Svamprikets GOTY-lista är något vi ska komma fram till tillsammans. Och ibland är inte det helt enkelt, vilket Svamppod-lyssnare fått en ganska stor inblick i. Men när krutröken har lagt sig och vi landar i den färdiga listan så känner vi oss ändå nöjda. Inte bara för att vi har en lista med tio riktigt bra spel, utan för att vi har lyckats med något som kan tyckas omöjligt: att förena flertalet olika preferenser och åsikter i en och samma lista. Och det lyckades vi med, även i år.

Här har ni dem, de tio bästa spelen enligt Svampriket 2014:

10

Det finns spelserier som jag alltid önskat att jag gillade, men aldrig kunnat få grepp om. Som Nintendofan har Super Smash Bros självklart varit en av dessa spelserier. Men i och med Super Smash Bros Wii U hände något. Plötsligt kändes allt rätt. Mer lättillgängligt. Jag såg att ett nästan skräckinjagande djup vilade under ytan, och såg fram emot dagen då jag kanske kunde ta mig an det. Men tills dess lyckas jag faktiskt spela Super Smash Bros Wii U som ett partyspel utan allt för höga frustrationsnivåer. Det här är versionen av Super Smash Bros som byggde en bro mellan djupet och lättsamheten för mig, även om jag inte kan sätta fingret på exakt vad det är som gjorde det.

av Tommy

9

Ordet som gör The Wolf Among Us så säreget bra är inte ”lila” (men poäng till Sintorn ändå!), det är ”atmosfär”. Vad Telltale lyckas så bra med är att göra sin alldeles egna tolkning av serieböckerna Fables ganska spretiga och skiftande stil – och serien har funnits i många år, så det är helt naturligt – och stöpa om det i ett format med massor av… just det, atmosfär. Atmosfär tjock nog att bre på mackan, skarp nog att skära limpan med, smakrik nog att ha i kaffemuggen. The Wolf Among Us är en närande, stabil men även lite okynnigt onyttig hotellfrukost. Och alla vet ju hur underbart hotellfrukost är.

av Anna

8

Som spelskribent är det något av mitt jobb att hålla koll på vad som är på väg och vad som verkar intressant. Men när vad jag trodde var ännu ett simpelt licensspel baserat på Sagan om Ringen slutade jag lyssna. Det var inte förrän snacket började gå om Nemesis-systemet som styr hierarkin bland orcherna i Mordor som jag spetsade öronen rejält. Dock trodde jag inte att det skulle vara mer än på sin höjd ett mediokert actionspel med en endaste intressant aspekt. Så fel jag hade. Shadow of Mordor är riktigt snyggt och stämningsfullt, har ett engagerande level- och uppdragssystem och ett stridssystem så tajt att det ger Arkham-spelen en rejäl match. Spelets största nackdel är den taffliga storyn som rent ut sagt är trist. Men väger man Shadow of Mordors många styrkor mot dess få svagheter hamnar det ändå på Svamprikets topp 10 för 2014.

av Niklas

7

Jag har aldrig varit en multiplayer-spelare. Jag har alltid varit på tok för dålig och spenderat majoriteten av tiden online med att dö. Därför är ingen mer förvånad än jag över att Titanfall kniper förstaplatsen på min lista över fjolårets bästa spel. Respawns har lyckats med konststycket att proppa sitt spel med en uppsjö olika funktioner och spelmekaniska element utan att tappa ett uns balans. Det är parkour och mechs och AIs och allt i en perfekt avvägd våldssymbios. Titanfall är helt klart förra årets bästa multiplayerspel och det sjunde bästa spelet, alla kategorier.

av Linus

6

Bayonetta 2 är något utav det häftigaste jag har upplevt i actionväg med en handkontroll i min hand. Varenda strid känns som en episk bossfight och jag själv känner mig tuffast i hela världen när jag avslutar den ena demons liv, efter det andra! Det är inget spel som du spelar för den fantastiska storyn utan du spelar det enbart på grund av det otroligt underhållande gameplayet. Bayonetta 2 var ett av de mest häftiga actionupplevelserna under 2014 och jag tror det kommer stå sig bra i många år framöver.

av Ludde

5

Tro mig när jag säger att jag förstår varför utomstående människor ifrågasätter både serien South Park, och spelet South Park: The Stick of Truth. Jag fattar hur det ser ut utifrån, och som bekant fick ju jag stånga mig halvt blodig för att få in spelet på vår topp 10. Men det skulle in, för så bra är det. Det är bra dels för att det till 100% känns som en förlängning av serien, både sett till hur det ser ut och hur det underhåller spelaren. Men som spel står det också på egna ben med en solid spelmekanik och en engagerande handling. Ja, jag sa det. Handlingen i The Stick of Truth engagerar och i spelarstolen kan du aldrig ana, men vill alltid veta vad som väntar runt hörnet. Serieskaparna Matt och Treys medverkan i spelproduktionen blev som allra mest tydlig i det avseendet, och det märks så väl att de båda har fingret på tv-spelspulsen och vet vad som fungerar, oavsett medium. Som flerfaldigt uttalat South Park-fan kommer jag aldrig kunna beskriva eller upplysa om spelet utan att få glåpord kastade efter mig från oinsatta, och det får jag leva med. Men enligt mig är South Park: The Stick of Truth det bästa som släppts under 2014.

