Fredagslistan

Fem gömda Wii-pärlor

Jag räknar med att Wii har levt klart nu. Visst har det släppts spel som The Last Story och Pandora’s Tower, men jag tror historien kommer betrakta Skyward Sword som konsolens sista stora spel. Därför känner jag att det är dags att dra en Wii-lista, lite som jag drog en DS-lista. Men i stället för de tio bästa spelen tänker jag ta mina fem favoritpärlor som alldeles för få verkar medvetna om. Fem av titlarna alla måste ha spelat innan de får säga att Wii inte har några bra spel som inte är från Nintendo. Det bestämmer jag som Svamprikets Wii-expert.

#5 – Zack & Wiki: Quest For Barbaros’ Treasure
Okej, det är säkert en del av er som hört om det här spelet. Men jag undrar hur många som dessutom faktiskt spelat det. Zack & Wiki är på många sätt precis vad du förväntar dig när du hör att Capcom gjort ett äventyrsspel med pirattema till Wii.

Det är sött och färgglatt, men trots sitt utseende även väldigt klurigt. Det här är inget som din 7-årige systerdotter kommer lista ut. Faktum är att jag och sambon inte ens klarade av det längre när vi kom till en viss punkt i spelet. Nyligen har det spridits lite prat kring en uppföljare, och jag hoppas innerligt att det kommer hända.

#4 – Little King’s Story
Ännu en titel en del av er säkert hört om, men få har spelat. Förhoppningsvis blir det fler som får uppleva det här sköna spelet när det kommer till Playstation Vita. Om det är en regelrätt uppföljare eller en portning är jag inte säker på. När jag recenserade Little King’s Story 2008 ville jag egentligen bara skriva om de imperialistiska undertonerna som genomsyrar spelet. Nu fick det tyvärr bara bli en del av recensionen, eftersom jag förr i tiden kände krav på mig att hålla mig inom ramarna. Hade jag skrivit recensionen idag hade den bara handlat om hur det är Pikmin med politiskt budskap.

#3 – A Boy And His Blob
Titta på det här spelet. Titta på det! Ser du? Känner du värmen? Jag älskar hur det här spelet ser ut. Inspirerad av den gamla NES-klassikern (sorry om det fanns till andra format) tar man relationen mellan en pojke och en vit klump och skapar kärlek. Hade det här spelet släppts via Xbox Live Arcade eller PSN hade inte bara fler hört om det, utan fler hade även spelat det. Tyvärr tror jag inte tvådimensionella plattformsspel med problemlösning som baseras på gamla NES-klassiker är något som säljer på Wii. Men det gör inte det här underbara spelet sämre. Eller mindre älskvärt. Ett sånt där spel där man känner att utvecklarna gjort det med kärlek och omsorg.

#2 – Excite Truck
Egentligen borde det här spelet inte vara med på den här listan. Jag tror det här är det spelet på listan som flest spelat. Men i förhållande till hur många det är som borde spelat det är det ändå alldeles för få. Excite Truck är den här generationens bästa racingspel. Faktum är att de enda spelen jag spelat som kommer i närheten av Excite Truck är Wave Race 64 och F-Zero X. Fartkänslan är helt fantastisk, och så fort man packat ett SD-kort med ösiga låtar finns det få upplevelser som mäter sig med Excite Truck. Och på något vis kan jag inte tänka mig att styra truckarna på något annat sätt än att luta Wiimoten. Klockrent spel!

#1 – LostWinds: Winter of the Melodias
Det här spelet är ett av världens bästa. När Winter of the Melodias släpptes över WiiWare var min sambo bortrest över helgen. Jag hade länge spanat in föregångaren — LostWinds. Nu bestämde jag mig för att köpa båda spelen, och ta mig igenom ettan först. Det var ett bra spel. Inget spektakulärt, men definitivt ett bra spel. Fint visuellt, och småtrevlig problemlösning. Sedan var det dags för uppföljaren. LostWinds: Winter of the Melodias. Och det tog inte lång tid förrän jag insåg att det här var ett spel på en helt annan nivå när det kommer till produktionsvärde och bandesign. Större. Bättre. Charmigare. Klurigare. Intressant spelmekanik med att byta årstider, och vackrare mer varierade miljöer. Det är förmodligen det vackraste jag spelat på Wii. Den helgen blev helt magisk. Det är en upplevelse få spel har kunnat matcha. Och att det förmodligen inte kommer ett tredje spel gör det bara mer magiskt. Jag ÄLSKAR LostWinds: Winter of the Melodias.

