med sitt våld, så betyder det inte att man förespråkar det i verkliga livet, och bara för man tycker om spel med objektifierade kvinnor i så betyder inte det att man förespråkar det i verkliga livet. Och innan du säger att “Men det påverkar våran syn på kvinnor!” så vill jag påpeka att det inte har bevisats, och för mig låter mycket som kommentarerna under 90-talet och tidigt 2000-tal att “Våldet kommer bringa mer våld i samhället!”. Dessutom så behöver spel med objektifierade kvinnor inte vara den enda typen av spel man gillar, jag tex gillar både sådana här spel, men också med kvinnor som är verkliga 3-dimensionella karaktärer.

   • KimaRo skriver:

    Exakt, men de flesta människor inom den extrema vänstern vill ha en radikal ändring på hur spel ska vara och det är så extremt sorgligt speciellt när de har sina egna agendor (kolla in Anna’s tidigare post “Livet är för kort för mario”)

    “då försvarar jag de smala, ovanliga och okonventionella spelen tills det nästan blir en parodi av det hela.” hahaha, okay, då är ju du parodin. Grattis.

    • Starfighter skriver:

     Här är ett skolboksexempel på någon som bytt nick och svarat på sig själv. Det syns tydligt på språkbruket och argumentationen. Samma lilla ledsna person.

   • Tommy Håkansson skriver:

    Hej! Jag vill bara berätta varför jag tycker det är ett misstag att jämföra påståendet “kultur påverkar vår syn på X” med påståendet “kultur får oss att slå/kniva/skjuta medmänniskor”.

    Det ena exemplet handlar om värderingar och åsikter som sker så att säga bakom kulisserna, det andra exemplet är konkreta handlingar. Att säga att kultur inte formar våra värderingar går emot alla bevis vi har för motsatsen. Även spel formar hur vi uppfattar saker. Det är därför USAs militär spenderat tid och resurser på att stötta utvecklingen/marknadsföringen av militärshooters, samt har en historia av att själva rekrytera med hjälp av spel. De vet att det går att använda sig av kultur för att manipulera hur vi uppfattar krig och militära insatser.

    Men ingen här säger att objektifierade och sexualiserade kvinnliga spelkaraktärer på egen hand kommer få någon att gå ut och våldta kvinnor. Men kultur hjälper att forma värderingar och uppfattningar. Fråga bara gayrörelsen om hur populärkultur har varit ett riktigt kraftfullt vapen för dem när det kommer till att driva sin agenda. Kultur formar åsikter. Kultur spelar roll. Kultur har använts i propagandasyfte i hundratals år. Vi påverkas av kulturella skildringar. Det är fakta. Inte så att vi går ut och handlar som hjärntvättade zombies med tomma stirriga blickar medan vi slår ihjäl någon med en motorsåg, utan mer subtilt i sätt som berör nyanserna i vår känsla för moral och våra värderingar.

    Och eftersom vi ofta baserar vårt handlande utifrån dessa värderingar så spelar saker som vår kulturella kvinnosyn roll. Det samma gäller hur kultur skildrar män och mansrollen. Man kan tycka att det inte borde vara så, till och med vägra tro att det påverkar en själv. Men det är farligt att tro man är immun, för då slutar man ifrågasätta och syna, och då påverkas man som lättast.

  • Bill skriver:

   Verkligen. Jag hade tyckt det varit så mycket trevligare att spela spel med sån här design.

 2. Emil Söderman skriver:

  Snyggt!

  Några av karaktärerna passar helt plötsligt in i helt nya spel också.

  Taki vart ju riktigt bra! Hade mycket hellre spelat med den nya versionen av karaktären. Hon blev tom värdig ett helt eget spel skulle jag vilja påstå.

  Cammy blir plötsligt en mycket kompetent och kanske något hårdkokt militär som skulle funka bra i ett transpersonsspel som utspelar sig i Sibirien.

  Jag gillar’t!

 3. ReDead skriver:

  Snyggt! Föredrar helt klart dina versioner! 🙂

 4. SpeLinnea skriver:

  Dösnygga! Mina favvisar är Felicia och Poison.

 5. T4 was here skriver:

  Kul, hoppas att detta blir ett återkommande inslag.

 6. Avgrundsvrål skriver:

  Shit, vad mycket karaktär de fick helt plötsligt! Gillar speciellt Elena som fick gå från urtrist till värdig en roll i Aladdin, mycket snygga!

  • Xien skriver:

   En roll I Aladdin? Kul attt du tycker det.
   Bara ett litet problem; Elena härstammar från Nairobi i Kenya, inte mellanöstern.

 7. MeteorD skriver:

  Det här ser hemskt ut. Du bryr dig klart och tydligt inte om karaktärerna och vill bara tvinga in dem i dina idealer. Om du inte ens har spelat spelet ska du inte ens prata om karaktärerna. Deras design, hur sexualiserad den är, gör inte deras personlighet non-existent.

  Du bryr dig mindre om personligheten än skaparna, för det enda du ser är en sexig design och kommer inte ens till tanken att de fortfarande kan vara intressanta karaktärer.

 8. N skriver:

  Fan vad dåligt. Jag gillar originaldesignen på nästan samtliga karaktärerna. Det är duktiga konstnärer som ligger bakom. Signalen som såna som du sänder ut är att det är nåt fel på såna som mej, som gillar dom här karaktärerna. Och verkliga tjejer med liknande anatomi, hur ska dom tolka det här? Får dom inte se ut så?

  Gillar du inte vad du ser behöver du inte spela spelen. Gör egna spel som ser ut som du vill (devisen som du så hårt lever efter). Det är så jävla fult och själviskt att bara klampa in på andras områden och klaga och försöka bestämma över vad dom ska göra.
  För att inte säga lättjefullt, för det krävs hårt arbete att skapa ett bra spel, medan man knappt behöver lyfta ett finger för att klaga på andras verk.

  Jag gillar snygga tjejer. Jag gillar snygga bröst. Jag gillar fantasifull och sexig design. Det sitter i mina gener. Och du kallar det smaklöst? Vem tror du att du är?

  /Spelutvecklare

  • Kannibalkocken skriver:

   “Det är så jävla fult och själviskt att bara klampa in på andras områden och klaga och försöka bestämma över vad dom ska göra.”

   Du menar som du gör nu eller?

   • N skriver:

    Nej. Det jag gör är att slå tillbaka. Skillnaden är samma som när en person går fram och försöker slå någon, och denne slår tillbaka. Tycker du att båda personerna gör samma sak?

    • Peter Ahonen skriver:

     Anna har mig veterligen gett en annan version av 8 spelkaraktärer. Du är alla 8 dessa då och att ge dem nya kläder är att slå. Du är representant för en manskultur som minsann måste få sina nakna tjejer utan att motsägas? Det är ett slag i din ömma mage på nått vis? Spelvärlden är också ditt områden tycks det, där vi klampar in. Du var där först, inte Anna? Du har företräde förstår jag? Du kan kanske visa avspärrningarna och dina gränsvakter?

     Det är en anmärkningsvärt enfaldig tankegång detta.

     • N skriver:

      Du argumenterar mot en högubbe. Inte en enda (!) av dina meningar beskriver mej och mina tankegångar.
      Hur kan du bara sitta och hitta på nåt sånt här?
      Om något så är väl DET en anmärkningsvärt enfaldig tankegång?

     • Peter Ahonen skriver:

      “klampa in på andras områden och klaga”

      Här säger du direkt att spel är ditt område.

      “Det jag gör är att slå tillbaka. Skillnaden är samma som när en person går fram och försöker slå någon, och denne slår tillbaka.”

      Här påstår du att du har blivit attackerad.

      Resten är bara logiska följder. Du tycker ju nån har klivit in i ditt hus och attackerat dig. Vet inte hur jag ska tolka det annars.

      Lustigt nog är de som klivit in just de halmgubbar du själv skapat.

     • N skriver:

      “Här säger du direkt att spel är ditt område”
      Nej. Hur får du “andras områden” till “spel är mitt område”?
      Med “andras områden” menar jag spelföretagen och konstnärerna bakom designerna som kritiseras
      i artikeln. Hon klagar på vad dom har skapat och kallar det “smaklöst” och “illa designade”,
      därav “klampar in på deras område”. Det är deras spel, deras yrken och deras område.

      “Här påstår du att du har blivit attackerad”.
      Ja, artikeln attackerar min smak. Som att det är nåt fel på mej och min smak. Jag skrev det.

      Resten är ju inte “bara logiska följder”. Du hittar ju bara på!
      T.ex: “Du är alla 8 dessa då och att ge dem nya kläder är att slå”.
      Vad fan är det att skriva? Det har jag ju aldrig sagt. Jag har inte sagt nånting
      alls om vad jag tycker om att ge dom nya kläder. Jag har inget emot att ni ger dom nya kläder
      och designar om dom. Det är nåt du projicerar in mellan raderna, och du
      verkar helt oförmögen att se och erkänna det.
      Jag uppmanade ju t.o.m. till att göra egna spel med egen design.

      Du är otrolig. Din första kommentar i senaste inlägget kan jag knappt tro är sann. Helt sanslös.

     • Peter Ahonen skriver:

      “Det är deras spel, deras yrken och deras område.”

      Anna är professionell illustratör och konstnär.

      “Som att det är nåt fel på mej och min smak. Jag skrev det.”

      Du kommer fortsätta vara ledsen om du låter din smak definiera dig så pass att du blir så här upprörd när någon inte tycker som du. Istället för att förklara varför du gillar det är du kränkt och påhoppad. Igen, som om du blivit attackerad personligen. Verkligen helt obegripligt.

      “Vad fan är det att skriva? Det har jag ju aldrig sagt. ”

      Jo, du tycker ju tydligt att listan där Anna gett nya kläder på 8 karaktärer är att likna vid misshandel. Då har du i essens sagt att omklädnad av dessa karaktärer är som ett slag.

      Sanslöst är detta: Att storma in i ett kommentarsfält så jävla hög på sig själv att du tror hela listan handlar om dig, fråga vem fan Anna är och sen signera passiv-agressivt med “Speldesigner” för att tillskriva din personliga kränkthet nån slags legitimitet.

      Du får tycka om precis vad du vill och vi tänker inte på något sätt hindra dig från att göra det. Men när normen i den spelkultur vi älskar är sexualiserade, objektifierande och lat design kommer det alltid finnas de som ogillar den. Det är vad vi sysslar med här, väldigt ofta.

      Ta lärdom av andra kommentatorer här, som skrivit uttryckligt vad de inte gillar med designen och varför. Det leder till diskussion. När du kommer in som en jävla siren med din svedda stjärt händer bara precis det vi håller på med nu.

    • miton skriver:

     Jag tycker du ska gå en grundläggande kurs i maktanalys.

    • Patrick skriver:

     Vilket är precis vad hon gör… Slår tillbaka…

    • Patrick skriver:

     Vilket är precis vad hon gör, slår tillbaka…

  • Starfighter skriver:

   “Jag gillar originaldesignen på nästan samtliga karaktärerna.”
   Det säger mer om dig än om något annat.

   “Det är duktiga konstnärer som ligger bakom.”
   Det är inte deras förmåga att rita som ifrågasätts här, utan den skeva porträtteringen av kvinnor.

   “Signalen som såna som du sänder ut är att det är nåt fel på såna som mej, som gillar dom här karaktärerna.”
   Signalen du sänder ut som försvarar de här karaktärerna är att den feministiska strävan ska backa bara för att du föredrar att se pattar när du spelar.

   “Och verkliga tjejer med liknande anatomi, hur ska dom tolka det här? Får dom inte se ut så?”
   Ja, tala mer om hur tjejer känner sig. Det verkar du ha stenkoll på!

   “Gillar du inte vad du ser behöver du inte spela spelen.”
   Det som skadar mest är inte de ondas handlingar utan de godas tystnad.

   “Gör egna spel som ser ut som du vill (devisen som du så hårt lever efter).”
   Det finns många kvinnor som skapar spel, men de blir drivna på flykt av psykopatiska kvinnohatare världen över.

   “Det är så jävla fult och själviskt att bara klampa in på andras områden och klaga och försöka bestämma över vad dom ska göra.”
   Det beror ju på vad som beivras. Om det är systematisk exploatering av kvinnokroppen som förbrukbar försäljningsvara så torde ju med all önskvärd rimlighet kvinnor vara ganska berättigade att säga sitt.

   “Jag gillar snygga tjejer. Jag gillar snygga bröst. Jag gillar fantasifull och sexig design. Det sitter i mina gener. Och du kallar det smaklöst? Vem tror du att du är?”
   Om du är så beroende av att utnyttja den kvinnliga kroppen att du ser det som en rättighet, ett definierande personlighetsdrag och till och med en del av dina gener så är det bud på att söka terapi.

  • David skriver:

   “Verkliga tjejer med liknande anatomi”

  • Pernilla Romare skriver:

   “Och verkliga tjejer med liknande anatomi, hur ska dom tolka det här? Får dom inte se ut så?”
   Hahahahahahaha…..skulle gärna träffa dina kompisar. Eller jobbar de på nån obskyr cirkus.

  • Emma skriver:

   “Och verkliga tjejer med liknande anatomi, hur ska dom tolka det här? Får dom inte se ut så?”
   Funderar ärligt talat på om du någonsin sett en “verklig tjej”. Det hon gör är inte att kritisera hur kvinnor ser ut, hon kritiserar hur kvinnliga karaktärer framställs som objekt i tv-spel.

  • Batikhäxa skriver:

   Det är fel på sådana som dig. Faktiskt.

 9. foopah skriver:

  All art is rendered mediocre through sjw revision.
  You are the new puritans.

 10. uracil skriver:

  Rolig idé som gärna kan återkomma – kanske lite mer blandat och varierat än bara vad någon funnit vara översexade kvinnor i fightingspel.

  Några av försöken blev väl dock sådär. Felicia ser bedrövlig ut, rätt och slätt. Elena, en kvinna från ett Kenyanskt stamfolk, kanske borde ha en design inspirerad av det istället för det man försökt här.

  Sen så har vi Morrigan. En succubus. En fantasivarelse som förför. Och re-designens motivation antyder att man minsann inte kan se ut på det viset och ha någon egen drivkraft, utan per automatik aldrig kan vara något annat än ett objekt. Klent. Om det finns utrymme för någon att se ut på det viset så torde det utrymmes ges åt någon som Morrigan. Välj ett lämpligare mål. Vidare till I-no… “Även Ino har lite S&M-vibbar, och de tonade jag raskt ner.” Ja, för S&M är hemskt och måste skylas? Särskilt i ett spel som är oerhört inspirerat av diverse rock och skräckmetal? Titta på Eddie/Zato-1 från samma spelserie. Löjligt tight latex och ögonen övertäckta.

  Med det sagt är Soul Calibur ett enkelt mål, kan bara helt instämma i att deras design titel för titel tycks vara ett försök i att trumfa sig själva i hur överdrivna kvinnorna skall se ut. Märkligt hur vuxna kvinnors bröst kan växa såpass mycket på den tid som utspelar sig i deras värld.

  Cammy blev mer eller mindre klockren. Militära aspekten? Check. Frälst från den löjliga rumpa-och-lår-klädseln? Check. Fortfarande klart och tydlig Cammy? Check.

  De övriga? Skoj idéer. Men kanske fundera lite mer över karaktärernas ursprungliga design, bakgrund och roll hade varit på sin plats med tanke på hur fel det blir med Morrigan och I-no? Bättre att ta bort dem helt än att ens börja gå in på det spår som föreslås. Tycks finnas någon paranoia kring BDSM-inspiration, som om det området är farligt och nedvärderande i sig. Om man vill kritisera Guilty Gear (eller kanske BlazBlue) så finns det bra mycket lämpligare måltavlor, framförallt när man väljer att framtona sex appeal hos karaktärer som tidigare inte utstrålat det, som bilder på Baiken där hennes utstyrsel som hänger löst ändå på något mystiskt sätt lyckas forma sig efter hennes rumpa.

  tl;dr – Skoj, men välj lite bättre måltavlor nästa gång

  • Peter Ahonen skriver:

   Fast att omdesigna Morrigan är ju intressant och utmanande ur flera aspekter?

   För det första här tangerar du själva anledningen till att Anna gjort dessa omdesigns, att all sorts förförelse signifieras genom halvnakna åmande kvinnokroppar. Morrigans ursprungliga designs syfte kan sägas vara att slå an hos klassisk manlig sexualitet. Hon borde snarare som magiskt väsen kunna ignorera köttvärldens däggdjurslustar för att förföra precis vem fan hon vill pga magi, men ändå är det liksom fullt ös medvetslös på kurvor, röv och tuttar. Som om det skulle behövas.

   Den här sortens design av Morrigan och andra supersexiga kvinnor kan ju enklast förstås genom dess syfte. Den snabbaste vägen till konsumenters hjärnor är att visa de genom sexdrypande troper så att så lite tankeverksamhet som möjligt behövs för att konsumenten ska fatta “ah, shes the sexy one”. Detta är objektifiering i sitt esse.

