Svamppod

Avsnitt 103: GOTY 2014 – Del 1

Så är vi här tillslut. 2014 års bästa spel ska utses och i detta första av två avsnitt ska alla nominerade titlar filas ner till en topp 10-lista. Man skulle ju kunna tro att det är en relativt enkel uppgift under ett år som påstås vara ett svagt spelår. Vi har 2 timmar och 57 minuter podcast som visar på motsatsen.

GOTY-rankningen fortsätter nästa vecka, med en rad olika underkategorier och slutligen också en rangordning på de tio spel som finns kvar i slutet av avsnittet.

Mycket nöje!


Hämta här

 

Kommentarer

 1. RUNE skriver:

  mario kart 8 borta? FIASKO!

  • Tommy Håkansson skriver:

   Jag vet! Förlåt! Fick dåligt samvete över att jag inte slogs för det när läsarna röstade fram det som #1. Men fire hopping, det dolda lagget, itemhjulet… För mycket buggande. =/

 2. ReDead skriver:

  Det här var kul att lyssna på! 🙂

  Men, måste bara säga att det är så jävla bullshit att Smash 4 skulle vara märkbart mycket bättre än Melee och Brawl i den grad i alla fall Tommy beskriver det. Det är exakt samma grej igen med lite fler karaktärer och något förändrad fysik/gravitation, på typ samma sätt som att alla Call of Duty och FIFA har små små förändringar i fysiken i varje spel.

  Det är kul att du äntligen kanske förstått storheten i serien, men Smash 4 ÄR verkligen samma grej igen, myyycket mer än vad t ex Mario Kart är samma grej varje gång.

  Fortfarande ett riktigt bra spel, blir bara lite irriterad när folk försöker påstå att det är ett större steg från Melee och Brawl än vad det egentligen är. 😛 Förlåt på förhand om jag kanske överreagerar eller misstolkar dig.

  • Tommy Håkansson skriver:

   Jag spelade inte Melee och Brawl till den mån att jag skulle kunna avgöra vad som ändrats. Jag säger bara att jag inte gillade de tidigare tre titlarna alls, men har jätteroligt med det här. Sen om det beror på mig, spelet eller tidpunkten vettefasen.

   • ReDead skriver:

    Okej, fair enough. Då tror jag att du skulle kunna uppskatta de äldre spelen mer om du gick tillbaka och spelade dem nu! (finns väl dock ingen anledning till det nu, med tanke på hur mycket mer innehåll fyran har och hur aktuellt det är :P)

 3. Ruben skriver:

  Poddavsnitt of the year!

  (För er egen skull så kanske ni skulle skippa den här lätt Melodifestivalen-doftande grejen med att dela upp avsnittet i flera delar. En enda lång plåga är väl bättre än flera utdragna delprocesser?
  För egentligen så behöver ni ju inte göra ett avsnitt av er urvalsprocess (med alla flumpielva kandidater). Det mest intressanta är ju trots allt rangordningen av de tio främsta titlarna, och fulspelet som följer med den uppgiften).

  Sådärja, det var uppvärmningen. Nu kan det riktigt svåra börja.

  • Sandra Wärn skriver:

   Tro mig, om vi körde allt i ett svep skulle det förmodligen resultera i brain meltdown då de här avsnitten kör skiten ur dig… Var helt sjöblöt av svett när vi stängde ner! Så både för vår mentala hälsas skull men också kvaliteten på avsnittet är nog en uppdelning den allra bästa lösningen!

   Men kul att du gillade avsnittet! Hoppas nästa lever upp till förväntningarna också!

 4. Lasselelle skriver:

  Mk8 borta tungt..

  Klart att south park är topp tio!

 5. Lasselelle skriver:

  För övrigt känns det lite som att 2-3 pers tjatar 75% av tiden och att alla andra är lite bisittare med lite kommentarer här och var. Försök dela upp tiden lite! inför schack-klockor eller något. 😉

  • Jonas skriver:

   Definitivt, skulle säga 2 pers som pratar konstant och avbryter de andra, stängde av, det blev för jobbigt att lyssna på, synd, jag har sett fram emot goty podden.

