Jag förväntade mig egentligen mer från Microsofts avtäckning av den nya hårdvaran. Men det var precis vad de sa att det skulle vara, nämligen en avtäckning av hårdvaran och inte mycket mer. Vi som satt och väntade på tjänster som kunde ha betydelse för oss i europa fick inte vad vi väntade på. Däremot så kunde man läsa mellan raderna och få ut en hel del av eftersnacket med de högsta topparna inom Microsofts ledning. Personligen letade jag efter hur man fokuserade på familjer och barn, vilket visade sig vara ganska svårt. Spelen vet vi kommer, men de är ändå en stor del av vad som säljer en konsol. För de lite mer insatta föräldrarna så spelar även tjänsterna roll.

Något av det första som visades var så klart själva konsolen och kontrollen, vilket för de flesta kan verka ganska så betydelselöst när man tittar ur ett föräldraperspektiv. Av erfarenhet så är det dock en av dessa som har visat sig ha stor betydelse för hur man som barn kan ta del av konsolen på bästa sätt, nämligen kontrollen. Xboxens kontroll har enligt min erfarenhet ofta varit ganska så stor och klumpig när det gäller ett barns små händer, vilket gör att mindre barn ofta får sträcka på fingrarna eller hålla i kontrollen på ett obehagligt sätt. Visst finns det olika grepp att använda sig av och det är mest en vanesak. Barn har till exempel ofta kontrollen i knät och lägger händerna ovanpå, inte helt olikt hur man spelar fightingspel med en sticka.

Att kinecten ingår gör att den blir en mer etablerad kontroll som gör att allt fler spelare får tillgång till en större mängd spel utan att känna att man som förälder behöver betala extra för ett tillbehör
Microsoft har dock fokuserat mer på kinect den här gången och breddar därför sin publik ytterligare. Det är inte bara den vuxna casualpubliken som man flörtar med, utan alternativt spelande för de små. Att kinecten ingår gör att den blir en mer etablerad kontroll som gör att allt fler spelare får tillgång till en större mängd spel utan att känna att man som förälder behöver betala extra för ett tillbehör. Frågan är om vi kommer att få se storsatsningar från Microsoft när det gäller barnspel den här generationen när det handlar om rörelsekänsliga spel. Vågar man även hoppas på att man vågar satsa pengar den här gången då också?

Andra funktioner som jag snappade upp som kan ha betydelse för familj är bland annat att spelen nu installeras och möjligheten till att kunna spela utan skiva öppnas. Detta gör att barn inte behöver fumla med känsliga skivor för att kunna spela sina spel, vilket kan vara ett rätt så stort problem i vissa familjer där skivorna både repas, smutsas ned eller helt enkelt sätts in fel i spelaren.

En annan sak som kom upp efter avtäckningen var möjligheten att hela konsolen delar på ett guldkonto. Jag gillar fortfarande inte idén med att man måste betala för onlinespelande, men detta öppnar i alla fall för att det blir billigare för familjer när det bara handlar om ett guldkonto. Detta skulle kunna förklara varför Microsoft tidigare i år tog bort familjepaketet inom Xbox Live. Det enda som jag skulle kunna se som sätter käppar i hjulen skulle kunna vara att familjer som har fler konsoler i hemmet kommer att få betala extra avgifter i form av guldkonton och upplåsning av fler licenser i hemmet, vilket är som det är idag.

Som sagt så finns det inte så mycket mer att säga, utan Microsoft verkar spara detaljerna för E3. Då kanske vi kommer få se mer av spelen för barn och mindre fokus på fiskar och hundar i krigsspel.