   Samtliga omdesigns här har syftet att väcka tanke och vill snarare än censurera nakenheten säga att det finns alternativ till den som eventuellt kan vara både mer intellektuellt, smakfullt och sexigt.

   För övrigt vill jag i mängden av skit som strömmade in här tacka för att åtminstone en tog sig tid med en genomtänkt och välformulerad kritik utan att vara svinig.

   • uracil skriver:

    “Fast att omdesigna Morrigan är ju intressant och utmanande ur flera aspekter?”

    Absolut! Jag utgick ifrån inställningen “jag valde åtta stycken som jag tyckte var värd en chans till”, vilket för mig antyder att den ursprungliga design är trasig eller fel.

    “Morrigans ursprungliga designs syfte kan sägas vara att slå an hos klassisk manlig sexualitet. Hon borde snarare som magiskt väsen kunna ignorera köttvärldens däggdjurslustar för att förföra precis vem fan hon vill pga magi, men ändå är det liksom fullt ös medvetslös på kurvor, röv och tuttar. Som om det skulle behövas.”

    Det är en tolkning, men min smala uppfattning av varelser som succubus och Näcken är att de framstår som otroligt sexiga och upphetsande för personen som ser dem, vilket för mig gör Morrigan till en av de få karaktärer där jag kan tycka att utseendet är befogat. Om man vill ösa på med andra ingångar för succubus, kör hårt, men jag ser ändå inget fel med Morrigan.

    “Samtliga omdesigns här har syftet att väcka tanke och vill snarare än censurera nakenheten säga att det finns alternativ till den som eventuellt kan vara både mer intellektuellt, smakfullt och sexigt.”
    Konceptet att omdesigna saker på annat vis har jag ju inget problem med, det är en rolig och kreativ idé och det var ett roligt och kreativt genomförande (även på Morrigan och I-no). Skippar man motivationen där det låter som om Morrigans och I-nos designer skulle vara trasiga i grunden på grund av eventuell nakenhet/BDSM/annat sexrelaterat att göra och istället bara kör på hur du uttryckt det, alternativ, så blir det genast mycket rimligare. Men ja, oavsett vad jag tycker om några av valen så är det ju en bra artikel av Anna Nilsson och jag ser gärna fler av dessa.

 11. mb skriver:

  äckligt. Dessa ser hemsk.

 12. Ayy skriver:

  Why are you slut shaming?

 13. Stop slut-shaming skriver:

  Cis-gendered straight white woman like you can’t make good art.

 14. k skriver:

  Taki, Cammy… apparently turning adult female character into twelve year old girls is great idea, what could possibly go wrong?

 15. PinkyTinky skriver:

  Du verkar ha rört om lite i grytan Anna. Bra jobbat.

 16. Emil Söderman skriver:

  Vilken liten kommentarstorm det blev här alltså!
  Otroligt vad mycket man kan läsa in i det här ämnet vekar det som…

  Roligt att folk tar sig tid att läsa och analysera så ingående.
  Vissa poänger görs, men jag ser inte riktigt vad de gör för nytta?
  Tyckte ändå konceptet med att ta lite väl överdrivna karaktärer och designa om dom var roligt. Roligt att uppfriskande för du ser det aldrig någon annanstans.

  Sen spelar det mindre roll vad karaktärerna har för bakgrund eller hur de definieras inom sin egen fiktion. Känns rätt irrelevant.

  De små konstverk Anna gjorde tappar inte i värde för det.

 17. Starfighter skriver:

  Väldigt tjusiga förslag. Först trodde jag att de vänstra var som de såg ut från början, innan exploateringen, så jäj för trovärdig design! 😀

  Haha, de obligatoriska svaren dröjde minsann inte!

  Förnekande: check
  Mansplaining: check
  Recension av feministiskt initiativ, av man: check
  GamerGate-terminologi: check
  Kommentator som byter namn för att verka fler: check

  • Starfighter skriver:

   Nej, alltså… de högra. Jag trodde de högra var originalen. Jag blandade ihop höger och vänster lite.

   • Leif skriver:

    Grattis, du är en nolla.

    • Starfighter skriver:

     Tack! Vad vinner jag?

     • Johanna skriver:

      Så många ledsna män..

      “Buhu.. nu kommer hela gamingvärlden förstöras, för att en kvinna har haft mage att rita sina egna bilder av karaktärer.. nu kommer alla spel att se ut så här!!! Buhuhuhu…. Gråt gråt.. stackars män..

      Och männen är faktist också orelistiska.. Wääääääää!!!! Vi måste prata om män och vi måste ha sexiga kvinnor.. Wäääähhh..

      Och nu måste vi lyssna på mig så ska jag förklara varför du har fel och hur du skulle ha ritat för att det ska bli “verklighetstroget.” Lyssna på mig.. för jag är man.. men lyssna då.. wäääh.. Lyssna på männen!!! Gråt gråt gråt”

      Eller ja.. Kanske tog i lite där, eller inte.
      Skitbra jobbat. Personligen kanske jag inte gillade alla bilder. Men det är min helt personliga smak, och de känns bättre än orginalen. OCh nej, jag kan inte göra bättre själv, jag är inte ås bra på att rita.

 18. Vanvett skriver:

  Varför har ingen av dom stora bröst? En hel del verkliga kvinnor har det, varför vill du inte representera dom i dina designer?

  • Grimlock skriver:

   Jamen gör en version av en av karaktärerna där de har stora bröst och har kläder på sig! Det går att göra!

  • Johanna skriver:

   Kanske för att konstnärens stil inte är att rita med stora bröst?

  • sofie skriver:

   Man kan ju inte representera alla kroppar på en och samma gång. Stora bröst syns överallt på kvinnliga spelkaraktärer så det är snarare små bröst som behöver få mer utrymme.

 19. RickieSix skriver:

  Mycket fina versioner av karaktärerna. Direkt fick dom mera personlighet!

 20. Caymot skriver:

  Lysande artikel och riktigt snygga designer. Trovärdigheten ökar ju ofantligt när karaktärsdesignen inte är så löjeväckande som i originalen. Känns som om upphovsmännen inte i sina vildaste fantasier kunnat föreställa sig att de gör en produkt som går att sälja även till kvinnor, alternativt aktivt motsatt sig det.

  Det här kommentarsfältet har slagit någon form av bottenrekord i intellektuell härdsmälta, ett VM i att missa poängen. Känns som en del IPn borde bli avstängda, högt i tak och fri debatt i all ära men Svampriket kan ju inte låta sig lusas ner av vilken skit som helst.

 21. Caymot skriver:

  oj nu skulle jag skriva lite efterbliv skit om femism o sjw menjag glömde byta konto fan osså!!1!

 22. Buh skriver:

  Det synns verkligen att du inte spelar nått av dessa spel

 23. Niklas Sintorn skriver:

  Uppmärksamma läsare kanske har märkt att en del kommentarer till det här inlägget har försvunnit. Det är inget kommentarsslukhål som har öppnat sig, utan vi har aktivt plockat bort en del av de värsta påhoppen och hoten.

  Oliktänkande och kritik är något vi välkomnar här på Svampriket, men kan man inte bete sig civiliserat och hålla sig borta från rent elakt beteende ryker kommentarerna.

  • BooliBoo skriver:

   Kan ni inte göra det obligatoriskt att registrera sig för att få lämna kommentarer så vi slipper trollen?

 24. Jerry Olsson skriver:

  Poison blev riktigt bra! Jag hade gärna velat sett den designen för drygt 20 år sen.
  Bra idé och mycket genomtänkt.

 25. Lasselelle skriver:

  hur orkar folk bry sig så mycket eller ta så illa upp? helt sjukt… 😀

 26. Robert skriver:

  Det är riktigt roligt att se hur du lyckats göra en motsatt design för att väcka eftertanke. Till och med trollen och gnället har du fått på köpet, även om oliktänkande ändå är som roligast när man kan diskutera med dem. Väldigt bra design.

 27. N skriver:

  “Jo, du tycker ju tydligt att listan där Anna gett nya kläder på 8 karaktärer är att likna vid misshandel.”

  Jag ger upp.

 28. Tobias Nilsson skriver:

  Oh my glob! Hur orkar folk hålla på..?

  Din version av Cammy är ju aaaaaaaascool!!! 😀 Nu blev jag också sugen på att rita tv-spelsfigurer. Gött snack Anna, du är grym och väldigt inspirerande!

 29. Maximum Mad skriver:

  Forgive me for writing this in English; however, I’m terrible at speaking Swedish.

  Anyway, I feel like all of these designs kind of miss the mark on all of the characters here.

  I’ll respond in the same order as you wrote them in.

  Taki
  First off, this redesign is too much of an example of someone who’s only interaction with Japan is anime and manga. Taki’s armor is tied on just like traditional Japanese armor, all of the armor on your’s seem to just clip on with no real binding of any sort. The material of her outfit has been the same throughout her iterations and that material is more durable and flexible than cloth, which you used in the redesign, there was no reason to change the material if you changed the “problem area” that is her boobs. Finally, and probably the most egregious, her mask. You realize that her mask has nothing to do with S&M and is an established Japanese armor piece that both symbolizes nobility and is meant to strike fear into opponents, yet you change it to a simple piece of cloth because of terrible reasons.

  Cammy
  Your comparison of Cammy to Guile isn’t warranted. Cammy was originally a member of a British Special Operations force known as Delta Red. Your comparison of Cammy to Guile is like comparing the United States Army’s uniforms to the Chinese Military Police’s. Here is a photo of Delta Red made by the series creator: http://i.imgur.com/yCTNSH7.jpg
  As you can see the outfit uses spandex for all it’s members, both male and female. That isn’t even mentioning that you left out one of Cammy’s most defining characteristics, the pin on her hat that has the Delta Red logo on it. Even with the removal of her pose, that’s a huge defining characteristic to her. While this has nothing really to do with the actual redesign, you realize that all of Cammy’s moves in the game are extremely acrobatic, right? If you give her such heavy clothes she shouldn’t be able to make such movements.

  Morrigan
  Morrigan is a literal succubus, everything about her is meant to be sexualized because she lives off of semen from human men.
  That being said, Morrigan’s clothes are also not real, it’s just magic bats morphed into her clothing so she has the option to change it to whatever the hell she feels like. (She also has an alternate outfit that has been in every single game she’s been in, it’s been dubbed her “casual outfit”, though it’s only her win pose in most games http://i.imgur.com/aUpIa9A.jpg )

  Poison
  Poison, much like Cammy, moves around in very acrobatic ways. Have you ever done a split in jeans? Not only is it not easy, it often requires that you do it slowly else the jeans tear. As such, realistically the redesign would be more offensive as Poison would often have rips in her crotch area. Also, the removal of the high heels is something that most people who know about poison would hate as she is very mean often steps on people in game with those high heels.

  Mai
  Once again a failure of understanding Japanese culture shows. The outfit you put Mai into is an awkward mix of Chinese and Japanese. Not all Asian cultures are the same and that could be seen as pretty offensive to people.
  Now onto the defense of Mai’s outfit as a whole: Mai isn’t a particularly good fighter and she knows this. She understands that she is the weak link of the team and often drags down both Terry and Andy. Since she knows this that’s why she dresses as flashy as she does to both draw attention to their team and distract opponents, whether she is fighting or just sitting on the sidelines.

  Elena
  You really really don’t get that a lot of these characters have outfits that match their origin country, huh? Elena is Kenyan, the outfit you gave her is Arabian with her Kenyan accessories still attached. Kenyan tribes, like most African tribes, basically just wear a toga. The reason Elena isn’t wearing a toga is that her fighting style is, once again, very acrobatic. She needs to do splits, handstands, and roll around freely without the fear of getting caught up on her clothing.

  Felicia
  I don’t particularly like the original Felicia outfit, as it doesn’t match her personality at all. But, there is some reasoning behind how she dresses. Felicia is a nun, as such she has taken a vow of poverty and the only thing she owns is her nun habit. Whenever she fights she removes this habit because, well, you wouldn’t want your only possession to get destroyed because you got careless, would you?
  That being said, what you put together is an abomination. What you designed makes her look like a 60’s Batman villain while her personality is that of a playful person.

  I-No
  You yourself said that you have never played Guilty Gear so you don’t know anything about I-No. Well let me fill you in, I-No is a time travelling witch that loves to torment people and works for the main antagonist of the series. Her hat is a living being and her guitar, Marlene, only produces sound waves that hurt people. In short, she’s evil, mean, and cruel. She wears revealing clothes so as to distract the opponent.

  • Elisabeth skriver:

   You bring up valid points regarding cultural differences and functionality – however you need to drop the argument “she wears revealing clothes to distract her enemy” which came up several times. This is exactly the problem with their designs – why do nearly all of these female characters need that kind of clothing to excel at fighting, while other characters do not? Does the distraction also work when they fight other female characters or only the male ones?

   These characters should be capable of winning using their skills in combat and martial arts, rather than assuming all other characters are easily distracted by their physical assets. Seeing as their opponents are all skilled fighters, you would think they’ve seen their fair share of body parts enough to not be distracted by them anymore. But no, let’s add an unrealistic cleavage because reasons (???).

   • daniel skriver:

    I would say valid to a point. In general it just seems as a week excuse to defend the original designs. Elena for example is no more kenyan in the original design than in the redesign. Kenyan tribeswomen wouldn’t wrap the breasts and genitalia with “gauze wrap” and they certainly wouldn’t practise capoeira. If you’d swap the pants for a sarong or shuka or whatever it’s called Annas design would be a lot closer to the real deal.

    My point is that whether the redesign is worse of when it comes to cultural adherance doesn’t really matter (although in a finalized, polished concept for a real game, sure). The theme of the redesigns is to nonsexualize the characters. I doubt you would react as strongly if this wasn’t done to all the “pretty things” in fighting games.

    I know I shouldn’t feed the trolls, but couldn’t help myself.

    • Maximum Mad skriver:

     That depends on what’s being changed.
     For example, I hate that they gave Ky a ponytail in Guilty Gear Xrd and I personally would debate that, but I can’t talk to the character creator at all. Same goes for the redesign of Potemkin, I believe that he should have stayed the same and there was no need to change his design to look like Panzerfaust from Skullgirls.
     I also disliked that in Garou: Mark of the Wolves they swapped Terry’s red hat and jacket for a brown jacket and no hat.
     I could go on if you want, but I doubt that it’s worth it.

     As for the thing with Elena. She always liked music and dancing, so it makes sense that she would choose to fight like she’s dancing. This, combined with the fact that there’s no official African martial art, is probably why she uses Capoeira. As for the clothing, it’s hard to mix what would be stereotypical Kenyan tribal outfits with the outfits that most Capoeira fighters wear as they’re two very conflicting outfits. I think that the company probably went the safe route and picked a design that looked pretty African.
     I’ll concede that Elena could use a bit more clothing, but it makes sense as to why she looks like she does from a technical stand point. Her design was probably more to do with how graphically intense her animations were more so than anything else, the probably couldn’t afford to add on the extra frames for clothing movement. Since then, Elena has become a huge fan favorite, she’s become one of the highest rated characters in all of Street Fighter history, so changing her original design would be seen as blasphemous to most fans.
     That being said, myself and quite a few other fans, don’t even see Elena as being sexualized. Is she wearing the least amount of clothing out of any female in Street Figheter? Yes, but she wears it in a way where she isn’t trying to be sexual. Juri on the other hand wears a lot more clothing and, I would argue, is more sexualized.

   • Maximum Mad skriver:

    Mai
    Mai does in the real world what, she does in the game. What I mean is this, do you know who Terry Bogard or Andy Bogard are? Chances are you, and most other people, don’t. You do know of Mai though. That’s what she tries to do in the game even though she is objectively a worse fighter, in the story. (In actual gameplay I believe Mai has always been higher tier than Andy, but her and Terry swap places a lot.)
    Mai is a worse fighter than those two as such she wants to do her part to draw attention to the team as the King of Fighters tournament is a global tournament and she knows being flashy and can give their team more exposure and draw in more opponents that wouldn’t otherwise want to fight them.
    Her clothing is kind of justified for what she wants, wouldn’t you agree?
    To prove my point a bit more, here are what I think are the most well known female characters in King of Fighters. Tell me if you know them: http://imgur.com/a/aFFWr
    In my opinion they’re all pretty modestly dressed, though Athena is usually in a school uniform and she wasn’t in one in CvS2 where I got the art from. Now you see the stark contrast of these characters to Mai. She dresses like that to draw attention, if she dressed more modestly she’d just look like Yuri.

    I-No
    The cast of fighters in Guilty Gear consists of mostle males, I believe that including I-No it’s at a whooping 8, across all versions. So, probablity says she’d probably be fighting a man.
    That being said, I-No doesn’t try to start fights. She tries to manipulate people and have them do all the fighting for her. For that her clothing would be appropriate, wouldn’t you agree? When you want to convince someone to do something for you, specially if it’s a man, they will often be more willing to if you flirt a little. If she does have to fight she fights very unfair.

