Någon gång under 90-talets andra hälft begick jag det stora misstaget att sälja mitt Super Nintendo med tiotalet tillhörande spel för en femhundring. Jag var ung, dum och ville ha en stereo på rummet. Vid det här laget hade familjen dessutom en någorlunda kraftfull dator. Varför skulle jag spela på en gammal konsol när jag kunde spela nya pc-spel, liksom?

2006 köpte jag min andra spelkonsol någonsin, Nintendo Wii. Åren däremellan kan vi för enkelhetens skull kalla De Mörka Åren. Jag ägde ingen konsol, men spelade som aldrig förr då mitt tillskansande av piratkopierade pc-spel inte visste någon hejd. Det är inget jag är stolt över, men jag var ung, dum och fattig. Jag skulle dessutom med allra största säkerhet inte varit spelskribent idag om jag inte på detta sätt närt mitt spelintresse.

Vi kan kalla dem för De Mörka Åren

Hur som helst har mitt pc-spelande gjort att det finns uppenbara hål bland det som ”ska” ha spelats från den femte, sjätte och till viss del även den sjunde konsolgenerationen. För er som, precis som jag, inte har stenkoll på vad generationerna innebär gäller det från första Playstation fram till Playstation 3, Wii och Xbox 360, och allt däremellan.

Att jag inte hade någon egen konsol betyder såklart inte att jag inte spelat på dem. Jag har provat det mesta, både självklart och obskyrt, och en hel del spel har jag plöjt ner tiotals timmar i hemma hos vänner. Mitt överkonsumtion av piratkopierade spel gjorde dock att jag blev oerhört rastlös i mitt spelande. Var ett spel inte superbra kunde jag gärna stänga ner och avinstallera det bara efter en kort stund. Jag hade svårt att grotta ner mig i spel på samma sätt som man gör när man betalat dyra pengar för det. Ännu svårare var det att hänge mig konsolspelen, då det oftast tvingade mig att ta mig hem till vänner för att spela eller låna en konsol under en kort tid.

20080207111149!Solid_Snake_(GOTP)Idag ligger dessa hål i min spelhistoria mig inte i fatet. Tvärt om har jag massor av möjligheter att ge de där spelen jag bara sneglade på som hastigast en andra chans. Hittills har jag bland annat gett mig i kast med Metal Gear Solid-serien. Jag spelade första spelet när det kom, men sneglade sedan bara som hastigast på del två innan jag bestämde att det inte var något för mig. Såhär i efterhand kan jag visserligen säga att vare sig tvåan eller trean var något för mig, medan jag kände att serien hittade hem igen i Metal Gear Solid 4. Alltså har jag bara tyckt om två av fyra spel, men är ändå nöjd med att ha gett en såpass viktig serie en andra chans.

Näst ut på min lista var Mirror’s Edge. Detta stilistiska svenska spel som hyllats något oerhört, trots att det inte sålde särskilt bra. Sist slutade jag spela så fort Faith tvingades börja slåss, men den här gången höll jag ut hela vägen. Visst, det var en angenäm upplevelse, idén med spelet är riktigt cool, och Faith är en bra huvudkaraktär. Men jag ställer mig frågande till om det verkligen förtjänar riktigt alla lovord det fått. Väl värt en andra chans, dock.

20080227202204!Alucard_002Det senaste spelet jag gett en andra, eller snarare tredje chans, är Castlevania: Symphony of the Night. Jag plockade upp det när jag påbörjade en let’s play av det för numera insomnade Kraid.se. När bloggen lades ner rann även det projektet ut i sanden och jag försvann från spelet i flera månader. Men i veckan insåg jag att jag kunde tanka ner det till min Vita eftersom jag redan köpt det till PS3. Smidigt, tänkte jag och drog igång vad som anses vara ett av spelhistoriens bästa spel. Och visst, det känns mycket mer lättillgängligt nu när jag inte behöver spela in och prata över varje spelsession.

Man kan lugnt säga att jag har fått blodad tand när det kommer till spelen som släpptes under De Mörka Åren. Framöver ska jag försöka hinna med att spela mer från de förlorade generationerna. Men jag behöver er hjälp med vad jag ska spela. Jag tar tacksamt emot förslag på spel jag kan ha missat. De får gärna finnas tillgängliga för nedladdning eller liknande till PS3, PS4, Xbox 360, Wii eller Wii U. Så, hit me with your best shot, så ska vi se om jag redan har spelat dem eller ej.