Fredagslistan

Minnesvärda licensspel

För en tid sedan publicerade min kära kollega Tommy ett inlägg som handlade om att licensspelen går en (förhoppningsvis) ljus framtid till mötes. Men ska vi vara ärliga, så har det faktiskt producerats en hel del bra spel genom åren, som har varit baserade på en licens. Allt är inte guld som glimmar i licensträsket, men allt är inte heller bajs som luktar illa.
Således tänkte jag här och nu, presentera mina favoriter när det kommer till licensspel. Istället för att rangordna dem, så får ni dem serverade i åldersordning. Vissa spel har kommit till flera plattformar, men jag listar de versioner som jag har spelat. Varsågoda!

North and South – Amiga 500 1989
Baserat på den belgiska serien Les Tuniques Bleues, eller som den hette i Sverige “Blårockarna” . Detta är ett spel som du ska spela tillsammans med, eller rättare sagt, mot en vän. Ni tar på er, antingen rollen som nordstatare eller sydstatare och sedan  kan kampen om Amerika börja. Och vilka kamper det kunde bli. Många sena nätter och många sura miner blev det. Än i dag är detta det spel, som jag avskyr mest att förlora i. Vill minnas att jag även inhandlade detta till mitt NES, men det var inte alls lika roligt. Detta kan vara det enda spelet som är bättre på dator än på konsol 😉

Ducktales – NES 1990
Kommentarer är väl egentligen överflödiga. Finns väl inte en enda gamer värd namnet, som inte har en relation till detta spel och med största sannolikhet är det en kärleksrelation. Skulle det vara som så, att du aldrig har testat på detta eminenta plattformsäventyr, signerat Capcom,  råder jag dig att se till så att det blir ändring på det. Jag lovar att du inte kommer bli besviken. Ja just det, jag höll på att glömma! Ducktales kan ha den bästa spelmusiken ever!

Castle Of Illusion: Starring Mickey Mouse – Mega Drive 1990
Mitt favoritspel till konsolen. Jag har försökt komma på vad det är med detta spel som jag finner så fantastiskt, men kan inte riktigt sätta fingret på vad. Jag tror det har att göra med att det var det första spelet jag inhandlade till Mega Driven och att det visuella slog mig med häpnad, jämfört med vad jag tidigare hade förlustat mig med på mitt NES, plus att det var väldigt roligt. När jag idag, 24 år senare, ser tillbaka på det blir jag varm inombords, men det bör tilläggas att jag idag finner Musses fåniga leende lite irriterande. Varför i helvete ser han så jävla glad ut egentligen? Hans flickvän har blivit kidnappad och en massa sattyg vill ha ihjäl honom! Det är nästan så att jag tror att den gode herr Pigg, har tagit någon slags olaglig substans.

Batman – Gameboy 1990
Jag minns så väl hur jag fick händerna på detta spel. Det kom ända från USA. Jag hade en kompis vars far, arbetade som pilot och hans rutt var till USA, så allt som oftast skickade jag med honom pengar, så han kunde inhandla spel till mitt Gameboy, som inte bara var billigare, utan även i många fall, ännu ej hade släppts i Sverige.
Batman var alltså ett sådant spel. Spelet är baserat på filmen från 1989 och det kan beskrivas som ett Super Mario Land med attityd. Plus att det har ett fantastiskt soundtrack!

Chip n’ Dale Rescue Rangers – NES 1991
Ett spel baserat på en Disneylicens och utvecklat av Capcom. Något vi känner igen frn ett spel tidigare i listan?
Hur som haver, detta är ett otroligt välgjort plattformsspel och det ser förbannat bra ut, för att komma från den gråa lådan. Men det är inte det väsentliga och inte alls orsaken till varför jag har med spelet på denna lista.
Anledningen till att dett finns med stavas co-op! Vill du verkligen veta vad det innebär att ha kul tillsammans med en vän framför ett TV-spel, då ska du stänga av Gears Of War 2 och istället spela igenom Rescue Rangers. Det riktigt skriker spelglädje från den kassetten!

Aladdin – SNES 1994
Istället för att jag ska ordbajsa om hur bra jag tycker att detta (vänta lite nu, har vi hört det här förut?) Disneyspel signerat Capcom är, tycker jag att du surfa in på RetroResan och lyssna på Anders och Samsons episka Aladdinavsnitt!

Star Wars – Shadows Of The Empire – N64 1997
Jag ska vara helt ärlig nu. Om jag skulle spela detta spel idag, så skulle jag förmodligen hata det! Jag skulle kräkas på den usla kontrollen, och då menar jag inte själva N64-kontrollen  för den älskar jag, utan kontrollen av karaktären med det smått fantastiska namnet Dash Rendar, för jag vet med mig att jag tyckte den var retsam redan då. Men det sket jag i, för det ett Star Wars-spel, för tusan! Det utspelar sig mellan, om jag inte minns helt fel, Rymdimperiet slår tillbaka och Jedins Återkomst och det är mycket därför jag känner kärlek till detta licensspel. Det erbjöd mig ännu mer av den plats jag älskar mest. En plats som ligger i en galax lång, långt borta.

Batman Arkham AsylumXbox 360 2009
Detta är inte bara ett otroligt bra licensspel, utan det var även GOTY 2009, om ni frågar mig och det skulle med lätthet hamna på topp 10 om jag någon gång skulle lista mina bästa spel någonsin. I mina ögon är detta ett nästintill perfekt spel. Jag är så otroligt pepp på uppföljaren så det nästan är lite fånigt!

