Omröstning

Välj mitt sommarspel 2014

Vi har alla de där “sommarspelen”, de som man tar tag i när allt det andra lagt sig. Det kanske är ett spel som man spelat flera gånger förut, eller ett rollspel som fått ligga på hyllan alldeles för länge. Oavsett vad så är jag av uppfattningen att de flesta som spelar tv-spel på någorlunda regelbunden basis har nostalgiska minnen av ljumna sommarnätter, svettiga handkontroller och glappande persienner.

Rockband och Super Metroid är fantastiska spel förknippade med sommaren och ledighet
Jag har flera egna sommarspel. GTA: Vice City, Rockband och Super Metroid är alla fantastiska spel förknippade med sommaren och ledighet. Men under förra sommaren bröt jag traditionen, eftersom #1år0spel pågick. Jag ska inte påstå att jag gick miste om något fantastiskt, för min sommar 2013 var jättebra. Men det känns som jag är en upplevelse fattigare. Och jag vill inte sitta med samma känsla i kroppen när denna sommar barkar mot höst och rusk. Så när jag nu går på semester på fredag så avser jag att spela en hel del under denna ledighet. Men sommarspelet för mig är något som man riktar in sig speciellt mot, likt ett projekt. Och därför behöver jag välja ut ett spel att fokusera på i sommar. Eller rättare sagt: ni får göra valet åt mig.

Här nedan presenterar jag tre starka kandidater till mitt sommarspel 2014. Jag presenterar inte fler, eftersom dessa tre är något som jag vill och kan spela. Ni får gärna diskutera andra alternativ bland kommentarerna, men det är dessa tre jag väljer mellan. Jag låter omröstningen leva i en vecka, för efter det har jag redan gått på min ledighet och troligtvis redan installerat spelet i fråga.

Final Fantasy VIII (Playstation)

I och med Retroresans sagostunder har jag täckt upp mycket av Final Fantasy-katalogen, i alla fall av de spel som folk anser att man ska ha spelat. Men eftersom jag har spelat Final Fantasy 4-5-6-7 och 9 så finns det ett litet hål, format som en 8. Enligt vissa är Final Fantasy VIII det bästa i serien, enligt andra kan man lika gärna hoppa över det. Jag vill spela det, men frågan om det blir under denna sommar som det händer lämnar jag till er.

Civilization V (PC)

Att fråga om jag borde börja spela Civilization är egentligen som att fråga om jag borde börja knarka lite. För det är min hittills enda erfarenhet med serien; att det upplevs som virtuellt knark (jag har aldrig knarkat men jag har hört att det kan vara rätt beroendeframkallande). Första kontakten med Civilization-serien blev så intensiv, så magisk, att jag inte kunde sluta spela förän flera, flera timmar senare. Så om jag tycker bra om spelet och genren är egentligen inte ens en fråga, men jag vill sjunka in i det ytterligare och då krävs tid. Tid som jag har lite extra av under sommaren. Men det är ni som gör valet.

Alan Wake (360)

Kanske inte ett sommarspel när man ser till miljö och setting. Men det här är ett spel jag alltid avsett att spela “någon gång när jag har tid”. Dessa stunder inträffar inte så ofta, troligtvis bara under sommar och semester. Men det är ju vad det hela handlar om denna gång, så tajmingen är perfekt. Alan Wake är nämligen ett av de spelen jag verkligen vill ha spelat innan jag lämnar den gångna generationen tv-spel bakom mig. Och det var inte förrän ganska nyligen som jag skaffade mig en fungerande Xbox 360, så jag har inte kunnat spela det ordentligt förrän nu. Men som sagt, det är ni som gör valet.

Så, varsågoda att rösta.

Vilket spel ska jag spela i sommar?

 • Final Fantasy VIII (53%, 73 röster)
 • Civilization V (26%, 36 röster)
 • Alan Wake (20%, 28 röster)

Röster: 137

Loading ... Loading ...

Kommentera gärna om mina val och era eventuella bättre alternativ. Och vad spelar ni själva denna sommar?

