Mega Man ligger ju som bekant väldigt nära hjärtat på de flesta i redaktionen. Historien som började som ett tilltänkt arkadspel i mitten av 80-talet har haft sina toppar men också sina dalar. Även om NES-serien mjölkade samma koncept i sex spel så höll den sig till samma stilgrepp, något som omslagen på spelkartongerna knappast kan beskyllas för.

Mega Man
Släpptes 13/12 1989 i Sverige

mm1_us  mm1_pal
mm1_jp

Alla har ju sett det katastrofala omslaget till den amerikanska utgåvan, ett omslag så fult och så fel att det uppnått kultstatus. Det japanska omslaget satte en standard som Rockman-serien sen höll sig till, en mangaestetik som i mitt tycke är en aning för barnslig. Guldkornet här är den europeiska kartongen, bilden finns i sin helhet HÄR och det faktum att den är målad ”på riktigt” gör den än mer fantastisk. Hade jag hittat någon som sålde den i större format hade den hamnat på väggen hemma.

Mega Man 2
Släpptes 14/12 1990 i Sverige

mm2_us  mm2_pal-1
mm2_ger  mm2_jp

Amerikanska omslaget tar ett litet steg framåt men de har fortfarande inte fattat att pickadoller inte är inblandade i Mega Mans värld, och varför gömmer sig Dr Light bakom (vad jag tror är) Crash Man? Vad är det för fel på Mega Mans fot? Den europeiska versionen är i mitt tycke den bästa om än långt från det första spelet, förutom i Tyskland, där fick de en hädelse till omslag. Vad hände där? Varför är Mega Man livrädd? Varför flyger Gutsdozer omkring i luften? I Japan spinner de vidare på sin stil och jag tycker nog det här omslaget är ett steg framåt.

Mega Man 3
Släpptes 20/2 1992 i Sverige

mm3_us  mm3_pal

mm3_jp

Det känns som de siktade på en mer realistisk stil i USA den här gången. Mega Man ser hyfsat rätt ut, förutom derp-ansiktet och en uppenbar skrevfascination som drar ner hela omslaget. I Japan hade jag hellre sett bilderna i bakgrunden få ta plats. Skuggan i bakgrunden är ju Gamma, kan det vara så att de i europeiska omslaget försökte få med honom och gav en sinnessjuk Dr Wily Heihachi-frisyr för att efterlikna det?

Mega Man 4
Släpptes 20/2 1992 i Sverige

mm4  mm4_jp

Nu börjar Capcom blir trötta, samma omslag i både USA och Europa. Varför står Pharao Man på taket av ett fruktansvärt litet slott, eller är han gigantisk? Omslaget är lika fult och tråkigt som snigeln på berget, och det är tur att de i Japan skärpt till sig och levererar ett Rockman-omslag som jag förväntar mig att det ska se ut.

Mega Man 5
Släpptes 18/11 1993 i Sverige

mm5  mm5_jp

Det verkar som att Capcom USA bestämt sig för hur Mega Man ser ut, samma design som i fyran och samma tokdryga smil, det halvdåliga omslaget i USA återanvänds återigen i Europa dessutom. I Japan känns kartongen också lite trött, det är Rockman och bossarna helt enkelt. Men vad är grejen med en missilspets med frack och mustasch?

Mega Man 6
Släpptes aldrig i Sverige

mm6  mm6_jp

Seriens sista del på NES introducerade lite nyheter som flera vägar genom en bana och förmågan att flyga. Intressant på det gemensamma USA/EU-omslaget är att Mega Man är röd och att de gett honom en hand igen, tillbaks till pickadollerna alltså. Logotypen för Mega Man förändras mellan varje spel men loggan på titelskärmen i spelen är alltid samma, den som det första Mega Man hade på omslaget. I Japan däremot har de konsekvent kört på samma logotyp. Det här japanska omslaget är dock det tråkigaste i serien och det blir aldrig tufft och episkt av att sätta en bild på jorden bakom.

Om du har en fundering över hur de här omslagen kom till så kan du läsa om det HÄR.
Vad har ni för favoritomslag, eller kanske värsta omslag?