    As for the whole argument about revealing clothing if it’s done in moderation, meaning only a few characters have it, and you can explain it using the story-telling there’s no reason not to have it. People like that exist in real life, so why not have that in your game?
    Also, many of the women who dress like that, in most of these games, are women that realize that they’re at a disadvantage compared to fighters in tournaments like these. I-No, for example, severely lacks in physical strength compared to every other fighter in the game, she makes up for this lack of strength by using her guitar and various ranged tricks. I’d say over three fourths of I-No’s moves revolve around hitting with her guitar or using sound waves from it.
    And finally, not all of the men in these games are men that have transcended beyond wants of the flesh. In fact, depending on the character, the men could either be people that look at clevage and have the stereotypical anime reaction with nose bleeds or they could just be wholly unaffected by it. The real question is, if you’re weaker than your opponent and you could gain an advantage by dressing in such a way, and dressing like that doesn’t actually hinder you, why wouldn’t you do it besides your own morals?

  • Batikhäxa skriver:

   So much mansplaining. Yawn.

 30. Glenn. Ahlström skriver:

  Asbra jobbat Anna, jag älskar din stil och tycker du är jätteduktig på det du gör. Skit i trollen och fortsätt vara lika fantabulös så reder sig resten.

  Ha det gott!

 31. Elisabeth skriver:

  Jag tycker att redesignerna är intressanta, och särskilt Elena! Hos osar huvudkaraktär och kompetens. För er andra som gillar denna sortens redesign kan jag tipsa om Tumblrn Repair Her Armor (ni borde tipsa dem om denna post, Svampriket!)

 32. Erik skriver:

  Nästan hälften av dem ser ut som skolbarn..

 33. Tasseklumpen skriver:

  Bra jobbat Anna. Som en annan fredagslista önskar jag mig en make-over på manliga spelkaraktärer. Gör dem översexualiserade med mankinis o.d. Hade kunnat fungerade upplysande för de som inte fattar hur absurda vissa kvinnliga dräkter är.

  • Erik skriver:

   Vad snackar du om? Män ÄR redan översexueliserade i fightingspel, muskelberg som är ofta lika lättklädda. Kolla bara på typ zangief. De bara sexualiseras åt power-fantasy hållet istället “sexig”-hållet.

   • sak skriver:

    Exakt. Så det vore roligt om vi började sexualisera de manliga karaktärerna på samma sätt som de kvinnliga sexualiseras idag så kanske poängen kan trilla ner hos några trögtänkta som vägrar förstå kritiken i alla fall.

    Många försöker försvara objektifieringen av kvinnliga karakärer i spel med att män sexualiseras också utan att fatta att det är en enorm skillnad på att porträttera karaktärer som en power fantasy eller som en fuck toy.

 34. JokkSmokk skriver:

  Helt underbara makeovers! Sitter mest och gapar just nu över hur folk kan bli upprörda. Jag blir tvärtom helnöjd att kunna få presenterade kvinnor som ser ut som människor för en gångs skull.

 35. amtro skriver:

  Forbanna svensker skal alltid ødelegge alt. La japanerne gjøre som dei vil med spilla sine, det er ingen tvinger deg til å spille dem. Gjør verden en tjeneste og dra dit pepperen gror.

  • Starfighter skriver:

   När jag hör sånt här känns det lite mindre pinsamt att vara svensk. Tack! <3

   • Peter Ahonen skriver:

    Samma här. Så glad. Älskar var den här tanken att alla ska kunna göra kultur utan att kritiseras landar. LÅT DE VARA OCH GÖR NÅTT SJÄLV. Som att kontrakultur saknar egenvärde och att kritik aldrig och problematisering aldrig gjort något stort. *hostar och tittar på ett ändlöst fält av hyllad kultur*.

    • amtro skriver:

     Kritikk har ingen faens ting med dette å gjøre. Det er det faktum at dere sutre-kjerringer alltid skal sensurere det folk kan si og gjøre i moralens navn. Å like den kvinnelige formen er ingen synd.
     Til å begynne med var ikke desse spilla myntet på dere. Er du en gammel hardcore arcade fan? Tror ikke det.

     • multipirate skriver:

      Det är kritik. Det som kritiseras är just karaktärsdesignen.
      För övrigt ser jag inga “kärringar” som bestämmer eller förbjuder någonting.
      Jag ser gamers, som älskar spel, och som vill kunna älska spelen ännu mer; som lägger fram ett “Så här skulle jag vilja ha det”.
      Vad är det som får dig att tro att ingen av de som besvarat dig, eller för den delen Anna Nilsson, inte är hardcore fans? Och vad skulle det någonsin göra för skillnad?

     • Starfighter skriver:

      “Er du en gammel hardcore arcade fan? Tror ikke det.”
      Du menar att det skulle bära mer trovärdighet? Elitist much?

     • Elisabeth skriver:

      Censur – that word does not mean what you think it means.

 36. amtro skriver:

  Den eneste veien slik “kritikk” kan gå er nettopp sensur.
  At dere i det hele tatt tar med darkstrikers, som overhodet ikke har noe marked utenfor japan sier veldig mye om holdningene deres.
  Dere vil at Capcom skal kysse støvlene deres og innrette seg etter deres politiske korrekte faenskap.

  • multipirate skriver:

   Fast det där stämmer inte. Det är inte censur att be någon hålla käften, eller sluta måla upp kvinnor som objekt. Det är inte censur att be någon sluta göra andra illa.
   Vidare har Darkstalkers stora fanskaror utanför Japan. Bland annat genom en USA-producerad tv-serie och en Kanadensisk serietidning. Spelen sprids bra nog i världen.

  • Starfighter skriver:

   Så om det händer i ett annat land får en inte säga något? Om det händer i en annan stad då, får en säga något då? I en annan lägenhet? I ett annat rum? Att förtryck sker i ett annat land är precis lika illa som om det sker framför ögonen på oss.

  • sak skriver:

   Med din egen “logik” så utövar du just nu censur här – sluta med det!

 37. Ztyx skriver:

  Personligen ger jag dig sju segrar av åtta möjliga.

  Lustigt nog är det Elena (den naknaste) som är den som är “vettigast” klädd i orginal. I en billig enhetsbikini som (minus toppen) också använts av många män (Gandhi-trosa). Där ger jag dig oavgjort, baserat på antagandet att hennes fightingstil bygger på att inte ge motståndaren fria tillfällen till grepp.
  Men din redesign fungerar ju också, blir bara att hon får byta fightingstil. Därför oavgjort. I alla andra fall ser det ut som att din redesign skulle fungera bättre än orginalet, för den stil de ser ut att använda. (Och i flera fall för vilken fightingstil som helst)

  Kul grej i alla fall. Tummen upp. 🙂

 38. amtro skriver:

  Ho er en forbasket succubus, det er meiningen at ho skal være et sex objekt. Herregud dere er steike forblåst.

 39. Caymot skriver:

  Får känslan av att någon kränkt jävel varit och bölat om den här artikeln på 8/chan eller något med tanke på det plötsliga inflödet av troll med pissiga värderingar vars hela världsbild krackelerar om någon yttrar kritiska åsikter om delar av innehållet i deras favvospel.

 40. En Galen Monark skriver:

  Kollade i förrgår.. Fortfarande någon som kommenterar…
  Kollade igår.. 50+ kommentarer.. aja tråden är väl typ död snart.. Den är ju ändå några dagar gammal nu…

  Kollade idag.. 70+ kommentarer!? Va i hela friden?

  Kudos till er som verkligen orkar med att argumentera med trollen!

  Heja Anna och Svampriket!

 41. SWEDEN YES skriver:

  Sweden pls go, you’re drunk.

  Sincerely, the rest of Europe.

  Enclosed I provided a redesign of characters more suited to your cultural appeal: http://i.imgur.com/srResb8.jpg

  SWEDEN YES!

  • sak skriver:

   Wow. That’s an impressively stupid comment. So, does this mean men are generally wearing burkas? Because the redesigns are very similar to what men generally wear.

 42. 3rd World Asian minority skriver:

  To the artist behind this, could you stop being ignorant and racist for once and at least do some proper research before working on politically correct fanart?

  1. Mai is a Japanese and a shrinemaiden. Your art shows her wearing a cheongsam, which is a traditional Chinese clothing. The least you could do was give her some Shinto clothing, instead of lumping all of us Asian as a single group? I find your ignorance and lack of knowledge of races and Asian cultures incredibly demeaning and insulting.

  2. Morrigan is a succubus. A succubus is a Western fantasy creature that bewitches men through sex appeal for their essence/lifeforce etc., ie not human, ie doesn’t conform to human norms. ie you know you messed up when the Japanese could get all the aspect of a Western creature right.

  3. I see a sort of bias when Westerners expects Asians to follow through their set of cultures and norms. Is this a sort of political colonialism? The least you could do is to understand foreign culture to alleviate your own culture shock. So why are the West picking on the Japanese and their game? Not fitting their own norms and culture? Sounds incredibly racist and bigoted. It’s their company and their game which caters to a specialized market, much like how certain movie genres cater to a specific market, so unless you’re a major shareholder, please kindly zip your mouths, otherwise, make your own game.

  4. To be honest, it’s amusing to see Western folk making a fuss on a lot of first world problem, whereas minorities like me living in some backwater country are subjected to racism in the system, in terms of education/job oppurtunities, we even had sexist politicians making snide remarks that their female counterparts will not rise in the political ladder, despite numerous accolades and achievements.

  So, where are the champions of rights?
  Right, being armchair pseudo-intellects on non-issues.
  Grow up.

  • Doh skriver:

   Not to be an ass, but the Japan is pretty well known for bad womens rights and high level of sexual violence.

   Soooo, anything from Japan I take with a cup of salt.

   That doesn’t mean I like these drawings. I think they look like kids, and not fighters. Also: weird faces. All those “real” fighters could use a lightening boob job, though.

 43. Fartmaster69 skriver:

  I don’t need to speak dutch to know what this is about, but it’s done in the most incompetent way possible.
  You can redesign a character to be less inappropriate for polite company without making them look ugly.
  All these redesigns are poorly done from an aesthetic and fashion point of view, and as an artist they are done in a very amateur way.

  If the goal was to make them look ugly – why? Because you wish to be tolerant to ugly people? Do you think they want to be ugly and are angry they can’t be ugly in more mediums, especially ones heavily focused on escapism?

  Poison and Cammy were actually done very well, although Cammy could still use a little work. The rest of these are awful.
  http://puu.sh/glAZH/a0b0d271f2.png

  • Caymot skriver:

   Obvious gator shill is obvious, can’t even tell what language the article is written in but is still ready to fling shit in lieu of having an actual point. Move along troll, we don’t do “ethics” here.

 44. Hoovy skriver:

  All right, let’s get things straight. Were the Japanese designs meant to sexualise the characters? To a certain extent, yes, it’s obvious and undeniable.

  Can they be re-designed to become better? Sure they can.

  Let’s get to the third point, do your re-designs look like shoddy flash game characters? Yes, that is also true. De-sexualisation of the characters do not have to go hand-in-hand with poor design and drawing, your illustrations are good examples.

 45. _Enur_ skriver:

  Det endaste jag ser her er: “Hurr Durr big boobs bad!”

 46. Henrik Blomgren skriver:

  Det är många känslor för mig. Min åsikt är att varför ändra om en design? Det räcker med att företagen själva i mångt och mycket förstör sina karaktärers design från hur de ursprungligen såg ut.

  Jag gillar Annas konst. Har suttit med smilbanden åt många av hennes verk och fullständigt njutit av dem. Men jag har några funderingar till några av dessa bilder.

  Morrigan: Succubus, livnär sig på att göra män upphetsade då det oftast är så de förför sina offer. I vissa delar så livnär de sig på sperma. Alltså så ja, hon vill vara upphetsande för de män som ser henne. Eftersom de är tilltänkta offer.

  Ska man gå efter hur hon porträtteras i den korta animeringen som släpptes är hon trött på vanliga individer och är mer intresserade av de starkaste. När hon träffar på starka individer så vill hon väldigt gärna förföra dem.

  Omdesignen täcker hennes bröst men lämnar magen bar? Är inte det också sexualisering? Borde det inte varit heltäckande för att dölja huden? Då det ju verkar som att all hud som visas på en tjej är sexualisering?

  Felicia: Gör henne till kattkvinnan från Batman? Som i sig är en väldigt sexualiserad karaktär? Känns som att målet missades helt och hållet.

  Hade Felicia fått en kjol hade man kunnat använda Zettai ryōiki, också en term som i många fall anses vara upphetsande. Så det är liksom litet kaka på kaka.

  Elena: Om jag fått gissa så hade den by/stam som Elena tillhör varit fullständigt nakna eller endast haft kläder för att täcka nedre delen av kroppen. Anser Anna och resten av världen att dessa stammar där kvinnor inte bär några kläder på överkroppen är sexualiserade? Bara en tanke.

  Löst sittande byxor på en utövare av capoiera? Intressant idé även om jag inte sett några använda så lösa byxor vare sig i film eller när man kollat på turneringar och liknande på youtube.

  Som fundering skulle jag vilja se hur en omdesign av Urien, Gill, Zangief, Hakan etc etc skulle se ut. Jag menar det enda som skiljer dem från Elena är att de är män och inte har bröst. Annars har de samma klädesval. I princip tajt åtsittande kalsonger. Allt annat är nakna muskler.

  Litet funderingar och tankar.

 47. Magnus skriver:

  Tycker det är kul när andra tar en design och gör om den så den passar sitt eget tycke. Vissa av bilderna var jättebra medans några var mindre bra. Ser ingen anledning att klaga men tycker Cammy kunde ha fått vara lite snyggare ändå. Typ som i denna bild: http://tinyurl.com/oh72bfa

 48. MC skriver:

  Your art sucks, and the same goes for your redesigns. Learn to properly draw and design before trying to give a new to on well established characters.

  Good day.

  • En Galen Monark skriver:

   Your comment sucks, and the same goes for your values.
   She is free to do whatever she likes with established characters and her drawing style is her own.

   good day troll

 49. Jenny skriver:

  Haha, mängden kränky alltså! 😀 Tycker du gjorde ett bra jobb, väldigt intressant take! Mina favvosar var nog Cammy, Morrigan (dels pga alla som blev kränky över din redesign av henne, dels för att jag tyckte att hon blev både classy och het i hennes nya skrud) och Felicia (pga jäkligt intressant. och jag gillar byxorna, damnit!). Kör hårt!

 50. Anden skriver:

  Inte lönt att svara på vissa “troll”, kommer aldrig förstå vf nån sitter bakom en skärm med minst ett finger i näsan och just i detta fall skriver “ugly art” etc..haha komiskt att man kan bli arg, mycket farligt att argumentera med folk som inte för fram en åsikt, man förlorar på deras erfarenhet av dumhet..
  Min åsikt här är att jag gillar det jag ser. Har aldrig gillat “big-ass titties” i spel, kommer ihåg när jag var ung och hormonfylld och spelade Soul Calibur, det var riktigt nice första 3 gångerna, sen blev det bara löjligt. Och då var man ändå tvungen att stå ut med det för man gillade spelet. I ärlighetens namn, ingen går ju klädd som karaktärerna i dessa spel, knappt ens i porrfilmer. Jag har inte full koll på alla karaktärerna här, någon skriver att någon är en charmör av nåt slag och då kan jag väl köpa en “porrdesign”, men då kan man väl gå ut från sin grotta och se att Anna har gjort ett alternativ till den designen?
  Nu tycker jag folk får tycka att Anna är dålig, folk får tycka olika det är bara sättet man för fram det..usch jag ger svar till trollen, jag sjunker..

 51. Kim Chi skriver:

  ugly drawings and ugly redesigns

 52. Alaska skriver:

  Good redesign but its not the same drawing style so mhm sad. Why have to be the faces so ugly?

  • sak skriver:

   Why can’t female characters be ugly? There are plenty of ugly male characters and nobody is whining about it.

 53. Andreas aka sven stick skriver:

  Riktigt bra gjort 🙂
  Alla tjejer i spel borde designats om såhär!

  Bra jobbat Anna!
  Mer sådant här 🙂

 54. Maria skriver:

  Jag älskar fightingspel. Jag älskar brudar. Och jag älskar redesigns. Bra gjort!

 55. Grimlock skriver:

  Min recension av dina makeovers, förlåt swengelskan..

  1. Taki. Varken du eller den som gjorde karaktären vet uppenbarligen hur en ninja ser ut! Så här ser en ninja ut! http://vintageninja.net/?p=4945 Och så här ser en Samurai ut! http://wlmager.tumblr.com/post/42861939944/this-late-1800s-photo-of-a-female-samurai-is-very

  2. Cammy. Hon ser varken ut som en soldat eller som en karaktär i spelen och din version skulle inte klara hennes kampstil då hennes byxor skulle gå sönder i grenen. Men en kort, öppen kjol som de som hejarklacks tjejerna klär sig i skulle både täcka henne och göra henne mer rörlig. Eftersom en riktig soldat bär skyddsväst i strid skulle Cammy bara bli otymplig, därför föreslår jag en skjorta eller ett underställ!

