Jag har valt att i denna text benämna kvinnliga tv-spelare som tjejer. Hoppas det är okej?

En alltid lika het potatis att diskuttera är det här om det finns specifika ”tjej och killspel”?

På etc.se kan du nu läsa en artikel av Jimmy Håkansson, som berättar om just spel för kvinnor och hur kvinnor framställs i spelvärlden. Inga direkta förvånande eller uppseendeväckande fakta, som vi inte redan visste, men ändå intressant läsning.

En parentes i artikeln, som kan vara på sin plats att ta upp i detta inlägg är det som spelproducenten Cliff Bleszinski svarade på frågan  om varför det inte fanns några kvinnliga soldater i det Gears of War?  Han svarade att de var upptagna med att föda barn! Nu frågar jag er kvinnliga läsare av svampriket, är detta något som ni blir upprörda över? För om man ser på det, som jag gör, så är det ett svar som visar på att utvecklarna faktiskt har tänkt till, när det gäller kvinnas roll i deras spel.

Hur i helvete menar du nu, tänker ni! Jo, Gears Of War utspelar sig i en väldigt dyster framtid, där människan står inför hotet att bli utrotad. För den mänskliga rasens överlevnad, måste kvinnorna göra det som vi män är alldeles för dåliga , för att inte säga helt värdelösa på att göra. Nämligen att föda barn. Så på så sätt kan man faktiskt säga att i Gears Of War är det kvinnan som spelar den viktigaste rollen!

Men som sagt, detta var bara en parantes, åter till ämnet. Tjejspel! De finns!

Under min tid som ”spelskribent” har jag märkt att det finns en typ av spel och en spelserie, som verkar tilltala tjejer.

Bejaka din kvinnliga sida. Motorsåga en Locust idag!

Spelserien är ovan nämda Gears Of War och dess uppföljare och med största sannolikhet den avslutande delen som kommer nästa år. Att svinga en Lancer verkar vara något som tjejer finner jätteroligt. Inget konstigt med det, eftersom det är just det. Roligt, alltså. Inte konstigt. Plus att Gears Of War är ett väldigt socialt spel, och att göra saker tillsammans är något som tjejer (inte alla, men många) tycker om. Se bara på det här med toalettbesök vid festliga tillfällen 😉

Vilken speltyp menar jag då. Jo rollspel i allmänhet och Fallout 3 i synnerhet! Inget konstigt med detta heller, tycker jag. Se bara på Fallout 3. Det är väl ett ultimat spel för tjejer. Det spelar på det mest naturliga som finns när det kommer till att vara tjej. Att föda och uppfostra ett barn (ja, jag vet det är inte alla kvinnor som vill föda barn men ni fattar?) Det är vad hela spelet går ut på, och jag anser att det är något som ni tjejer är en aningen bättre på än oss män. Det är inget illa menat alls med det, det är så vi är skapade. Vi män kan omöjligen föda ett barn. Hur gärna vi än skulle vilja, och tro mig, det har funnits stunder då jag verkligen har önskat att jag skulle ha kunnat byta plats med min fästmö, när hon har haft det som jobbigast under våra graviditeter.

Så om jag någon gång skulle börja jobba i en spelbutik, och någon kom in och frågade efter ett ”tjejspel”, skulle jag ge dem ett exemplar av Fallout 3 och även tipsa person om det gulliga spelet Gears Of War!