Idag är det två veckor sen jag besökte Holland över helgen. Målet var Qlimax som är världens största inomhusfest för tyngre dansmusik, även kallat Hardstyle. Gelredome är arenan som varje år säljer slut sina 30.000+ biljetter på bara några timmar. Det skulle visa sig att mitt fjärde år i rad skulle bli det bästa.

Jag har lyssnat på elektronisk dansmusik (EDM) ända sedan jag spelade in Mega Man-musik på kassettband på 80-talet. Det har utvecklats via tysk rave på 90-talet, Holländska trance-fester, specialkryssningar på Östersjön fyra gånger om året, psytrance på skogsfester, holländska utomhusfestivaler i stekande solsken till att jag numer äter det mesta inom scenen. Den kommersiella house-musik som letat sig hit de senaste åren är bara en liten del av det musikliv jag levt de senaste 20 åren.

Olika genres har sin kärna; trance kan till exempel trollbinda med melodi och driv, psy kan få dig att helt förloras i nuet och progressiv house skapar underverk med små men utdragna medel. Hardstyle/hardcore handlar enbart om energi och kan verka ytligt om du inte upplevt det på ett dansgolv med tusentals personer som är där för samma sak.

Jag hade en fantastisk upplevelse och trots att jag åkt på liknande fester i många år så blev jag tagen på sängen av den otroliga show årets upplaga bjöd på. I veckan kom den officiella ”efterfilmen” till Qlimax, höj volymen och slå på fullscreen i HD!