  3: Morrigan, har aldrig spelat henne men en demon är en demon och de antingen nakna eller har väldigt lite kläder på sig. Eller så har de väldigt sexiga kläder..

  4. Poison. De korta jeansen han/ hon har i spelen är det inget fel på, men din versions jeans skulle bara slitas sönder. En t-shirt som täcker magen skulle passa bättre än en läderjacka tycker jag.

  5. Mai, wow din version slår spelets och är mycket, mycket mer sexigare!Inget fel på din version!

  6 Elena. Spelets version är en mörk kvinna i vad ser ut som bandage men som är en bikini. Hon kommer från Östafrika och bär kläder därifrån. Eftersom hon är en modern afrikansk prinsessa kan hon väl ha en bikini på sig när hon slåss? Du har bara skapat en buddhistisk munkdräkt, vilket är helt fel utstyrsel.

  6. Felicia. Din version är mer kattkvinnan än kattflicka. Jag tänker mig mer som gudinnan Bast, ergo lite så här; https://journeyingtothegoddess.wordpress.com/2012/05/11/goddess-bast/

  7.I-mo. Den enda versionen där jag tycker spelets version ser bättre ut än din. Din version ser mer ut som en 1950 tals version av en countrystjärna som börjat dricka för mycket..

 56. Anna Ceras skriver:

  Så jädra bra Anna! All creed och hurraropp till dig!

 57. Joel skriver:

  Bra jobbat Anna!! Väntar gladeligen på fler!

 58. Sandra skriver:

  Sjukt snyggt gjort! Fler remakes plz, gärna med fler kroppsformer också. Jag har personligen inget emot överdrivna proportioner vare sig av manliga eller kvinnliga karaktärers kroppar, men det är svintrist när ALLA kvinnor eller ALLA män har samma proportioner. Hoppas få se din skillade penna, och fler, leka ännu mer med kroppsformer, kläder och poser 🙂

  • Det är en riktigt bra idé. “Anna redesignar” får jättegärna bli en serie här på svampriket.

   • Caymot skriver:

    Stort +1 på den! Återkommande artiklar med mer balanserat designade spelkaraktärer hade varit åsum. Nästa kunde ju vara ett what if med extremt översexualiserade manliga fightingspelskaraktärer. Ser fram emot en Guile vars enorma paket nästan spräcker hans tajta camofärgade stringkalsingar. Kan ju ge lite perspektiv åt “men hon behöver kunna vara rörlig”-tomtarna 😀

   • Batikhäxa skriver:

    +1 från mig också, om hon orkar med skitstorm varje gång. Utifrån reaktionerna verkar ett sådant här initiativ behövas.

 59. vilz skriver:

  HOUSUJA! EI SAATANA!

 60. carl skriver:

  Hej, spännande och intressant vinkel. Dock undrar jag varför du bara fokuserat på kvinnorna i dessa spel då männen också ofta är lättklädda och orimligt vältränade. Blir tråkigt och onödigt att bara hetsa på sexualiseringen och felande ideal av kvinnor i just genrer där männen blir lika fel porträtterad.

  Keep up the good work!

 61. Nicklas Pihlainen skriver:

  Grymt bra designer! Gillade verkligen Morrigan och Elena och Cammy.

  Go Anna och Go Svampriket!

 62. erik skriver:

  Väldigt fina och välbehövliga nyversioner. Man måste nog vara helt under ytan i spelbranschens ankdamm för att inte se hur fel karaktärerna är i dagsläget.

 63. Lucas skriver:

  While I understand the issue of hypersexualized female characters and agree that they should be redesigned, your new versions are very poor.

  • sak skriver:

   While I understand your need to make your likes and dislikes known, your opinion and comment is both unnecessary and annoying.

 64. Niklas skriver:

  Hm, de flesta ser lite mindre farliga ut nu. Jag gillar verkligen Cammy och Elena även om Elena flänger aldeles för mycket med benen för att grejja ett par alladinbrallor om det inte är jordens stretchmaterial förståss. Poison får man inte röra däremot!

 65. Sjukt snygga och välbehövliga re-designs! Hoppas det här bidrar till att utvecklarna tänker några varv extra innan nästa nya släpp.

  Flera av de negativa kommentarerna får mig att skratta högt.
  “Varken du eller den som gjorde karaktären vet uppenbarligen hur en ninja ser ut!”
  “en demon är en demon och de antingen nakna eller har väldigt lite kläder på sig”

  Skönt att någon vet hur det ligger till.

 66. Peter skriver:

  Kul tanke, skulle dock gärna se mer verklighetsanpassade killar, även dessa har märkligt nog en sexualiserad framtoning med skeva kroppsideal

 67. Henrik.K skriver:

  Härligt Anna! Tycker det är jätteroligt och intressant när man gör make overs av det här slaget och ingen kan ta ifrån dig din vision även om många här tycks försöka det. De missar poängen likt utkiken på Titanic missade isberget. Fortsätt vara awesome!

 68. Raleishi skriver:

  Tänker inte recensera något utan bara säga att Anna har gjort ett grymt jobb och dem som inte redan är medvetna ska bli mer medvetna och inte vara kvinnoförnedrande.

 69. Ruben skriver:

  Flämt! Alternativ!! Det gillas inte!!! (osv, osv, osv, ad nauseam…)

  Ett härligt initiativ, detta.

 70. Fly skriver:

  Det var inget fel med deras design, det här är trams. Varje karaktär har sin byst ändrad, som om det var fel eller syndigt att dem har stora bröst, och artisten verkar inte ens ha en uppfattning om Morrigan Aenslands karaktär.

 71. trappski skriver:

  Kan ju inte bara nämna Ivy i förbifarten sådär och sedan inte bjuda på en illustration. 🙁

 72. Danefantom skriver:

  Jag vill bara säga att jag tycker att ditt arbete är skitbra Anna!
  Blir riktigt arg och ledsen över all kritik som detta arbete fått.

  Jag tycker iaf att det är riktigt bra. grymt bra ritat också för den delen!

  You go!

 73. Jerry Olsson skriver:

  Jag skulle lätt kunna ha en tavla med motivet av Poison, för hen är så jävla snygg. <3

  • Peter Ahonen skriver:

   Hej Jerry!

   Kort info, för att vi också gjorde den missen och för allmänbildningens skull.

   Poison är en transkvinna och ska alltså ha pronomet hon. Det är en person som identifierar sig som en kvinna (karaktären skriven som en kvinna som behövde könskorrigera sig) och ska således kallas med kvinnligt pronomen!

   Lite snårigt för oss CIS-personer, men vi lärde oss också en läxa iom denna text! 🙂

 74. Niklas skriver:

  Vi ska se om vi inte kan få lite ordning på vad jag tycker om varje enskild design och varje val av karaktär, för detta är ett intressant ämne och jag stödjer till fullo initiativet.

  Ok Först Taki: Soul Calibur är ett tacksamt spel att kritisera, de finns inte mycket att peka på gällande mångfald i det spelet, Hilde är lite av ett undantag, så inga invändningar mot valet av karaktär. Taki är en överseriös demonjägarninja så att hypersexualisera henne har aldrig känns befogat. Projektresultatet skriker dock inte heller demonjägarninja men för all del.

  Cammy, är precis som taki en helt överseriös karaktär med en medvetet torr attityd hennes sexualisering känns också felplacerad och den nya designen känns helt rätt överrens med hennes personlighet.

  Morrigan, Darkstalkers är en sannerligen bisarr serie spel med ett kaotiskt gäng karaktärer. Ja Morrigan är den som har fått representera serien och ja Hennes roll som många redan poängterat är en “succubus” hennes sexualisering är helt och hållet befogad som sådan, man kan istället kritisera sjalva idén bakom karaktären men att dra ner på snusket blir bara fel i detta fall. Nya designen är dock helt ok då den faktiskt ser rätt bra ut.

 75. Niklas skriver:

  Poison… Hon har en personlighet och attityd som ingen kan avsexualisera, året 1989 när hom dök upp skulle detta ha skett i så fall. Likt Bayonetta är det hon själv som på ett fullt medvetet sätt äger och använder sin sexualitet. Hon är inte objektet utan den som agerar. Ny design känns helt meningslös då den ser ut att hämma en fullt emanciperad karaktär. Det är också viktigt att se en transperson få leva ut sin sexualitet på ett totalt sätt utan att disrespekteras eller bli ett skämt, här får Capcom en applåd.

  Mai, fröken Shiranui… en karaktär som jag aldrig fått känning för, hon är visserligen omgiven av jättebra designade karaktärer så som Leona, Whip, och King och iochmed det så har jag inga invändningar mot henne förutom att jag inte gillar hennes design. Den är tråkig. Nya designen är också ungefär lika tråkig.

  Elena, en sprudlande och oskyldig personliget som bara skall utstråla glädje, hennes design kan man definitivt ändra på utan att skada karaktären och jag gillar som sagt den nya designen även om Anna inte tänkt till gällande hennes rörelser, ge henne ett par Fei Long-brallor i stället så blir det finemang.

  Felicia, åter igen Darkstalkers och dess absurda gäng karaktärer. Felicia känns definitivt mer som ett objekt än annat men att använda sig av kläder känns fel, flaska på med mer päls bara. Ny design ser väldigt fel ut.

  I-no, ja hon är lite väl förstås. På något sätt känns hon inte helt motiverad i sitt sätt utan kan absolut tonas ner en aning. Ny design: Ja, inget superlyft men ja.

 76. Niklas skriver:

  Så vad vill jag mena? Jo att det stora viktiga är att det finns ett utbud, ett mångfald. Karaktärer får mer än gärna vara hyper tillochmed ultrasexualiserade om det finns motivering till det men det måste finnas fler alternativ! Manliga karaktärer finns alltid som snygga, fula, muskliga, smala, feta, unga, gamla osv. Medan kvinnliga finns i olika längd ibland och passerar de åldern 30 byts de ut. Jag utlyser att detta ska kritiseras mer är att bara gå på det sexiga och för guds skull låt inte Dead or Alive vara det enda fightingspel som passerat 50% gränsen gällande kvinnliga karaktärer!

 77. Sus skriver:

  Så himla snygga, tack! <3 <3 <3

 78. KNI skriver:

  Kära pojkar eller övervintrade diton.

  Inget fel på att vara en tonåring med mycket testosteron och längtan efter nakna kvinnokroppar, men ni missar en viktig poäng och målgrupp. Att spela spel är inte på något sätt ett manligt privilegium. Hälften av alla spelare är kvinnor och vill spelutvecklare fortsätta tillfredställa en hormoniell publik så är det väl upp till dem, men de missar också en hel del inkomster på att utesluta en målgrupp spelare. I dagsläget är det ett hårt tonläge mot kvinnliga spelare där man slår mot dem pga deras kön, ungefär som jag gjorde i början av mitt inlägg. Ett försök, som detta, att visa upp en alternativ karaktär hindrar inte er från att även fortsättningsvis gilla nakna kvinnor- eller fantasifoster som i detta fall. Det är inget hot, det är en nyansering. Gilla det eller inte, men kränktheten kan väl lämnas därhän..?

 79. Anna är ett geni! Grymt talangfull och använder sin talang för att vissa på tydligt skeva och sexistiska inslag i spelvärlden. Fortsätt med det du gör, du är grym

 80. Republiken skriver:

  Fan va enkelt det är att göra trovärdiga och schyssta kvinnokaraktärer egentligen. Bra initiativ!

 81. Kim skriver:

  Så jävla bra gjort och så sjukt snygga nya designs! 😀

 82. Tanvir skriver:

  MYCKET BRA! Både som koncept i sig självt och i resonemanget kring designen!

 83. Ugglan skriver:

  Jättebra initiativ! Jag spelar väldigt mycket själv och skulle tycka det var toppen med mer påklädda, mindre sexiga, mer handlingsbaserade kvinnliga karaktärer.

  En del personer som kommenterat känner sig uppenbarligen påhoppade, eftersom de kanske tycker om de här spelen och tycker karaktärerna är “snygga”.
  Vad man behöver förstå här är att vi pratar om “the big picture”.

  De här 8 karaktärerna symboliserar något mycket större, att spelvärlden generellt sexualiserar kvinnliga karaktärer, gör dom till objekt på ett helt annat sätt än manliga, där utseendet väger tyngre eller minst lika tungt som vad karaktären kan utföra.

  Och visst, manliga karaktärer är ofta också stereotypa på många sätt, men i mycket större utsträckning är de anpassade för strid (eller annan typ av utförande/handling) och de sexualiseras inte ens en bråkdel av hur det ser ut för kvinnliga karaktärer.

  Det hänger självklart ihop med hur samhället ser ut i övrigt, eftersom kvinnor objektifieras var man än vänder sig. Inte konstigt att man tröttnar till slut.

  Jag gillar att känna mig stark och handlingskraftig när jag spelar. Jag är i hög grad praktisk. Därför föredrar jag generellt att spela som manliga karaktärer, för enligt min åsikt finns det nästan aldrig en kvinnlig motsvarighet.

  Jag skulle vilja att fler personer vågade reflektera över detta på allvar, och se till “the greater good” för alla. Inte fan skulle någon sitta och lipa för att “man knappt ser den här kvinnliga karaktärens bröst” om spelet är bra? Sätt på dom riktiga kläder och tona ner den kåta andan, låt spelet vara fokus istället!

 84. Henrik Hoffström skriver:

  Lysande, jag kanske någon gång kan börja spela fightingspel igen i fall alla riktigt pinsamma kvinnobilder försvann.

  (To all international gamergaters and general sexists, Go home you have no power here except the power to get laughed at and ridiculed)

 85. Moerktus skriver:

  Hörni vilken jävla klickraket detta vart då! Va kul! Det är ju trist med troll såklart men det betyder ju också att dom varit inne och brytt sig. I slutändan är det ni som vinner på det. Fortsätt så här så blir ni fan stora på riktigt!!! Puss och kraaam!!!

 86. Charlie skriver:

  Jag tror att dina idéer, att vara ärlig , är fruktansvärt , jag tycker inte om det , dessa tecken är ikoniska , vi gillar dem som det är , så jag skulle vilja för dig att hålla dessa idéer för dig själv , du kanske inte gillar dem , men det resten av spel communityt gör.
  Ledsen om det inte är vettigt , inte svenska mitt modersmål

  • Caymot skriver:

   Om du ändå tänker be om ursäkt för att du inte har något vettigt att säga kanske det är bättre att inte kommentera öht, mmkay?

   Go see if that makes sense in Google translate buddy.

  • sak skriver:

   Hej Charlie,

   Du är inte resten av spelcommunityn så var vänlig låt bli att utmåla dig som representant för den.

   Mvh,
   Resten av spelcommunityn

  • Batikhäxa skriver:

   Du representerar inte mina åsikter, så ge tusan i att utnämna dig själv till talesman för någon sorts spelcommunity.

 87. Erik Malm skriver:

  Fråga: Är många fightingspelskaraktärer designade för att vara sexuellt tilldragande för en viss grupp/vissa grupper?

  Påstående: Ja.

  Fråga: När blir detta, i sig, ett problem?

  Personlig definition: När den aspekten kommer i vägen för resten av karaktärskonceptet, så att designen känns motsägelsefull eller osammanhängande.

  Fråga: Är dessa åtta karaktärer exempel på detta?

  Personlig bedömning: Nja.

  Fråga: I vilken utsträckning har artikelförfattaren spelat som karaktärerna, och hur väl känner hon till deras bakgrund?

  Personlig uppskattning:

  Från mest medhåll till minst:

  Taki

  Soul Calibur-designen gick enligt min mening överstyr redan i SCII, och vid tiden för SCIV var såväl kroppsproportionerna som utstyrslarna bortom all sans. (SCV var dock ett stort steg i rätt riktning.) Takis dräkt kombinerar figurnära latex med någon form av (heh-heh) “bröstfickor”, som åtminstone jag finner mer komiska än smickrande.

  Ansiktsmasken har dock ingenting med S&M att göra, utan skall snarare ge demonassociationer (Voldo, å andra sidan…). Att Takis mindre yppiga adept (och SCV-ersättare), Naruto-inspirerade Natsu, inte fick en liknande i en alt-kostym är synd.

  tl;dr: I just det här fallet är svaret helt enkelt “mindre bröst and we’re good”.

  Cammy

  Introduktionen av Cammy (Super Street Fighter 2, 1993) kan ses som en något skarp sväng från generiska kampsportsarketyper mot animekaraktär-hållet – hon sägs vara inspirerad av Gally/Alita från Gunnm/Battle Angel Alita. Själv har jag alltid tyckt att hennes baddräkter, militärmönstrade tights och flätor sett tämligen fåniga ut, och man får nog säga att hennes design (och den där vinstposen) i viss grad går stick i stäv med hennes personlighet.