Kommentarer

 1. Stossi skriver:

  Är ett stort fan av de gamla Final Fantasy-spelen, speciellt sexan som är ett sommarspel för mej eftersom jag spelade det på sommarloven när jag var liten. Det enda av dessa gamla FF-spel jag inte föll för var just åttan. Minns att det var sjukt sega filmsekvenser i striderna, skitskumt. Jag röstar för Alan Wake eftersom det är ett spel jag själv har i hyllan som väntar och det verkar ju vara ett litet mästerverk!
  Trevlig sommar vilka spel det än blir 🙂

 2. RickieSix skriver:

  Egentligen skulle jag rösta på FF8, men det förutsätter nästan en specialpodd så vi alla får höra om sjabraket.

  Men jag misstänker att du ska spela i lugn och ro, i egen takt. För att inte timmarna ska slukas allt för mycket så går min röst till Alan Wake. Bra spel, levde kanske inte upp till hypen, som man bör ha provat innan man plockar ner skylten.

 3. Careface skriver:

  FF8 plus fristående sagostund!

 4. Bubbowie skriver:

  Jag lägger min röst på Alan Wake, eftersom stämningen är lika tät som i ovan nämnda Super Metroid, men på ett annat vis. Jag kände hela tiden att jag spelade en roman av Stephen King, som är lite av en husgud hos mig. Men glöm inte att dra ner de två sista episoderna, som av någon knepig anledning (girighet) inte ligger på skivan. Hoppas det blir en grym spelsommar för er alla på riket. Själv stångar jag pannan blodig med trials fusion

 5. Nate Traveller skriver:

  Alan Wake är väl kanske inte världens bästa spel och det har givetvis sina skavanker, men det är ett alldeles fantastiskt stämningsfullt spel som förtjänar att spelas. Det är dessutom inte ett alldeles uppenbart val heller och därför röstar jag givetvis för det! 🙂

 6. Niclass skriver:

  Jag röstade Civ 5 för det är ett fantastiskt spel som man får bli beroende av. Glöm inte att äta och dricka bara!

  Själv så spelar jag Turtles in Time och Chrono Trigger just nu 🙂

 7. Tompacc skriver:

  Visst vore FF mysigt att gotta ner sig i men jag vet själv hur lång tid man kan sitta med Civ utan problem och tror det skulle funka kanon som sommarspel. Att det går att spela i Lungt tempo osv med gör det extra härligt för en lång och skön sommar! Alan Wake känns lite för kort och simpelt för att verkligen sätta tänderna i ordentligt, ett spel som fungerar utmärkt att spela en 40 min i taget lite då och då mera.
  Vad det än blir så glad sommar! 🙂

 8. Hjorten skriver:

  Börja med Alan Wake, det bränner du av på ett par kvällar (helst nätter) bara. Härligt spel med fantastisk stämning. Efter det tycker jag du ska grotta ner dig i Civ 5. Men var beredd på att allt det där andra du tänkt göra under semestern inte ens finns på kartan längre!

 9. John Stenander skriver:

  Om du kör FFVIII så är jag med dig på det och gör det samma, Alan Wake är riktigt dåligt och Civ V har jag kört till förbannelse (men gud vad bra det är). Civ V är klart det bästa av de där spelen och börjar du med det så kan du ju glömma att göra något annat alls i sommar.

 10. Henrik Blomgren skriver:

  Utav de du nämner är FF8 det givna valet. Lagom långt, lagom irriterande och med lagom mjuka karaktärer.

  Själv så kommer jag nog ha ganska stort fokus på något MMO. Om en kamrat vill spela FF14 så ska jag göra det.

  Annars så får vi se om jag förlänger Wildstar med 30 dagar. Då jag ju faktiskt gillar det.

  Annars så ska mitt spelande bestå till större delen av Tales of Graces F, Necrodancer och när jag får tillräckligt med pengar så kommer det bli en hel del SNES spelande.

 11. Mister Manners skriver:

  Den lilla tiden jag hinner spela tillägnar jag Final Fantasy 7 och Mario Kart 8! Så jag röstar på Final Fantasy 8! 😀

  Lycka till, och njut av sommaren!

