Jag gillar film. Jag ser ganska ordentliga mängder med film. Jag gillar även Oscarsgalan. Jag brukar ta ledigt bara för att se den. Förra året såg jag den i en biograf tillsammans med min sambo och massa främlingar. Det var en riktigt jäkla kul upplevelse. Men jag vet inte hur motiverad jag känner mig att ta ledigt, vara uppe hela natten, åka in till stan och betala för att sitta uppe och se årets Oscarsgala. Inte för att det varit ett anmärkningsvärt tråkigt filmår, utan för att man fortsätter göra det så svårt och ointressant som möjligt för publiken. Inte undra på att galans tittar siffror haltar. Låt mig förklara varför.

För det första börjar jag bli jävligt trött på att man aldrig eller sällan nominerar filmer av en viss genre. Action och komedi går nästan alltid bort, oavsett hur mycket kritikerna och publiken älskat filmen under året som gått. Jag är inte ett fan av varken Skyfall eller Nolans Batman-trilogi, men tycker att åtminstone en av dem borde fått nominerats till Årets bästa film tillsammans med Looper. Den som säger att de filmerna helt enkelt är för dåliga måste förklara varför de i så fall hyllats lika mycket eller mer än de övriga nomineringarna. Det handlar inte om kvalitet, utan om genre.

De måste börja nominera ett bredare urval av filmer. Jag säger inte att de ska nominera efter kommersiell framgång bara för att få tittarna investerade, men om en BRA actionfilm släpps ska den ha en chans att komma med. Det finns undantag, som när både Inception och Avatar nominerades. Men oftast är det bara Tarantionos rullar som anses värdiga, kanske på grund av hans långa Hollywoodkarriär och djupa rötter i kontaktnätet. Men han är då inte den enda som gör bra film inom genren.

Det andra som irriterar mig och får mig att inte orka bry mig om galan är det faktum att nästan alla nominerade filmer kom ut på bio under slutet av året, vilket ger publiken väldigt lite tid att se dem mellan det att nomineringarna utannonserats och att galan hålls. De flesta av filmerna har inte ens kommit ut på bio här i Europa, och till exempel nominerade Wreck-It Ralph kommer inte förrän nästa månad! Och den som väntar på DVD- och Bluray-releaserna kan se sig i himlen efter något liknande innan galan äger rum.

Det här är bullshit som hindrar publiken från att känna sig investerad i tävlingselementet. Vem vill sitta och titta på en ganska mjäkig gala när man inte sett filmerna som är nominerade? Speciellt om det innebär att man måste ta ledigt från jobb och skola för att stanna uppe hela natten. Och få inte igång mig på att Seth McFarlane ska vara värd i år. Jag förväntar mig riktigt jävla urvattnad skithumor som var kul under mitten av förra årtiondet.