Krönika

Jämlikhet innebär inte att behandla alla lika

Varning för raljant inlägg!

Svampriket har väl varit, låt oss säga, måttligt intresserade av kommande Zelda-/Dynasty Warriors-crossovern, Hyrule Warriors. Zelda är ju nice, men Dynasty Warriors är det väl ingen av oss som är sådär sjukt tända på. En sak som däremot gör att vi ändå gör en liten tumme upp i spelets riktning är det faktum att det hittills utannonserats fler kvinnliga karaktärer än manliga i spelet. Något som händer så sällan att ett flertal religioner har märkt det som ett av tecknen på en stundande apokalyps.

Eftersom spelare är spelare har detta, så klart, möts av blandad kritik. Visst, mycket positivt, som härifrån riket, men även en hel del hat från arga grabbar som tycker att det är en klar östrogenövervikt och att detta kommer göra spelet helt jävla värdelöst.

Om detta skrev Jim Sterling en tweet.

Tweet by Sterling

En ofarlig, lite rolig tweet, som retas med de män (för, ja, det är i princip enbart män) som upprörts över att det kommit ett spel där männen inte är i majoritet. Kul. Värt en retweet. Kanske man skulle ta och kolla vad folk har svarat på tweeten?

Spoiler: jag skulle inte ha kollat på vad folk svarat på tweeten.

Lektion i jämlikhet

Enter Snubbe McSnubbe (fingerat namn) som gör sin manliga plikt och upplyser om att vi kommit farligt nära Omvänd Sexism. På det sakligaste av sakliga sätt vänder jag mig till McSnubbe och ber honom utveckla sin kritik…

Saklig tweet™…och utveckla sin kritik he did.

Stackars underrepresenterade män

Låt oss nu diskutera denna snubbes visdom. För det har säger låter ju till viss del ganska logiskt. Jämlikhet måste vara lika för alla. Det är liksom poängen med jämlikhet.

Fast, nja.

I ett samhälle som är helt, 100% jämlikt ska alla behandlas likadant för att jämlikheten ska bevaras. I vårt samhälle, som inte är jämlikt, fungerar den taktiken inte riktigt lika bra. Vi behöver till exempel, i motsats till vad ovanstående snubbe hävdade, inte ta snubbars upprördhet över att de är underrepresenterade i ett spel på lika stort allvar som när tjejer säger detsamma, eftersom snubbar inte på något sätt är underrepresenterade. 

Ett spel med en övervikt av kvinnor förtjänar inte att kritiseras på samma sätt som ett spel med en övervikt av män. I det här fallet fungerar det inte åt båda hållen. I ett kulturellt vakuum, ja då skulle det kanske kunna ses som samma sak. Men i den verkligt verkliga världen är det inte det.

Det kanske är jobbigt att höra för många, men ifall vi ska uppnå jämlikhet måste män bortprioriteras. Kanske skulle det till och med behövas en period då det tillverkades fler spel med kvinnor i huvudrollen än män.

Omvänd sexism? Nej, faktiskt inte.

hate is hate

Visst, hat är inte snällt. Men hat som sparkar uppåt och hat som sparkar nedåt är inte samma sak. Sorry.

Kommentarer

 1. Daniel skriver:

  Håller helt med dig Linus! Folk är alldeles för snabba att säga något om saker de inte har koll på. För som du säger, jämlikhet låter som om det går ut på att behandla alla lika, fast i praktiken blir det inte riktigt så. Folk som inte förstår det blir väldigt snabbt arga och skriver dumma grejer på nätet. Egentligen är det rätt konstigt, jag vet inget annat område där folk med okunskap om ämnet har så otroligt mycket åsikter om det.

  Bra text Linus!

 2. Lance McCloud skriver:

  Detta är anledningen att jag inte ens besöker vissa sidor längre, för jag vet att i kommentarerna kommer folk att bli upprörda över jämställdhetens framgångar och för att de, ofta omedvetet, fruktar deras privilegiekuponger kanske inte ska vara lika enkla att kassera in i framtiden. FZ är gräslig på den här punkten. Skribenterna försöker posta intressanta inlägg, men så fort de kritiserar gamla trötta normer så måste användarna i drivor prompt påpeka att de allt gillar de där normerna. Då föredrar jag Svampriket där jag vet att skribenterna och användarna inte är egoistiska och själviska räddharar som är dåligt pålästa och sitter och gissar saker om hur världen fungerar.

