Varning för raljant inlägg!

Svampriket har väl varit, låt oss säga, måttligt intresserade av kommande Zelda-/Dynasty Warriors-crossovern, Hyrule Warriors. Zelda är ju nice, men Dynasty Warriors är det väl ingen av oss som är sådär sjukt tända på. En sak som däremot gör att vi ändå gör en liten tumme upp i spelets riktning är det faktum att det hittills utannonserats fler kvinnliga karaktärer än manliga i spelet. Något som händer så sällan att ett flertal religioner har märkt det som ett av tecknen på en stundande apokalyps.

Eftersom spelare är spelare har detta, så klart, möts av blandad kritik. Visst, mycket positivt, som härifrån riket, men även en hel del hat från arga grabbar som tycker att det är en klar östrogenövervikt och att detta kommer göra spelet helt jävla värdelöst.

Om detta skrev Jim Sterling en tweet.

Tweet by Sterling

En ofarlig, lite rolig tweet, som retas med de män (för, ja, det är i princip enbart män) som upprörts över att det kommit ett spel där männen inte är i majoritet. Kul. Värt en retweet. Kanske man skulle ta och kolla vad folk har svarat på tweeten?

Spoiler: jag skulle inte ha kollat på vad folk svarat på tweeten.

Lektion i jämlikhet

Enter Snubbe McSnubbe (fingerat namn) som gör sin manliga plikt och upplyser om att vi kommit farligt nära Omvänd Sexism. På det sakligaste av sakliga sätt vänder jag mig till McSnubbe och ber honom utveckla sin kritik…

Saklig tweet™…och utveckla sin kritik he did.

Stackars underrepresenterade män

Låt oss nu diskutera denna snubbes visdom. För det har säger låter ju till viss del ganska logiskt. Jämlikhet måste vara lika för alla. Det är liksom poängen med jämlikhet.

Fast, nja.

I ett samhälle som är helt, 100% jämlikt ska alla behandlas likadant för att jämlikheten ska bevaras. I vårt samhälle, som inte är jämlikt, fungerar den taktiken inte riktigt lika bra. Vi behöver till exempel, i motsats till vad ovanstående snubbe hävdade, inte ta snubbars upprördhet över att de är underrepresenterade i ett spel på lika stort allvar som när tjejer säger detsamma, eftersom snubbar inte på något sätt är underrepresenterade. 

Ett spel med en övervikt av kvinnor förtjänar inte att kritiseras på samma sätt som ett spel med en övervikt av män. I det här fallet fungerar det inte åt båda hållen. I ett kulturellt vakuum, ja då skulle det kanske kunna ses som samma sak. Men i den verkligt verkliga världen är det inte det.

Det kanske är jobbigt att höra för många, men ifall vi ska uppnå jämlikhet måste män bortprioriteras. Kanske skulle det till och med behövas en period då det tillverkades fler spel med kvinnor i huvudrollen än män.

Omvänd sexism? Nej, faktiskt inte.

hate is hate

Visst, hat är inte snällt. Men hat som sparkar uppåt och hat som sparkar nedåt är inte samma sak. Sorry.