Toy Story 3 – Xbox 360 2010
Tänk om fler spelutvecklare av idag skulle ta sig an ett spel riktat mot en yngre målgrupp som det görs här. Toy Story 3 är inte bara ett väldigt underhållande äventyr, där du får vara med om Woodys och Buzz eskapader från filmen. Nej, det innehåller även en liten sandlåda, som kan vara det mest genialiska en spelutvecklare av ett “barnspel” har kommit på. Du kan förlusta dig i denna sandlåda i timmar. Sandlådan är en Vilda Västernstad, så det känns som ett Red Dead Redemption, fast i ett barnvänligtformat och i många anseenden ett lite roligare plats att vara på!

Kan man nu dra några slutsatser efter att jag har gått igenom mina favoriter bland licensspelen? Ja, Disney och Capcom verkar vara bra ingredienser för att det skall bli en lyckad spelupplevelse och att Läderlappen är en tacksam karaktär att göra ett bra spel av! Vidare ser vi ett glapp från slutet av 90-talet fram tills idag, då det inte verkar ha kommit några bra licensspel?  Men som sagt, detta är mina åsikter, vilket är ditt bästa licensspel?

Inga kommentarer

 1. André Lundahl skriver:

  Batman: Arkham Asylum är definitivt ett av de bästa licensspelen i alla fall, förmodligen det bästa.

  Saknar förresten GoldenEye 007 på listan!

 2. Ludde Lundblad skriver:

  @André – TOKFAIL på mig! Klart Goldeneye skulle ha varit med 😛

 3. Niklas (Kraid) skriver:

  Kan inte annat än att hålla med om att de alla är bra licensspel. Toy Story 3 har jag inte provat, men alla de andar är riktigt härliga spel. Favoriterna blir självklart Duck Tales, Batman: Arkham Asylum (Åh! Vad bra det är!) och North & South. Älskar när man attackerar med hästar på slagfältet och de springer rätt ner i floden med fanfaren ljudandes. RATARATARATARATARATARATARATARATARAAAAAAA *plums*

 4. Adam skriver:

  Riddick: Escape from butcher bay

 5. Tommy Håkansson skriver:

  Ja! Goldeneye! FFS! 😀
  Då får finkamma Gamerankings nästa gång, Ludde.

  Och ja, Butcher Bay såklart. Nämnde jag ju i min licenstext.
  Men det är ALLTID saker man glömmer när man ska lista skit.

 6. Adam Pärsson skriver:

  Jag har inte spelat Riddick: assault förresten. Hur står det sig i jämförelse?

 7. Ludde Lundblad skriver:

  Som sagt, tokfail med Goldeneye, men å andra sidan var det bara multiplayern man spelade 😛
  Jag har inte spelat något av Riddick-spelen, därför saknas de på listan!

 8. Tobias Borg skriver:

  Haha, nu kom jag att tänka på the angry nintendo nerd’s recension på Ghost Busters till NES.

  Och ett jävligt kul licensspel är faktiskt arcad-Terminator-spelet, där man får hålla i en UZi (eller motsvarande vapen) och skjuta hej vilt. Och där kan vi snacka co-op, och för bara en femma per skalle dessutom.

  Jag vill även minnas att Breath of Fire-spelen är baserade på någon manga/anime-serie och kanske därför borde passa in i listan? Och vart fan är Pokémon? 😀

 9. Tommy Håkansson skriver:

  Pokémon? Pokémon är för tusan inte baserat på något! 😀
  Spelet kom först, sedan kom animen och filmerna.

 10. Tobias Borg skriver:

  Ahh, my bad. På tal om ingenting, så suger New Vegas pung jämfört med Fallout 3 och jag är väldigt besviken. Planeras det någon fyra vad ni vet? Dom borde göra en (bra) film baserat på Fallout 3. Det hade varit den näst bästa filmen i världen, strax efter Das Boot.

 11. Tommy Håkansson skriver:

  Håller med om att New Vegas var lite av en besvikelse. Konstigt nog blev jag mest besviken på att det var så otroligt likt Fallout 3. Det känns inte som att man fick något nytt alls, och till slut g av jag upp när jag bara hade otroligt tråkiga quests på listan. En fyra kommer garanterat, även om inget utannonserats. Och då säkerligen med samma motor som Skyrim.

 12. Adam Pärsson skriver:

  Pokémon är baserat på verkligheten!

 13. Tobias Borg skriver:

  Skyrim <3

  Det är nog spelet som kommer att få mig att köpa speldator igen. Spela ett sådant, förhoppningsvis, episkt spel på en konsol från 2005 känns fel.

 14. Johannes skriver:

  Du glömde Blade Runner också! 🙂

 15. Resident Leever skriver:

  Trevligt, listan kan göras lång egentligen! Här har du ett gäng:
  Astro Boy (GBA), Power Rangers (GG), TMNT 3 (NES), Moonwalker (Arkad), Aliens (Arkad), UN Squadron/Area 88 (SNES), Macross (SNES), Bucky o’Hare (NES), Star Wars: KOTOR (PC), Tie Fighter (PC), The Simpsons (Arkad), Willow (NES), Marvel vs. Capcom-serien, X-Men 2 (MD), Yu Yu Hakusho (MD), Kingdom Hearts, Rainbow Six (PC), Indiana Jones (PC).

Skriv en kommentar