  Jag gillar verkligen att det kommer många kvinnor till Hyrule Warriors. Och helt ärligt… vilka män skulle de kunna plocka in? det finns verkligen inga vettiga män. Tingle? Malon? Nej tack, då tycker jag de har gjort helt rätt val.

 3. Alex skriver:

  Principiellt så är målet helgar medlen- och arvssyndargumenten åt helvete. Och hallå, det är inte direkt något att jubla över när det skapas en handfull kvinnliga ‘karaktärer’ som främst existerar som länk mellan spelaren och spelvärlden, i ett beat ’em up AV TEAM NINJA, när det är 2014 och inte 1994.

  ‘en hel del hat från arga grabbar som tycker att det är en klar östrogenövervikt och att detta kommer göra spelet helt jävla värdelöst.’
  Ursäkta min skepsis men var är tweeten/whatever där detta sägs?

  ‘som upprörts över att det kommit ett spel där männen inte är i majoritet.’
  Fast enligt Sterling verkar det ju vara att kvinnliga och manliga PC’s inte var lika många som var problemet för dessa människor. Det börjar likna strawman banne mig.

  ‘farligt nära Omvänd Sexism’
  Jag läste varningen, men menar du på allvar att sexism i grunden bara avser diskriminering mot kvinnor?

  Ang. definitioner – Av tweetarens tweet du ‘lyfter fram’ (vet inte varför du bryr dig med namnändring när det går att hitta honom via innehållet?) att döma så handlar det för honom om lika representation till antalet och allt annat du läser in i begreppet måste du förstås kolla av med honom innan du kritiserar honom för att tycka det. Annars blir det (återigen?) en halmgubbe du skapar (för att kunna vinna diskussionen och plocka billiga poäng). Tror snarare att han, som många andra med jämlikhet menar lika möjligheter och grundläggande rättigheter, inte att alla ska behandlas exakt lika oberoende av prestation, bakgrund etc, eller lika utfall som mål. Jag tolkar hans inlägg som raljerande över samma argument vi sett ur kvinnligt perspektiv, där vi förväntas skita i vad spelen handlar om för att få till exakt samma antal karaktärer av bägge kön. Det blir, tycker jag då, en väldig fördumning av hela diskussionen att fokusera enbart på någon enskild statistik.

  Avslutar med att säga att jag har inga problem med s.k. överrepresentation (åt något håll) i enskilda fall, tror det är viktigare att se till helheten och även kontexten i varje spel. Jag menar, att den spelbara karaktären är av samma kön som mig har nog, beroende på genre, liten betydelse för om jag känner mig representerad eller inte. Vi är mer än våra kön. Finns ju dock genrer där det finns mindre bra ursäkter att inte ha ett urval av PC’s med olika könstillhörigheter och etniciteter, typ multiplayerspel à la CoD. Kanske speciellt CoD, och andra storspel där resurserna finns för att göra detta möjligt.

  Nej förresten, avslutar med en video jag tror du skulle uppskatta, som driver med backlashen mot Mighty no. 9’s community manager:
  http://www.youtube.com/watch?v=Ow—AaOIEo

  Och den är kul! Men han gör samma sak som du verkar göra här, plockar bland det dummaste han kan hitta och förlöjligar det istället för att leta efter någorlunda vettig kritik att debattera mot. Om du tänker dig ett träd som bär frukt, så är det som att ni plockar den lägst hängande frukten, men beter er som att ni med ett animerat kattdjurs grace tipptåat upp till toppen av trädet bara för att slicka på alla frukter så att de andra djuren blir gröna i ansiktet och inte vill något annat än att vara er just nu.

  • Linus Svensson skriver:

   “Principiellt så är målet helgar medlen- och arvssyndargumenten åt helvete.”

   Jag pratar inte om någon “arvssynd”. Jag pratar om moderna strukturer.

   “Ursäkta min skepsis men var är tweeten/whatever där detta sägs?”

   Jag raljerar. Överdriver för effekt. Ja. Men det är det originaltweeten handlar om: att människor är upprörda över att det är fler kvinnor än män.

   “Fast enligt Sterling verkar det ju vara att kvinnliga och manliga PC’s inte var lika många som var problemet för dessa människor. Det börjar likna strawman banne mig.”

