Vi har alla de där ”sommarspelen”, de som man tar tag i när allt det andra lagt sig. Det kanske är ett spel som man spelat flera gånger förut, eller ett rollspel som fått ligga på hyllan alldeles för länge. Oavsett vad så är jag av uppfattningen att de flesta som spelar tv-spel på någorlunda regelbunden basis har nostalgiska minnen av ljumna sommarnätter, svettiga handkontroller och glappande persienner.

Rockband och Super Metroid är fantastiska spel förknippade med sommaren och ledighet
Jag har flera egna sommarspel. GTA: Vice City, Rockband och Super Metroid är alla fantastiska spel förknippade med sommaren och ledighet. Men under förra sommaren bröt jag traditionen, eftersom #1år0spel pågick. Jag ska inte påstå att jag gick miste om något fantastiskt, för min sommar 2013 var jättebra. Men det känns som jag är en upplevelse fattigare. Och jag vill inte sitta med samma känsla i kroppen när denna sommar barkar mot höst och rusk. Så när jag nu går på semester på fredag så avser jag att spela en hel del under denna ledighet. Men sommarspelet för mig är något som man riktar in sig speciellt mot, likt ett projekt. Och därför behöver jag välja ut ett spel att fokusera på i sommar. Eller rättare sagt: ni får göra valet åt mig.

Här nedan presenterar jag tre starka kandidater till mitt sommarspel 2014. Jag presenterar inte fler, eftersom dessa tre är något som jag vill och kan spela. Ni får gärna diskutera andra alternativ bland kommentarerna, men det är dessa tre jag väljer mellan. Jag låter omröstningen leva i en vecka, för efter det har jag redan gått på min ledighet och troligtvis redan installerat spelet i fråga.

Final Fantasy VIII (Playstation)

I och med Retroresans sagostunder har jag täckt upp mycket av Final Fantasy-katalogen, i alla fall av de spel som folk anser att man ska ha spelat. Men eftersom jag har spelat Final Fantasy 4-5-6-7 och 9 så finns det ett litet hål, format som en 8. Enligt vissa är Final Fantasy VIII det bästa i serien, enligt andra kan man lika gärna hoppa över det. Jag vill spela det, men frågan om det blir under denna sommar som det händer lämnar jag till er.

Civilization V (PC)

Att fråga om jag borde börja spela Civilization är egentligen som att fråga om jag borde börja knarka lite. För det är min hittills enda erfarenhet med serien; att det upplevs som virtuellt knark (jag har aldrig knarkat men jag har hört att det kan vara rätt beroendeframkallande). Första kontakten med Civilization-serien blev så intensiv, så magisk, att jag inte kunde sluta spela förän flera, flera timmar senare. Så om jag tycker bra om spelet och genren är egentligen inte ens en fråga, men jag vill sjunka in i det ytterligare och då krävs tid. Tid som jag har lite extra av under sommaren. Men det är ni som gör valet.

Alan Wake (360)

Kanske inte ett sommarspel när man ser till miljö och setting. Men det här är ett spel jag alltid avsett att spela ”någon gång när jag har tid”. Dessa stunder inträffar inte så ofta, troligtvis bara under sommar och semester. Men det är ju vad det hela handlar om denna gång, så tajmingen är perfekt. Alan Wake är nämligen ett av de spelen jag verkligen vill ha spelat innan jag lämnar den gångna generationen tv-spel bakom mig. Och det var inte förrän ganska nyligen som jag skaffade mig en fungerande Xbox 360, så jag har inte kunnat spela det ordentligt förrän nu. Men som sagt, det är ni som gör valet.

Så, varsågoda att rösta.

[poll id=”6″]

Kommentera gärna om mina val och era eventuella bättre alternativ. Och vad spelar ni själva denna sommar?