Med releasen av God of War lade vi på Svampriket märke till någonting häpnadsväckande – att vår egen Jesper Karlsson och spelets svinförbannade protagonist Kratos är nästan läskigt lika varandra. Det har även hänt att Jesper har blivit jämförd med den skalligare och skäggigare versionen av Max Payne. Så… hur många spelkaraktärer liknar Jesper, egentligen? Och framför allt: Varför har så många stulit just hans utseende?

1. Kratos

Låt oss börja med den mest uppenbara karaktären. Kratos är Jesper. Eller är det Jesper som är Kratos? Det är som den uråldriga frågan om vad som kom först: Den förargade mördarmaskinshönan eller ägget hönan vägrar att kalla någonting annat än ”Boy”.  Det enda vi kan svara på med säkerhet är att Kratos gjorde sin första offentliga entré år 2005, när det allra första God of War-spelet släpptes. När föddes Jesper? Vem vet, men det är mycket möjligt att Jespers och Kratos födelsedag är densamma. Jag menar, vet du var Jesper var innan 2005?

2. Bitores ”Big Cheese” Mendez

Om Jesper fick feeling en dag och bestämde sig för att gå med i en spansk parasitdyrkande kult skulle han och ”The Big Cheese” från Resident Evil 4 vara praktiskt taget omöjliga att se skillnaden på. Det svåraste är att få Jespers relativt oskuldsfulla ögon att förvandlas till Bitores glober av bottenlöst och minusgradskallt hat, men det är inte omöjligt. Om Resident Evil-spelen är något att gå efter är det oavsett värt att varna om risken i att följa efter Jesper till en tom lada. I varje fall om det ser ut som att han försöker cosplaya en jägare från Bloodborne.

3. Zangief

Snipperclips lärde mig att Jesper kan bli arg. Väldigt arg. Vilket vem som helst kan bli när en spelar tv-spel, förstås. Men vem som helst vill inte och framför allt kan inte bryta min ryggrad som ett knäckebröd under en session med ett familjevänligt pusselspel. Så även om Zangief från Street Fighter-serien inte är en av karaktärerna som är mest lik Jesper ur ett ytligt perspektiv har de definitivt en samstämd aura. Några extremt intensiva månader på gymmet skulle avslöja hur lika Jesper och Zangief skulle kunna vara, men för mitt välmåendes skull vill jag nog inte ge det experimentet grönt ljus.

4. Zachary Hale Comstock

För att vara en rasistisk nationalisttomte har Zachary Comstock från Bioshock Infinite vädligt bedårande ögon. Ögon som påminner en hel del om den betydligt renare själen Jesper Karlssons ögon. Om Jesper var äldre, mycket äldre, och lät håret växa ut och kammas bakåt med någon hårgelé ingen under 47 använder hade Jesper kunnat vara Comstock i tidslinjen där han skaffade en söt hund. Istället för att skapa en flygande stad med målet att förinta och/eller ta över världen.

5. Max Payne

Så här i retrospektiv är det ingenting annat än självklart att den egentliga berättelsen om Max Payne handlade om den avdankade New York-polisens övergång till att bli Jesper Karlsson. I Max Payne 3 rakade Max av sig håret, lät helskägget frodas och började klä sig i färgglada Hawaii-skjortor och solglasögon. Och även om Hawaii-skjortor kanske inte är vanligt förekommande i Jespers garderob är det något med hur dessa karlar bär sina glajor som gör dem, som de säger, lika som bär. Om Jesper hade sin egen dockkollektion hade Max Payne varit ”Semester-Jesper”.

6. Dominic Santiago

Marcus Phoenix bästa kompis är kanske det bästa beviset på att nästan vilken spelkaraktär som helst blir åtminstone lite lik Jesper när de låter ansiktshåret växa ut. Innan Gears of War 3 såg Dominic Santiago ut som det genomsnittliga hypermaskulina muskelberget, utbytbar med nästan vilken annan sur köttklump med skjutvapen som helst. Men så fort rakhyveln rök gick jesperfieringen inte att ta miste på. Och bra var det, för Dominic. För om det är något vi kan hämta från den här högst vetenskapliga och universitetsgodkända studien är det att spelkaraktärer och spel i allmänhet ofta blir lite bättre, eller åtminstone mer minnesvärda, när de har lite mer Jesper.