CES-mässan är i full gång och vi har, trots att det inte är en spelmässa, fått se lite ny teknik. Alla vill ha sin del av kakan när det vankas teknikskifte och vi kan tydligt se många trender som växer sig starkare. Jag tänkte gå igenom hur läget ser ut just nu och ge några högst personliga reflektioner.

Först ut kör vi Nintendo som inte riktigt är som andra barn. De går en helt egen väg och är på samma gång både teknikledare och eftersläntrare. Wii U med sin kontroll-tablet kändes märklig när den presenterades för 1,5 år sedan men sen dess har marknaden reagerat och lösningen känns idag som ett helt naturligt steg i utvecklingen. Jag är dock rädd att vi inte kommer se speciellt mycket tredjepartsspel den här gången heller, speciellt inte såna som utnyttjar den nya tekniken på ett smart sätt. Det kommer istället vara Nintendo själva som bär allt. 3D-funktionen i 3DS kändes som en gimmick för att kunna sälja ny hårdvara och det tycker jag nog fortfarande, men det gör inte så mycket när den har det utvecklarstöd som den har. Även förra generationen var till viss del uppkopplad och jag hoppas verkligen Nintendo får till en bra onlinelösning för sina plattformar och att de syr ihop dem mer, gärna i spel som lever över båda plattformarna.

Sony har den här generationen gått från klarhet till klarhet. De började med en skitdyr Playstation 3 som tappade hela det försprång de hade från PS2 på att den släpptes för sent, men de lyckades vända skeppet och kommer antagligen gå i mål sida vid sida med Microsoft. Att de lyckats vända, trots PSN-debaklet, tror jag handlar om en ruskigt bra lineup av exklusiva spel plus en vuxnare approach med BluRay som tilltalar en äldre publik än vad ”tonåringsboxen” gör, utan att tappa sina yngre fans. På den portabla fronten har de dock helt tappat greppet. Vita har en samling undermåliga småsyskon till spel där man försökt casha in på hitsen. Det finns många bra idéer som cross-play och cross-buy men det krävs titlar som driver försäljning. Sony hade en gång ett tredje ben, en mobil plattform med Playstation-märkta telefoner. Det funkade inte och Sony gick inte vidare med det men jag tror vi kommer få se en ny satsning från dem. Kanske en direktkoppling till Sonys TVs, streaming-lösningar till Vaio-datorer, kanske Android-tablets; vi får se men jag tror inte Sony vill missa det tåget.

Microsoft doppade tårna i spelträsket med sin första Xbox och gick all-in med 360. I efterhand kan man se hur planerad hela konsolens livscykel varit med tydliga mål, och visst har de lyckats. 2013 års fokus för MS ligger på Windows 8, inte bara på din PC utan framförallt på tablets och telefoner. Smartglass som visades upp på förra E3 var bara början. Microsoft har en vision, tydligare än någon annan där alla delar av ditt hem kör Windows. Själv är jag skeptisk efter att ha kört Win8 ett tag på en laptop hemma men de gör väldigt mycket rätt på tablet- och telefonsidan, det som saknas är dock spelen och apparna, men det kommer nog. MS kommer aldrig försöka konkurrera med 3DS, de har istället Android och Apple i sikte.

Mycket spännande händer på Android-sidan där Ouya har fått mest uppmärksamhet och nu senast Nvidias Shield men även andra lösningar som GameStick. Shield har en poäng i att som streamer göra Wii U av din dator och de försöker samla Android-baserade spel som stöder deras grafikchip i TegraZone men jag är lite rädd att de låser in sig. Ouya lider lite av samma sak, låser de in sig för mycket? Kommer alla spel utvecklade för handkontroll fungera på alla dessa plattformar, trots Android? Kommer marknaden för Android-spel bli för segregerad? Många frågor men jag tror vi kommer få svar på dem under 2013.

Apple går likt Nintendo sin egen väg och länge har alla andra följt efter men de börjar ärligt talat tappa lite. Det kan vara Jobs bortgång men saker som kartfiaskot visar att Apple inte har full koll på läget. iOS har sett likadant ut sen… alltid. En stabil plattform lockar dock utvecklare och många som ger ut spel till alla tre mobilplattformarna vittnar om att Apples ger klart mest intäkter. Apple har utstakade mål att fokusera på business-to-business under 2013, vilket säger mig att de inte är intresserade av att ta sig in under din TV; trots det finns ständiga rykten om en egen iTV. De skulle även kunna utveckla sin Apple TV till att bli en mer kratfull maskin som kan spela spel på TVn. Det här är dock obekant mark för Apple och jag tror inte de bedömer marknaden som stor nog för en ordentlig satsning, de gör vansinnigt mycket pengar på sina portabla plattformar istället.

Datorn då? på CES visade en partner till Valve upp Piston, en Steam-anpassad minidator som kör Steam i fullskärmsläge och det är nog framtiden för datorn. Inte att flytta till TVn utan att kunna vara spelkonsol också, vilket den alltid kunnat vara utan att någon paketerat den så till Steam kom. På tal om Valve så har de i dagarna pratat om sin officiella Steam Box som ska fungera som nav i ditt streamade hem, dock inget som kommer släppas under det här året.

Sist ut har vi TVn själv. På Helsingfors flygplats spelade jag för nån månad sen Angry Birds med händerna på en Samsung TV. Appar letar sig även hit och TVn är inte nån dum bildvisare längre. Många märken slåss om kakan och hittills har de alla egna låsta system; dock har Smart TV Alliance skapats, för de insåg att ingen vinner om man inte får en bredare bas som utvecklare kan skapa mot. Som jag sa tidigare så gör Sony både spelkonsoler, TV, telefoner och datorer och det vore ovanligt dumt att inte dra nytta av det.

Vi rör oss mot en miljö där appar är kung och alla vill vara så öppna men ändå ha så stor del av kakan det går. Din surfplatta blir din TV som blir din datorskärm som blir din växelspak till ditt bilspel på din TV. Allt ska kunna göra allt, överallt. Unity är ett modernt exempel på utvecklingsverktyg som kan utveckla mot de flesta plattformar samtidigt och många anammar det sättet att arbeta. Så länge det fortsätter produceras bra spel är jag nöjd men jag börjar bli rädd att AAA-spelens tid snart är förbi och risken är att allt blir mellanmjölk. Vi ser det redan idag när det enbart är de stora som kan trycka ut spel spel som Assassin’s Creed 3 vilket i sin tur är en uppföljare, för ingen vågar ta risken med ett nytt IP. Blir hårdvaran flera steg bättre i nästa generation så kommer utvecklingen bli för dyr om du inte backas av de stora utgivarna. Spelfixen ska också levereras så fort som möjligt och hur mycket jag än gillar Super Hexagon så kommer jag också vilja ha djupare saker som jag kan sjunka in i. Men jag är ändå positiv, framtiden kan inte komma snabbt nog även om en börjar bli gammal.

Hur ser du på framtiden och hur vill du att den ska se ut?