Krönika

Sexualisera likdelar

Det är onsdag morgon och jag surfar in på Kraid och får läsa om en statyett av en lemlästad blodig kvinnokropp med silikonbröst, som man får om man köper Dead Island nånting nånting collector’s edition GOTY Riptide whatever. Dåligt, tänkte jag. Lämnade en kommentar om hur statyetten verkar rikta sig mot pubertala 15-åringar, när det förmodligen är folk i sena 20-årsåldern som oftast köper såna här utgåvor. Jag gissar, eftersom det förmoligen är 25-åriga ungkarlar som slänger allra mest pengar på skit här i världen. Citera mig gärna på det som om det var fakta, men gör det i så fall med ett övertygande självförtroende i rösten.

När jag sedan fortsatte med att glida in på Reddits gamingavdelningar stod det snart klart att denna nekrofilistatyett skapat mer brus under natten än jag först trodde. Tydligen har tillräckligt många reagerat på att marknadsföringen tyckte det var en bra idé att sexualisera likdelar för att det skulle leda till diskussion. Jag blev lite förvånad, och begav mig in i kommentarsfätet med förhoppningar på att redditkidsen skulle överraska mig positivt. Så blev det inte, och här är smakprov på jargongen som rådde bland de högst uppröstade kommentarerna:

“Offensive? More like tasteless, but definitely not offensive…”

“Poor taste? Yes, Offensive? No. Unless of course you are some incredibly sheltered person. I think this is the ‘must white knight women on internet and gaming’ thing going too far.”

“What is offensive? Am I missing something or is everyone making a big deal over nothing… like always.”

“WTF IS THE PROBLEM? I am a woman and am not offended.”

De flesta verkade vara överens om att statyetten inte var olämplig och förolämpande gentemot det kvinnliga könet, och att alla som blir stötta är inskränkta mesar som borde växa upp. Ungefär. Så brukar det låta i såna här diskussioner. Det är nästan alltid bara kvinnor eller minoriteter som diskuteras som potentiella offer för stereotypa och osmickrande skildringar i spelvärlden. Det är sällan som dessa (vad jag antar är) unga vita män stannar upp och tänker på att det här kanske inte representerar en taskig bild av kvinnor eller svarta, utan att det kanske representerar en taskig bild av unga vita män. Om de tänkte på att det här var något som representerade en nedlåtande syn på dem själva, hade de då tyckt att det varit lika fånigt att bli förnärmad då?

“I know it’s uncool to be offended these days. Being offended is for old people who drop their monocle in their cup of tea when they hear the word vagina. But I’m going to say this: Maybe women aren’t the ones who should be most offended by this. Maybe we’re the ones who should be offended. This is dumbed down lowbrow dudebro sex sells marketing, aimed at us. If you’re OK with that, then cool. I understand. I like boobs, too. I’m just saying.”

Kommentarer

 1. Maria Myhr skriver:

  Jaha, nehej, inte ens kvinnokampen kan vi slutföra själva ;). Skämt åsido, ju fler smarta argument som förs upp desto bättre. Och precis som vi kvinnliga spelare (nåja, de flesta av oss då) för längesen tröttnat på att bli degraderade till ett par bröst med rumpa, är det rätt många spelande män i alla åldrar som börjar bli trötta på att bli degraderade till flinande kåtbockar. Kan du inte skriva de här klokheterna på FZ och Loading också? Det är där de finns som behöver läsa sånt här.

 2. anna.p.anna skriver:

  jag blir extra sorgsen (och trött!) när jag tänker tillbaka några år på när den här spelserien först lanserades.
  vi hade någon släkt-gathering och en av kusinerna halade fram telefonen och frågade om jag sett en trailer till ett spel som hette “dead island”. nej, det hade jag missat. “ahmen vänta ska jag visa, du bara måste se den!”.
  och vi tittade, tysta, och efteråt var vi så jävla stolta över det medium som vi tyckte var vårt, att spel-branschen börjat växa upp och vågade ha emotionell tyngd.
  men det löftet infriades inte, en fantastisk trailer och ett otroligt fint stycke musik var allt vi fick. vi har fått från det till vanskapta och illa modellerade kvinnotorsos. vad hände där?

 3. T4 was Here skriver:

  Well jag kan förstå att ni och Britterna är uprörda över det här men…
  4chan generationen är helt sjukt jävla avtrubbade.
  Och jag har sett en det shit på /b/ back in the day som…
  Well, får detta att framstå som småpotatis.
  Tycker till och med att det skulle göra en neat piece i en skräck films pryl samling brevid Neca’s The Walking Dead action figures och RE4’as motorsåg dosan.

  Och att marketing departments fuck up när dom brainstormar är inget man kan göra nått åt för än det är försent för dom tror att dom vet vad dom gör och vill inte höra på annat.
  And they have flowcharts and shit to prove you wrong, you can’t win.

 4. Lance McCloud skriver:

  t4: Du låter ju EXAKT som komentarerna som Tommy tog upp. Problemet med detta är ju såklart inte att det är lite blod på statyn utan motivet i sig. Jag kan med tycka att det är rätt coolt med lite blod och gore i en samlarstaty, det är ett spel där det passar… men felet är ju att man har tagit sterotypen att alla som spelar spel är pojkar i 13-årsåldern och att tuttar är det alla vill ha som cool bonus. En bra staty hade varit spelets spelbara karaktärer som står uttröttade på en hög av besegrade zombies. Detta underminerar istället allt potential spelmediet har att bli något seriöst i folks ögon, och det värsta är att det allt som oftast är folk i PR avdelningen som göra sådana här idiotiska misstag. Jag är glad att det faktiskt är rätt många som säger ifrån så fort något sådant här dyker upp, visst en del är som kommentarerna som tagits upp här, idioter som inte fattar vad som är fel, men många påpekar även att vi faktiskt inte vill ha sådant här.

  Jag gillar vad jag fick i Borderlands 2 Loot-chest Edition. Ett bobble-head av den tjocka busschauffören och vapenförsäljaren i spelet. Mer sådant tack.

 5. Chrishka skriver:

  Jag ser problemet och jag tycker det är vidrig marknadsföring som förutsätter och utelämnar vissa kön & sexualiteter medan det fördunmar andra.
  Men jag förstår inte varför folk är så chockade och upprörda, ett sexistiskt skitspel fyllt av stereotyper får en uppföljare med sexistisk marknadsföring.
  Det är som att kritisera DoA-spelens marknadsföring utan att kritisera, ifrågasätta eller belysa problematiken med DoA-serien. Vilket är legitimt att göra, men pr-avdelningen är inte isolerade puckon här!

  Problemet här är inte ett marknadsföringsmässigt snedsteg, vi snackar om välriktad marknadsföring som riktar sig till precis samma målgrupp som spelet. Problemet är utvecklingsstudion, utgivarna och marknadsföringsteamet tillsammans.

Skriv en kommentar