  Dock kan man knappt överskatta hennes (eller de övriga elva World Warriorsens) ikoniska status. Cammy har figurerat i ett femtontal titlar och givit upphov till inte mindre än tre spelbara “alternativa versioner” (Juni, Juli och Decapre) – tretton om man räknar de övriga Dolls-koncepten. Enkelt uttryckt så lär Capcom knappast ändra hennes grunddesign, särskilt inte nu när de som inte uppskattar den kan använda en alt-kostym.

  tl;dr: Lite 90-talsseriekitsch (tänk Psylocke), men jag orkar inte bli upprörd.

  Elena

  Tråkig design, men inte direkt med betoning på sexighet (förutom på hennes förlustporträtt i New Generation/Second Impact…). Ett “Vilken SF-karaktär är du”-test från 2002 på sidan thespark.com beskrev henne så här: “I’m Elena. I wear less clothes than anyone else, but somehow I don’t look like a slut. Face it: I just rule.” Eventuell slut-shaming åsido så kan det vara värt att nämna är att hon är en av relativt få kvinnliga karaktärer som mäter 183 centimeter (och ser ännu längre ut i själva spelen), vilket ligger långt över åtminstone det japanska skönhetsidealet.

  Elena debuterade i Street Fighter III: New Generation (tidigt 1997), och är kanske mest känd för sin välanimerade “Jenga”-standing animation. En högst okvalificerad gissning är att hon designades för att demonstrera det nya CPS-3-formatets prestanda (vilket skall vara anledningen till att den likaledes lättklädde slutbossen Gill färgades hälften blå och hälften röd). Det är antagligen lättare att animera en mindre detaljerad karaktär, och de hade inte gärna kunnat ge en capoeirista en overall eller liknande.

  tl; dr: Mer “Capcoms enda afrikanska fightingkaraktär är en Storm-vithårig, naivt vänlig, rytm/dans/naturfixerad stamprinsessa” än “Elena är nästan naken”, men visst kunde hennes (och Gill/Uriens) trasor täcka lite mer.

 88. Erik Malm skriver:

  Felicia

  Ett smått komplicerat exempel: tidiga designskisser visar en grövre och mindre antropomorfisk Felicia, men någonstans på vägen kläcktes idén “part-time cat, part-time Las Vegas showgirl” (något som syns i hennes bakgrund i Darkstalkers 1/2). I slutfasen fick emellertid Morrigan ta över rollen som sexsymbol, och Felicia karaktäriserades i stället som vänlig och lekfull, med drömmar om att a) bli accepterad av människorna i hennes omgivning och b) slå igenom som musikalstjärna.

  Huruvida Felicias bokstavliga pälsbikini speglar hennes oskuldsfulla natur eller är att betrakta som blatant furrybait låter jag vara osagt. Däremot vill jag hävda att hennes manér i själva spelen, liksom majoriteten av hennes officiella character art, inte anspelar på sex i någon större utsträckning (särskilt inte för att vara en cat girl). Hon är en av de mest kända Darkstalkerskaraktärerna och har fått göra inhopp i många andra serier, kanske med anledning av hennes förhållandevis “jordnära” design.

  tl; dr: Titta på Makoto i BlazBlue. Titta sedan på Felicia. “Obehagligt översexig”?

  http://blazblue.wikia.com/wiki/Makoto_Nanaya

  Mai Shiranui

  I sin debut (Fatal Fury 2, december 1992) nöjde hon sig med att “bounce:a” under sin vinstpose, men i övergången till King of Fighters ’94 gick SNK steget längre och lade möjligen grunden till den i mitt tycke hejdlöst lama serien Dead or Alive. Mais studsande bröst och catchphrasen “Nippon Ichi!” (som länge feltolkades som “Me bouncy!”) är lika legendariska som Guiles tema och Mortal Kombats “Finish him!”-sampling.

  OK, Mai är en näst intill renodlad fanservicekaraktär. Hon studsar. Hon attackdyker med brösten eller baken först. Hennes P.Power-atttack i Real Bout Special heter Midare Botan (en vågad sexställning ur Shujuhatte). Vad som i viss mån gått förlorat i lokaliseringen/i och med skillnader i värderingar är dock att hon också representerar en taktlös och påträngande karaktärstyp (hon är “lite för mycket”). Mai är visserligen attraktiv, social och lojal, men också fåfäng, självupptagen och dominerande. Hon betraktar sig själv som den traditionella japanska idealhustrun, trots att flera av hennes egenskaper är de motsatta.

  tl;dr: Som sagt, Mai är “more is more”. Jag saknar hennes mer… återhållsamma design från Fatal Fury 3/Real Bout (som det skämtas om i en KOF XIII-dialog), men det är jag nog närapå ensam om.

  Poison

  Poison var ursprungligen en dussinfiende i beat’em up-spelet Final Fight (1989). Final Fight tolkade åttiotalets “farliga” och “trashiga” amerikanska popkultur i allmänhet och filmen “Streets of Fire” i synnerhet. Flera av fienderna döptes efter band eller bandmedlemmar, och Poisons namne var ett rockband vars medlemmar vid något tillfälle bar en keps med liknande dödskallelogo på. Hennes klädsmak i övrigt är sannolikt baserad på typ hälften av alla rockvideor från den tiden.

  Poisons spelstil må vara generisk, men hennes persona är desto färgstarkare. Hon är en före detta gängmedlem som sadlat om till wrestlingmanager/dominatrix, kan ses både som exotisk (ur ett japanskt perspektiv) och genuint västerländsk/amerikansk, samt representerar en arketyp som är vanlig i filmens värld, men desto mer sällsynt i fightingvärlden.

  tl;dr: Poisons svid och kroppsspråk ligger helt i linje med hennes karaktär. Man kunde möjligen invända mot att hennes appeal delvis bygger på “hon är pre-op i Japan men post-op” i väst-kontroversen, och att de minimala, uppknäppta jeansshortsen därmed blir extra spännande.

 89. Erik Malm skriver:

  Morrigan

  Morrigan är en succubus, från en serie där varulvar utövar kung fu, hårdrockszombier förvandlar motståndare till basketbollar och Rödluvan är en sadistisk prisjägare med k-pist, minor och exploderande äpplen. Därmed är hon sex på två ben (i allt från introanimationer till vinstrepliker)… och samtidigt obestridligen “badass” och “classy”, så som serien definierar begreppen.

  Morrigan är lika mycket ett objekt som jag är en gärdssmyg. Hon är sin världs mäktigaste varelse, gör vad som faller henne in (vare sig det gäller att styra eller roa sig) och är definitivt den… tongivande i sina… mellanhavanden. I strid blir hennes vingar och dräkt till svärd, borrar och kanoner. I hennes vinstposer byts de ut mot blus och byxor, kjol och topp eller “kinesisk klänning/frisyr”.

  tl;dr: Spela spelen.

  I-No

  I-No är en hedonistisk, manipulativ och oberäknelig existens. Hon kan flyga, attackera med ljudvågor och till och med resa i tiden. Vi vet inte ens om hon är mänsklig eller inte, men i tron att hon verkar i “That Man”s tjänst dikterar hon i stort sett hela handlingen i Guilty Gear XX (som har undertiteln “The Midnight Carnival” efter I-Nos benämning på det kaos hon orsakar).

  Guilty Gear-seriens estetik tar mycket inspiration från rockmusiken, och I-No är kanske det mest tacksamma exemplet på detta. Hennes frisyr och mouche är homage till Shiina Ringo, hennes gitarr heter Marlene (Sheenas heter Dietrich) och hon spelar ett Metallica-solo efter vinst.

  I-No skulle kunna beskrivas som en uppskruvad korsning av ovan nämnda Poison och Morrigan. Hon har fallenhet för sexuella innuendos med musiktema, och i synnerhet hennes bossversion uppvisar tydliga sadistiska drag.

  I-No SKA ge S&M-vibbar. Att påstå något annat är i paritet med att argumentera för att Batman borde dra på sig en Canada goose-jacka för att se lite mer normal ut (och det är säkert dragit uppe på taken i Gotham).

  tl;dr: Se Morrigan.

  umgogo@hotmail.com

  • Peter Ahonen skriver:

   Tycker du att det är möjligt alls att diskutera karaktärer från ett annat perspektiv än ur världen de är skrivna i?

   • Erik Malm skriver:

    Short version:

    Ja, men då får man också anpassa argumenten därefter.

    Long version:

    Menar man “jag tycker spontant att dessa karaktärer är fula/vore coolare om…” osv. så låt gå. “De gustibus non est disputandum” (om smaken skall man inte tvista).

    Är ståndpunkten “karaktärer som över huvud taget ser ut och beter sig så här är förkastliga, även om det finns goda skäl, för de leder till X och det är mycket viktigare” så förstår jag resonemanget, även om jag inte håller med.

    Vad jag försöker belysa är att flera av just dessa karaktärer är designade med mer än bara “mest sexuellt utmanande vinner” i åtanke, men att deras “sexualisering” ändå är en vital del av deras koncept.

    Artikelförfattaren använder uttryck som “hon ska framstå som en classy karaktär” och “stilfull och sexig, men utan att vara ett objekt”.

    Här uppfattar jag det som att hon 1) tycker sig veta hur karaktären är tänkt att framställas och 2) underförstått säger att designern har misslyckats enligt sin egen måttstock (eftersom man inte KAN vara “classy” om man ser ut som Morrigan).

    Jag hävdar att Morrigan ÄR “classy” (om man med detta menar “avsedd att tas på allvar både i sitt universum och av spelarbasen”. (För att ta ett motsatt exempel kan jag nämna Belladonna i Thrill Kill…ugh.) Inte heller tycks Morrigans skapare ha insett sitt “misstag”, eftersom hon inte designats om sedan sin debut 1994.

    Jag är också av den bestämda uppfattningen att Morrigan så gott som aldrig officiellt porträtteras som ett *objekt* (vare sig i förhållande till andra karaktärer eller på solobilder). Hon ger IMO ett självsäkert och överlägset intryck, och den som spelat de spel hon figurerar i är nog ännu mer benägen att tolka bilderna på det sättet.

    Sätter man sig in i fightingspelsvärlden så märker man snart att karaktärsvariationen (även bland de kvinnliga karaktärerna) är relativt stor, vilket enligt mig är den största tjusningen med genren. Är exempelvis Morrigan och Felicia för “utmanande” har du 10-40+ andra kämpar att välja bland, beroende på titel. (Som dessutom kan bidra till att ge folk en mer balanserad människo-/kvinnosyn, om man nu hör till den skolan.)

 90. Mathias skriver:

  En gång till, Anna! Fler exempel! De nya designerna kräver ju en helt annan utmaning från konstnären och det ska tilläggas: skaver verkligen MINDRE i mina ögon än när jag tittar på orginalen. Likt omskrivandet av Bröderna Grimms gamla sagor eller mildare exempel så som Astrid Lindgren så behöver man ibland göra om gammal “kulturyttringar” till en mer acceptabel modern nivå.

  “Rörlighet i kläder” etc är skitsnack om man i samma andetag snackar rörlighet med den extrema kroppsfysiken som många kvinnor har i spel. Vissa menar alltså att karaktärernas design är fristående för gameplay bara när det gäller kroppstyp men inte kläder?! Alla som påstår att de känner kvinnor med sådana kroppar, och att de bör representeras till ca 100 %, fattar uppenbarligen inte hur det känns att hoppa eller utföra någon som helts kampsport (välj vilken du vill) med jättestora tuttar. Dvs. de känner ingen sådan kvinna alt. inga kvinnor…alls. Kom inte och säg att den sexuella dragningen är ett måste för kvinnliga karaktärer för då är du en riktigt platt gamer… det har ingenting med hur länge man spenderar eller uppskattar tiden med ett spel.

  Bra och i dessa tider även stark gjort, Anna!

 91. SpeLinnea skriver:

  Alltså mängden mansplaining i kommentarena….. Fan det hade inte hjälpt om Anna var professor i ämnet så hade hon ändå haft FEL enligt alla kränky män som tvunget måste påpeka örti gånger vad en succubus är eller att en liten jävla detalj på skissen inte var HISTORISKT KORREKT.

  • Avgrundsvrål skriver:

   Huvudet på spiken. Har nog aldrig någonsin sett den här nivån av kritik mot fanart förut. Och då är ju inte ens designvariationer i fanart direkt ovanligt i övrigt heller, men man märker ju tydligt vilken typ av karaktärsroller som är kontroversiellt att utmana.

 92. Nicklas Pihlainen skriver:

  Tycker det är konstigt att alla säger att Morrigans översexualliserade original stil är helt ok för att hon är en Succubus. Man ska vara sexig då för det är det den varelsen är…?

  Alltså min personliga uppfattning är att man faktiskt kan vara sexig med kläder på också.

 93. Chris skriver:

  Go Anna! Kreativt tänkt och självklart behövs genustänk i spelvärlden! Dina figurer är ju myyyyycket snyggare och coolare än originalen dessutom.

  • Xarvi skriver:

   Nej det är dom inte din pajas, urlöjliga karaktärer som ser ut att höra hemma i tecknade filmer från 1995, Det är ett fighting spel vi talar om. Inte era personliga ideal. DET HANDLAR INTE OM VAD GUBBARNA SER UT SOM.
   urlöjliga ritningar och passar inte alls in i något av dessa fighting spel som det jämförs med.
   Men det vet du säkert inte, för du är bara en Feminazi som inte bryr dig om något annat än att allting ska vara så som du tycker.

   • Caymot skriver:

    Vad är det som gör tecknad film från 1995 (fakking Lejonkungen är från -94!) sämre än det pubertala trams som utgör berättandet i fightingspelen (story mode i Soul Blade är möjligen undantaget, det var ganska coolt)? Hur fan kan det vara ett problem att någon uttrycker ett önskemål om någonting bättre än den rätt kackiga skit vi fått dras med? Om det har så lite att göra med gubbarnas utseende, hur kan det komma sig att du blir så jävla kränkt att du kommer hit och slänger pejorativ omkring dig till fullständiga främlingar? Skärp dig!

   • sak skriver:

    “Men det vet du säkert inte, för du är bara en Feminazi som inte bryr dig om något annat än att allting ska vara så som du tycker.”

    Medan du själv inte har några som helst problem med att saker inte är “så som du tycker”?

    Det är svårt att veta om en ska skratta eller gråta åt dessa superkränkta och lätt hysteriska antifeminister när de irrar runt i sina egna totalt ologiska resonemang och häver ur sig det ena hycklande uttalandet efter det andra.

 94. Peter skriver:

  Ärligt talat, bryr mig inte mycket om karaktärerna dagens karaktärer, men dina ritningar passar inte till ett fighting speel, dom är alldeles för *tecknade* kanske för 10 år sedan. Det ser ut som små barn på halloween.

  Det är fighting spel, ska det vara någon sorts realism så ska det vara mycket vältränade kroppar, detta ska alltså föreställa super fighters från spel.
  Inte spinkiga tjejer som inte ser ut att kunna ta en smäll utan att gå av på mitten.

  Det finns också en stor skillnad från vilket spel man spelar, vissa spel är bara löjliga hur sexualiserade de spelen är. Men det finns också seriösa fighting spel, männen tenderar att vara muskelberg och kvinnorna slanka och vältränade.
  Varför? skojar du? Det är ett jävla spel, man får välja vad man gör i sitt eget spel. Får du välja dina former själv så varför inte attraktiva former? Igen vissa går långt över bord och karaktärerna är nästan nakna, inte för att det spelar någon roll för mig, kunde inte bry mig mer, jag är inte dum i huvudet och förstår att det är ett spel. Men sen finns det idioter som vissa andra som försöker klanka på spel med tanka på hur karaktärerna ser ut. Det gör mig rätt irriterad. DET ÄR ETT SPEL.
  Männen är precis like jävla orealistiska som kvinnorna, attackerna är orealistiska, spelet är orealistiskt FÖR ATT DET ÄR ETT SPEL. Hur svårt är det att fatta, ingen jävel bryr sig. Gillar du inte spelet, köp det inte, hade folk inte gillat spelet hade dom inte köpt det, och bara så det är helt klart, inte en jävel köper spelet för att titta på brudar i tights.

  Vet du varför folk och som tidningarna gillar att kalla “gamers” och näthatare blir irriterade? jo det är för att du inte förstår var gränsen mellan spel och verklighet går.

  Det handlar inte om att “sexualisera” eller inte, bara föra att någon jävel har valt att göra så är deras sak, dom gjorde spelet och de personerna väljer vad som är i spelet.

  Varför skulle någon bli stött för att karaktärer i ett spel ser ut som modeller med gigantiska tuttar i tights.
  Man kallar dessa karaktärer för orealistiska och sexualiserade, mycket riktigt, och sedan kallar man dom för “äckliga” och säger att det är helt omöjligt att se ut sådär. Så vad klagar man på? Jo att det är för perfekta? omöjlig standard? Alltså hur fungerar eran hjärna, vill ni se ut sådär? Nej tydligen inte, men ni vill heller inte att någon annan ska se ut sådär, och ni klagar på att det finns karaktärer som ser ut sådär, seriöst alltså. Det är så man börjar fundera hur folk tänker, det är ett jävla spel. Ni klagar på att kvinnor är sexualiserade i SPEL. Snälla rara, spel kanske inte är något för er när ni inte vet var gränsen mellan verklighet och spel går.

