Fallout 4 är äntligen här och det känns som att varenda spelintresserad kotte just nu ränner omkring i ödemarken och samlar kapsyler, klubbar supermutanter och halsar Nuka Cola. Som bekant är det 1950-talets efterkrigstid i USA som genomsyrar samhället även långt efter det att civilisationen sprängts i småbitar. Därför är det även musiken från den här tiden som forfarande hänger kvar och spelas på stationen Diamond City Radio. Denna vecka listar vi därför de låtar som bäst beskriver ödemarken i Fallout 4.

Uranium Fever – Elton Britt

Uranium fever has done and got me down
Uranium fever is spreadin’ all around
With a Geiger counter in my hand
I’m a-goin’ out to stake me some government land
Uranium fever has done and got me down

Eftersom atombomben på många sätt var avgörande för slutet av andra världskriget spelade den en stor roll i efterkrigstidens populärkultur. Uranium Fever handlar om hur Elton Britt likställer jakten på uran med guldrushen, men kan lika gärna appliceras på det hårda livet i postapokalypsens ödemark.

Crawl Out Through the Fallout – Sheldon Allman

Crawl out through the fallout, baby
When they drop that bomb
Crawl out through the fallout
With the greatest of aplomb
When your white count’s getting higher
Hurry, don’t delay
I’ll hold you close and kiss those
Radiation burns away

Hade jag blivit kvar på utsidan när valven stängdes i samband med att atombomberna briserade hade jag också velat att min käresta skulle komma ut och hänga med mig. För oavsett hur jävligt det är på utsidan så är det banne mig ännu värre i valven.

Atom Bomb Baby – The Five Stars

Atom bomb baby, boy she can start
One of those chain reactions in my heart
A big explosion, big and loud
Mushrooms me right up on a cloud

Hur beskriver man sitt kärleksintresse i Fallouts ödemark? Med atombombsreferenser, såklart! I en tid där radioaktiviteten bokstavligt talat genomsyrar allt i samhället passar det ypperligt att ens käresta detonerar atombomber i hjärtan istället för att sätta dem i brand.

The Wanderer – Dion

Oh well, I roam from town to town
I go through life without a care
And I’m as happy as a clown
I with my two fists of iron and I’m going nowhere

Få människor är så ensamma som spelarkaraktären i Fallout. Med enstaka kompanjoner utforskar hen ödemarken i jakt på såväl mänsklig (muterad eller vanlig) värme som kapsyler och ammunition. Men skulle det vara någon som jiddrar, ja då kan de räkna med att få smaka knogmacka.

Pistol Packin’ Mama – Bing Crosby & The Andrew Sisters

Lay that pistol down, babe
Lay that pistol down
Pistol packin’ mama
Lay that pistol down

Pistol Packin’ Mama kanske inte passar alla karaktärer i Fallout, men när låten spelas på radion känns det känner sig min pistolviftande före detta småbarnsmamma helt hemma i ödemarken.