Nintendo redovisar sitt tredje raka år av förlust, och Wii U-försäljningen sjunker till rekordlåga nivåer. Internets alla forum fylls av Nintendoismens apologeter och cyniska kritiker, som alla plötsligt är hobbyspecialister och vet – till skillnad från Nintendos egna analytiker och strateger – exakt vad motgångarna beror på och hur Nintendo måste agera. Och om det här hade varit under N64- eller Gamecube-eran hade jag förmodligen anslutit mig till dem med min åsikt. Ja, jag deltog till och med i de här diskussionerna när jag kände mig manad att försvara Wii och 3DS mot kritik. Men nu är jag snart 30 år gammal, och vet bättre. Jag frågar mig själv varför jag ska bry mig, och kommer inte på något svar.

Varför ska jag bry mig om hur bra det går för Nintendo?
Det brukade kännas så självklart, att man skulle försvara sin konsol. Och visst, om någon i min direkta närhet säger något jag inte tycker stämmer talar jag ut. Men jag söker inte upp det. Jag bryr mig helt enkelt inte om hur Wii U säljer, och vad folk tycker längre. Den enda försäljningssiffran som är relevant för mig är +1 som jag köpte, och som nu står under min TV. Varför ska jag bry mig om att andra ska köpa den? Hur gynnar det mig? Skulle Mario Kart 8 blivit ett så mycket bättre spel om Nintendo hade sålt 10 miljoner Wii U vid det här laget? Varför ska jag bry mig om hur bra det går för Nintendo? Jag äger inga aktier i det företaget. Och de lär knappast gå i konkurs den här generationen.

Men Tommy, om konsolen säljer mycket kommer det fler bra spel till den från tredjepartsutvecklare! Jo, visst. Titta på alla mängder av fantastiska konsolexklusiva tredjepartstitlar till den framgångsrika Wii. Åh, vänta, de existerar knappt. Tredjepartsutvecklarna kommer inte utveckla till Wii U, oavsett hur bra den säljer. Så fler sålda Wii U är förmodligen inte lika med fler bra spel. Nintendos konsoler är Nintendomaskiner, för Nintendos spel. Och jag ser inte att Nintendo skulle sluta leverera spel till Wii U. Speciellt inte när de måste bära den själva och det sätts press på dem. Och det är därför jag inte kan bry mig om hur mycket Wii U säljer. För oavsett vad, så kommer spelen jag vill spela levereras.