  ´Ni bryr er inte om spelen, ni bryr er om hur karaktärerna ser ut, ni bryr er inte om något annat än att det ska vara som ni tycker. DET om något äcklar mig.

  Folk som säger bra jobbat, är inte folk som bryr sig om spelen, det är bara andra korkskallar som driver sina extremfeministiska bild av världen och försöker dra in det i spelvärlden också. riktigt sorgligt tbh.

  Spel handlar inte om att vara realistiska, det är fantasi. Och det bästa med fantasin är att man får välja precis hur man vill göra sina spel. Varför skulle någon medvetet välja en inte attraktiv kropp om man fick valet? Varför skulle någon välja något mindre än det bästa om man faktiskt fick välja. Du kanske känner dig bra med hur du ser ut, men hade du fått välja hur din kropp hade sett ut, så hade du inte sett ut som du gör idag (inte för att det är något fel med hur du ser ut) alla skulle ha ändrat sina kroppar för att se bättre ut, och då menar jag inte operation, nu pratar vi nästan magi. Det är bara löjligt alla som klagar på hur karaktärer i spel ser ut, alltså har ni verkligen inget bättre för er, ni klagar om jävla tv spel, alltså hallå vad är fel på er? oh jag orkar inte mer, blir bara besviken på människor som er.
  Män och kvinnor är olika, it’s always going to be just like that, different. Attraktivitet är riktigt, och det kommer alltid att vara så.

  • d_dan skriver:

   *swosh* där gick problemet förbi Peters logiska och rationella manshuvud.
   Han är inte medveten om den stora skillnaden mellan att avbilda muskelmän kontra avklädda kvinnor i fightingspel. Därför försöker Peter argumentera och rationalisera sitt perspektiv från ett nivå där en måste gå tillbaka till innan det mest grundläggande i jämställdhet och ojämlikhet debatten. Och det orkar ingen göra åt Peter då det kostar tid och pengar att förkorva sig kunskap. Samtidigt som Peter inte besitter det mest grundläggande inom jämställdhetsdiskussionen måste även Peter förklara för oss alla att spel inte är verkliga samt att spel inte är realism. Även att det finns kulturella skillnader måste även Peter påpeka för de som orkar läsa hans logiska och objektiva rant. Tyvärr kommer ingen tacka Peter för hans observationer som han måste dela med sig av.

   Mitt råd till Peter. Läs på lite om ämnet innan du skriver en wall of text som ingen orkar sig igenom med mer än ett öga på texten….samt att sluta hänga på diverse idiot forum som gnäller om att jämställdhet har gått för långt.

   Anna, grymt jobbat. Fortsätt med det du gör!

  • Caymot skriver:

   Det är rätt jävla uppenbart att folk som tar sig tid till fördjupning, analys och kulturkritik av spel bryr sig och engagerar sig inittihelvete mycket mer i spel än vad Status Quo-axelryckare som du gör. Det är inte BARA spel, det handlar om världens största underhållningsform, den kulturella uttrycksform jag själv och många här med mig spenderar ojämförligt mest tid med. De som klagar på artikeln bryr sig inte om spel utan är bara extremmisogynistiska korkskallar.

 95. Pernilla skriver:

  Wow, jag gillade verkligen dina karaktärer Anna! Härligt när de får en djupare karaktär istället för att bara osa sex. Väldigt inspirerande och hoppingivande, hoppas att speldesignen utvecklas åt samma håll snabbare än snart. Strunta i trollen, för dina karaktärer är både snygga och har stor betydelse.

 96. frida skriver:

  älskar, älskar, ÄLSKAR! <3
  dessa är ju helt bäst ju! önskar önskar att det fanns fler påklädda karaktärer så att det inte skulle bli normaliserat med halvnakna tjejer överallt. Det blir ju kallt ju.
  det är ett så billigt trick av spelutvecklare att använda sig av avklädda damer för att locka till sig mer köpare. sex säljer visst. Men till vilket pris? Mera eftersöks. =)

 97. Ellen skriver:

  Pepp till dig! De är fina och 1000 gånger bättre än orginalen! Vad är grejen med att kvinliga karraktärer inte ens får trosor i en del av fallen?

 98. Bells skriver:

  Så BRA! Vet att du fått mycket skit från folk som tycker det är finfint med nakna tjejer överallt men tänk vad mycket bättre karaktärernas unika personlighet lyser fram när man inte behöver få porrvibbar kastade i ansiktet. (y)

 99. Skatt skriver:

  Cammie såg ganska fet ut! Ogillar däremot att designen är så barnslig. Ser ut som 8 versioner av Kim Possible.

 100. Martin skriver:

  Grymt bra outfits! Precis det här som jag vill se mer av.

  För killar som har svårt att fatta det här tycker jag ni ska kolla på
  http://thehawkeyeinitiative.com
  Berätta sedan för mig hur pepp ni skulle vara på att spela dessa manliga karaktärer i ett spel.

 101. Rosse skriver:

  Kul att se dina omtolkningar, jag gillar särskilt Taki och Cammy!

  (men lol åt shitstormen som uppstått?! Folk vet verkligen vad de ska lägga sin energi på nuförtiden… >_<)

 102. Max skriver:

  Gillar verkligen omdesignen 🙂 Och gillade också att poserna ändrats också. För många kvinnliga spelkaraktärer har en “kolla in mina bröst/rumpa”-pose.
  Mycket bra design enligt min mening. Guldstjärna.

 103. FrannyFine skriver:

  Fullständigt lysande!
  Till er som tycker det hör spelen till kanske ska kolla med tex Notch om han upplever sitt Minecraft mindre framgångsrikt utan fantasi-anatomisk design på kvinnor.

 104. Leo Gunnemarsson skriver:

  Riktigt bra nya/alternativa versioner av karaktärerna. Tycker särskilt Poison blev lyckad. Tycker dock att Taki känns lite ung i den skissen, tror det skulle hjälpa att ge henne lite muskler för att lösa det. Men gillar de flesta och det är ju helt klart förbättringar.

 105. Fredrik skriver:

  Snyggt! Du är grym på att rita!
  Och de blev ju trots allt lite mer verklighetstrogna. Tror jag.
  Kan inte tänka mig att de överdrivet sexuella versionerna har någon som helst poäng egentligen. Förutom att “se snygga ut”. Fast i spelet, när man slåss, har man ju inte tid att stirra på någon, man eller kvinna, i alla fall. Då får man ju bara däng.
  Fighting spel, och andra spel, skulle ha de verklighetstrogna kläderna från början egentligen.
  Sen om man nu tvunget ska ha lite mer sexuella versioner, kan man väl låsa upp dem när man gett någon boss däng.
  Själv hade jag nog föredragit att spela med de gamla tråkiga sexistiska modellerna. Sån är jag. :p
  Men tycker fortfarande dina versioner är riktigt bra.
  Kör på! 😀

 106. Ebba skriver:

  Jag gillar makeoversen 🙂 Jag tror att designen av tjejer i fighting-spel får många tjejer att inte ens vilja spela spelen. Och ju fler hobbyn når ut till desto roligare för oss som gillar att spela!

 107. dude skriver:

  Gillar idén med kläderna
  Men tycker inte om designen efter det. Många av dem ser plötsligt ut som barn och andra skulle jag inte kalla för väldesignade. Tycker stilen är tråkig.

  • sak skriver:

   Gillade första delen av din kommentar
   Men tycker inte om de onödiga dissarna efter det. Det låter som att du tror att det är konstruktivt att klaga på en persons teckningsstil och det skulle jag inte kalla för relevant eller välgrundat. Tycker gnället är tråkigt.

 108. […] har mina gamla kollegor på Svampriket fått mycket trafik för att Anna där satt kläder på kvinnliga karaktärer från diverse […]

 109. Hanna skriver:

  Hej alla ni som tycker att det minsann är orättvist mot männen.
  Ni som känner er påhoppade för att ni kanske gillar dessa halvnakna, storbystade karaktärer eller tycker att männen minsann också ser overkliga ut.

  Det går inte att ursäkta eller avfärda sexualiseringen/objektifieringen av kvinnliga karaktärer med att männen ser muskliga och overkliga ut. Inte heller går det att avfärda med att “många gillar faktiskt det”. Det handlar om att man ger mycket mindre fokus till kvinnliga karaktärers egenskaper som inte har med utseendet att göra. Detta i MYCKET högre grad än manliga.

  Jag spelar mycket, och ganska blandade spel. Nästan alltid spelar man någon form av hjälte eller någon som på annat sätt ska vara stark, ha bra gear/kombos/level osv. Ett spel är ett spel, och prestationen är det huvudsakliga för att ta sig vidare. Ett spel kan också ha snygg grafik, spännande miljö, bra story. Men inte fan har jag köpt spelet för att få se nästan nakna kvinnor fightas i väldigt utmanande positioner. Och de som har det kan enkelt hitta det de söker i andra kanaler. Därför tycker jag det är jäkligt onödigt att visa upp kvinnor i utmanande positioner, väldigt lite kläder, supersmala midjor och jättebröst. För det behövs inte! Ingen kommer egentligen att sakna det!

  Sedan säger en del “ja, men köp inte spelet då” eller “äh, det är ändå mest tonårspojkar som spelar, de bryr sig inte om vad ni säger”. Eller så kan bara de stora aktörerna på marknaden ta sitt ansvar och sluta producera sexistiska spel. Så jävla svårt är det inte. “Ja, men sex säljer” DET GÖR BRA SPEL OCKSÅ, utan sex. Inget hemskt kommer hända om man går efter en jämställd linje i spelen. Jorden går inte under, spelen blir inte sämre.

  Vi ser ju den här bilden av kvinnan överallt, i spel, på TV, i reklam. Självklart påverkar det oss. Våga fråga er själva vad som verkligen skulle vara så hemsk med en förändring.

 110. Skell skriver:

  Jösses vilken mansplain här från de trötta gamergaters (hur går det för er och rädda världen nu igen?). Oh no brahs from the v.i.p Gamergate! Se vad de dumma femnazisterna pysslar med även i mer international press: http://io9.com/fantastic-redesigns-of-women-characters-by-women-scienc-1689503485

  Det är inte riktigt klokt. Hur kommer spelvärlden se ut när de dumma SJW* lyckas förpesta hobby:n med en massa kommunistliberal feminism! Kommer spelpubliken bli större och s.k AAA-spel får en bredare publik och därmed sälja mer som i sin tur leder till större budgets till nästkommande spel?
  Det vore fruktansvärt – usch för att den gemensamma hobbyn växer och får fler deltagare.

  Kommer s.k hardcore-spel (lol, Sims och deras mod community e ju inget att komma me´. Töntigt värre) äntligen börja dra in mer cash så att inte var och varannan mobilspel slutar dra in mer cash?
  Ååååh ödet, ingen som vill det.

  Tänk om de kommer göra ett scifi-spel med en riktig bad ass kvinnlig karaktär som inte är ett passivt våp…
  oh right, GOTY Alien:isolation.

  Så vad tusan är det ni gnäller om? Tänk lite logiskt, rationellt och försök ha två tankar i huvudet samtidigt. Tänk lite så här nästa gång: spel som fler köper ger bättre spel i slutändan. Eller tror ni verkligen att sådana som SteamGabe är någon mysfarbror som sitter och gör ett community bara för den mysiga känslan…

  *Social justice warriors (aka vanliga personer utan en manbabies tuffhet och logik).

 111. Mackan skriver:

  Ojojoj, hittar så mycket jag inte gillar med din design (huvudsakligen Felicia). även om jag är med dig på punkten med att dom behöver tona ner sexualiseringen!

  Taki: Dålig: ta inte bort demon-masken/ansiktena på rustningarna, dom är en del som kopplar till att Taki är en demon jägare, o inte bara en ninja! (hon är dessutom Smed)
  demon-masken har dessutom IRL mer historisk tyngd än den “klassiska” ninjamasken
  Bra: kroppstrumpan e borta.

  Cammy: dåligt: camo-färgen över ögonen ser på tog för mycket ut som typisk “super-hjälte-mask”, lite mer hud att camo-färga är en rekomendation, typ armana t.ex.
  bra: byxorna, o baskern (även om den är på tok för stor)
  Tanke: strids-sele med tröja under istället för jacka?

  Morrigan: Dåligt: –
  Bra: typ, allt
  Notis: Morrigan är väl den enda som har lov att vara över-sexig då hon faktiskt är en succubus!

  Poison: dåligt: framställer henne som en lekfull flicka istället för en hård fighter! (så mer en pik på din skicklighet att teckna personlighet än konceptet)
  Bra: klädseln är helt ok

  Mai: faktiskt bara bra rent design mässigt, jag gillar bara inte din tecknar stil, (huvudsakligen ansikten)

  Elena: Dåligt: (harem-?)byxorna, dom ser på tok för restriktiva ut för capoeira
  Bra: topp’en

  Felicia: Dåligt: typ allt förutom tassarna som är kvar från orginalet. 1: varför ändra hårfärg o frisyr? 2: glasögon? glasögon som får henne o se nördig ut dessutom! 3: shortsen… seriöst? de helt klart, mest fula & opassande i hela konceptet… av alla koncepten här!!!
  bra: “tröjan”, hade varit så enkelt att bara täcka hela Felicia med päls o ge henne en “hip sash” eller ett höftskynke!

  I-no: dåligt, häx-näsan!!! (vet de är tecknar stil, but still!) o helfinger handskarna är inte de enklaste o ha när man ska spela gitarr!
  Bra: klädsen i övrigt är bra. även om orginalet egentligen bara behöver täcka för brösten o kanske ha en längre kjol!

  jag tycker du har en del bra ideér/förslag men du verkar göra för mycket/försöker för hårt. samt de verkar inte som du har mycket koll på deras bakgrundshandling o personlighet o tar bort en del viktiga element!
  Hade de inte varit för din version utav Felicia hade jag nog inte brytt mig om artikeln!

  Ps. förlåt om artikeln är hoppig o att jag blandat resonemang och personliga tankar/åsikter, orkar inte skriva ett ordentligt, långt inlägg såhär sent på kvällen efter en arbetsdag! Ds.

  • SpeLinnea skriver:

   Ojojoj, hittar så mycket jag inte gillar i ditt douchiga översitteri.

  • d_dan skriver:

   Ojojo Mackan, hittar så mycket jag ogillar i din textrant. Och då bryr jag mig inte om själva “innehållet” utan hur du uttrycker dig. Rent praktiskt så bör du öva på att skriva innan du uttrycker dina “åsikter” – mitt förslag är att tex. gå en skrivkurs alternativt skriva en blogg. Om du väljer en blogg så länka gärna till den här så kan jag komma med en drös oj:anden.

   • Mackan skriver:

    Ni har då kul åt mitt ojande :b
    sk*t i hur jag uttrycker mig, varför har jag redan förklarat.

    men ni verkar inte ha nåt annat att hacka på tydligen!?

    • d_dan skriver:

     @mackan,
     för att det du skrev saknade substans och dina “personliga tankar/åsikt” var kanske inte värdiga att bemöta. Du kom inte med något nytt utan malde på med det tröttsamma mansplaing krafs:et. Och om du är för trött att skriva ordentligt och samtidigt vill bli tagen seriöst – skriv inte nästa gång. Kthnx

     Och tack för underhållningen.

 112. Susanne Jansson skriver:

  Gud va kul och bra! Underbart initiativ. Du ger oss hopp.

 113. Fenjima Manrique skriver:

  Wow! Underbart Anna! Svampriket rockar så hårt, ser fram emot att se de andra delarna i denna serie <3

 114. Anders Eriksson skriver:

  Bra jobbat Anna

 115. Anna skriver:

  Älskar designerna! Särskilt Elena är klockren.

  Jag är även DJUPT imponerad av kommentarsfältet. Jag förstår förvisso att det värsta är bortmodererat, men underbart att se så många människor ta debatten med trollen. Det är ju välkänt numer att “mata inte trollen” är fel väg att gå. Mycket uppfriskande att se att trollen inte får härja oemotsagda här <3

 116. Jim skriver:

  Ja, vad ska man säga?

  Tycker att det är välförtjänt en titt av de flesta spelare; men Anna kunde ju ha varit seriös istället för att överdriva det hela åt andra hållet.

  Jag menar, varför måste det vara DonS (Dead or nerdy schoolgirl) istället för DoA?

  Självklart är det fantastiskt med den publicitet det genererat, men det är tyvärr två läger som bildas när man inte gör det lite mer subtilt.
  “Meh” och “OMG, so good.” tillsammans med sina extremistiska undertroll.

  Mina fem cent är väll att män kan vara klena och coola; finns gott om dem i litteraturen. Bara att spelen efterapar. Personlighet är dock svårare att programmera än en explosion.
  Kvinnor kan hålla stilen även om de är sexiga. Allt är så översexualiserat att jag har svårt att se dem som “kvinnor”. Men det är väll lite av grejen. Ett ideal som endast den svårast sjuka feministen skulle kalla verklighetsrelaterat.
  Tycker synd om den som försöker mäta sig med det.