av Anders

4

När ett spel får mig att känna. När ett spel får mig att gråta. När ett spel får mig att tänka. Då är ett spel riktigt bra. Valiant Hearts – The Great War är ett riktigt bra spel! Jag börjar mer och mer söka efter upplevelser när jag spelar spel. Visst är det jättekul med ett tajt gameplay och roligt plattformshoppande också, men ibland behöver jag något annat. Ibland behöver jag ett spel som Valiant Hearts. Det behöver ni också.

av Ludde

3

I mitt kanske sämsta spelår någonsin står Child of Light som den enda titeln som jag kan applicera ordet älskar på. Jag älskar Child of Light, som ett ensamt litet ljus i det mörker som för mig var spelåret 2014. Jag älskar hur Coeur de Pirate lyckas skriva ett av de bästa rollspelssoundtracken jag hört. Jag älskar hur den visuella presentationen leker med vattenfärger, och hur Auroras hår ser ut att vara gjort av levande målarfärg. Jag älskar hur rollspel fortsätter nå framgångar med det omgångsbaserade stridssystemet, och hur jag hade minst lika kul med Child of Lights strider som jag hade med förra årets Bravely Default. Jag älskar till och med hur man tog in Yoshitaka Amano för att leverera artwork.

av Tommy

2

Efter en vad som kändes som en evighetslång väntan dök äntligen Dragon Age: Inquisition upp och ringde på rollspelsdörren. Bioware presenterade ett enormt Thedas som fullspäckat med innehåll bjöd på en riktigt schysst domedagshandling med ett par hjälteskor att fylla av spelaren. Ett riktigt vackert spel ackompanjerat av ruskigt bra musik har gett nya fans av serien världen över. Själv är jag mer än nöjd med vad som hittills tagit runt 200 timmar av min spelvinter, och är mycket glad över att Dragon Age: Inquisition fått inta en mycket hedersvärd andraplats på listan.

av Sandra

1

Vi var många som knappt vågade hoppas att det till slut skulle komma ett vettigt spel baserat på Alien-universumet och det är en stor del förvåning som slungat upp Alien Isolation på vår förstaplats. Receptet för framgången är stämning, stämning och så tung stämning så du behöver machete för att ta dig igenom. Att stå med hjärtat i halsgropen och vänta på att sparstationen ska hinna klart när jag vet att Xenomorfen smyger bakom hörnet är en av de starkaste upplevelserna i ett spel på många år. Att spelet är så oförlåtande bidrar stort till att rädslan sipprar ut ur TVn och ner i magen på dig, du är aldrig säker. Molande känslor av rädsla och obehag har inte varit så njutbara sedan Silent Hill 2.

av Tobbe

Efter tunga påtryckningar så kommer här våra egna topplistor. Peter som inte kunde vara med i avsnittet kommer lägga fram sin personliga topp 10 och berätta hur fel vi andra hade nästa fredag.

Anders 3 Anders
1. South Park: The Stick Of Truth
2. Middle-Earth: Shadow of Mordor
3. Titanfall
4. This War Of Mine
5. The Wolf Among Us
Ludde Ludde 3
1. Valiant Hearts
2. Mario Kart 8
3. Bayonetta 2
4. Sunset Overdrive
5. Forza Horizon 2
Sandra 3 Sandra
1. Dragon Age: Inquisition
2. Valiant Hearts
3. Transistor
NiklasNiklas 3
1. Alien: Isolation
2. Middle-Earth: Shadow of Mordor
3. The Talos Principle
4. Mario Kart 8
5. Dark Souls 2
Tommy 3 Tommy
1. Child of Light
2. Wolf Among Us
3. Never Alone
4. Super Smash Bros Wii U
5. Mario Kart 8
Anna anna
1. The Wolf Among Us
2. Child of Light
3. Monument Valley
4. Valiant Hearts
5. The Sailor’s Dream
Tobbe 3 Tobbe
1. Alien: Isolation
2. South Park: The Stick of Truth
3. The Wolf Among Us
4. Far Cry 4
5. Dragon Age: Inquisition
Linus Linus 3
1. Titanfall
2. Far Cry 4
3. Alien: Isolation
4. Monument Valley
5. Valiant Hearts

Sist men inte minst så har vi folkets röst där ni, kära Svampriddare, har gemensamt röstat fram er egen topplista. Vinnaren är ett spel som inte ens kom in på vår topplista, vilket i sig är förträffligt, då subjektiva åsikter är något som Svampriket står upp för varje dag, varje vecka. Vi vill tacka er för deltagandet och på återseende nästa år.

fval

[poll id=”9″]