   • Niklas Sintorn skriver:

    Vi är också mycket väl medvetna om att det inte blir så bra när åtta personer ska försöka diskutera med varandra utan att befinna sig i samma rum. Det är av just den anledningen vi i vanliga fall håller podden till tre eller fyra personer. Men GOTY är lite speciellt, och det är ju faktiskt (som tur är) bara en gång om året. 🙂

  • Joakim Törnkvist skriver:

   Jo, jag instämmer. 2-3 av personerna tog upp på tok för mycket av utrymmet, och vissa höll lite väl ovillkorligt på deras favoritspel och vägrade kompromissa. Det innebär såklart inte på att dessa personer är onda egoister, utan att vi helt enkelt fungerar olika i grupper. Dock är det värt att tänka på för att ge en mer nyanserad diskussion.

   För övrigt borde ni göra en pod där ni diskuterar hur man ska värdera spel.
   Just nu kan placeringen av Cooltspel II avgöras av hur det är jämfört med spel Cooltspel I, medan andra spel inte jämförs med deras föregångare. Eller att t.ex. Bayonetta 2 blev kritiserat p.g.a. dess sexism samtidigt som andra spel inte alls bedöms ur genusvetenskapligt perspektiv (även om Bayonetta är mer uppenbart förtjänt av det.)

   Vidare så är det vissa spel som hyllas för att de “inte stjäl från andra spel”, medan t.ex. Mario Kart 8(!) inte kritiseras för att det är i princip samma sak som de tidigare 7.

   För att komma bort från godtyckliga värderingar föredrar jag metoden att bedöma spel/film efter hur underhållen en var när en spelade dem. På en skala 1-10, hur underhållen var du när du spelade?

   Detta gör att spel som Valiant Hearts kan ha ett dåligt gameplay men ändå bedömas bra eftersom handlingen var så förbannat gripande. Det gör också att Mario Kart 8 kan ha en total brist på handling men ändå bedömas bra eftersom spelet är förbannat kul.

   Med det sagt så har det systemet såklart också sina brister, men att försöka hitta några bestämda kriterier tror jag hade hjälpt till att styra upp förvirringen när samtliga deltagare i debatten har helt olika kriterier att bedöma spelen på.

 6. Bubbowie skriver:

  Jag fick nästan en klump i magen, när jag hörde hur jobbigt det var för er att skala bort de sista två-tre spelen. Det kändes lite som när föräldrarna bråkade när man var liten och jag tänkte: Ska dom skilja sig nu?

  Det hela avslutades dock på lite muntrare sätt, så jag kunde sova gott. Ni är ju som en förlängning till familjen, så ni får ju inte ta ut skilsmässa. Puss och kram

 7. Christian Svedin skriver:

  Extremt roligt att lyssna fram tills det var kanske 1h kvar här nånstans borde Anders och Linus ha fått munkavel då det i stort sett bara vara dessa 2 som tjafsade i munnen på varandra och så fort nån annan försökte säga nått blev dom avbruten. Ända sansade som skedde sista timmen var sexism snacket som var någorlunda konstruktivt och lugnt.

  Tyvärr ramlade bägge mina favoriter innan top 10. Destiny och Mario Kart. Hur Dragon Age är kvar är för mig lika obegripligt som att GTA 5 var kvar ifjol. 2 spel serier Jag förstår mig på lika lite som Elder Scrolls serien.

  Å andra sidan kan man säga samma sak om de 2 spelen jag nämnde. Är faktiskt förvånad över att Destiny ändå var kvar så pass länge som det var.

  BTW reglerna måste göras om till nästa år för hur skall annars Resident Evil HD Remake komma in på listan som är just 2015 års bästa spel.

 8. Daniel Svensson skriver:

  Fan vad glad jag blir att Far Cry 4 klipptes. Hela poängen med FC3 är ju storyn, man spelar ett rövhål, som, inte får ett uppvaknande men, förändras genom ön till, kanske ärligare/renare men också riktigt jävla sjuk i huvet (eller moraliskt lössläppt från “civiliserade normer”). Det intressanta med det spelet är ju hur det får dig att relatera till din huvudkaraktär. Far Cry 4 har inte den ingrediensen eller ambitionen men är kanske lite bättre gameplaymässigt, vilket är fine, det är kul att mata kroppar fula med kulor slungade från en automatkarbin, i en timme eller två. Men sen är det fan bara samma samma samma.

