2014 var ett jäkla skitår för mig rent spelmässigt. Wii U hade ett bra år med spel som Smash Bros, Bayonetta 2 och Mario Kart, medan 2015 började bra med Captain Toad. Men 3DS fick ingen kärlek, och den nya generationen har hittills varit en enorm besvikelse för mig. Men jag blickar framåt, och ser åtminstone tio titlar att se fram emot 2015!

10. No Man’s Sky
Nej, det här spelet kommer inte släppas år 2015. Glöm det. Vänta på något annat i stället. Vi sätter Broken Age Act 2 här i stället!

09. Code Name S.T.E.A.M
Intelligent Systems lämnar Fire Emblem för en stund, och levererar något helt nytt. Eller, ja, hur nytt det är återstår att se. Men det är ett ”nytt IP”, sånt där som folk ofta verkar vilja ha mer av från Nintendo. Samtidigt är det ett strategispel, och då är ju frågan om det är samma sak som Fire Emblem och Advance Wars, fast med nytt omslagspapper. För det är ju något som folk ibland låter sig luras av, och tror det är något nytt bara för att det ser annorlunda ut och har ett annat namn än tidigare. Jag är försiktigt nyfiken, och även om det bara är samma strategispel under det nya omslagspappret kommer det med största sannolikhet åtminstone vara riktigt bra strategi! Och gud vet att 2015 behöver fler bärbara titlar att se fram emot.

08. Inside
Skaparna av LIMBO ger oss ett mörkt indiespel, som påminner lite om LIMBO men som samtidigt verkar kunna stå helt på egna ben som något eget och nytt. Ja, det är väl det jag har att säga.

07. Rime
Spansk spelstudio (som gav oss det mörka överlevarspelet Deadlight) levererar ett helt annorlunda och ICO-doftande indiespel som är en av anledningarna till varför det står en PS4 under min TV. Mycket mer än så vet jag inte om det här spelet. Det är jättevackert och mysigt, och jag vill spela det. Helst nu.

06. Kirby and the Rainbow Curse
Det här spelet är ju egentligen redan ute nu. Men det bryr jag mig inte om. Jag har inte spelat det, men jag vill gärna spela det. Kirby’s Canvas Curse till DS var en av konsolens 10 bästa titlar, och jag har väntat länge på att få spela något liknande igen. Att det är till Wii U i stället för 3DS gör det av någon anledning ännu mer spännane, och jag är helt säker på att jag kommer älska spelets gameplay.

05. The Witness
Jonathan Blows evighetsprojekt KANSKE släpps i år. Vem vet. Tydligen är han pank nu. Braid-pengarna är slut, och han har behövt ta ut lån för att kunna slutföra The Witness. Jag tror inte det är så illa som det låter, då jag är säker på att Sony gärna backar upp det här högprofilerade indiespelet som kommer ge dem ett litet övertag gentemot Microsoft – vars konsol inte får titeln. Jonathan Blow lär inte ha problem att avsluta det här projektet, inte pga pengar i alla fall. Och när han väl är klar kommer det bli jävligt intressant att se vad fan det är han skapat. Hoppas det är mer än en Myst-klon.

04. Persona 5
Jag ska erkänna att jag inte kan mycket alls om Persona 5. Dels för att man inte verkar ha berättat så mycket, men även för att jag helt enkelt isolerar mig. Jag vet redan att jag vill spela det, så jag behöver inte bli övertalad av trailers och information. Persona 4 tog över mitt liv under perioden då jag spelade det, och jag hoppas på att Persona 5 kommer göra detsamma. Det är svårt att beskriva vad som fångar mig med Persona, men det är olika något annat jag spelat.

03. Star Fox
Jag har aldrig varit ett stort fan av Star Fox, även om jag spelade skiten ur Lylat Wars till N64. Det är en kvalitativ serie som hamnade i fel händer ibland, men som jag faktiskt väntat på en comeback från. Främst för att jag tycker ett shoot em up till Wii U skulle passa perfekt! Men jag är däremot ett stort fan av Miyamoto, och det här är såvitt jag vet det första spelet på länge som han har huvudansvaret för. Det första spelet på länge som han verkligen hänger all sin fokus. Och bara det får mig att bli lite uppspelt. Nej, Wii Music gills inte.

02. Zelda
Just det, ett nytt Zelda-spel kommer till Wii U i år! Det är lätt att glömma, för Nintendo håller väldigt tyst om det av någon anledning. Om spelet ska släppas 2015 som man sagt, är det högst 10 månader kvar. Ändå har vi inte ens fått en titel på spelet än. Vi har inte ens fått se gameplay. Vi fick se Miyamoto och Aonuma rida omkring black träd, och skjuta några pilar. Men vi fick inte se några andra föremål, och så fort det dök upp fiender klippte man bort. Väldigt hemlighetsfullt, och snart börjar det bekymra mig en aning. Det är svårt att avgöra om Nintendo kommer ha problem att hinna sin deadline eftersom jag inte vet vilka resurser de satt på spelet, men det är inte helt ovanligt att Zelda-titlar försenas. Jag har skyhöga förhoppningar om det här spelet, men behöver samtidigt få veta något mer. Jag vill till exempel veta att man tänker spinna vidare på de nya riktningarna man tog i A Link Between Worlds, som verkligen fräschade upp serien.

01. Unreal Tournament 4
Japp. There you have it. Spelet jag längtar allra mest efter 2015 är Unreal Tournament 4. Jag spelade Unreal Tournament samt Unreal Tournament 200x så himla, himla mycket. Dock skippade jag Unreal Tournament 3, eftersom det inte verkade samlas ett ordentligt community kring det – kanske för att PC inte var en så stark plattform i början av förra generationen, och spelet splittrades mellan PC och konsol. Men 2015 är PC en kraft att räkna med, och UT4 kommer släppas som free-to-play. Jag tror det kan bli hur bra som helst. Unreal Tournament är ett av få spel som jag verkligen kan, och det verkar som att utvecklarna är kunniga och hängivna när det kommer till vad det här spelet behöver för att bli bra. Man fokuserar både på viktiga inslag som movement och weapon combos, men även som detaljer som HUD customization. Det märks att man har höga ambitioner när det kommer till att göra spelet till ett tävlingsspel och ta tillbaka arenaskjutaren in i esport. Jag hoppas de lyckas.