Under helgen spelar jag The Sly Trilogy. Ett gäng spel som släpptes på Playstation och som nu, grafiskt upphottade och hopträngda på en bluray-skiva släpps igen. Vad jag tycker om samlingen får ni läsa i min recension som kommer ut under veckan, men detta sporrade mig också att äntligen skriva en Söndagslista igen, det var ju flera månader sedan sist.

Så jag har suttit och funderat och försökt kommit fram till vilka serier på PS2 som skulle kunna återges i en HD-remake.

Topp 5: HD Remakes

HD-remakes har blivit en både lönsam och uppskattad lösning för de flesta PS3-ägare med brist på bakåtkompatibilitet. Visst, det kräver mer jobb från utvecklare, men det innebär säkerligen också mer pengar. Den sjätte generationen höll på väldigt mycket godis och det mesta smakar gott fortfarande idag. Ett smart sätt för Sony att skaffa sig ytterligare en edge, eftersom de i stort sett dominerade den förra generationen.

Jag har inte tagit med sådana som redan är färdiga för släpp senare (Prince of Persia, Ico o.s.v.) och jag har hållit mig till spel som faktiskt har släppts på PS2. Inga exklusiva Xbox eller Gamecube-spel med andra ord.

5. Ratchet & Clank-collection

För en serie som startades på PS2 och som nu sedan fortsatt på PS3 känns det inte mer än rätt att vi som inte riktigt hängde med från början bör få ta del av det också. Den mysiga och färglada grafiken gör sig bra som den är, men med en remake skulle den gnistra ännu mer. Det enda egentliga problemet är väl att det faktiskt är hela fem spel att konvertera innan serien fortsatte på PS3. Och det är rätt mycket, även för en bluray-skiva. Men en dubbeldisk då kanske? Sprängfylld med extramaterial och ”bortklippta” scener. Jodå, jag skulle köpa det. Alla dagar i veckan.

4. Burnout-collection

Hela fyra spel hann släppas på PS2:an innan vi fick ta del av Paradise. Som var underbart. Men många menar att de tidigare delarna var bättre. Jag vet faktiskt inte, har spelat alldeles för lite för att kunna ge något uttalande. Men jag skulle gärna spela de om de bundlades ihop, hottades upp och släpptes till ett rätt attraktivt pris. Jag gillar racing-spel och uppskattar både realistiska simulatorer och mer galna arkadtolkningar. Criterion är erkända för framförallt det sistnämnda och varken jag eller de själva skulle troligen ha något emot att dra in lite extra med pengar.

3. GTA-Trilogy

Ett tag var GTA-serien mest charmig, med perspektiv från ovan och cartonish-våld. Men med del 3, som sålde en hel del PS2:or blev det genast betydligt mer allvarligt. Efterföljarna Vice City och San Andreas förbättrade (och förstorade städerna) avsevärt och det bästa spelet i serien är ju som bekant redan släppt på Ps3:an. Men det vore även fint med de övriga delarna, i alla fall jag skulle gärna köra omkring i Vice City igen, med ”Bark at the Moon” i öronen och upphottad grafik på skärmen. Jag tror jag mycket hellre ser en sådan här samling än ett nytt spel från serien faktiskt. Vi är inte redo för en ny del. Inte än i alla fall.

2. Silent Hill-collection

En serie som gått mig förbi. Eller ja, jag vet inte om det riktigt är sant. Jag kanske inte vågat sätta mig ner med den. Många menar att Silent Hill är ett av PS1:ans bästa spel och även om det skulle bli svårt att ge ut just det spelet i en HD-version på PS3 så skulle de andra två delarna fungera superbt. Sen kan man säkerligen lösa del 1 via PSN på något fyndigt sätt, likt listans nästa position på listan. Men jag skriver inte denna position endast av egoistiska anledningar, jag tror att många likt mig har missat serien och en remake skulle få upp fler ögon för en serie som många verkar hålla väldigt högt. Och sen har vi ju det här med trophies också, givetvis. Bra motivation kallas det.

1. Metal Gear Solid-collection

Det absolut mest solklara alternativet. Metal Gear: Solid skulle självfallet bli lite svårare att porta, men en lösning skulle kanske vara att i samband med att man köper denna remake erbjuda spelet till rabatterat pris/gratis, på PSN. I vilket fall som helst skulle de övriga två, Sons of Liberty och Snake Eater (gärna den bättre versionen med justerbar kamera) göra sig riktigt bra som remakes. Det skulle vara en relativt säker cash-in för Konami, som också skulle hjälpa till att trissa upp förväntningarna på MGS Raiden. Säkerligen skulle nog MGS4 också skeppas i ytterligare några exemplar. MGS2 och MGS3 är båda suveräna spel som hamnar högt på många listor och jag vet att jag inte bara talar för mig själv när jag säger att jag skulle svälja denna samling med hull och hår. Det är svårt att komma över Snake, helt enkelt.

Det var det. Finns säkerligen serier jag glömt och ni får mer än gärna påminna mig bland kommentarerna. Nu ska jag fortsätta med Sly och hans gäng. Tack för visat intresse!