 9. Kletet skriver:

  Sandra var solklar MVP det här avsnittet. Även om hon kanske inte pratar lika mycket som de övriga (Anders, Linus, jag tittar på er), är det guld varje gång hon gör det, den allt mer hätska stämningen till trots.
  Och när Ludde i sin desperation inte riktigt kan motivera varför han gillar Sunset Overdrive såpass mycket kommer Sandra och hjälper till i vad som är det finaste ögonblicket hos Svampriket på länge!

 10. Piot skriver:

  Otroligt tråkigt avsnitt. Bara gubbar som snackar. I princip bara Linus och Anders som pratar.

  • Quid skriver:

   Håller med faktiskt, blev inte alls lika bra som jag hade hoppats på. Blev mest tjäbbel och väldigt mycket “ni har fel” på slutet. Och precis som Anders så tröttade jag också rejält på Linus mellan varven…

   Jaja, vi får se om dom tio spelen kan rangordnas under trevligare former.

 11. DS skriver:

  Hoppas på hög placering för Child of Light!

  Angående Bayonetta. Jag uppfattar det som väldigt sexistiskt, men på ett ironiskt sätt. Typ “titta vad fånigt vi zoomar in på en guppande rumpa”. Är jag ute och cyklar?

 12. Kowlaski skriver:

  Efter det här avsmittet känns det nästan som ett krav på att en person kan backa upp Sandra att försvara de titlar som tydligen alla andra på redaktionen skyr. Det är inte lätt att få en syl i vädret när en (jag säger det med största respekt för er båda) norrländsk gaphals och en skåning med åsiktsdiarré känner sig nödgade att ta över precis varje diskussion som uppstår med ivrigt vurmande för egna favoriter etc. etc.

  Kudos till Sandra för att hon backade Ludde på ett spel som hon egentligen inte gillar (A real fucking tearjerker) hennes argumentation var förbannat bra!

  Anders du är ju någon annanstans och cyklar om du tror att ett så jävla mediokert spel som Shadow of Mordor kommer att hamna före Dragon Age Inquisition trots det spelets otroliga besvikelser. Ett Halvdant Dragon Age Inquisition använder Shadow of mordor som rövtopps…

  Jag backar däremot upp dig helt och hållet På South Park : The Stick of Truth det är så jävla bra att det det förtjänar att vara med på topp-tio-listan (Kom det överhuvudtaget med på den listan alls?) Var jävligt tvetydig efter lyssnandet…

  • Anders Brunlöf skriver:

   Hej!

   Vart de två spelen du nämner hamnar i listan låter jag vara osagt fram till nästa tisdag. Men nej, jag är inte ute och cyklar när jag talar om de spelupplevelser som varit bäst för min egen del under året. Och det tror jag bestämt att du får finna dig i.

   Och ja, South Park kom in på topp 10, efter mycket slit under den senare delen i programmet 🙂

 13. Mikael J. Couchér skriver:

  Forsa Horizone 2??? Va Fan!? Trodde du skulle fighta för det mer Ludde!
  Annars är jag okej med hur det ser ut just nu. Däremot blir jag mer sugen för att ta upp vissa titlar när man hör hur gott och fightas för dom.

  Det här är det mest efterlängtade avsnittet varje år!! Höjd punkten på hela året!!! Bra kämpat till hela redaktionen.

 14. Klot skriver:

  Jag tycker det är väldigt mycket hatande mot Anders och Linus här. Jag lyssnar hellre på två personer som argumenterar och motiverar vad dom gillar med spelen dom förespråkar. Medans vissa i redaktionen kanske fick en fråga om varför ett spel ska vara kvar på listan, och det enda svar dom får tillbaka är i princip “rör inte mitt spel!”.

  Detta är en lista över en redaktions bästa spel för året, så dom som sätter sig på tvären att ens diskutera vissa spel(dragon age tex), så blir det väldigt tråkigt att lyssna på. Argumentera och motivera varför spelet ska vara på listan annars kan ni lika gärna göra personliga listor.

  • Kowalski skriver:

   Och du menar att Anders inte är en av dem?

  • morge skriver:

   Jag håller med Klot och Subcolm. Även om Linus utgör 50% av avsnittet så har han iaf välmotiverade argument. Även om jag inte alltid håller med så är det precis den typ av innehåll som jag vill höra i en podcast. Svaret “det är bra” på frågan “vad är det som är bra med spelet?” är ju ett svar som bara betyder någonting om man känner den personen och vet vad den hen har för preferenser.