 12. kb steamroller skriver:

  FF8! sagostund på det med 😉

 13. JohnFooo skriver:

  Hoppas Alan Wake vinner, med den enkla anledningen att det är ett ganska klockrent sommarspel, i alla fall i konkurrens med Civ V och Final Fantasy VIII.

  Min motivering:

  Final Fantasy VIII är, som alla andra FF-spel som kommit efter sjuan, en stor vattendelare. Inget dåligt spel, men inte alls som sjuan, på gott och ont. Det stora minuset för spelet som “sommarspel” är dock i min mening att det kanske är lite för långt för att spela på sommaren. Men du hade ju tid, så visst. Men det är ändå ganska långt.

  Civ V är det bästa spelet av dessa tre, enligt mig. Men det kanske sämsta sommarspelet. Civ V landar ju i samma fack som monster som Football Manager dvs spel som aldrig släpper taget om dig när du väl börjat. “Bara en turn till” har man ju tänkt många gånger. En fråga om investerad tid här också. Sommaren kommer inte räcka till för detta spelet. Tro mig.

  Alan Wake är dock perfekt som sommarspel. Tänk en juli/augustikväll när regnet precis slutat, det är mörkgrått på himlen och våt asfalt fyller luktsinnet. Då passar få saker bättre som att krypa ner i soffan framför ett äventyr som klockar in på en 9-10 timmar(om jag minns rätt) och ändå, tiden till trots, har en ganska bra story och stämningsfull miljö i sig. Spelet är också uppbyggt lite som en tv-serie då varje kapitel börjar med en “previously on Alan Wake…”-grej.

  När jag nu ser hur röstningen ser ut än så länge så ser det dock mörkt ut för Alan Wake. Men men! Är ju ett par dagar kvar 🙂

 14. Jerry Olsson skriver:

  Va, ingen Tintin i Tibet? 😉
  Skämt åsido, jag valde FF8. Utan konkurrens.

 15. Robin Niklasson skriver:

  FFVIII och någon form av sagostund 😀

 16. Ruben skriver:

  Det är inte bra att knarka, så Civ V går bort (förslagsvis tills du praktiserar bättre självkontroll).

  Alan Wake är väl knappast så långt att du behöver göra det till ett sommarprojekt? (JohnFooo har däremot lyckats övertyga mig om Alan Wake + regning kväll.)

  Final Fantasy 8… Ur en ren kompletistisk synvinkel så är det ett självklart val. Du har dessutom mycket tid, och rollspel tar tid. Dessutom kan du äntligen få diskutera del 8 med Samson. Men framförallt: du slipper äntligen att spela för att göra en veckovis summering i sagoform av dina intryck.

 17. Kim "Kimus" Söderström skriver:

  Bara att hålla med föregående talare.
  Civ V är mer eller mindre ett halvårsprojekt och omspelningsvärdet – ja, det behöver vi väl inte ens tala om? =)

  Alan Wake? Helt okej, men det är på tok för kort för att kunna klassas som sommarspel.
  Det går i princip att klara på 3-4 dagar och är enligt mig ett ypperligt höstspel.

  Final Fantasy 8 är det naturliga valet.
  Rent backlog-mässigt är det ju här du bör hugga i och spelets längd är perfekt för en sommar.
  Jag avnjöt själv FF8 under en sommar och tillhör de RPG-fans som faktiskt tycker väldigt bra om det av ett flertal skäl.
  Sedan ser vi ju alla fram emot att få höra vad du tycker då det råder viss oenighet om FF8.

  Avslutningsvis hade det varit kul att få tampas med dig i Civ: Beyond Earth i vinter. =)

 18. Niklas A skriver:

  Självklart FFVIII Anders, länge har jag väntat på att du ska spela det 😉

  • Anders Brunlöf skriver:

   Kul att du besöker Svampriket Niklas! Vi kanske kan spela det tillsammans några timmar när jag kommer hem under semestern? Final Fantasy VIII och jägermeister låter i detta nu väldigt lockande 🙂

 19. Jonas skriver:

  ALAN WAKE!

Skriv en kommentar