Idag är det World Suicide Prevention Day. Om så för en dag måste vi öppna dörren och sopa bort skulden och skammen som så länge varit förknippad med självmord och självmordstankar. Mitt sätt är att skriva en kort krönika och sprida den till er med förhoppningen att vi tillsammans kan försöka göra en skillnad för personer som just nu befinner sig i mörkret.

Det är tabu att prata om att inte vilja leva längre, trots att fyra personer i Sverige begår självmord varje dag och trots att självmord är den vanligaste dödsorsaken hos 15-24-åringar. Varje dag möter vi potentiellt sett personer som allvarligt funderar på att avsluta sitt liv.

Det är fullt möjligt att hjälpa och stötta
Vi får inte lämna människor att slåss mot depression och självmordstankar ensamma. Inte bara idag utan alla dagar måste vi finnas där, våga prata om och inte blunda inför de känslor och tankar som leder till ett avslutat liv. Det är fullt möjligt att hjälpa och stötta, om det så bara är att finnas där för en stund. Det kan bokstavligt talat vara skillnaden mellan liv och död.

Om du själv är i behov av hjälp och stöd, tveka inte att ta kontakt med någon av de organisationer som finns till hands. Du är inte ensam. Och ta hand om varandra där ute i verkligheten – ingen annan kan spela just din roll i livet.