   Folk är upprörda över att män inte är antingen flest eller lika många. Igen, lite raljant, men poängen är detsamma. Män (de män som det här handlar om i alla fall) klarar inte av att inte vara i fokus för en gångs skull. Ingen straw man, de här människorna finns och de är många. De är samma människor som blev asarga när det avslöjades att Thor ska vara kvinna i en av Marvels nya story archs. Leta upp valfri artikel om det och läs kommentarerna så kommer du hitta precis de människor jag argumenterar mot.

   “Jag läste varningen, men menar du på allvar att sexism i grunden bara avser diskriminering mot kvinnor?”

   Nej, sexism drabbar alla och det är därför “omvänd sexism” är en så idiotisk term. Det finns inget som heter “omvänd sexism” bara sexism. Som även drabbar män. (Fast huvudsakligen drabbar kvinnor). “Omvänd sexism” är ett sätt som män (huvudsakligen) använder för att kritisera kvinnors arbete för jämlikhet. Det är en fjantterm som används av fjantar.

   “vet inte varför du bryr dig med namnändring när det går att hitta honom via innehållet?”

   Nä, det är inget skottsäkert skydd, men jag antog att folk inte skulle sätta igång och göra några direkta efterforskningar.

   “Jag tolkar hans inlägg som raljerande över samma argument vi sett ur kvinnligt perspektiv, där vi förväntas skita i vad spelen handlar om för att få till exakt samma antal karaktärer av bägge kön.”

   Så kan du ju tolka det. Men det han FAKTISKT säger är att män som blir upprörda över att de känner sig underrepresenterade har lika rätt som kvinnor som säger det trots att de i 99 fall av 100 är överrepresenterade. Det är det jag argumenterar mot. Sen tar jag i och drar saker till sin spets, men igen, poängen kvarstår.

   “Avslutar med att säga att jag har inga problem med s.k. överrepresentation (åt något håll) i enskilda fall, tror det är viktigare att se till helheten och även kontexten i varje spel. Jag menar, att den spelbara karaktären är av samma kön som mig har nog, beroende på genre, liten betydelse för om jag känner mig representerad eller inte. Vi är mer än våra kön.”

   Det går inte att bara reducera ner överrepresentation till enstaka fall när hela industrin är så extremt ojämlik. Det är bra för dig att det inte spelar någon roll om det är en kvinna eller en man på skärmen, men för många gör det det. Och att kvinnor då är vansinnigt, otroligt, galet, korkat, sjukt, chockerande underrepresenterade är ett problem.

   “Men han gör samma sak som du verkar göra här, plockar bland det dummaste han kan hitta och förlöjligar det istället för att leta efter någorlunda vettig kritik att debattera mot.”

   Det du verkar utgå ifrån är att det är en liten grupp som har de här åsikterna. Det är det inte. Det är en relativt stor och väldigt högljudd grupp som dyker upp varje gång något sådant här händer. Som stoppar upp utveckligen och tycker att alla som argumenterar för fler kvinnor i spel förstör branschen. Jag argumenterar mot de här människorna för att de behöver argumenteras mot.

   • Alex skriver:

    ‘Jag pratar om moderna strukturer.’
    Som ju är ett resultat av historien, men ska nya generationer hållas skyldiga för den? Ska gruppen hållas skyldig för vad några i den gör? Det var den känslan jag fick.

    ‘Jag raljerar. Överdriver för effekt. Ja. Men det är det originaltweeten handlar om: att människor är upprörda över att det är fler kvinnor än män.’
    Men det jag som läsare (utan twitterkonto) har att gå efter är den här enda personen som ju inte sa det du anklagar en grupp för. Du har då inte drivit med existerande åsikter utan hittat på värre som du sen associerar med gruppen du argumenterar mot. Är det jag vänder mig emot.

    ‘Folk är upprörda över att män inte är antingen flest eller lika många. Igen, lite raljant, men poängen är detsamma. Män (de män som det här handlar om i alla fall) klarar inte av att inte vara i fokus för en gångs skull. Ingen straw man, de här människorna finns och de är många. De är samma människor som blev asarga när det avslöjades att Thor ska vara kvinna i en av Marvels nya story archs. Leta upp valfri artikel om det och läs kommentarerna så kommer du hitta precis de människor jag argumenterar mot.’
    Två olika ståndpunkter ju, den ena för ojämlikhet. Men mer allmänt tror jag inte det här tillvägagångssättet är produktivt. Blir någon annan än den som redan är ‘frälst’ konverterad av att se sin åsikt förvanskas och drivas med? Jag tror inte det.
    Har inte koll på Thor/Marvel, men ska kika på det.