   En annan fråga: Eftersom det ändå är en topp-10-lista så borde ju alla 8 person fått med sin personliga GOTY. Har alla fått det?

   Jag tror att den här listan hade sett helt annorlunda om varje person valde tre spel och sen ser man vilka spel som fått flest röster.

   Hur som helst – tack för att ni gör Sveriges bäst spelpod! De andra har långt kvar till er nivå.

 15. David B skriver:

  Trots att jag håller med all kritik som förts fram så vill jag ändå också passa på att framföra att det var ett oerhört underhållande avsnitt.
  Det är i princip inga andra pod-casts som jag bryr mig om att följa, och egentligen finns det inte på kartan att jag normalt sett skulle orka lyssna på ett avsnitt på nära 3 timmar, men det är kanske just det dramaturgiska i att podcasten inte är superpolerad och streamline:ad som gör att den blir så personlig och intressant?

  Oavsett vilket – keep up the good work!

 16. Subcolm skriver:

  Har lyssnat igenom hela avsnittet och håller med “Klot” här ovan om “rör inte mitt spel”-känslan.
  Min känsla när jag lyssnar är att t.ex. Dragon Age känns lite svalt hos större delen av redaktionen. Men när det ändå försökt lyftas och diskuteras så kommer inga argument för att det ska vara kvar, utan bara ett “så är det bara”-konstaterande ungefär.
  Medan t.ex. Anders får lov att slänga fram argument efter argument för Mordor och South Park.
  Samma sak mot Nintendo-spelen på er lista.
  Jag som lyssnare får känslan av att ni som redaktion uppskattat Smash Bros betydligt mer än Dragon Age i år. Ändå tas Smash upp gång på gång när ni försöker stryka något, medan Dragon Age bara glidit ifrån att bli ifrågasatt med ett “nej, det är kvar”.

  Nu låter det som jag tyckte avsnittet var dåligt men det gör jag ju inte, ni är alltid underhållande.
  Men jag hoppas på att avsnitt 2 inte besvarar lika många motivera-frågor med “för att jag tycker det” utan istället med argument om varför man tycker så. Annars blir det tråkigt att lyssna på.

  Till sist vill jag ändå ge er beröm för att ni klarar av att leverera ett underhållande avsnitt av vad som verkar vara en väldigt utmattande process. 🙂

 17. BooliBoo skriver:

  Det känns tur att ni sitter på skype avstånd från varandra annars hade vi nog fått bevittna ett mord eller två. 🙂

  Det känns väl ändå som att GOTY handlar om personliga favoriter och inte en massa kriterier som ska dras upp. Tycker det blev en het diskussion men det ska det bli när ni måste “kill your darlings”. Kommer ju aldrig komma ett spel som alla tycker är den givna vinnaren av ett GOTY men jag hoppas ju fortfarande FIfa 15 ska komma insmygande som en liten gräddbakelse och lägga sig på första platsen från ingenstans.

  När eran gemensamma lista är klar kan ni väl en och en ranka era topp 5 eller 10 förra året så får alla säga sitt. Då kan man själv se hur ni tänker och om man ska lite på era recensioner eller inte 😉

  • Anders Brunlöf skriver:

   Tyvärr så tyckte jag inte FIFA 15 var så bra. I år var faktiskt ett sånt år där främste konkurrenten gjorde det bättre fotbollsspelet, i min bok.

 18. kbsteamroller skriver:

  Lyssnar och blir less. Jag kommer inte lyssna på del två. Jag tycker Anders är världens crybaby och en bully, ryter till flera gånger och säger till att andra ska hålla käft. Linus har bra argument och säger nåt när ingen annan kan argumentera.

  Det känns såklart som ett koncept från giantbomb men där dom försöker enas och komma överens på ett rimligt sätt så håller ni i och ska slåss för “era” spel och jag gillar inte att lyssna på det. Ja gillar verkligen att lyssna på svamppod men det här vara inte min grej bara.

  • Anders Brunlöf skriver:

   Självklart tråkigt att du tycker så och jag kan hålla med, att ryta på sättet jag gjorde mot Linus var något jag ångrade i efterhand. Jag kan rada upp ursäkter och orsaker här men det förändrar inget, så jag ber istället uppriktigt om ursäkt för mitt beteende.

