Krönika

Tjejspel! Finns de?


Jag har valt att i denna text benämna kvinnliga tv-spelare som tjejer. Hoppas det är okej?

En alltid lika het potatis att diskuttera är det här om det finns specifika “tjej och killspel”?

På etc.se kan du nu läsa en artikel av Jimmy Håkansson, som berättar om just spel för kvinnor och hur kvinnor framställs i spelvärlden. Inga direkta förvånande eller uppseendeväckande fakta, som vi inte redan visste, men ändå intressant läsning.

En parentes i artikeln, som kan vara på sin plats att ta upp i detta inlägg är det som spelproducenten Cliff Bleszinski svarade på frågan  om varför det inte fanns några kvinnliga soldater i det Gears of War?  Han svarade att de var upptagna med att föda barn! Nu frågar jag er kvinnliga läsare av svampriket, är detta något som ni blir upprörda över? För om man ser på det, som jag gör, så är det ett svar som visar på att utvecklarna faktiskt har tänkt till, när det gäller kvinnas roll i deras spel.

Hur i helvete menar du nu, tänker ni! Jo, Gears Of War utspelar sig i en väldigt dyster framtid, där människan står inför hotet att bli utrotad. För den mänskliga rasens överlevnad, måste kvinnorna göra det som vi män är alldeles för dåliga , för att inte säga helt värdelösa på att göra. Nämligen att föda barn. Så på så sätt kan man faktiskt säga att i Gears Of War är det kvinnan som spelar den viktigaste rollen!

Men som sagt, detta var bara en parantes, åter till ämnet. Tjejspel! De finns!

Under min tid som “spelskribent” har jag märkt att det finns en typ av spel och en spelserie, som verkar tilltala tjejer.

Bejaka din kvinnliga sida. Motorsåga en Locust idag!

Spelserien är ovan nämda Gears Of War och dess uppföljare och med största sannolikhet den avslutande delen som kommer nästa år. Att svinga en Lancer verkar vara något som tjejer finner jätteroligt. Inget konstigt med det, eftersom det är just det. Roligt, alltså. Inte konstigt. Plus att Gears Of War är ett väldigt socialt spel, och att göra saker tillsammans är något som tjejer (inte alla, men många) tycker om. Se bara på det här med toalettbesök vid festliga tillfällen 😉

Vilken speltyp menar jag då. Jo rollspel i allmänhet och Fallout 3 i synnerhet! Inget konstigt med detta heller, tycker jag. Se bara på Fallout 3. Det är väl ett ultimat spel för tjejer. Det spelar på det mest naturliga som finns när det kommer till att vara tjej. Att föda och uppfostra ett barn (ja, jag vet det är inte alla kvinnor som vill föda barn men ni fattar?) Det är vad hela spelet går ut på, och jag anser att det är något som ni tjejer är en aningen bättre på än oss män. Det är inget illa menat alls med det, det är så vi är skapade. Vi män kan omöjligen föda ett barn. Hur gärna vi än skulle vilja, och tro mig, det har funnits stunder då jag verkligen har önskat att jag skulle ha kunnat byta plats med min fästmö, när hon har haft det som jobbigast under våra graviditeter.

Så om jag någon gång skulle börja jobba i en spelbutik, och någon kom in och frågade efter ett “tjejspel”, skulle jag ge dem ett exemplar av Fallout 3 och även tipsa person om det gulliga spelet Gears Of War!

Inga kommentarer

 1. Elin skriver:

  Oh no you didnt …

 2. Familjenspel skriver:

  Vilket sammanträffade att vi skriver om samma sak 😉 Tjejspel eller killspel borde inte finnas, benämningen alltså. Spel är spel oavsett.

  http://familjenspel.se/2010/june/gora-tvartom-ar-inte-jamstalldhet.html

 3. Ludde Lundblad skriver:

  @Familjenspel – Precis! Men eftersom vi lever i ett sådant samhälle där det kategorisering verkar vara så jävla viktigt, ser jag hellre att spel som Fallout 3 och GOW klassas som “tjejspel” än nåt ruttet “laga-mat-och-se-söt-ut” spel!

  Som du säger, spel ska vara spel, men så länge uttrycket “boys will be boys” stämmer in på spelindustrin känns det tröstlöst 😛

 4. Tommy Håkansson skriver:

  Jag tycker inte det finns spel som är specifika för män och en annan grupp spel specifika för kvinnor. Däremot finns det spel riktade mot småpojkar och spel riktade mot småflickor, barn alltså. För vuxna ser jag inte att det finns spel som marknadsförs mot ett visst kön. Kvinnor som gillar Gears of War är kvinnor som gillar spel, och det finns ju lika många killar som gillar samma spel så jag skulle knappast kalla det tjejspel.