  Kanske borde dom inte behöva.

  • Annika skriver:

   Alltså en grej jag stör mig lite på är att det är så många som klagar på att brösten är för små. Och att det inte är en realistisk representation av den kvinnliga formen. Men. Faktum är att vi pratar om fighters, och väldigt vältränade kvinnor här. Snälla ta en titt på kvinnor inom idrotten, ta karolina Kluft, Therese Ahlshammar, systrarna Kallur och Kajsa bergkvist. Ingen av dem har en speciellt imponerande klyfta, och det är en naturlig kroppslig reaktion på att regelbundet bränna väldigt mycket fett och bygga mycket muskler, då har kroppen inte mycket över till att skapa två fettpåsar mitt på kroppen. + att bröst är fruktansvärt otympligt vid fysisk aktivitet. Prsonligen anser jag (som en tjej som älskar tvspel) att det är mer naturligt för en vältränad fighterkvinna att ha en väldigt liten byst.

 117. Anakha skriver:

  Så bra Anna!! Fortsätt och ge inte upp! Du har en hel armé av vettiga människor bakom dig som stöttar och backar!

 118. Nice skriver:

  Jag har “höftben att skiva limpa med”, det har jag slltid haft och jag är strax medelålders. Tack för den lixom? Kan man inte kritisera speldesign och sexism utan att nedvärdera (kvinnliga) kroppstyper? Jag kände Ja Ja! När jag började läsa. Det gick över.

 119. anna skriver:

  Jag är tjej själv, men tycker helt klart att originalet är finast. Det är nästan så avgörande att jag inte skulle köpt spelet om karaktärena var så “oskyldiga” som du gjort dem.
  Jag gillar extrema former. Men givetvis betyder det inte att jag själv behöver se ut så (även om jag inte hade tackat nej!”
  Benen på de lättklädda tjejerna ser faktiskt starka ut!

 120. Ectogamat skriver:

  Fy vad du är bra Anna! Du och det du gör behövs verkligen.

 121. d_dan skriver:

  Mäktigt att Blizzard lyssnar och designar om sina karaktärer:
  http://www.pcgamer.com/overwatch-new-characters-pax-east-2015/

 122. Batikhäxa skriver:

  Jätteroligt initiativ, jag hopps du gör fler omdesinger!

  Med tanke på att mycket på nätet går ut på att sexa upp designen på karaktärer så fattar jag inte varför det blir så mycket upprörda känslor om man går motsatsen. Jag tycker det är jätteroligt med omdesigns och följer tumblrs som The Hawkeye Iniative, Boobs Don’t Work That Way och Bikini Armor Battle Damage.

  Jag förstår inte varför det skulle vara skadligt att designa karaktärer i poser som inte innebär bruten ryggrad eller försvunna kroppsdelar.

  Och jag tycker inte det är slut-shaming att rita karaktärer med mindre bröst med tanke på att 90% av alla kvinnliga karaktärer i tvspel har dubbel H-kupa (eller så är de 10-åringar). Som ägare av ett par bröst av storlek större skulle jag också vilja se stora bröst som beter sig naturligt när det gäller tyngdlagar och form.

 123. Cis skriver:

  Spontant känner jag att det är nu Svampriket borde lägga in en extra växel angående jämställdhetsnacket och bara fortsätta tvinga fram dessa äckliga Gamergatefanboys. Patetiska pack hela högen!

  Gooo Anna!!!

 124. Fredrik skriver:

  Gillar idén bakom bilderna, med att avsexualisera dom och ge dom mer kläder (gillade speciellt Elenas nya utstyrsel), men varför föryngra dom också? Nu så ser dom ut att vara 13 istället för runt 20, åtminstone för mig. Det går att göra att dom ser mer vuxna ut, utan att sexualisera dom eller ge dom gigantiska bröst.

 125. Annis skriver:

  En eloge till dig Anna.
  Dina alternativa bilder poängterar ett existerande problem som finns i vissa delar av spelvärlden om översexualisering.
  Men jag skulle vilja ha mer variation på designen på både kvinnliga och manliga i spelen, inte antingen eller. Inte bara man= muskelberg, kvinna = bröst o rumpa som det i är idag. Finns variationer i båda lägren och det skulle nog välkomnas.
  Jag är gamer, men har inte spelat så många fighting games. Men en massa MMORPG. Det jag sett i de spelen man får skapa sina egna design på chars är att det är väldigt få som ser ut som de springer med meloner på bröstet eller överdimensionerade bakdelar. DVS de är lite mer nedtonade. Likaså när det gäller männen. Detta tycker jag tyder på att spelarna inte själva kräver de snedvridna överdimensionerna. Vilket i sin tur borde så igenom hos speltillverkarna.
  Som d_dan också länkade så verkar det som något är på gång också. Blizzard har skapat något som går i den andan.
  Och jag tror att det kommer ändras mer o mer i framtiden ju mer blandad gamer världen blir.

  Enda problemet jag har med Annas bilder är att jag istället för översexualiserade kvinnor såg barn. Jag hoppas det inte var med flit du porträtterade dem så utan mer är din tecknings stil. För om det var det blir det ju stor risk för feltanke åtminstone när det gäller succubus’en.

  Sen blir jag lite brydd hur folk reagerar, Anna ville, iaf som jag tolka det, poängtera som hon ser en snedtanke. Poängtera att man kan göra det på annat sätt. Få fram en diskussion och kanske på det sättet eventuellt få till en förändring.
  Reaktionerna tyder ju på att folk är passionerade i det här ämnet. Men varför alla dissanden? Från båda lägren? Man kan väl inte säga att folk är dumma i huvudet bara för de har en annan åsikt? Det är väl ingen någonsin som ändrat sin synpunkt Fram för en konstruktiv diskussion som leder till något.

  Bra och vågat Anna.

 126. Arnc skriver:

  Jag har inget emot storbystade karaktärer i fighting spel men frågan är varför de alltid måste framställas som små oskyldiga sexobjekt medan män framställs som gigantiska machomän.

  Kvinnor ska visa så mycket hud som möjligt, spela på sex och göra sexiga poser. Desto större byst de har ju mindre tyg ska hålla bysten på plats, vilket är helt ologiskt då det borde vara tvärtom om speldesignerns vet något som riktig bröstanatomi och funktion.

  Män å andra sidan avbildas alltid gigantiska som om de går på steroider. Kanske därför så många män/killar vill se upppumpade ut utan att ha styrkan/uthålligheten.

  Jag har heller inget emot att det finns någon karaktär på var sida om de här linjerna då det är så mycket roligare att spela ett spel med bra fightingmekanik och där karaktärerna är i alla storlekar och alla former av anatomi. Länge leve mångfalden!

  Själv hade jag föredragit en kombination av de båda bilderna på Taki t ex men det är nog för att jag tänker mer logiskt på vad som hade varit bäst ur fighting synpunkt i kombination med fantasidetaljer.

 127. Dennis skriver:

  ”Medan spelhusen genom åren blivit allt bättre på att ha med spelbara kvinnliga karaktärer har de samtidigt varit genomgående usla på att ge dem värdiga utstyrslar och rimliga kroppsproportioner.”

  Du framför ditt argument som om spelhusen skulle gjort något fel. Orimliga kroppsproportioner är kul, sexiga och intressanta. Lättklädda utstyrslar är också roligt, eftersom att mycket av fightingspelen handlar om karaktärernas animationer och kroppar i rörelse.

  Du missar helt poängen med dessa spel, och om du känner dig illa till mods över sexuellt frigivna kvinnliga karaktärer så är det nog du som behöver se över hur mycket du faktiskt bryr dig om kvinnor.

  Det finns många kvinnor som uppskattar sexualiserad karaktärsdesign.

 128. nugget skriver:

  Varför vill du försöka ändra vad spel får och inte får göra? Om du inte gillar att fighting spel har sexualiserade kvinnor så sluta köpa dom och gör ditt eget alternativ om det nu finns en marknad för det.

  Att säga att detta är hemskt och att det är ett problem som måste ändras är lika idiotiskt som att jag skulle säga att Kratos borde ha mer på sig och ha en mer realistisk kropp.

  Det jag verkligen har problem med är att personer som du vill säga till spelutvecklare vad dom kan och inte kan göra, Dvs ni vill censurera spel i lika stor omfattning som Jack Tomphson ville när han sa videospel orsakar våld

  • Starfighter skriver:

   Är det här ens på riktigt?

   “Varför vill du försöka ändra vad spel får och inte får göra?”
   Det kallas att tycka något.

   “Om du inte gillar att fighting spel har sexualiserade kvinnor så sluta köpa dom och gör ditt eget alternativ om det nu finns en marknad för det.”
   Det här icke-argumentet är inte bara bemött tusentals gånger förut utan dessutom bemött tidigare i just detta kommentarsfältet. Jag förstår att det är långt och tråkigt att läsa igenom 200+ inlägg, men om du vill bli tagen på allvar får du nog attans bita i det sura äpplet och läsa igenom.

   “Att säga att detta är hemskt och att det är ett problem som måste ändras är lika idiotiskt som att jag skulle säga att Kratos borde ha mer på sig och ha en mer realistisk kropp.”
   Nej, det är det inte. Även skillnaden på manliga och kvinnliga ideal i spel har tagits upp i kommentarsfältet så igen får jag be dig läsa igenom inläggen.

   “Det jag verkligen har problem med är att personer som du vill säga till spelutvecklare vad dom kan och inte kan göra, Dvs ni vill censurera spel i lika stor omfattning som Jack Tomphson ville när han sa videospel orsakar våld”
   Det är inte censur. Slå upp ordet. Wikipedia är en bra start. Liknelsen med Jack Tomphson orkar jag inte ens ta tag i, men du kan utgå från att jag tycker du har jättefel.

 129. David skriver:

  Snyggt Anna! Jag gillade verkligen att läsa artikeln och se dina egna versioner av karaktärerna. Du har absolut lyckats med vad du var ute efter. Och kanske rört om i grytan lite mer än du tänkt, men det är en bra sak. Applåder!

  Om du vågar så skulle jag gärna se att du spinner vidare på detta och gör ytterligare en version med mer realism. Dessa karaktärer är trots allt professionella fighters, men i mina ögon ser de här mest ut som barn på maskerad som inte kan göra en fluga förnär. Jag menar att de ska trots allt kunna mäta sig mot motståndare som väger över 100 kg och då behöver de själva ha lite tryck bakom slagen. Även kvinnor kan ju som du såklart vet bygga en hel del muskler (Taki är väl undantagen då hon använder vapen och därför kan förlita sig mer på smidighet än styrka). Samtidigt kan man fortsätta tona ned delar av kläderna (och håret!) och göra dem mer praktiska för kampsport. Det finns där utrymme för att minska den synliga byststorleken ytterligare en smula då de flesta fighters antagligen skulle använda sport-BH.
  Några av karaktärerna ovan har en extremt orealistisk bakgrund, men det kan vara en spännande utmaning att ge dem realism. Jag skulle gjort det själv om det inte var för att jag är så kass på att teckna, haha. Keep up the good work!

  Inspirationsbild på ett par kvinnliga toppfighters irl: http://mmanytt.se/wp-content/uploads/2013/06/19-Frida-Wallberg-vs-Diana-Prazak-Foto-Micha-Forssberg.jpg

 130. Joel skriver:

  Jag vet att jag inte borde, men besserwisser-reflexer slår till och jag måste påpeka att Taki inte har en S&M-mask utan en mempo ( http://en.wikipedia.org/wiki/Mempo ). 😉

  I övrigt var detta jättesnygga redesigns och det hade varit jättekul med ett fightingspel där de kvinnliga karaktärerna hade kroppsbyggnaden och klädseln att göra hälften av manövrerna de gör i spelen utan att trilla ur sina dräkter eller bryta anklarna på de höga klackarna. Heja!

 131. Kindo skriver:

  Fantastiskt snygga. Taki och Cammy blev omedelbart favoriter. 🙂

 132. o2 skriver:

  Hittar inte riktigt ord för hur mycket jag gillar detta… så jag får nöja mig med FAEN vad mycket bättre de blev! feta props till dig som gjort dessa, du la helt plötsligt in KARAKTÄR i deras karaktärsdesign. Cammy är min favorit, tydligt exempel där sexualiseringen i orginaldesignen förminskar bilden av henne som kombatant. din nya cammy ser ut som hon hade kunnat spöa alla street fighter-karaktärerna samtidigt!
  Gillar elena och I-no mycket också!

  Props med till alla som som skriver fyndiga svar på trollen, mycket rolig läsning! I min mening en mycket bra lösning, trollhat blir till komedi, och världen blir lite lättare att handskas med!

  Så, ja hade varit skitfett att se mer sånthär!

 133. Markus skriver:

  Anna, bra grejer dethär! Jag skulle velat göra dem lite argare och mindre söta men jag skulle valt dina karatärer före originalen vilken dag som helst!

 134. David skriver:

  Snygga skisser Anna! Du har talang och det är helt rätt att skapa egna alternativ istället för att försöka få andra att ändra på sig!

 135. Björn skriver:

  Jag gillar idén med det här även om jag inte tycker att alla nydesigner är snygga 🙂

  Cammy hade jag blivit överlycklig om Capcom designade på ditt sätt i sitt nästa Street Fighter, hon har behövt byxor läääänge nu!

  Taki är en av mina favoriter från Soul Calibur (delvis för hennes seriösa attityd), och jag gillade verkligen hennes design i de tidiga spelen. Har du sett henne i debutspelet Soul Edge (aka Soul Blade)? Där är hon faktiskt inte så olik din design (fast med rött ålskinn). Namco pajade hennes proportioner totalt från SC2 och framåt. Däremot måste jag invända lite mot begreppet “klassisk ninja” då den designen är ett påfund från moderna actionfilmer. Faktum är att Takis plåtmasker är baserade på samurajernas munskydd och känns fullt rimliga i mina ögon 🙂

  Intressant tanke att själva poserna spelar minst lika stor roll som kläderna, bra poäng! Såg bilderna i Metro först, grattis till genomslaget!

 136. Mattias skriver:

  Personligen spelar jag spel för att det är kul, inte för att flåsa över bilder av halvnakna porrskådiskarikatyrer. Och jag ser hellre att figurerna ser ut som något som i alla fall närmar sig rimligt eller i alla fall tufft eller relevant … Men tvångsonanister som befinner sig på en 14-årings mentala nivå uppskattar det uppenbarligen. Vilket är lite tragiskt. Antar att det är samma personer som tror att porrfilm = verklighet.

  För övrigt var vissa av de nya figurerna bra, andra mindre bra. Men i stort en tumme upp!

 137. zero skriver:

  Så länge EU kräver att vi köper spel av diktaturländer, så får vi aldrig jämställdhet. Feministisk massmedia förenklar problematiken så de kan hata män.

 138. […] Om du vi se det vettlösa övergreppet några tecknade figurer utgör kan du klicka här. […]

 139. Tommy skriver:

  Tycker framförallt om dina tolkningar av Cammy och Taki. Riktigt snyggt! Har du gått någon konstskola eller är du autodidakt?

 140. Xien skriver:

  Har en tendens att bli långrandig ju längre tid jag spenderar på ett inlägg, så ska försöka att hålla mig kort.
  En kul idé men utförandet hade kunnat varit bättre.

  Till att börja medså visar många utav Annas förändringar på brister i hennes förundersökningar. T.ex: Takis mask är inte en del av en S/M ensamble utan är baserad på en sk. menpõ, en typ av ansiktsmask som ofta bars utav samuraier.
  Kan för övrigt upplysa om att “riktiga” ninjas inte gick klädda så där över huvud taget. De var oftast utklädda till bönder, vandrande handelsmän och liknande för att inte kunna urskiljas från vanligt folk.

  Cammy ser helt okej ut, men å andra sidan har inte mycket förändrats där, har sett henne i de kläderna förut.

  Morrigan verkar ha fått en lobotomi och gått ifrån att vara en “Sexy Succubus” till en “Giddy Imp”.

  Poison är den karaktär utav allihop som jag tycker ser mest lyckad ut, Designen avviker inte mycket från originalkaraktären och kläderna ser ut som något som jag faktiskt tror att han/hon skulle kunna ha på sig.

  Mai…vet inte om det helt enkelt är tecknigsstilen, men jag tycker att du fått henne att se mindreårig ut, något som slår an fel strängar för mig när det kommer till fightingspel, Jag spelar hellre Soul Calibur som Mitsurugi än Talim av en anledning.

  Elena är helt okej, men med tanke på hennes ursprungsland, Kenya, så är jag osäker på om designen faktiskt stämmer överens med karaktären. Som någon sa; byxorna ser mer ut som något ifrån Aladdin, som utspelar sig i mellanöstern, inte Afrika.

  Felicia verkar fullkomligt ha tappat sin djuriskhet och har istället förvandlats till vad jag bäst kan beskriva som “En fluffig Selina Kyle med vit päls”. För dem som inte vet vad jag menar, gör en google bildsökning på [the batman catwoman].

