Jag räknar med att Wii har levt klart nu. Visst har det släppts spel som The Last Story och Pandora’s Tower, men jag tror historien kommer betrakta Skyward Sword som konsolens sista stora spel. Därför känner jag att det är dags att dra en Wii-lista, lite som jag drog en DS-lista. Men i stället för de tio bästa spelen tänker jag ta mina fem favoritpärlor som alldeles för få verkar medvetna om. Fem av titlarna alla måste ha spelat innan de får säga att Wii inte har några bra spel som inte är från Nintendo. Det bestämmer jag som Svamprikets Wii-expert.

#5 – Zack & Wiki: Quest For Barbaros’ Treasure
Okej, det är säkert en del av er som hört om det här spelet. Men jag undrar hur många som dessutom faktiskt spelat det. Zack & Wiki är på många sätt precis vad du förväntar dig när du hör att Capcom gjort ett äventyrsspel med pirattema till Wii.

Det är sött och färgglatt, men trots sitt utseende även väldigt klurigt. Det här är inget som din 7-årige systerdotter kommer lista ut. Faktum är att jag och sambon inte ens klarade av det längre när vi kom till en viss punkt i spelet. Nyligen har det spridits lite prat kring en uppföljare, och jag hoppas innerligt att det kommer hända.

#4 – Little King’s Story
Ännu en titel en del av er säkert hört om, men få har spelat. Förhoppningsvis blir det fler som får uppleva det här sköna spelet när det kommer till Playstation Vita. Om det är en regelrätt uppföljare eller en portning är jag inte säker på. När jag recenserade Little King’s Story 2008 ville jag egentligen bara skriva om de imperialistiska undertonerna som genomsyrar spelet. Nu fick det tyvärr bara bli en del av recensionen, eftersom jag förr i tiden kände krav på mig att hålla mig inom ramarna. Hade jag skrivit recensionen idag hade den bara handlat om hur det är Pikmin med politiskt budskap.

#3 – A Boy And His Blob
Titta på det här spelet. Titta på det! Ser du? Känner du värmen? Jag älskar hur det här spelet ser ut. Inspirerad av den gamla NES-klassikern (sorry om det fanns till andra format) tar man relationen mellan en pojke och en vit klump och skapar kärlek. Hade det här spelet släppts via Xbox Live Arcade eller PSN hade inte bara fler hört om det, utan fler hade även spelat det. Tyvärr tror jag inte tvådimensionella plattformsspel med problemlösning som baseras på gamla NES-klassiker är något som säljer på Wii. Men det gör inte det här underbara spelet sämre. Eller mindre älskvärt. Ett sånt där spel där man känner att utvecklarna gjort det med kärlek och omsorg.

#2 – Excite Truck
Egentligen borde det här spelet inte vara med på den här listan. Jag tror det här är det spelet på listan som flest spelat. Men i förhållande till hur många det är som borde spelat det är det ändå alldeles för få. Excite Truck är den här generationens bästa racingspel. Faktum är att de enda spelen jag spelat som kommer i närheten av Excite Truck är Wave Race 64 och F-Zero X. Fartkänslan är helt fantastisk, och så fort man packat ett SD-kort med ösiga låtar finns det få upplevelser som mäter sig med Excite Truck. Och på något vis kan jag inte tänka mig att styra truckarna på något annat sätt än att luta Wiimoten. Klockrent spel!

#1 – LostWinds: Winter of the Melodias
Det här spelet är ett av världens bästa. När Winter of the Melodias släpptes över WiiWare var min sambo bortrest över helgen. Jag hade länge spanat in föregångaren — LostWinds. Nu bestämde jag mig för att köpa båda spelen, och ta mig igenom ettan först. Det var ett bra spel. Inget spektakulärt, men definitivt ett bra spel. Fint visuellt, och småtrevlig problemlösning. Sedan var det dags för uppföljaren. LostWinds: Winter of the Melodias. Och det tog inte lång tid förrän jag insåg att det här var ett spel på en helt annan nivå när det kommer till produktionsvärde och bandesign. Större. Bättre. Charmigare. Klurigare. Intressant spelmekanik med att byta årstider, och vackrare mer varierade miljöer. Det är förmodligen det vackraste jag spelat på Wii. Den helgen blev helt magisk. Det är en upplevelse få spel har kunnat matcha. Och att det förmodligen inte kommer ett tredje spel gör det bara mer magiskt. Jag ÄLSKAR LostWinds: Winter of the Melodias.