    ‘Nej, sexism drabbar alla och det är därför ”omvänd sexism” är en så idiotisk term. Det finns inget som heter ”omvänd sexism” bara sexism. Som även drabbar män. (Fast huvudsakligen drabbar kvinnor). ”Omvänd sexism” är ett sätt som män (huvudsakligen) använder för att kritisera kvinnors arbete för jämlikhet. Det är en fjantterm som används av fjantar.’
    Okej, då är jag med. Ledsen för taggarna ut.

    ‘Så kan du ju tolka det. Men det han FAKTISKT säger är att män som blir upprörda över att de känner sig underrepresenterade har lika rätt som kvinnor som säger det trots att de i 99 fall av 100 är överrepresenterade. Det är det jag argumenterar mot. Sen tar jag i och drar saker till sin spets, men igen, poängen kvarstår.’
    Du har rätt där, my bad. Men ang. representation så tycker jag inte man kan reducera olika verk till delar i ett sifferrace och snacka om hur branschen nu blir ‘såhär mycket mer jämlik’ av att det skapats ett spel som Hyrule Warriors, då det är så mycket som inte tas i beaktning där att det nästan blir meningslöst.

    ‘Det går inte att bara reducera ner överrepresentation till enstaka fall när hela industrin är så extremt ojämlik. Det är bra för dig att det inte spelar någon roll om det är en kvinna eller en man på skärmen, men för många gör det det. Och att kvinnor då är vansinnigt, otroligt, galet, korkat, sjukt, chockerande underrepresenterade är ett problem.’
    Jag tror dock att bra exempel på kvinnliga karaktärer (helst i bra spel) även om de är få är betydligt viktigare att lyfta fram än att jaga 50/50 till antalet. Även om de är färre för kvinnor så råder det ingen brist på spelbara karaktärer (eller avatarer snarare) utan snarare trovärdiga, mångfacetterade sådana. Tror även det ena följer det andra i en ringar på vattnet-effekt. Hyrule Warriors är väl hyfsat relevant för att många ändå kommer ge ett spel med nintendokaraktärer i en chans och därför ‘utsättas’ för dess innehåll, men det känns som det finns viktigare exempel att lyfta fram.

    ‘Det du verkar utgå ifrån är att det är en liten grupp som har de här åsikterna. Det är det inte. Det är en relativt stor och väldigt högljudd grupp som dyker upp varje gång något sådant här händer.’
    Du kanske har rätt där. Jag filtrerar bort en del genom att skippa twitter, fb och större spelsidor som ign och gamespot. Men därför är det väl bra om du länkar till såna trådar och kommentarsfält och typ sätter en trigger warning på det för känsliga läsare, kan jag tycka.

    ‘Som stoppar upp utveckligen och tycker att alla som argumenterar för fler kvinnor i spel förstör branschen. Jag argumenterar mot de här människorna för att de behöver argumenteras mot.’
    Behöver väl inte sägas men detta står jag helt bakom och hoppas du fortsätter med.

 4. Nakadai skriver:

  Du ligger först i Mario Kart och blir upprörd över att du inte får några blåa skal.
  Snubbe McSnubbe är anledningen till varför jag vill leka Dead Rising med folk på mina sämre dagar…

 5. Kim "Kimus" Söderström skriver:

  Det är verkligen helt tokigt hur sällsynt det är med spel där kvinnliga karaktärer dominerar.
  Smått tragikomiskt att folk går i taket för det samtidigt som det inte är något mysterium.
  Det ligger trots allt i människans natur att vilja ha det som det alltid varit. Avvikelser är jobbigt – speciellt när det förstås var bättre förr. =)
  Mycket möjligt att det är därför jag har väldigt svårt för dagens moderna spel. Jag tycker de saknar själ och lämnar för lite utrymme för fantasi med sin strävan efter 3D-realism. =P
  Fast det är en annan diskussion.
  Mycket bra text för övrigt Linus.
  Är det något jag verkligen uppskattar så är det fler kvinnliga karaktärer i spel.
  Stort plus! Detta är en utveckling jag faktiskt gillar och vill se mer av. Jag vill se också se fler tjejer/damer kunna spela spel OCH kunna stå för det. Vill inte att någon ska behöva känna sig onormal för något som är så roligt.

Skriv en kommentar