  Slutligen:
  “I-no, What the hell happened to your nose?”

  Som sagt var, en kul idé, men finns en anledning till varför folk föredrar originalet framför imitationer.

  • Caymot skriver:

   Ska vi vara sådär torrt faktaorienterade och applicera verklighet på lir med flygande gubbar som skjuter eldbollar med händerna så:

   *Finns inga historiska belägg för några ninjor som enskilt fenomen över huvudtaget. Lönnmördare, spejare och spioner ja, men inte som sammanhållet fenomen med gemensamma taktiker eller särskilda kampstilar.

   * Poisons pronomen är “hon”. Det är därmed det enda korrekta.

   *Att Cammy skulle uppträda i något annat än militär mundering är helt orimligt. De stridskonster som lärs ut i de militöra organisationerna är alltid anpassade för verkligenheten och vad soldaten troligtvis har till hands.

   *Lobotomi kan visserligen påverka saker som klädval mm men folk brukar kunna skifta ganska friskt utan föregående lobotomi. Om det nu ska vara en succubus måste det väl inte nödvändigtvis vara pubertala gators som ska förföras?

   *Det finns mig veterligen inget område i Nairobi där inkontinensblöja och bh är gängse mode. Kanske inte ens på Capoeira-klubbarna

   *Det finns troligtvis mer än en anledning till att du väljer Mitsurugi.

   *Folk föredrar inte originalet, folk har inget alternativ till originalet och det är en jävla skillnad.

   • Xien skriver:

    “Ska vi vara sådär torrt faktaorienterade och applicera verklighet på…”
    När man talar om Karaktärsdesign så ingår en hel del efterforskningar i kulturen som omfattar karaktärens ursprung.

    “Finns inga historiska belägg för några ninjor som enskilt fenomen över huvudtaget. Lönnmördare, spejare och spioner ja, men inte som sammanhållet fenomen med gemensamma taktiker eller särskilda kampstilar.”
    Sant, det jag ville framhäva var att en s.k. “Ninja” var inte mycket mer än en japansk lönnmördare. Vilka tenderar att inte bli särskilt långlivade om de inte vet hur man smälter in i mängden.

    “Poisons pronomen är ”hon”. Det är därmed det enda korrekta.”
    Tack för informationen. Med tanke på att hon enligt diverse källor är en s.k. ‘New-half’ så var jag osäker på hur jag skulle referera till henne.

    “Lobotomi kan visserligen påverka saker som klädval mm men folk brukar kunna skifta ganska friskt utan föregående lobotomi. Om det nu ska vara en succubus måste det väl inte nödvändigtvis vara pubertala gators som ska förföras?”
    Vi män tenderar till att vara väldigt nära våra basala instinkter, vrede, lust, lättja, girighet. Du har mycket större chans att förföra män med en djup urringning än med en “trevlig personlighet”, ett faktum som många sitcoms brukar driva med.
    ‘Lobotomi’-kommentaren var mest ett sätt att framhäva min avsmak för hennes ansiktsuttryck, tecknarstilen som Nilsson använder är inte precis den typ jag föredrar när det kommer till ansikten.

    “Det finns mig veterligen inget område i Nairobi där inkontinensblöja och bh är gängse mode.”
    Har inte sett någon infödd från Nairobi springa omkring i en tanktop och MC-hammer byxor heller. Har däremot sett en del gamla bilder som visar den ganska minimala klädstil som infödingarna brukade ha, ett antal decennier tillbaks i tiden. Tror det var dessa som de baserade hennes “kläder” på.

    “Det finns troligtvis mer än en anledning till att du väljer Mitsurugi.”
    För att jag gillar Samuraier? För att han har den precis denmix av Speed vs strength som jag föredrar? Finns många anledningar, det var bara ett exempel.

    “Folk föredrar inte originalet, folk har inget alternativ till originalet och det är en jävla skillnad.”
    Om det finns ett alternativ till originalet, är det då fortfarande originalet?

 141. Mikael J. Couchér skriver:

  Fantastiskt Anna. Snygga designer på samtliga karaktärer.

  Blir så jävlal edsen utav att läsa alla korkade kommentarer. Det finns verkligen folk som har noll kompotens.. Tragiskt.

  Kämpa på!!

 142. Nu en beundrare! skriver:

  Men GUDARS vad snygg Poison blev!!

  Känns som att alla karaktärer helt plötsligt fick.. tja, en personlighet??

  Sjukt duktig är du!

 143. Pinkk skriver:

  Some really terrible redesigns. :/ Taki, fully dressed and you think to redesign her because her breasts are big and wearing spandex? o.O Morrigan the succubus is to much of a sex object? She’s a succubus!

 144. Erik S skriver:

  Jättefina illustrationer!

 145. Kanako Kurusu skriver:

  Well i have to say i see nothing wrong in the games when they were released,in fact i liked the original costumes because they are COOL and AWESOME those arent games for fags or feminist,those are games for normal people like me and everyone that i know.
  The designs you made are really bad and if they were in a game that game wouldnt sell a copy.
  By the way im a gamer girl,i have 12 years old so if i dont have anything to complain about the outfits of the girls in games why other people complain.
  Now to the important point those characters are from japan history and legends so i will tech to everyone what this means
  .- Catgirls originally dont wear anything at all they are half human and half youkai but they dont wear any kind of clothes,they dont have body hair as felicia,and the proportions the catgirls are above normal human girls so felicia is OK.
  .- Elena she is a girl that grow on the jungle so she is really inocent and doesnt know what is the clothes use or what are clothes so the bandages covering are OK.
  .- Mai Shiranui she is a kunoichi and she have to wear clothe that facilitate their work,the kunoichis werent as skilled as shinobis so they had to use any trick a woman have,to fullfill their mission so the shiranui kunoichi used that kind of costume in fact the costume mai shiranui use is based on the costume used by the kunoichis of the clan shiranui,is there a problem NO is all OK.
  .- Taki she is a kunoichi as well so she have to use any trick a woman have,and the implants are OK because she had more sexappeal to attract mens a easilly fullfill her mission.
  .- Morrigan is a succubus so she need to atract mens to survive otherwise she will die,and with the design you made she would have died a long time ago,by the way the succubus feed of semen and she woldnt be able to get any men close if she had another design.
  .- In-no she is a rockstar so she need to atract their fans,and besides comparing her to someone real like miley cirus or maddonna or the similars In-no is more innocent and pure thatn more of the real people.
  I kinda dislike the feminist because they go way to the extreme saying stuff like the mens are pigs,or the mens will suppress you,or the mens are a cancer,or mens always get better pay than a woman,or mens are oppresor of womans but that is just so wrong.
  I have to say this as a girl and as a woman the feminist are a problem to this world because they argue the womans get lower wage than a man doing the same job and thats not true the womans get better pays and lower working hour i know this because my brother works 10 hours a day and the womans in his company work 5 hours and they get the same pay as him and the womans get more benefits since years ago.
  And i have something to say most of the designs and the more sexually splicit characters are made by womans for example all the mangas made by urotan are made by a woman,all the mangas of wanyanaguda are made by a woman,in fact the game unteralterbach is made by a woman,characters like the ones you showed the design were made by a woman not by men so you should respect their vision and their art and how do i know those were made by womans first is in the credits and second my mom made some of those

 146. Lo skriver:

  Så förbannat bra! Läste om detta i Amelia nummer 8, kallar mig inte feminist utan inser bara att detta är jävligt fina illustrationer! De som försökte se ut som animeporr_karaktärer såg helt gräsliga ut. Vilken kvinnor som är hjältar typ alltid gör, (för att förtydliga) ser gräsliga ut. Du har verkligen skapat något estetiskt tilltalande. Skulle till och med kunna börja välja kvinnliga hjältar att spela med om de börjar se ut som det du målar. Tyvärr har jag helt undvikt ‘kvinnliga hjältar’ på grund av den runk_kultur jag upplever tillkommer.

 147. Devil skriver:

  The art was fine but the clothing designs were obviously from a feminazi point of view. The clothing should have been thought out more and the characters weren’t even posed in some exciting way – fighting games remember? If your point is to cover them up like they are joining a convent, atleast make them exciting. Your view points are obviously feminist – since my lesbian friends do not have a problem looking at some skin. Not to mention men are objectified to an extent too. A lot of male characters have bodies that can only be achieved in the gym or not ever. If that is not the case, then the guy is so badass in some way we would be ok looking weird anyway. You don’t see guys worried that society is going to look down on us for not being awesome like video game characters. Stop shoving a pointless argument down our throats. Video games do not mold people and instill morals. I respect a women as much as I respect men, sometimes more. Being attracted to women doesn’t mean I should feel like shit for wanting to see some skin. Nor do I look down on women that like to look at a scantily clad gender of their preference.

 148. Yay skriver:

  LOVED the clothing!

  I, as a female gamer and also bisexual, am all for diversity in the gaming world, not to mention the way the characters dress. Having female characters that “dress” in revealing ways are not a problem to me. IF, and ONLY if, there are characters who dress in other ways too. Both men and women. I would love for games to have both male and female characters who dress scantily, at the same time as the game has an equal number (or more) characters who dress less sexy. Because that’s what reality looks like. 🙂

  Or, why not give the option to play with different clothing for every character? Each one has a sexy-clothing and a neutral. Dressing up or down should always be a CHOICE, not something that producers of games have decided for you.

  As a female with a care for my own gender, but also for every person around me, I feel annoyed with this one-sided idea of what female fighters/characters look like, and would love to see that there were options.

  With that said, I would probably play with characters dressed in the sexy-clothing quite often (both male and female!). And that would be my choice for the day, not because it’s how the gaming world wants my character to look like.

 149. Annika skriver:

  Alla män som klagar på att kvinnorna skulle ha svårt att utföra vissa fightingstiler i sina nya kläder borde testa sporta med stora bröst utan en stödjande bh. Jag har rätt små bröst, och om jag skulle testa att utföra någon form av fysisk aktivitet i vissa av de “gamla” utstyrslarna skulle nog mina bröst ramla av. + att när man har så stora bröst som de har och inte ger dem tillräckligt mycket stöd får man grava ryggproblem. Så tänk efter några gånger innan ni klagar på de fysiska aspekterna.
  + Allas kommentarer om fröken succubus är ju bara ytterligare bevis på sexualiseringen av samhället. Kan inte en kvinna vara sexig och förförisk utan att klä av sig helt?

 150. Caroline skriver:

  Sjyst skapat! Jag tyckte att flera av dina varianter var bättre. Tyckte särskilt att ändringarna på Cammy och Elena blev mycket bättre. De två var snyggt skapade spelfigurer som jag gärna hade spelat med!

 151. Calleponken skriver:

  Helt gyllende! Jätte snygg design!

 152. […] och klädde på dom precis som man borde se dom i spel. Inlägget kallades för ”Moveover Friday” och blev otroligt uppmärksammat i hela världen. Till och med Kotaku skrev om detta fenomen […]

 153. Midknight Huargo skriver:

  Cammy and Poison could work.

  Elena’s needs be it own character

  Your take on Felicia looks so cute, You just have to draw the rest of the Darkstalkers cast in this “80’s High School Sitcom” style ^_^

  I can see Morrigan wearing that on formal occasions tbh

  I call ?? on the other redesigns

 154. Eliyah Zachery skriver:

  So as someone who is a lover of fighting games and know many of the characters and is studying game design with my thesis being on character story I feel inclined to critique these in a design standpoint. This might get lengthy but bear with me.

  Taki: This was not a bad design. It kept to the traditional garb that a ninja would wear. The thing here that you missed is there is no real personality other than the color choice. The main point you could take from this could have been her demon mask that she wears or the fact that she wears the demon shinguards. You need something that makes her look like an elite and not just a jobber, which is what she currently looks like here. When you see people from a clan, there are usually the ordinary ninjas, and then there is the “super ninja.” Taki is the “Superninja” of the Fu-Ma Ninja clan. She should look as such.

  Cammy: Where I appreciate the fact that you stated that she and Guile are similar they are less similar than you made them out to be here. To start Cammy is British while Guile is American. Guile’s fighting style is defensive by nature while Cammy is the queen of aggression. Also, if you paid attention to her fighting style,e you would know that she literally darts all over the place in a match. That said, I am confident (as a former member of the US Air Force) that those baggy pants you put on her would not be aerodynamic enough for her to launch herself into her opponent feet first. This is one of the cases where you would need to focus on the move set that she has and design accordingly. (This is also one of the few times where I would say her original design made more sense. This is coming from someone who preferred her look in Final Fight Streetwise over her original.) It doesn’t make sense for her to be wearing something that would restrict her movement as much as that entire outfit would.

  Morrigan: I’m sorry, but I have to agree with the others on this one. SHE IS A DAMN SUCCUBUS!!! That is what a succubus is all about. Even in the mythos they lure men in with their sexuality and take their life essence. So this long dress, while elegant, does not scream sexy. It’s part of the mythos here. So unfortunately here she would need to, number 1: have a rocking bod (at least one where she could easily lure a man with just them looking) and number 2: should ooze sex appeal. The outfit that you designed here would work if she were a female vampire or something, but she is not that. She is a succubus, so this should reflect. (this is not a bad design, it should have gone to someone else too much of it goes against Morrigan here.) If you wanted to cover her up, you could use some of her outfits where she was in regular clothing, but you would still need to keep the significant fact that she should be sexy. (this is the only one where that is the case.)

  Poison: I liked this one more than I thought I would. It makes sense with Poison coming from the streets and such. The only thing I have a problem with here is the riding crop that she uses as a weapon. Mind you this is my only gripe (and it’s not even with your design in particular). Most of her move set could be done with a Baseball bat. If you insist on keeping the riding crop, she would need to have a more dominatrix look to her (add more leather and maybe some spikes). Other than that this one was great actually. She kind of looks like a British rocker, which I think is pretty cool in its own right — good job on this concept.

  Mai: This is another case of what Taki is going through. She looks too generic. Given that she is a modern day ninja who is close to Andy Bogard, I would think about maybe having her wear something similar to Andy and put her own “Superninja” spin on it. You got her color theme right, and I would think about that. Mind you this is not a bad concept, but it just seems Generic.

  Elena: There are several things wrong with this design. To start, this looks like she came from the middle east when in fact Elena is from Africa. Second, Elena practices an art called Capoeira. This is a style that mixes dancing with fighting. It involves moves that would be akin to breakdancing. Why is this a problem? Well, the pants look as if they would restrict her movement if she were to get into a fight, or even show off. You also made her much shorter than she is supposed to be. The actual story states that she towers over some of the guys even. The bottom line here: she tall as all get out. Use that in the design when you work on her. (also if you have her doing some breakdance flip that would also work. Capoeira is all about movement, and she is a free spirit so she would have a big grin on her face. My recommendation? Look at what actual Capoeira practitioners wear and put an African spin on it, and I think you will be onto something.

  Felicia: This one is the worst one by a mile. She looks like Ertha Kitt version of Catwoman. (that is not good by the way). The first thing to think about is that she is a Catwoman. Not a person in a fursuit (or half of one). The second thing to think about here is that Felicia is a Vegas star. She does performances, so she would need to be elaborate in the design. These are some fundamental things to think about when you design a character. Everything about this character should be fun. Also if you want to go with a seventies look, go all out. Give her that look that screams “I perform 70’s music in Vegas baby and can still kick your ass!” Nail that, and you got something here.
  I-no: There was not much wrong here. The only thing I saw was that she was wearing full gloves. Not sure if you have played guitar before, but I can tell you that that is hard with cut off gloves let alone full cover. If there were any problem here, I would say that, Yet again, it’s generic. You need to find a way to make her stand out. Something else to note here is that this is an anime fighting game where everyone looks pretty outlandish. I-no needs to follow suit with the theme of the game for her design to work.

  Overall: Many of the designs here aren’t exactly bad. They were pretty good. That said almost all of them suffered from a lack of character knowledge and being too generic. Fighting games focus almost entirely on characters, so they have to be amazing, or the game will flop. If any of these character designs were default costumes in a roster, they would never get picked just because of that. I get the goal that you are trying to accomplish, and honestly, it isn’t that hard to design a character to look excellent and memorable. Here are some things I would recommend for the others that you would want to tackle (if you continue this series):
  1) Study the character
  What I mean by this is not just to study the outfit and a little of the backstory. I say explore the moves that they would use in the game too. Sometimes the moves would tell you whether or not a costume would work or not. Also, there are cultural things that you could take from wherever they are from or even their fighting style.
  2) Make them stand out
  This is something that most people who try to redesign a character tend to forget. The characters have to at the start look cool at first glance. It only takes about five seconds before a player makes the decision that they want to play a character or not.
  3) Remember the theme of the game
  The reason I say this is because not everyone fits the same mold. An excellent way to figure out the overall theme of a game is to take a look at the poster boys (or girls) of a game. Look at their outfits and gear that they are using. That would give you a reasonably decent indicator for what you want for your design.

  I hope this helps you out and I look forward to seeing what else you come up with in the future.

Skriv en kommentar