 

Kommentarer

 1. lite andra glömda Wii spel som var riktigt fina: Deadly Creatures, A shadows tail, Ivy the Kiwi, Sin and punishment 2, Resident evil: darkside chronicles, riktigt fina spel allihopa

 2. Tommy Håkansson skriver:

  Oh, ja! Jag ville verkligen ha med Sin & Punishment 2! Men hade inte tid för en topp 10. För att inte nämna spel som Eledees, Fluidity och Boom Blox. Skulle kunna göra en lång, lång lista.

 3. glöm inte De Blob spelen, Wii hade en massa fantastiska spel

 4. Leia skriver:

  Skitbra lista! ;D Men jag har fortfarande inte lyckats lägga vantarna på A Boy and His Blob.

 5. Timmy Avgrundsvrål Sjöberg skriver:

  Fel! Eller rätt lite grann kanske men men fel ändå. Generationens bästa racingspel är Excite Bots. Att det inte getts ut i Europa är inte ens en tillräckligt bra anledning att ha missat det, så är det bara.

 6. Tommy Håkansson skriver:

  Jonathan: Absolut! Även om det känns lite mindre gömt nu när De Blob 2 kom till alla konsoler.

  Leia: Svårt spel att hitta. Vet folk som letat länge. Men det ligger ett på Tradera nu faktiskt. ;O

  Timmy: Det är min största spelsorg de senaste 10 åren.

 7. Christian Cederqvist skriver:

  Jag kan ju säga att det är en skandal att Excite Bots inte kom hit, som jag längtade när man såg trailers på det o så fick man aldrig chansen o få hit det.
  Och Deadly Creatures, vilket underbart spel! =D

 8. Niklas Sintorn skriver:

  Åh, Little King’s Story hoppas jag få tid till att plocka upp igen snart. Det är verkligen supercharmigt!

  A Boy and his Blob provade jag, men fastnade aldrig riktigt för det. Visserligen snyggt och charmigt det med, men tyckte tyvärr att det var rätt trist.

  Fire Emblem: Radiant Dawn är ett bra Wii-spel som flög lite under radarn med.

 9. Peter Eriksson skriver:

  LostWinds ser ju riktigt roligt ut.
  Kul med tips på wii, den är lätt att glömma bort.

 10. Marcus Svensson skriver:

  Zack & Wiki: Quest For Barbaros’ Treasure var verkligen ett utmanande spel. Sådär utmanande som man vill att Zelda-serien ska vara. Och har inget emot när spel blir så färgglada som Zack & Wiki är. Sätter även ett “bortglömt plus” för Boom Blox samt Fire Emblem: Radiant Dawn och Battalion Wars 2 som på något sätt gled igenom utan att tillräckligt många upptäckte dem (att dem dessutom har två fantastiska föregångare på GC gör dem ännu mer spelvärda)!

 11. Samson skriver:

  Jag missar helt vad som är så bra med Zack & Wiki: Quest For Barbaros’ Treasure. Tyckte det, rent ut sagt, var skit.

 12. Tommy Håkansson skriver:

  Det är OK, Samson. Vi accepterar dig ändå.

 13. Leia skriver:

  Jag hittade faktiskt A Boy and His Blob på Elgiganten idag 😀 Jippie!

 14. BG skriver:

  Både A Boy and his Blob och Lost Winds står på min att skaffa-lista. Tycker dock att Zack and Wiki är snudd på ospelbart, underbar design aside. Kan ju ha att göra med att jag förväntade mig ett spel jag kunde låta min 5åriga kusin spela medan jag översatte och kom med råd.

 15. Anonymous skriver:

  Var är Muramasa?

Skriv en kommentar