  Sen finns det ju spelserier som är mer populära bland tjejer än andra. FIFA och Forza är till exempel inte lika populära bland tjejer som Kingdom Hearts och Final Fantasy. Kollar man på film, tv och musik skulle jag påstå att det finns mer som är riktat mot en kvinnlig målgrupp än det finns inom spel, så olika smak antar jag att könen har rent generellt.

 5. Familjenspel skriver:

  Jag vägrade låta min dotter köpa “My Ponny” igår.. sånt skit får inte köpas…

 6. niklas skriver:

  Herre Jesus. Det här var det mest biologiska trams jag läst sen… Jag vet inte.

  Problemet är här att du försöker motivera spelval bland tjejer på ett sätt – de föder barn. Det du missar är att biologin spelar en väldigt undangömd roll i utvecklingen kring hur män och kvinnor ska bete sig, gilla och göra.

  En helt okej omskrivning av artikeln hade varit ungefär: “kvinnor fostras av samhället och dess strukturer till personer som defineras kring sin roll i att föda barn, trots att det är något kvinnor gör i cirka 20-80 timmar i sitt liv.” Killar runkar säkert mer i sina dar, men inte motiverar man väl våra val av spel med det.

  Hur som helst, tråkigt att inlägget hamnade på bloggen. Slutar läsa här nu. Vill jag läsa biologistiskt och sexistiskt trams kan jag lika gärna hänga på Sverigedemokraternas forum.

 7. Ludde Lundblad skriver:

  @Niklas – Tack för din kommentar, för den gjorde mig uppmärksam på att jag i framtiden måste syna mina inlägg mer, innan jag publicerar dem. Jag måste ha i åtanke att det kan finnas läsare som inte förstår ironi eller kan ta saker som är skrivet med glimten i ögat!

  Edit: Om det nu skulle vara någon annan, som precis som Niklas, känner att han/hon hellre vill hänga på ett Sverigedemokratiskt forum istället för hos Svampriket, efter att ha läst detta inlägg, vill jag klargöra att det INTE handlar om biologi, utan det är ett inlägg i debatten om kill och tjejspel 😉

 8. Krämpajj skriver:

  Niklas, du sa “Killar runkar säkert mer i sina dar, men inte motiverar man väl våra val av spel med det.”
  På ett djupare plan så är det säkert så att killar visst väljer spel utifrån just det. Man kanske inte sagt det tidigare, men många spel spelas nog som en form av alternativ-onani.

  Och du, när blev biologi trams? (du kanske är en av dem som anser att vi alla är oskrivna blad när vi föds?)

 9. niklas skriver:

  Ludde: Som jag ser det deltar du i debatten om tjej-spel, utifrån ett biologiskt perspektiv. Om det sen är ironi har jag ju gjort bort mig – bigtime 🙂

  Krämpajj: Vi är absolut inte oskrivna blad. Men vårt genetiska arv skapar inte vår person, utan det handlar snarare om var du föds och på vilken plats i samhället du hamnar. Och samtidigt, bara för att kvinnor föder barn och män (kvinnor också, på lite annat vis) runkar behöver det ju inte påverka vår spelsmak! En väldigt extrem jämförelse här är exempelvis om du föds i en överklass-familj i Sverige eller i fattigaste Sydamerika med samma gener; något säger mig att det påverkar ens spelsmak, film- och musiksmak mer.

 10. Ken1 skriver:

  Jag brukar låtsas att Marcus är min pappa och Dom min mamma, Cole är min polare och Baird är min storebror. Carmine är såklart min dryga lillebror. Vi brukar alla träffas på fredagskvällarna och tracka förortsungarna (locust). Fast för mig är det verklighet.

 11. Jenny skriver:

  Niklas: Wohoo!

 12. PimPim skriver:

  Hela diskussionen om tjej- och killspel är ett stort skämt i sig egentligen. Nu får man se det ifrån det fallet att spel i dag utvecklas främst utomlands och då inte riktigt efter vårat svenska samhälle som kommit långt när det kommer till feminism.
  Jag tror sedan inte heller att själva synen på att kvinnor spelar TV-spel förändras nämnvärt när det den andra parten stoltserar med att “vi kan allt också spela era killspel!”. Men är man som jag uppväxt i ett så pass omodernt samhälle där det måste poängteras vad som är manligt och kvinnligt så är det väl tyvärr så man måste göra det också…

Skriv en kommentar