   Vi har hämtat inspiration från Giant Bomb men vi ser det här som vår egen grej där vi kan, och kommer lägga in egna element. Och ja, vi håller hårdare i “våra” spel men min upplevelse från GB var också att de var mer enade i deras smak än vad vi var vid det här tillfället.

   Självklart tråkigt att du inte uppskattade avsnittet, men det här är något vi gör endast en gång per år, så efter 104 är du såklart välkommen tillbaka.

 19. Henrik skriver:

  Underhållande avsnitt! Lite otrevligt dock med alla
  “Kan du vara tyst nu” och “håll käften” från Anders sida.

  • Anders Brunlöf skriver:

   Jag håller med, och ber om ursäkt.

   • inb4ban skriver:

    Jag tycker det var helt rätt av Anders att ryta till mot Linus. Linus försökte dominera hela avsnittet och upplevdes av mig som en självgod douche som försökte mindfucka de andra och få dem att dansa efter hans pipa, så jag förstår Anders och gjorde en imaginär fistbump med honom när han röt till.
    Det tyder ju också på ett genuint engagemang och gör avsnittet till ett av de bättre jag lyssnat på. Linus tål nog det och går inte sönder.
    Måste också säga att Tommy var skönare än på länge. En lägre profil, mer saklig och inte så dryg/sävlig som jag uppfattat honom tidigare. Keep up the good work guys! Längtar efter del 2.

 20. Reless skriver:

  Det tog ett tag men äntligen ifrågasatte ni Bayonetta.
  Bayonetta som karaktär är ju skapad för att få män att dregla. Kameran zoomar väl utvalda kroppsdelar hela tiden och hon suger på klubbor för att fylla på liv för helvete! Varför är det ok här? Och är inte hela spelet en stor rip off på Devil May Cry? Vad är det som gör Bayonetta bättre än Devil May Cry? Att det är en kvinnlig huvudroll? Hur intressant är hon egentligen?
  Jag spelade igenom första spelet och det var ok men jag kommer troligtvis inte att spela andra spelet.
  Vill ni se starka kvinnor (och män) som inte ser helt oproportionerliga ut så tycker jag att ni kan lira Resident Evil.

  Puh, jag ber om ursäkt. Jag tror att energin i podden smittade av sig lite.

  Sen var jag ganska förvånad över att Far Cry 4 levde kvar så länge. Far Cry 3 hade ju, enligt mig, mycket bättre story och karaktärer?
  Far Cry 4 är fortfarande ett fantastiskt spel men jag tyckte att det var lite för “safe”.

  Det skall bli spännande att se hur det ser ut i top 10 🙂

 21. Bokbindar Anton skriver:

  Lite små kommentarer från mig då.

  Att Far Cry 4 togs upp i över huvud taget förstår jag inte. Man slängs in i en sandlåda där man verkligen inte bryr sig det minsta om en enda karaktär. Man går omkring och blir hunsad med och verkar varken ha viljan eller styrkan att säga nej till någon. Jag slutade bry mig ovanligt snabbt.

  Shadow of Mordors storhet fann jag inte heller särskilt stor glädje i. Jag har provat spelet vid några tillfällen men det var helt enkelt för tråkigt för mig.

  Dragon Age 3 har jag ej ännu spelat. Är det bättre än ettan och tvåan så har jag nog inget att säga om det heller. Men håller det inte högre nivå så har det enligt mig inte så mycket att göra på topp tio.

  Ska väl kommentera mer nästa vecka när jag har hört lite mer åsikter från er.

 22. SmoothCat skriver:

  Något hätskare ton i detta års Goty måste jag säga , men det har ju ett visst underhållningsvärde i sig. Trist i mitt tycke att MK8 fick stryka med foten bara för att det finns en stor andel nintendohaters i gruppen som av principella skäl inte kan ha med både smash och MK8. Anar även en viss splittring i gruppen där vissa av er verkar bry er mer om presentation och vissa av er uppskattar gedigen spelmekanik ( som i mitt tycke är betydligt viktigare). Ska i alla fall bli spännande att se hur detta slutar, får hoppas ni i alla fall inte gör som Gamereactor och sätter Alien:Isolation som årets spel 😉

Skriv en kommentar