Det är onsdag morgon och jag surfar in på Kraid och får läsa om en statyett av en lemlästad blodig kvinnokropp med silikonbröst, som man får om man köper Dead Island nånting nånting collector’s edition GOTY Riptide whatever. Dåligt, tänkte jag. Lämnade en kommentar om hur statyetten verkar rikta sig mot pubertala 15-åringar, när det förmodligen är folk i sena 20-årsåldern som oftast köper såna här utgåvor. Jag gissar, eftersom det förmoligen är 25-åriga ungkarlar som slänger allra mest pengar på skit här i världen. Citera mig gärna på det som om det var fakta, men gör det i så fall med ett övertygande självförtroende i rösten.

När jag sedan fortsatte med att glida in på Reddits gamingavdelningar stod det snart klart att denna nekrofilistatyett skapat mer brus under natten än jag först trodde. Tydligen har tillräckligt många reagerat på att marknadsföringen tyckte det var en bra idé att sexualisera likdelar för att det skulle leda till diskussion. Jag blev lite förvånad, och begav mig in i kommentarsfätet med förhoppningar på att redditkidsen skulle överraska mig positivt. Så blev det inte, och här är smakprov på jargongen som rådde bland de högst uppröstade kommentarerna:

”Offensive? More like tasteless, but definitely not offensive…”

”Poor taste? Yes, Offensive? No. Unless of course you are some incredibly sheltered person. I think this is the ’must white knight women on internet and gaming’ thing going too far.”

”What is offensive? Am I missing something or is everyone making a big deal over nothing… like always.”

”WTF IS THE PROBLEM? I am a woman and am not offended.”

De flesta verkade vara överens om att statyetten inte var olämplig och förolämpande gentemot det kvinnliga könet, och att alla som blir stötta är inskränkta mesar som borde växa upp. Ungefär. Så brukar det låta i såna här diskussioner. Det är nästan alltid bara kvinnor eller minoriteter som diskuteras som potentiella offer för stereotypa och osmickrande skildringar i spelvärlden. Det är sällan som dessa (vad jag antar är) unga vita män stannar upp och tänker på att det här kanske inte representerar en taskig bild av kvinnor eller svarta, utan att det kanske representerar en taskig bild av unga vita män. Om de tänkte på att det här var något som representerade en nedlåtande syn på dem själva, hade de då tyckt att det varit lika fånigt att bli förnärmad då?

”I know it’s uncool to be offended these days. Being offended is for old people who drop their monocle in their cup of tea when they hear the word vagina. But I’m going to say this: Maybe women aren’t the ones who should be most offended by this. Maybe we’re the ones who should be offended. This is dumbed down lowbrow dudebro sex sells marketing, aimed at us. If you’re OK with that, then cool. I understand. I like boobs, too. I’m just saying.”